In de bovenstaande menubalk staan de knoppen naar de clubavonden van voorgaande jaren.
Kijk bij Agenda voor de komende clubavonden
  
21 December 2017                                                                                                                                                                      

Verslag Axign & Vintage Audio Repair

Tijdens de december demo stond een intrigerend en eigenzinnig nieuw product centraal: de True-Blue Box. De True-Blue Box is een combinatie van een high end DAC met een klasse D eindversterker, gebaseerd op de Axign AX5689 PWM controller chip. Volgens leverancier Vintage Audio Repair zorgt een supersnelle feedback loop voor de afwezigheid van ruis en vervorming, 'waardoor muziek tot leven komt op een manier zoals u nooit eerder heeft beleefd'.

 


En dat alles ook nog eens in een attractieve berkenhouten behuizing met een bescheiden prijskaartje. Dat maakt de gemiddelde AOB-er nieuwsgierig! True Blue....too good to be true?

De Axign AX5689 PWM Controller chip
Het eerste deel van de demo werd verzorgd door Jeroen Langevoort en Richard Langezaal van Axign. Beiden hebben hun sporen verdiend bij Philips en NXP in het ontwerpen van ICs voor audio toepassingen.Drie jaar geleden ontstond het verlangen om de perfecte digitale versterker te ontwerpen, waaruit Axign ontstond als start-up company. Als referentie wordt hierbij gekeken naar de bekende Hypex en nCore klasse D versterkermodules van ontwerper Bruno Putzeys.Hierbij wordt een feedback loop in het analoge domein gecreŽerd vanaf de luidspreker klemmen. Nadeel hierbij volgens Richard is dat er in een stereo systeem kanaal beÔnvloeding optreedt. Het unieke van de Axign AX5689 chip is dat d.m.v. een feedback loop vanaf de luidspreker klemmen fouten in het digitale domein worden gecorrigeerd. Hiervoor heeft men in de chip AD converters geÔntegreerd in de feedback loop die tot 1000 maal sneller werken dan gangbare AD converters. Hierdoor kunnen bij een kloksnelheid van 50 MHz afwijkingen binnen 10 clock cycles worden gecorrigeerd, hetgeen ruim buiten de audioband valt. In theorie
ontstaat hierdoor een ruisvrije signaalversterking van het audio signaal. Doordat er 8 ADCs parallel geschakeld zijn in de AX5689 chip wordt de signaal ruisverhouding verhoogd naar een indrukwekkende 124 dB! Doordat ook eventuele ruis als gevolg van bijv. schakelende voedingen door de chip uit het signaal wordt gefilterd, zou de versterker ook hier minder gevoelig moeten zijn, waardoor uiteindelijk op systeem niveau kosten kunnen worden bespaard.

De True-Blue Box
De True-Blue Box is een klasse D versterker in combinatie met een high end DAC, gebaseerd op twee Axign AX5689 chips (eentje voor de versterking en eentje om het signaal op de analoge ingangen te digitaliseren).
 


Het product zelf is nog volop in ontwikkeling en werd voorgesteld door Abbe de Groot en Esther Engelen van Vintage Audio Repair, die de TBB op de markt zal brengen. De versterker levert een vermogen van 2x100 Watt bij 4 Ohm belasting. Door de foutencorrectie van de AX5689 chips kan de versterker in vergelijking met conventionele ontwerpen echter veel hoger worden belast; er is minder headroom nodig omdat eventuele vervorming bij hogere belasting wordt gecorrigeerd. De berkenhouten kast geeft het apparaat een vintage uitstraling, waarbij de klant voor de bovenkant kan kiezen uit verschillende afdekplaten, variŽrend van kurk tot een transparante kunststof plaat, waardoor de AX5689 chips in het zicht komen...Naar verwachting zal de True-Blue Box een adviesprijs van rond de 1500-2000 euro gaan krijgen en de concurrentie aangaan met de grote merken in het midden segment van de audiomarkt, waarbij goed geluid en een mooi design voorop staan.

De demo
Voor de demo werd gebruikt gemaakt van de TB-1 ('Tiny Box') monitors van het Britse merk PMC. Voor mij geen onbekenden, aangezien ik al 10 jaar getrouwd ben met een set OB1i's van hetzelfde merk. De transmissielijn speakers van PMC kunnen een heel dynamische en realistische weergave realiseren met een diep laag, maar neigen snel naar scherpte bij onvolkomenheden in de audioketen. Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken dus! Over smaak valt niet te twisten, maar ik weet uit ervaring dat deze speakers elke subtiele verandering in je set zullen laten horen!
Door de demogevers werd vooraf duidelijk aangegeven dat men vooral erg geÔnteresseerd was in de terugkoppeling vanuit de AOB community en open stond voor opbouwende kritiek. Met die woorden begonnen we te luisteren.

 

De eerste nummers van Norah Jones en Dire Straits lieten ons wennen aan een heldere en schone weergave, waarbij de plaatsing in het stereobeeld en de dynamiek (althans vanaf mijn luisterpositie) positief opvielen. Tegelijkertijd miste de weergave een stuk fundament in het laag en betrokkenheid, de 'swing' was er niet helemaal. Een compliment voor de set was dat de demogevers enkele nummers lieten horen, die muzikaal wellicht interessant waren, maar zeer vlak qua opname kwaliteit; de set liet hierbij verschillen in opname kwaliteit feilloos horen. Typisch gevalletje van 'Garbage in, garbage out'. Een meer zorgvuldige selectie van demomateriaal is wellicht aan te bevelen als je wil laten horen hoe goed iets kan klinken. Anderzijds wil de mainstream consument, die investeert in een iets betere set, ook zijn favoriete muziek kunnen beluisteren, onafhankelijk van de opname kwaliteit...
Opvallend was dat de monitors geplaatst waren op inklapbare statafels van onze stamherberg. Omdat de positieve impact van dit soort statafels op audiofiel vlak nooit wetenschappelijk is bewezen, werden deze op suggestie van de AOB leden in de pauze vervangen door fatsoenlijke speakerstands.En wederom: na een Trappistje in de pauze en het introduceren van de speaker stands is het wonder na de pauze geschied! Meteen bij de eerste opnames viel op dat de detaillering en ruimtelijkheid substantieel verbeterd waren. Het laag was een stuk beter en waarschijnlijk hierdoor begon het geheel te swingen. De aanwezige AOB leden werden een stuk rustiger en dat is meestal een compliment!
Een belangrijke toetsing voor de kwaliteit van de toonbalans, detaillering en natuurlijkheid van een systeem, is de weergave van de zangstem. Bij een goede opname van Youn Sun Nah imponeerde de set door een hele mooie open weergave van haar heldere stem, waarbij ook aspecten als dynamiek en plaatsing prima in orde waren. Ook bij verdere opnamen, die op verzoek van de AOBers werden afgespeeld, werd duidelijk dat het concept van de True-Blue Box wel degelijk potentieel heeft, ook voor kritische audiofiele luisteraars.

Conclusie
True-Blue: too good to be true? Kwam de muziek tot leven op een manier zoals we nog nooit hadden beleefd? Zo ver wil ik zeker niet gaan, maar duidelijk is dat de True-Blue box op basis van de Axign AX5689 chipsets zeker meer potentieel heeft dan we in de demo hebben kunnen horen. Ook in de audioketen wordt de kwaliteit bepaald door de zwakste schakel. Het zou daarom interessant zijn om de capaciteiten van de True-Blue box eens te horen in een set, waarbij de overige componenten van absoluut topniveau zijn. Dat zou zeker verrassende resultaten kunnen opleveren!Tegelijkertijd is de True-Blue box als concept niet gericht op het topsegment van de markt, maar meer op het 'lifestyle' segment. In dat kader zou het interessant zijn om de True-Blue box te vergelijken met gangbare ontwerpen van Denon, Marantz, Devialet en dergeljke met een vergelijkbaar prijskaartje in een meer 'mainstream' set.Het zou ons niet verbazen als we nog veel meer gaan horen van de Axign AX5689 chipset. De uitleg over de principes en de werking van deze ICs was zeer interessant en leerzaam. Daarom wil ik namens Audioclub Oost-Brabant Jeroen, Richard, Abbe en Esther hartelijk bedanken voor de leuke avond en hen complimenteren met het bereikte resultaat. We zullen de verdere ontwikkelingen op de voet volgen en zien Axign en Vintage Audio Repair graag in de toekomst nog een keer terug!
 
Verslag: Stephan Eltink
Foto’s: Jeroen Klijntunte


16 November 2017                                                                                                                                                                      

Verslag Live Fidelity i.s.m. Club 27

Vanavond zijn Robert en Armin van Club-27 bij ons te gast. Zij hebben een veelbelovende set meegenomen.Meermaals kwam ik Armin tegen op de X-fi beurs en heb het met hem gehad over een demo. Wij zijn blij dat wij hen vanavond bij ons mogen verwelkomen met een fraaie set, die een en al puurheid en robuustheid uitstraalt.

 

We draaien vinyl, we hebben buizenversterkers en luisteren naar speakers met een grote breedbanddriver.

Apparatuur
• Club-27 Jimi €3990/set (€2000 diy-kit)
• STST Motus II draaitafel met Lyra Etna MC element €9300 + € 7200
• Tubeguru Neumann WV2 MC buizen phono + voeding €5000
• Bastanis Espresso passieve voorversterker €1600
• Tubeguru 6C33C single ended dual mono versterker 2x16W €6000

Club-27
Club-27 uit Hengelo is een jonge onderneming die voortgekomen is uit een samenwerkingsverband tussen Armin Bos van Live Fidelity (www.livefidelity.nl) en ontwerper Robert Bastani van Bastanis luidsprekers (www.bastanis.com). Zij zijn bekend geworden met hun open baffle systemen. Deze werden destijds aangeboden als Bastanis zelfbouwpakketten. De speakerlijn van Club-27 kan dus ook als zelfbouwpakket geleverd worden. De Jimi kost in dat geval maar 2000 euro per set.

Club-27 Jimi
De Jimi heeft een grote breedbanddriver met een diameter van 12 inch. Deze heeft geen filter, enkel een parallel geschakelde weerstand van 15 ohm om het impedantiegedrag zo strak mogelijk te houden. De driver heeft een frequentiebereik van beneden de 100 Hz tot ongeveer 8 kHz. De conus is van papier en heeft een speciale lakbehandeling gekregen om hem wat elastischer te maken, wat de geluidsweergave gunstig beÔnvloedt.

   

De tweeter zorgt voor het bereik tot 20 kHz en het enige wat voor de filtering zorgt is 1 condensator. Er is nog een weerstand voor geschakeld om hem iets minder aanwezig te laten zijn. Het kunststof membraan van de tweeter heeft de voordelige eigenschap dat er weinig resonantie optreedt.
Voor de hele lage tonen is de set uitgerust met een aparte actieve bassmodule. Deze heeft een 15 inch woofer, die aangedreven wordt door een Mivoc AM80 MkII versterker van 80W, klasse AB. 80 watt is ruim voldoende, gezien het hoge rendement van 100 dB.
De baffles van de speakers zijn vervaardigd uit antiek frans eiken.

STST Motus II draaitafel
Hier is niet op bezuinigd, omdat de bron de oorsprong is van het uiteindelijke resultaat wat we gaan horen.
De snelheid van het geveerde plateau van 5 kg wordt computergestuurd. Zo worden bewegingsfactoren zo veel mogelijk weggenomen, die ten opzichte

 
 

 van de microscopische bewegingen van de naald een storende partij zouden kunnen zijn. Het is een direct drive draaitafel die door gelijkstroom gevoed wordt.

We gaan luisteren…
Jacintha – Danny Boy
We maken kennis met de speaker en worden verrast door de warmte in de zangstem en de instrumentweergave.
Dire Straits – Six blade knife
Dit klinkt heel robuust, perfect matchend met de optische uitstraling van de set. Ik had de stem van Mark Knopfler al eerder door deze breedbanders gehoord en weer ben ik onder de indruk van de open en directe weergave.
Cyndee Peters & Eric Bibb – House of the rising sun
Klinkt zeer dynamisch, open en direct
Sonny Rollins – I’m an old cowhand
Heel natuurlijk, mooi gedetailleerd. Hoog en laag perfect in balans, ruimtelijk.
Jeff Buckley – Hallelujah
Wederom veel warmte in de stem. Als luisteraar blijf je betrokken door de puurheid in het geluid.
Herb Alpert – Rotation
Klinkt zeer dynamisch en tegelijk ‘smooth’ qua karakter.
Stevie Ray Vaughn – Tin pan alley
Deze hebben we wel eens mooier gehoord, dat is duidelijk te wijten aan deze opname. Wel leuk om deze versie eens te horen, maar helaas geen goed referentienummer.

 

Na de pauze:
Beethoven – Piano sonata in F minor, op 57: Appassionata: Allegro Assai
Iets anders, een stukje klassiek. Een heel natuurgetrouwe weergave van een piano, met heel veel body!
Jeff Buckley – Lover, you should’ve come over
Zeer muzikaal.
Astrud Gilberto – Girl from Ipanema
Laag/midden/hoog is super mooi in balans. Stemmen/instrumenten op de voorgrond. Laag is mooi aanwezig als bass. Percussie klinkt heel sprankelend en ruimtelijk.
Zeer muzikaal geheel, prettig om naar te luisteren
John Surman & Jack Dejohnette – Nestor’s saga
Zeer veel body en warmte. Dit nummer wordt naar verloop van tijd steeds levendiger. De Jimi’s zijn prima in staat om deze levendigheid perfect over te brengen.
Ed Graham – Hot stix
We sluiten af met een direct-to-disc opname van Ed Graham. Nu horen we hoe deze set echt kan ‘knallen’.Wij zijn er trots op dat we een demo als deze binnen onze club hebben kunnen meemaken en bedanken Robert en Armin voor deze geweldige luisteravond.

Verslag: Cyriel Hoenen
Foto’s: Jeroen Klijntunte

19 Oktober 2017                                                                                                                                                                      

Verslag Darius Audio

Het is algemeen bekend dat de akoestiek van een ruimte grote invloed heeft op de kwaliteit van de stereo weergave. Desalniettemin wordt door de meeste audiofielen veel geld geinvesteerd in kostbare upgrades van apparatuur, terwijl soms eenvoudige aanpassingen in de opstelling van de luidsprekers of de aankleding van de ruimte even grote verbeteringen kunnen bewerkstelligen. Omdat niet iedereen over de mogelijkheden of financiŽle middelen beschikt om een akoestisch volledig geoptimaliseerde luisterruimte te realiseren, neemt het gebruik van room correction steeds meer toe. Tegenwoordig kun je een beetje fatsoenlijke surround receiver van de Mediamarkt met een bijgeleverde meetmicrofoon al netjes inregelen in je woonkamer. En zelfs de weergave in de keuken van mijn Sonos Play 1 speakertjes van 200 euro kan middels TruePlay met een iPad op eenvoudige wijze worden aangepast aan de eigenschappen van de ruimte... Maar wat doet room correction op een serious audio systeem? Dat bleek - onbedoeld weliswaar - het thema van de AOB demo op 19 oktober j.l.!

Op 19 oktober 2017 werd de AOB demo verzorgd door Cliff Farhang en zijn collega Rowan van importeur Darius Audio. Zij waren naar Oirschot gekomen met een op het eerste gezicht imposante set.De aandacht werd meteen getrokken door de actieve speakers voor Legacy Audio (nieuwwaarde circa 30.000 euro afhankelijk van de finish, inclusief Wavelet).
Als bron werd een CEC CD player 5 met belt drive gebruikt (circa 3500 euro). Het hart van het systeem was de Wavelet, die dienst deed als DAC/crossover/DSP en preamp.Het mid en hoog van de Legacy speakers werd versterkt door een forse 350 W Prisma eindversterker van het Nieuw Zeelandse merk Perraux (nieuwwaarde circa 8000 euro).Legacy Audio is gevestigd in Springfield, Illinois (USA). Ofschoon de speaker op het eerste gezicht een conventioneel ontwerp lijkt, blijkt bij nadere inspectie de behuizing aan de zij- en voorkant te zijn voorzien van akoestisch transparant doek; het gaat hier dus om een open baffle design voor de mid-hoog driver en de air-motion tweeter. Het actieve laag wordt verzorgd door een down-firing woofe r in een gesloten behuizing, aangestuurd door
2 IcePower klasse D versterkers. Aan de voorkant bevindt zich nog een passieve radiator voor het laag. Volgens Dwight loopt de laagweergave door tot
17 Hz.Interessant is dat de afstemming en aansturing van de speakers volledig wordt gedaan door de Wavelet. De Wavelet is als turnkey project geproduceerd voor Legacy Audio door het Scandinavische Bohmer Audio, maar is inmiddels ook beschikbaar voor inzet bij andere luidspreker ontwerpen.
Na het inmeten van de ruimte met een meetmicrofoon, wat ongeveer een kwartiertje in beslag neemt, worden de meetgegevens doorgestuurd naar een server in de US. Vervolgens wordt een algoritme teruggestuurd, waarmee de optimale room correctie voor de betreffende ruimte in de Wavelet wordt geprogrammeerd. Hierna is tijdens gebruik van het systeem geen internet verbinding meer nodig. In de webinterface van de Wavelet kunnen eventueel nog wel de nodige parameters handmatig worden aangepast.

Helaas bleek bij het opstellen van de set dat de wifi verbinding in de zaal onvoldoende was om verbinding te leggen met de US server, waardoor geen room correctie kon worden uitgevoerd. Daarom werd voor de pauze gespeeld met default filter instellingen.Bij de eerste nummers van Roger Waters, Katie Meula en Bo Ramsey horen we een set die dynamisch en krachtig speelt. Het schort zeker niet aan vermogen en vaak wordt op een net wat te luid volume gespeeld om dat te ondersteunen. Nadat we Cliff hebben gevraagd om het volume op iets bescheidener niveau in te stellen, wordt verder geluisterd. Hierbij valt op dat het laag zo rond de 200 Hz wat lijkt aangezet. Daarnaast hebben stemmen wat last van hardheid in het hoog. Wel is de controle en snelheid van het systeem imposant. Toch missen de meeste AOB leden een stukje betrokkenheid bij de muziek, de set klinkt erg droog en doet licht denken aan een PA systeem.
Na een aantal nummers wordt de AOB leden gevraagd om ook eigen CDs met favoriete opnamen aan te leveren. Het pakkende 'Slow Train' van Hans Theesink onderstreept ons vermoeden: de trein gaat dit keer wel erg langzaam, de weergave mist duidelijk de bezieling en emotie, die velen van ons herkennen vanuit onze eigen audio set. Iets lijkt er niet te kloppen, maar wat?Tijdens de pauze wordt er alsnog een internetverbinding gerealiseerd en kan de room calibration procedure alsnog worden uitgevoerd. Gelukkig lukt het om de verbinding met de server in de USA te leggen en hierdoor kan het systeem optimaal worden afgesteld op de eigenschappen van onze luisterzaal.

'The proof of the pudding is in the eating' zeggen de Engelsen. Dus meteen Hans Theesink gevraagd om nog een keer op te treden. En HALELUJAH: het wonder is geschied! De opname klinkt zoals we hem kennen: vol overtuiging, losser, met meer ambiance en rijkere klankkleuren. Eindelijk komt de set tot leven en laat hij ons genieten van zijn kwaliteiten. En die maken indruk: de actieve subwoofers zorgen voor een strak laag, dat nu mooi in balans is met het midden en hoog. De air-motion tweeters kunnen mij in zeker bekoren met een verfijnde hoog weergave, waardoor de ambiance en ruimtelijkheid van de opnames mooi naar voren komen. Door de krachtige versterking blinkt het systeem uit in gecontroleerde dynamiek, zonder dat het perse loeihard hoeft te spelen.We genieten van klassiekers van Ricky Lee Jones, Leonard Cohen en Ray Brown. Leonard Cohen klinkt echt vet 'dark' en stemmig vanaf zijn laatste album. En de contrabas van Ray Brown in 'Round Midnight' wordt met veel definitie weergegeven. Chapeau!

Het is duidelijk dat de Legacy Audio speakers in staat zijn tot prestaties van formaat, in combinatie met een goede bron en dito versterking. Gezien hun prijskaartje is dit ook noodzakelijk om de concurrentie met de grote gerenommeerde merken aan te kunnen. Complimenten voor Cliff en Rowan voor het realiseren van een zeer mooie set, waarvan we zeker na de pauze volop hebben kunnen genieten. Bedankt en hopelijk tot een volgende keer!

Maar daarnaast hebben we kunnen leren hoe groot de invloed van room calibration op het karakter en kwaliteit van de weergave kan zijn. De essentie van de weergave van muziek - het weergeven van de emotie van de muzikant - wordt bepaald door de detail afstelling van de speakers. Voor de erkende luidsprekerbouwers klinkt dit wellicht als een open deur, maar ik vond het heel leuk en leerzaam om dit eens live te ondervinden!

Verslag: Stephan Eltink
Foto’s: Dennis Muijs

September 2017                                                                                                                                                                      

Verslag Koen van Brero Audio

Voor deze avond stond een demo gepland van Kef Blade speakers met Hegel apparatuur. Helaas had de persoon andere zaken te regelen en moest Hans opzoek naar een nieuwe demogever. Gelukkig zijn er leden die graag deze taak op zich nemen en dit keer is dat Koen van Brero.Koen gaat ons laten ervaren welke invloed het wisselfilter in luidsprekers op de klank heeft. Om dit te laten ervaren heeft Koen een iets andere setup dan wat we gewend zijn.

De set:
De set bestaat uit een actief aangestuurd systeem met (niet commerciŽle) coaxiale 2-weg luidsprekers.In totaal worden 4 Hypex klasse-D versterkers gebruikt om de beide woofers en tweeters van hun signaal te voorzien. Voor het uitvoeren van het digitale filter wordt een DSP gebruikt die in het systeem is geÔntegreerd. Het systeem biedt de mogelijkheid om tijdens het luisteren te wisselen tussen verschillende type filters met meer of minder tijdsvervorming. Dat biedt ons de mogelijkheid om AB naar de verschillen te luisteren. Als digitale bron zal er een laptop worden gebruikt.
Koen gebruikt een 2e laptop voor een presentatie ter ondersteuning van zijn verhaal. Koen’s passie is luidsprekers ontwerpen, dit doet die nu een kleine 15 jaar. En hij heeft al een conclusie voor ons “luidsprekers zijn nooit uit ontworpen”. Om een indruk van de speaker kunnen krijgen beginnen we met muziek van Modest Mussorgsky genaamd “Pictures at an Exhibition”.

 

Koen geeft uitleg over wat klank maakt en hij dit met veel experimenteren zo dicht mogelijk probeert te benaderen.
Hoe vaak wordt het geluid van een piano goed weergegeven…. Koen staat stil bij het veel toegepaste Linkwitz-Riley filter en gaat ons daarna onderwerprn aan een uiz/experiment.

Hoeveel gitaristen spelen hier ?
We luisteren uiteraard naar een stuk gitaar muziek en sommige horen 1 gitarist en andere 2. Het juiste antwoord is dat er 1 gitarist speelde.
Koen laad een ander wisselfilter en nu was het voor iedereen duidelijk dat hier toch echt maar ťťn gitarist aan het spelen is.

Theorie van het wisselfilter:
Het wisselfilter zorgt voor het verdelen van de frequenties over de sub, woofer, midrange en tweeter.De tweeter neemt het geleidelijk over van de Woofer.Hoe hoger de “orde” van het wisselfilter hoe smaller de overlap en hoe steiler de afval.We gaan luisteren naar:
 • 2e orde (12 dB/octaaf) (Paars)
 • 4e orde (24 dB/octaaf) (Groen)
 • 8e orde (48 dB/octaaf) (Rood)
Via kleuren op de laptopscherm zien we welke orde er actief is.
Voor deze test gebruikt Koen een nummer van Millow…”The Priest”.De eerste test gaat tussen de 2e orde en 8e orde. De meeste leden kozen voor het 2e orde filter. Bij de volgende test zal de 4e orde worden bijgeschakeld.
Er zijn duidelijke verschillen… 8e orde klinkt ruimtelijker en de 2e orde wat gemoedelijker.
Het wisselfilter heeft ook bijwerkingen. Door het filter worden bepaalde frequenties vertraagd = Group delay
We praten dan misschien over Ķs maar in het voorbeeld schema zien we toch dat het in afstand oploopt.Koen krijgt veel vragen vanuit de zaal maar heeft overal een deskundig antwoord op.
Het traditionele wisselfilter is passief en zit in de luidspreker gemonteerd.Er zijn tegenwoordig ook actieve wisselfilters en hieronder zie je welke deze avond is gebruikt. De software om de DSP’s te laden is door Koen zelf
geschreven.We worden weer onderworpen aan een test.

Luisteren naar:
 • 4e orde IIR (zoals analoog)
 • 4e orde FIR (minimum phase)
 • 4e orde FIR (linear phase)
We gaan luisteren naar het nummer Children van Suzanne Abbuehl en zien aan de kleur welke filter er actief is.
1e test: IRR versus FIR minimum phase De IRR geeft een rodere klank waar de FIR filtering de klanken harder maakt. De voorkeur ligt hier duidelijk bij de IRR filtering. Koen geeft aan dat FIR filters een slechte naam hebben door deze hardere klank.

Aan de hand van onderstaand schema zien we wat er gebeurt bij IIR en FIR filtering.Je ziet dat de IRR uit slingert en de FIR afkapt. Het afkappen bij FIR filtering komt omdat het venster voorbij is. Als je het venster langer maakt krijg je een te grote vertraging.

We gaan nu de verschillen luisteren tussen IRR en FIR Linear Phase.
De meningen zijn verschillend maar de FIR Linear Phase klinkt natuurlijker op de piano.
Aan de hand van slides legt Koen uit wat Pre-ringing en het gedrag van Tweeters en Woofers.
Koen heeft zelf ook niet stil gezeten en heeft zijn 2e-4e orde “van Brero” filter geschreven.
We gaan nu luisteren naar de FIR Linear Phase versus de “Van Brero” linear phase.
Aan de hand van wederom het nummer Children van Suzanne Abbuehl horen we dat de “Van Brero” filter rustiger overkomt en minder de Sssss klank heeft.
Zo testen we nog wat verder met verschillende instellingen in het laagdoorlaat (100 Hz/250 Hz) van de verschillende filters en krijgen we uitleg wat overshoot is en hoe Koen dit voorkomt met zijn filter.Aan de hand van de Mona Lisa geeft Koen uitleg over natuurlijk “blurren” waardoor er dus geen overshoot zal plaatsvinden.
Al met al was dit een zeer interessante avond en ben verrast hoeveel mensen met technische audio kennis binnen onze audioclub rondlopen.
Koen BEDANKT!

 

Notitie:
In dit verslag staan niet alle zaken beschreven die Koen heeft besproken mochten er foutjes zijn ingeslopen… mijn excuus.

Bedankt Hans!
Deze demo was de laatste demo die Hans van Liempd heeft georganiseerd. Jaren lang heeft hij zich ingezet en ongeveer een half jaar geleden heeft hij het stokje overgedragen aan de nieuwe demo commissie.
Hans bedankt voor je inzet al die jaren.

 

Verslag: Dennis Muijs
Foto’s: Jean de Vassy


Augustus 2017                                                                                                                                                                      

Verslag leden voor leden

Deze leden voor leden avond komt tot stand door samenwerking van Mark Lommers, Hans van den Putte, Jos Nix, Rob Dokter, Peter Wouters en Cor van Zundert.

 

Apparatuur:
• 432 EVO Music Server
• Metrum Amethyst DAC
• Yamaha A-S2100 versterker
• Thorens platenspeler
• Elac FS267
• Elac 4Pi Plus.2 ribbon supertweeter
• Allo Collybia
• QUAD twenty four P phono trap
• Lector Phono Riaa
• Accuphase E-560

Cor doet de introductie en verteld wat we allemaal kunnen verwachten deze avond. Omdat er zoveel apparatuur is hebben ze een strak tijdslijn waar ze zich aan willen houden om alles aanbod te laten komen.

20:00 Introductie door Cor
20:05 Presentatie Yamaha 2100, Elac FS247 door Jos & Hans
20:15 Presentatie 432 Hz, EVO en Amethyst Mark
20:40 Presentatie Platenspeler door Peter & Rob
20:45 Vergelijk tussen plaat en digital door Hans en Jos, Mark & Rob
21:30 pauze tot 21:45
21:45 Presentatie Accuphase door Guus
21:45 Vergelijk Yamaha 2100 en Accuphase Guus, Jos & Hans
22:00 Presentatie Allo Collibya! en Boss DAC door Cor
22:20 Vergelijk tussen EVO/ Platenspeler en Allo Collibya door Mark, Rob & Cor

De apparatuur wordt door de leden zelf geÔntroduceerd zo verteld ieder wat over de apparatuur welke hij heeft meegebracht.
Mark heeft ook de net nieuwe DAC van Metrum Acousitics meegenomen genaamd de Amethyst welke 2 DAC Two modules als hart heeft. De 432 EVO Music Server wordt met de hand gebouwd in BelgiŽ. Standaard is dit een server waarmee cd’s te rippen zijn. Audiobestanden (in vrijwel elk formaat) kunnen afgespeeld worden tot en met 32/768 PCM (bit perfect), DXD en DSD (64, 128 en 256). In de machine is een plugin die live 432-bewerking biedt. Over 432 zijn de meningen verdeeld dus dit kan zeer interessant worden.

 

Rob heeft zijn gereviseerde Thorens platenspeler meegenomen. Als eerst (tijdens het inspelen) was deze aangesloten op de Lector Phono Riaa van Peter….maar zoals dat kan gebeuren in de audio wereld was dit niet zo’n goede match. Daarna de Thorens aangesloten op de QUAD twenty four P (van Martin)wat een betere match was.
De Yamaha versterker hebben we het afgelopen half jaar al vaker gezien op de demo avonden maar nu is deze aangesloten op de Elac FS267 in combinatie met de Elac 4Pi Plus.2 ribbon supertweeter.

 

Na de introductie was het tijd om te gaan luisteren naar de Thorens vs de EVO. We moeten wel in ogenschouw nemen dat de nummers die Martin op LP had uitgezocht gedownload moeten worden van het www om deze daarna op de EVO te zetten voor vergelijk.
De bron en kwaliteit van omzetten is dus niet bekend.

De volgende nummers worden afgespeeld vanaf LP via de Thorens en digitaal via de EVO in 432Hz modus en de Metrum Amethyst.
Bumble Bee – Dani Wilde
I’m a Ram – Gov’t Mule
Signe (Unplugged) – Eric Clapton
Quiet Nights of Quiet Stars – Oscar Peterson
Slippin’Away II – James Newton Howard
The Logical Song – Supertramp

Dat de LP fenomenaal kan klinken en tegen het digitale geweld op kan is deze avond zeker bewezen. Beide versies klonken prima waarbij voor mij de LP toch vaak de voorkeur had maar op streaming gebied stond het ook als een huis.
Bij het nummer Slippin’Away II – James Newton Howard was het verschil echter flink te noemen. Deze lp is een Direct-to-disc recordings welke zoveel dynamischer klinkt dan de digitale versie.

 

Na de pauze ging de Accuphase de versterking verzorgen. Hij had al een tijd staan warm draaien om een goed vergelijk te kunnen maken.
De Accuphase brengt meer rust en een homogener geluidsbeeld in vergelijk met de al uitstekend presterende Yamaha. Voor de Accuphase moet je dan wel weer langer sparen.

 


Cor ging zijn Allo Collibya en Boss DAC introduceren en de geschiedenis hoe deze tot het product is ontwikkeld waar we nu naar gaan luisteren.
Wat ik in eerste instantie te horen kreeg konden mijn oren niet verwerken en dat was niet omdat de Allo Collibya niet goed presteerde maar puur het muziekstuk waar Cor mee begon, Op een Goppe van de Amsterdam Klezmer band… wellicht komt dat door mijn Rotterdamse roots.
De nummers daarna van Muddy Waters, Leonard Cohen en Stef Bos klonken zeer goed. Op goed niveau streamen is met een beetje vlijt en een kleine beurs gewoon bereikbaar.

  


Tot slot gingen we nog een vergelijk maken tussen de EVO432 (€4000) en de Allo Collibya (€300).
Voor deze battle was een live versie van het nummer “Nothing Else Matters” van Metallica gekozen. Helaas is deze opname zo matig dat je niet kan bepalen wat nu beter is.
Ook aan alle leuke avonden komt een eind en willen wij onze leden Mark Lommers, Hans van den Putte, Jos Nix, Rob Dokter, Peter Wouters,Cor van Zundert en Martin Klingens van harte bedanken!


Juli 2017                                                                                                                                                                      

Hifi Limburg

Vandaag ben ik met Jack Akkermans vanuit zijn zaak, HiFi Limburg, die zijn nieuwe winkelpand vorig jaar in Beek heeft geopend, naar Oirschot gereisd voor een unieke demonstratie, namelijk de Naim Uniti Atom, die nog niet voor de consument te verkrijgen is, en de Uniti Core. Verder hadden we nog een set Focal Aria 926 meegenomen om de Naim set te laten horen.De speakers zijn aangesloten middels een set Chord Signature kabels. We merken op dat deze kabel mede bijdraagt aan een open en dynamische weergave.
Apparatuur:
Naim Uniti Atom 2250
Naim Uniti Core 2500
Focal Aria 926 (set) 2000

  


HiFi Limburg
Jack is een muziekliefhebber en weet muziek van alle genres te waarderen, van klassiek tot modern. Vanuit deze hobby en de interesse voor alle ontwikkelingen op audiogebied heeft hij in 2013 een zaak opgestart op het gebied van hifi.
De insteek van Jack is om op de eerste plaats een goede inschatting te maken van de wens en behoefte van de luisteraar, vervolgens wordt er gekeken naar een match tussen de gebruiker en het systeem, en als laatste zal Jack de klant zo goed mogelijk helpen om het systeem efficiŽnt te laten functioneren in de luisteromgeving, zoals het afstemmen van de apparatuur naar wens van de luisteraar en het optimaliseren van de akoestiek.
Verder geeft Jack graag advies over hoe een set beter of anders kan presteren.
Het plan om een tevreden klant te hebben is pas geslaagd als de klant optimaal kan genieten van zijn eigen muziek, in zijn eigen luistersituatie.

Over de Naim set:
Jack geeft tussen de muzieknummers door wat uitleg over deze alleskunner van Naim, wat de mogelijkheden zijn en over welke bedieningsopties we beschikken. De Atom is de meest compacte, doch veelzijdige en krachtige alles-in-ťťn speler van Naim.
Het apparaat heeft een razendsnelle processor, waardoor een haarscherpe weergave gegarandeerd blijft, ook met de huidige standaarden ten aanzien van audiobestandsformaten.
De speler is voorbereid voor gebruik van Spotify en Tidal, maar kan via Google Cast Built-in en Airplay2 ook ondersteuning bieden voor andere gangbare steamingservices. Verder heeft het apparaat multiroom mogelijkheden.Het grote display geeft duidelijk de cover-art en de informatie van het muzieknummer weer, en verandert wanneer we met onze vinger in de buurt van het display komen.
Tevens zorgt de imposant uitziende volumeknop op de bovenkant voor een fraaie look. Aan degelijkheid en design is overduidelijk veel aandacht besteed.
Wanneer we de afstandsbediening oppakken lichten de toetsen op. Dit soort verfraaiingen dragen allemaal bij aan een plezierige omgang met het apparaat!

Jack laat de set ook van de achterzijde zien en geeft uitleg over hoe de server en de streamer hun informatie uitwisselen via de aangesloten router/switch, draadloos aangestuurd door een tablet.Jack legt uit dat hij het netwerk-‘circuit’ het liefst gescheiden wil houden van de server en de streamer, omdat de aansturing hier los van moet staan en een zo zuiver mogelijk signaal moet kunnen afgeven.
Jack geeft verder nog uitleg over de diverse accessoires die we verder nog hebben meegenomen. We hebben 2 typen dempingsplaten van B-Fly audio.

Onder de spikes van de speakers zijn dempers aangebracht van SSC. Deze heb ik er zelf onder gezet en heb gemerkt dat deze bewegingen heel goed opvangen. Verder hebben we nog kabelgeleiders van B-Fly audio.


We gaan luisteren…
• He Xun-Tian - Earth drums (Dali CD #4)

We starten met een nummer waarmee we kunnen laten horen wat voor power dit kleine alles-in-ťťn apparaat kan leveren. We hebben het hier over slechts 40 Watt, klasse AB.
• Eva Cassidy - Ain’t no sunshine
Nu horen we hoe muzikaal deze set kan klinken. We worden steeds meer vriendjes met de set.
• Albrecht Mayer - in Venedig - L’inverno
Iets heel anders, maar ook een stukje klassiek, met een heel natuurgetrouwe weergave van instrumenten, is absoluut geen probleem voor deze set.
• Yello - Till tomorrow (Touch)
Nu horen we hoe geweldig fris en solide tegelijk deze set kan klinken: stevig laag, helder midden en scherp hoog. Wat een power zit er in de versterkermodule, en wat een geweldige prestatie levert deze speaker, zeker als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding.
• Dire Straits - Money for nothing
Heerlijk! We spelen in een vrij grote ruimte, en die is nu gewoon helemaal gevuld. Alles goed in balans, niets op aan te merken.
• Eva Cassidy - Fields of gold
Dit klinkt heel ruimtelijk en open, doch rustig en gedoseerd.

We gaan even pauzeren. Onder het genot van een speciaal biertje en een borrelnootje worden de eerste indrukken van de set al besproken. We horen enkel positieve signalen. Men is aangenaam verrast over het concept van de Naim set. Het is een veelzijdig, fraai vormgegeven apparaat, die heel goed zijn mannetje kan staan.

 

Na de pauze:
• Fink - This is the thing (live)
Zeer goed gedetailleerde en open weergave, prettig om naar te luisteren.
• Jeff Buckley - Hallelujah
Alles goed in balans, instrumenten en zang zijn mooi te onderscheiden, wat bijdraagt aan een ruimtelijke weergave.
• Malia & Boris Blank - Magnetic lies
Stevig laag, hoog spettert er bovenuit. Levendige dynamiek. Verbazend hoe we deze grote zaal kunnen vullen met een geweldig goede sound.
• Jose Feliciano - Light my fire
Open, detail, muzikaal, mooi stereobeeld.
• Hellmut Hattler & Fola Dada - Fine days
Rustig geheel, stevig laag, een mooie afsluiter van de avond.
Wij bedanken Jack voor deze mooie demo. We hebben een set mogen horen en zien waarvan we nog veel positieve geluiden van gaan verwachten.Het heeft de juiste looks en het geluid is helemaal perfect. En als ik de compacte Atom uiteindelijk weer in de doos terug doe, ben ik nog steeds stomverbaasd dat dit apparaatje voor zoveel leven heeft gezorgd vanavond.Juni 2017                                                                                                                                                                      

AEquo Audio

Vanavond waren Paul Rassin en Ivo Sparidaens van AEquo audio uit Eindhoven te gast bij onze vereniging. Zij demonstreerden hun Ensis luidspreker.Naast de Ensis hebben wat randapparatuur van Hans tot onze beschikking. Deze set bestaat uit een Array Obsydian B10 voorversterker, 2 stuks Array Quartz M10 eindversterkers, een DAC van Pink Faun (DAC 324) met I≤s intgang en een zelfbouw PC met I≤s uitgang.

    

AEquo trokken met hun Ensis al mijn aandacht op de X-Fi beurs van vorig jaar en onlangs nog op de High End beurs in MŁnchen. Dit kwam vooral door de eigenzinnige karakter qua optische en akoestische uitstraling van deze speaker. Het is een muzikale speaker en vooral een allemansvriend. Hij komt al snel zeer prettig op de luisteraar over; je hoeft maar weinig moeite te doen om met deze set een prettige interactie te vinden.
De Ensis is al bestempeld met meerdere awards en werd al door vele recensenten omschreven als een speaker die voor zijn formaat heel goed zijn mannetje staat en zeer coherent is qua karakter. De speaker verdwijnt tevens in oorsprong van het geluid.
AEquo vindt het belangrijk om een fullrange resultaat te creŽren binnen de luisterruimte, door middel van een alles-in-ťťn, zo efficiŽnt mogelijk presterende speaker. AEquo wil muziek reproduceren. De focus ligt bij het benaderen van de muziek zoals de muzikant het bedoeld heeft en daarbij dezelfde emotie op te wekken.De Ensis is ontstaan uit de wens om een luidspreker te creŽren die volledig met eigen ideeŽn is ontwikkeld.
Zij wilden namelijk geen aannames doen van mensen die al wielen hebben uitgevonden, maar zij gebruikten volledig gebruik van de aanwezige kennis van hun eigen team, bestaande uit 6 mensen met een audiohobby.
AEquo spitst zich toe op het ontwikkelen van speakers, omdat volgens hen in dit onderdeel van een hifi-set de meeste vervorming kan optreden en zij zien het als een uitdaging om door de toepassing van hun know-how voor het ontwikkelen van een goede speaker, zoveel mogelijk goede eigenschappen te verkrijgen.
Naar mijn idee is AEquo hier helemaal in geslaagd, omdat deze speakers inderdaad de componenten zijn die het geluid nu ook het meest lijken te kleuren. De Ensis heeft een heel eigen karakter, waar veel luisteraars een goede match mee zullen vinden.
De luidspreker heeft een rendement van 90 dB en men heeft ervoor gezorgd dat hij geschikt is voor iedere versterker. De match met de versterker vindt AEquo een belangrijk punt. De subwoofer krijgt daarom een versterker die zij een goede match vinden met de driver, die het meeste werk moet verzetten. Hiervoor is een 500W klasse D Hypex NCore module ingezet. De crossover ligt bij 100 Hz.
De subwoofer bevindt zich (in deze opstelling) aan de buitenkant van de speaker, onder in de voet. Aan de andere kant zien we de heating sink van de versterker, en de regelknoppen van het ARPEC systeem.

ARPEC
ARPEC staat voor Adjustable Room and Placement Extension Control. Dit is een door AEquo ontwikkeld systeem waarmee de laagweergave aangepast kan worden aan de ruimte.
Met de regelknoppen “Room size” en “Placement” kan de luisteraar de speaker door middel van deze module laten presteren in overeenstemming met de ruimte van en de plaats binnen de luisteromgeving.Men heeft onderzocht wat het verband is tussen de akoestiek en de frequentiegebieden wanneer de speaker verplaatst wordt, of de ruimte verandert. Omdat dit verband daadwerkelijk bestaat heeft AEquo een regelmodule ontwikkeld om deze nadelige invloeden zo goed mogelijk te beperken, dan wel op te heffen.
Men kan met dit systeem ook problemen oplossen wanneer bijvoorbeeld hoeken, achterwanden en zijwanden binnen de ruimte waarin de speakers opgesteld staan verschillend zijn.

Over de drivers en de speakerkast…
De drivers zijn speciaal ontwikkeld naar wens van AEquo, tot in de kleinste details.
We merken een aantal unieke eigenschappen op aan de speaker. Voor de tweeterunit is verticaal een stiftje geplaatst, met in het midden een kogeltje eraan, ter hoogte van het midden van het membraantje. Dit zorgt ervoor dat de hoge tonen meer in de breedte worden verstraald en er minder ‘bundeling’ van het geluid optreedt.
Dit principe wordt een dispersieconus genoemd.
De woofer heeft een aluminium conus, omdat deze een gunstige resonantiefrequentie heeft, gunstiger dan bijvoorbeeld papier.
Verder wil AEquo in hun ontwerp zo licht mogelijke conussen toepassen om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen. Zwaarder materiaal vraagt natuurkundig gezien meer energie om in beweging gebracht te worden. Ze willen wel een zacht materiaal om deze beweging zo soepel mogelijk in bedwang te houden.
Er is ook veel aandacht besteed aan de kast waarin de units hun werk doen. Het materiaal wordt met 20 ton druk geperst waardoor het een stijfheid van graniet zou hebben, en er is gekozen voor een ellipsvorm. Deze factoren spelen een significante rol om de kast nagenoeg tot volledig stil te krijgen, dat wil zeggen: een minimale resonantie. De speaker weegt in totaal 25 kg.We gaan luisteren…
• Sara K – Me missing you
De eerste toon is gezet. We krijgen een eerste algehele indruk, waarvan wij kunnen zeggen dat de speaker heel ruimtelijk en fris kan klinken.

• Jennifer Warnes – Way down deep
Nu horen we hoe mooi het laag kan zijn en hoe het als een vriendelijk, rustig geheel klinkt.

• Tom Jones – Dimming of the light
Hier horen we een stevig, fundamenteel laag en daarbovenuit steekt een helder midden/hoog, wat past bij de visuele uitstraling van de speaker.
De ‘placement’ knop wordt nu versteld naar een instelling waarbij we suggereren dat we korter op de speaker zitten. Het laag is wat minder aanwezig en de stemmen en instrumenten vallen nu meer op.

• Macy Gray – Lucy
Met dit nummer willen ze de voordelen van de materiaalkeuze laten horen. Het klinkt inderdaad heel puur en direct.

• Karim Baggili – Down town
Muzikaal, veel detail.

• Landaeus, Lind, Rundqvisit – Strip comic
Hiermee willen ze de diepte in de ‘soundstage’ laten horen. Dit lukt inderdaad vrij aardig!

• FabiŽnne AmbŁhl trio – No memories
Hier horen we veel detail en er is naar mijn idee bij dit nummer ook veel diepte in de soundstage hoorbaar. Het geheel klinkt heel open, en alles behalve chaotisch. Een knappe prestatie! Dit bestempelt maar weer het ‘prettige’ karakter van de speaker. De speaker nodigt de luisteraar als het ware uit door zijn toenaderende gedrag wat ervoor zorgt dat het de luisteraar niet vermoeit maar eerder rustgevend kan werken bij het luisteren.

• Mussorgsky – Night on Bare Mountain
Ivo licht toe dat klassieke muziek vraagt om een hele goede akoestiek. Akoestische problemen horen we bij dit demonummer niet. Met dit nummer kunnen we horen hoe de speaker heel rustig kan klinken en daarnaast heel dynamisch. In beide gevallen… heel verrassend!

• Eric Clapton – Old love
Dit klinkt best open, in tegenstelling tot voor zover ik tot dusver bekend was met deze opname. Het is muzikaal, en alles is heel goed in balans. En het stereobeeld is nog redelijk goed, nu ik volledig voor de rechter speaker zit.We bedanken Ivo en Paul voor deze geweldige avond en wij zijn blij dat zij door het uitoefenen en uitbreiden van hun hobby zich hebben durven profileren in het ‘audioland’ en met hun ideeŽn en zijn gekomen tot een mooi product als dit, waar wij van genoten hebben en waar wij nog veel van zullen horen.Mei 2017                                                                                                                                                                       

De Ontdekking


De avond wordt verzorgd door Jos Nix en Hans van der Putte (bekend als AOB leden en van HJHifi).
Omdat Cor van Zundert op vakantie is zal Hans Hartsuiker de Mamboberry presentatie geven.
 


Jos trapt af.

Apparatuurlijst:
- Elac Discovery DS-S101-G multi-room music server Verkoopprijs Euro 1099.
- Elac EA101EQ-G geintegreerde versterker Verkoopprijs Euro 699.
- Yamaha R-S500 Natural Sound Stereo Receiver Verkoopprijs Euro 329.
- Elac Uni-Fi FS- U5 vloerstaande luidsprekers Setprijs Euro 1398.
- Elac Uni-Fi BS-U5 monitor luidsprekers Setprijs Euro 698.
- Elac Sub-woofer Sub 50 ESP Niet meer leverbaar
- Bekabeling, Oehlbach.
-Mambo media HiFi player van Collybia uit Athene Verkoopprijs Euro 172.

  

Het streven van Jos en Hans is om kwalitatief goede maar betaalbare sets te demonstreren.
De Elac versterker is een bijzonder apparaat, het gaat om een klasse AB versterker met een klasse G
voeding en verder enkele buitengewone mogelijkheden.
De Yamaha versterker is een puur analoog model en wordt als “moederversterker” gezien waaruit andere Yamaha modellen zijn ontwikkeld. (Zelfs met
een FM/AM tuner en Phono ingang).
De Elac Discovery is een netwerkspeler waar je een levenslange licentie voor Roon Essentials bij krijgt.Ook Tidal kan op de Discovery afgespeeld worden.
De Uni-fi luidsprekers omvatten de Book Shelf en de Floor Standing modellen. Beide voorzien van dezelfde coaxiale hoog-midden luidspreker.
(Vergelijkbaar met de huidige Kef luidsprekers).
De muziek staat op een externe harddisk die gekoppeld is aan een laptop.
De laptop zit met de Elac Discovery (en de Mamboberry/Raspberry Pi) in een bedraad netwerk.
Als bediening wordt Roon gebruikt en we kunnen via de beamer alles meekijken op het projectiescherm.

Diverse configuraties worden gedemonstreerd.
- Elac versterker met de monitor- en met de vloerstaande luidsprekers.
- Yamaha versterker met de monitor- en met de vloerstaande luidsprekers.
- Digitale of analoge uitgangen van de Elac discovery.
- Ofwel de DAC van de Discovery of van de Elac versterker.

De bedieningsapparatuur en bedieningssoftware voor de Discovery mag van elk merk zijn zo werkt MusicCast van Yamaha bijvoorbeeld ook prima.

 

De discovery kan diverse zones onafhankelijk van elkaar bedienen bedoeld voor verschillende kamers in je huis.
De Elac versterker kan via een BlueTooth verbinding en een app op een tablet “gecalibreerd” worden.
Het systeem past zich daarmee optimaal aan op de luisterruimte.
De software geeft aan om op verschillende posities in de luisterruimte te meten (met de microfoon van de tablet) er wordt keurig grafisch weergegeven wat er gemeten wordt en de berekende correctiecurve.
Dit speelt zich af in het frequentiegebied van 20 tot 200 Hertz.

Er kan een keuze gemaakt worden voor het al dan niet aanwezig zijn van een subwoofer.
Hans demonstreert dit een paar keer in verschillende luidsprekercombinaties.

De monitorluidsprekers samen met de subwoofer gaven na het calibreren een zeer hoorbaar ander geluidsbeeld te horen. Afhankelijk van de
luisterpositie was dit een grote tot minder grote verbetering.
Een opmerking uit de zaal was dat je nu echt de sub hoorde. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Daarom werden er diverse andere instellingen uitgeprobeerd.
Dit is een zeer bijzondere eigenschap van de Elac versterker.

Na de pauze geeft Jos een presentatie om de diverse apparaten nader toe te lichten.

 

Tijdens het nummer Strawberry Girl van The Nits gaven enkele leden aan dat het geluid uit fase klonk, door de diverse wisselingen in de configuratie bleek
dat een van de monitorluidsprekers niet in fase stond. Dat is het risico met al dat experimenteren.
Hans heeft dit direkt hersteld waarna het uiteraard een stuk beter klonk.
Hans Hartsuiker presenteerde de door Cor gemaakte Mamboberry presentatie.
De Mamoberry is een hifi DAC van Collybia uit Athene. Zij streven naar de beste kwaliteit voor een lage prijs.
Ze gebruiken kwalitatief goede componenten en geven aan veel zorg aan de voeding te hebben besteed.
(De gebruikte DAC chip is een ESS ES9023).
De DAC print is op een Raspberry Pi geplaatst en dit geheel is samengebouwd in een net kastje.
Er zit een display in het kastje en de Raspberry Pi is zelfs voorzien van Wifi.
Het geheel wordt geleverd met een afstandsbediening en een 5 Volt 2 Ampere netvoeding (schakelende voeding).
De gebruikte software is nu Moode maar er zijn veel andere mogelijkheden (Volumio...).
Cor heeft de software op de SD-card staan samen met de muziek die voor de demo wordt gebruikt.
(De SD-card functioneert hier net als de harddisk in een PC).

De muziek kan ook van een USB stick of een NAS komen.
Als client software heeft men onder andere de keuze uit MPD clients (Android of Apple), GMPC of de Moode browserinterface.
Desgevraagd gaf men aan de laatste configuratie (met de Yamaha versterker de monitor luidsprekers en de Mamboberry DAC), zeker met het laatste
nummer, de best klinkende configuratie te vinden.
Een ander commentaar was dat deze configuratie wellicht iets vlakker klonk.De Allo Kali Reclocker wordt genoemd als een mogelijke verbeteroptie van speler.
De Kali Reclocker buffert het digitale geluid ongeveer 0.7 seconde. Ongeacht de jitter van het inkomende I2S signaal zorgen de “goede kristaloscillatoren” van de Kali er voor dat het I2S signaal vanuit de buffer met een minimale jitter (kleiner dan 4 picoseconden) naar de DAC doorgegeven wordt.
Dit is een mogelijk een testdemo waard.

Het algemene beeld was dat de monitorluidsprekers misschien iets beter presteerden dan de vloerstaanders maar dat er een mooi gebalanceerd
heel rustig en evenwichtig geluidsbeeld werd neergezet met de Elac en Yamaha apparatuur.
Dit verschilde wel afhankelijk van de gekozen configuraties (uit fase staan) en calibraties maar het beeld was voornamelijk erg goed.

Bert van Dinter sluit de avond af door Jos, Hans en ondergetekende te bedanken.

 
We hebben veel ontdekt en misschien zelfs iets geleerd.

Door: Hans Hartsuiker
Foto’s: Jean de Vassy

April 2017                                                                                                                                                                       

Zegers Music Innovations (ZMI)


Vanavond was Kristoffer Zegers te gast van Zegers Music Innovations te Breda, om zijn Cephei 20.2 open baffle speakersysteem te demonstreren.
We hadden deze set kunnen horen op de X-fi beurs, wat overtuigend genoeg was voor een demo bij onze club.
Kristoffer is al van kleins af aan bezig met het ontwerpen van en experimenteren met luidsprekers en luidsprekerkasten.
Hij is zich gaan toespitsen op open baffle systemen, omdat hij dit het meest transparant vindt klinken, in tegenstelling tot de gesloten systemen met een aanwezige ‘kastkleuring’.

 

Na een korte inleiding wordt er gestart met een stukje muziek. Kristoffer zet een nummer op met veel laag. De eerste toon, waar we bij een open baffle systeem toch het meest benieuwd naar zijn, is gezet.
Hij heeft gekozen voor een driewegsysteem, met name omdat er volgens hem geen ideale breedbandspeaker bestaat, die alle frequentiegebieden weergeeft zoals dit gewenst is.
Hij heeft er ook bij het ontwerpen van de filtering op gelet dat de frequentiebereiken van de drivers elkaar overlappen, zodat er geen ‘overspringingen’ tussen de betrokken drivers te horen is.
De scheiding zit op 3 Š 400 Hz voor het laag, en 4 kHz voor het hoog.
Aan de hele lage frequenties is nog extra aandacht besteed, omdat de woofers bij deze frequenties in deze open baffle constructie zich wat agressief en ontremd zouden kunnen dragen. Kristoffer vertelt nog dat hij nog wat geŽxperimenteerd heeft met de baffle.
Hij heeft ondervonden dat een wat bredere baffle zorgt voor meer laagweergave, maar hij heeft hierin een keuze moeten maken ten voordele van de optische uitstraling.

   

Kristoffer laat nog wat nummers horen met lage en hoge tonen, om ons te laten horen hoe deze speaker in staat  is om het laag heel stevig weer te geven en tevens hoe het hoog tegelijk heel gedetailleerd en sprankelend kan  klinken.
Karakteristiek bij deze speaker is dat de losse drivers als 1 team kunnen werken. Er is duidelijk 1 geheel in de weergave te horen.
Kristoffer heeft achter de middentoner een stukje geluidsabsorberend schuim bevestigd, om hinderlijke reflecties te voorkomen en de driver iets meer fundament te bieden. Naderhand worden deze weggehaald, maar er was in deze ruimte niet echt duidelijk verschil hoorbaar.
Kristoffer licht toe dat dit vooral effect zal hebben wanneer de speaker op minder dan 1 meter van de achterwand geplaatst wordt. Dan zijn de reflecties uiteraard het meest aanwezig. Kristoffer gebruikt hier ook wel eens akoestische ‘kommen’ voor, met een diameter van 20 cm, om achter de midrange drivers te bevestigen.
Er wordt op verzoek een nummer gespeeld met stemmen. Deze worden helder weergegeven, maar klinken soms ietwat ingetogen. Wellicht wordt de middentonen driver wat overtroffen door de vier aanwezige woofers?
De speaker klinkt verder heel muzikaal. Kristoffer licht toe dat er een krachtige versterker nodig is om deze speaker goed tot zijn recht te laten komen. We hebben immers geen kast waar we het laag goed in op kunnen bouwen.
We horen een klassieke opname met een trompet, begeleid door een kerkorgel. Dit klinkt heel natuurgetrouw en alles is zeer goed in balans. De laatste tonen van de trompet vervormen hier helaas wat, waarna besloten wordt om over te schakelen naar een versterker met het dubbele vermogen (400W i.p.v. 200W). Dit is een Merrill Audio Taranis.
Deze versterker werd speciaal voor deze avond beschikbaar gesteld door Ton van der Veeken van Hear Everything Audio (www.heareverything.nl), waarvoor onze dank.

 

We blijven kritisch en laten deze set grondig aan de tand voelen.
De Yamaha (klasse AB) klonk wat opener en op een bepaald gebied wat natuurlijker. De Merrill (klasse D) heeft meer power, wat voor een set speakers als deze geen overbodige luxe is. De Merrill versterker heeft een tamelijk puur karakter qua weergave.
Na de pauze nemen we de Yamaha als voorversterker en blijft de Merrill staan als eindversterker.
Er wordt het alombekende Keith don’t go gespeeld. Dit nummer hebben we al vaker gehoord en klinkt zoals het moet klinken. Als we in deze zaal niet te luid spelen en de versterker (in combinatie met bron en voorversterker) in een veilig gebied laten presteren ten aanzien van vervorming dan klinkt deze set heel natuurlijk en prettig in het gehoor.
Dan op mijn verzoek een opname van een drumimprovisatie. Ik ben aangenaam verrast. Dit klinkt echt heel natuurlijk, voldoende body, sprankelend hoog en heel dynamisch en open.

 

Met dit nummer experimenteerden we nog iets met de hoek waarin de speakers staan. Ze worden nog iets naar binnen gedraaid, wat zorgt voor wat meer homogeniteit in de weergave.
Door de open baffle constructie is de speaker in staat om heel direct en impulsief te reageren, wat een groot pluspunt is.
These days van Ane Brun, ook een bekende van ons, klinkt goed in balans en rustig.
Dan weer op mijn verzoek een nummer van Dominic Miller: zeer veel detail, naast een perfect laag. Een nummer wat heel mooi uitkomt op deze set.
We hebben vanavond weer veel geleerd over open baffle toepassingen en nog hier en daar wat kunnen experimenteren en kunnen meedenken met Kristoffer over de filosofie achter dit principe.

Wij bedanken Kristoffer voor deze indrukwekkende demonstratie.Apparatuur:
ZMI Audio Cephei 20.2 10.900 per set
Merrill audio Taranis 2695
Yamaha A-S2100 2499
Advance acoustic MCX-300 399
Musical Fidelity X-DAC V8 1499

Playlist:
Eva Cassidy – People get ready
Remy van Kesteren – Aerial
Remy van Kesteren – Hammers
Bert van den Brink – Northsea night
Ernst Reijseger – Crystal Palace I
Michel Benita – Free at last
Simon Preston – Toccata
Ane Brun – These days
Drums les du tons – Improvisation
Freddie Mercury – Mother love
Dominic Miller – Unify

Door: Cyriel Hoenen
Foto’s: Dennis Muijs


Maart 2017                                                                                                                                                                       

Ledenvergadering / Cover-Muziekavond


Na de ledenveradering is het tijd voor muziek. Een aantal leden hebben apparatuur beschikbaar gesteld voor deze avond waar we gaan luisteren naar nummers waarvan het origineel zo veel mogelijk is achterhaald en de covers die na die tijd door andere artiesten zijn uitgebracht.

 
 

En dan gaan we toch echt over naar de muziek.
Als eerste gaan we testen met welke set we de avond de muziek gaan afspelen.

De eerste opstelling:
• Speakers: Teufel Ultima 40 MK2 €399,00 pp
• Bron: NAD c521BEE €350
• Versterker: NAD c375BEE €1399

De tweede opstelling:
• Speakers: Teufel Ultima 40 MK2 €399,00 pp
• Bron: Esound E-5m €780
• Versterker: Primare A20 €1100
Om muziek van USB stick af te kunnen spelen hebben we een laptop met Jriver en een Behringer UCA222 (€30) externe geluidskaart en een iFi iDSD (€450)

 

De meningen lopen ietwat uiteen maar er wordt een keuze gemaakt voor de eerste opstelling.
Het luisteren kan beginnen!
Vanavond luisteren we niet kritisch naar de installatie maar puur naar de originele uitgave en de covers die erbij horen. Een aantal leden hebben dan ook flink hun best gedaan om alles uit te zoeken.
De geluidsfragmenten worden niet in zijn geheel afgeluiterd anders zou dat in het geval van de bijdrage van Cor van Zundert, Pitures at an exhibition, echt nachtwerk worden.
Zie hier de lijst:De leden vertelde zelf iets over hun bijdrage en hier en daar kon er ook wel is smakelijk gelachen worden. Het was in ieder geval een geslaagde en gezellige avond met dank aan degene met een muziekale bijdrage en vooral aan de leden die hun apparatuur ter beschikking hebben gesteld.
Februari 2017                                                                                                                                                                       


Verslag daudio: 


Donderdag 16 februari waren Hans Beckeringh en Jeroen Dezaire van Daudio bij ons op bezoek.

Dit keer met de nieuwe Daudio C1 dipool luidsprekers, dit was het tweede bezoek, de eerste keer bezochten ze ons in januari 2014 en toen werden de W1 dipool design luidsprekers gedemonstreerd.Hans van Liempd introduceert Hans en Jeroen.

Hans Beckeringh geeft aan dat het bij de C1 gaat om een toegankelijker model in vergelijking tot de W1. De prijs ligt een stuk lager en de luidpreker is passief gefilterd. Hierdoor kan de luidspreker zondermeer op elke normale versterker aangesloten worden.

De gebruikte versterker is in dit geval de Daudio N1000 met een vermogen van 2 maal 500 Watt. Al is een versterker van 2 maal 20 Watt voldoende toch is het hebben van reserve altijd goed volgens Hans.De gedemonstreerde set bestaat uit de C1 dipool luidsprekers van Daudio, de Daudio N1000 versterker, de Daudio DAC die via een analoge ingang gebruikt wordt als passieve relaisgestuurde volumeregeling, de Metrum Acoustic Musette DAC en een Auralic Aries Femto streamer.De Auralic streamer wordt gevoed door een Sbooster lineaire voeding met extra filter. Voor de stroomvoorziening is het geheel is aangesloten op een Isotek EVO3 Aquarius "mains conditioner".

De C1 luidspreker bevat twee 10 inch Scan-Speak woofers, een SB-Acoustics middentoner en een Mundorf AMT tweeter.

 

Het passieve scheidingsfilter zit in de voet en is ingegoten (voor het gewicht en de stabiliteit).
De C1 staat op soepele rubber voetjes (hij kan wiegen) om de luidspreker te ontkoppelen van de vloer.
De C1 kan worden geleverd, op wens van de klant, in diverse kleuren en afwerkingen zoals onder andere hout. Verder is een luidsprekerdoek leverbaar in bijna elk gewenste kleur. 

 

Op de vraag naar de steilheid van de filters gaf Jeroen aan dat deze "zo slap mogelijk" is. De vraag van Cor van Zundert was of het laag op deze manier niet te snel afvalt. Het antwoord is nee dit wordt gecompenseerd door het scheidingsfilter.

Dan wordt er muziek gespeeld:
• Eva Cassidy, Stormy Monday
• Dire Straits, You and Your Friend
• Steve Ray Vaugn & Double Trouble, Chitlins Con Carne
• Al Jarreau, Scootcha Booty
• Eiji Oue, Espana Rapsody
• Ivan Fischer, Budapest Festival Orchestra, Symfonie no. 7 in D minor
• All Times Bigband, Sway (zanger Hans Beckeringh)

Het is tijd voor een verandering en daarom wordt de "Merging NADAC" aangesloten in plaats van de Metum Acoustic Musette.De volgende twee nummers worden gespeeld:
• All Times Bigband , But Beautiful (zangeres Marjoleine Leene)
• All Times bigband, Sway

Er ontstond enige onrust, door de nieuwe DAC werden bepaalde aspecten beter maar er leek een soort vervorming op te treden in de stem van de zanger (Sway). De oorzaak is onduidelijk maar volgens Hans en Jeroen treedt dit bij de W1 luidsprekers zeker niet op.
(Op mij kwam het over alsof het systeem een vervorming als gevolg van een sterke jitter vertoonde).
Besloten wordt de Metrum Acoustics Musette weer te gebruiken en met het nummer Sway lijkt deze "vervorming" grotendeels weer verdwenen te zijn.
Hoe klinkt de set? De impressie van voor de pauze:
De klank is open, rustig, in balans en vrij van compressie. Hans van Liempd voorspelde dat de zaal na de pauze nog steeds vol zou zitten, en dat is een groot compliment. Men is bijzonder lovend over de klank en de plaatsing van de luidsprekers.

Na de Pauze wordt als eindversterker de Accuphase E-560 van Guus Das ingezet(dit is een full class-A versterker van 2 maal 60 Watt aan 4 Ohm).Gespeelde muziek:
• Al Jarreau, Scootcha Booty
• Arne Domnerus, High Life
• Eva Cassidy, Ain't no sunshine
• Dire Straits, You and Your Friends
• Patricia Barber, Summertime
• Joe Beck & Ali Ryerson, Ode to Billie Joe
• Leonard Cohen, You want it darker

Er vond een vreemd voorval plaats, na het plaatsen van een USB-stick van een AOB-lid crashte de Auralic streamer, de oorzaak is onbekend en het euvel werd door Jeroen snel weer verholpen.
Na de pauze klinkt het systeem rustig, homogeen, geeft een goed geluidsbeeld en is prettig om naart te luisteren. Al met al is men zeer enthousiast en tevreden.
Aan het einde van deze zeer geslaagde demonstratie bedankt Hans van Liempd Hans en Jeroen en als blijk van dank worden twee flessen wijn en de clubpennen overhandigd. Hans gaf aan dat we erg genoten hebben, het was een geweldige demo, gewoon erg goed!Prijzen:
C1 dipool luidsprekers                            Euro 2.995,- per stuk
Daudio N1000 versterker                        Euro 3.499,-
Daudio DAC met passieve volumeregeling (gaat uit het assortiment maar is nog beperkt (uit voorraad) leverbaar Euro 1.995,-
Metrum Acoustic Musette DAC,                Euro 995,-
Merging NADAC,                                    Euro 11000,-
Auralic Aries Femto streamer,                  Euro 1.795,-
Sbooster lineaire voeding met extra filter,  Euro 250,- plus Euro 57,50
Isotek EVO3 Aquarius "mains conditioner",  Euro 1.395,-

Verslag: Hans Hartsuiker
Foto’s; Jean de Vassy

Januari 2017                                                                                                                                                                       

Verslag Hexagon Audio:    


Op 19 januari j.l. werd de allereerste demo in het nieuwe jaar verzorgd door Marco Oudheusden namens Hexagon Audio. Marco stelde ons het eigenzinnige Zweedse merk Lejonklou (spreek uit: luzjonkloe) voor.

 

De Zweedse ontwerper Fredrik Lejonklou bedenkt, ontwerpt en assembleert zijn producten geheel onafhankelijk en zelfstandig.
Hij begon ooit met het ontwerpen van een phono insteekkaart voor Linn apparatuur, hetgeen resulteerde in de Slipsik referentie voorversterker.
Vervolgens volgden in 2012 eindversterkers, die de naam Tundra meekregen, later gevolgd door de Tundra monoblokken.
Hierna volgde de Sagatun stereo voorversterker, opvallenderwijs gevolgd door een dubbel mono versie van de Sagatun voorversterker.
Dat is redelijk uniek in de audiowereld: iedereen kent de voordelen van mono eindversterkers, maar deze worden vrijwel altijd gevoed vanuit een (actieve of passieve) stereo voortrap.

Fredrik Lejonklou beargumenteert dat de puurheid en kanaalscheiding van het signaal in de voortrap minstens zo belangrijk is als in de eindtrappen. Daarom voegt een dubbel mono voortrap vaak minstens zoveel toe als een dubbele eindtrap, volgens de eigenzinnige Zweedse ontwerper.
Voor deze demo had Marco dan ook zowel de Sagatun mono voorversterker (3550 euro per stuk) en Tundra mono eindversterker (3300 euro per stuk) meegenomen, Daarnaast mochten we ook de Boazu geintegreerde versterker (2990 euro) gaan beluisteren. Als speakers werd een setje Linn Akudorik (circa 7000 euro) gebruikt met als bron de mooie Linn streamer van AOB clublid Kees van Zon.De apparatuur van Lejonklou kenmerkt zich door 'less is more': alles is zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd, zonder overbodige features, die de klankkwaliteit negatief zouden kunnen beinvloeden. Zo heeft de geintegreerde versterker geen bronkeuze schakelaar: als de vier bronnen tegelijk spelen, hoor je vier geluiden door elkaar! De Boazu kent slechts een volume en mute schakelaar.
Wat dan wel weer wel fancy is, is dat dmv kleurtjes wordt aangegeven hoe hard het volume staat. Maar na enkele seconden na een eventuele aanpassing van het volume, wordt dit circuit weer disabled, zodat het de klank niet kan beinvloeden.
Ondanks het interessante concept en de mooi, minimalistisch ontwerpen apparatuur kan de set in eerste instantie obv de Boazu geintergreerde versterker niet echt imponeren. De versterker heeft ondanks zijn beperkte vermogen (2x24 W, klasse AB) duidelijk voldoende controle over de speakers, maar het geheel klinkt erg vlak en droog en mist een solide basis in het laag. Voor een deel is dit wellicht ook toe te wijzen aan de opnames, maar volgens de meeste AOBers miste de set duidelijk 'ballen'.

 

Vervolgens wordt overgeschakeld naar de set o.b.v. mono voor- en eindversterkers. Hetzelfde nummer van Melody Gardot klinkt opeens een stuk voller, rijker van klankkleur en opener. Ook hier valt werderom op dat er weinig (sub)laag te horen is, waardoor het geheel naar onze mening toch wat body tekort komt.

Volgens Marco is het zo dat een setje mono vv met stereo ev beter klinkt dan een stereo voorversterker met mono eindversterker.
We hebben dit niet kunnen controleren tijdens de demo en zullen hem dus op zijn woord moeten geloven. Marco vertelt verder dat Fredrik Lejonklou niets aan het toeval overlaat en alles gehoormatig optimaliseert. De bekabeling van de set is volledig van Linn. Lejonklou schijnt te hebben gevonden dat de set het beste klinkt als de luidsprekerkabels een lengte hebben van exact 2.48cm... Clublid Hans van Liempd werkt met gevlochten kabels van slechts 80 cm. Hans: 'Geen wonder, het klinkt bij mij voor geen meter!"....

Na de pauze staan de speakers niet meer op het houten podium maar rechtstreeks op de vloer. Ineerste instantie lijkt dit geen wezenlijke verbetering op te leveren. Op een of andere manier lijkt de set te spelen 'met de rem erop'. Gezien de witte, ogenschijnlijk standaard verdeeldozen die worden gevoed vanuit een gedeeltelijk opgerolde haspel, zou de stroomvoorziening heel goed roet in het eten kunnen gooien. Marco geeft aan dat de verdeeldozen geen standaard GAMMA exemplaren zijn, maar door Fredrik Lejonklou gehoormatig geselecteerd bij een Zweeds warenhuis (nee, niet Ikea).

 

Hexagon Audio is als bedrijf vorig jaar van start gegaan.Vooralsnog alleen met Lejonklou apparatuur en Spider racks. Marco geeft aan dat als speciale aktie bij aankoop van een Boazu geintegreerde versterker een
Quadraspire Q4 EVO rack in ťťn van de 5 standaard finishes, Kersen, Esdoorn, Wengť, Eiken of Zwart, en gaat om een compleet 4-laags rack kan worden aangeschaft voor het symbolische bedrag van slechts 35 euro... De actie geldt tot 1 juni aanstaande.  En dit bedrag wordt door Marco dan ook nog teruggestort in de AOB clubkas. Daarom op last van het AOB bestuur en m.n. penningmeester Bert van Dinther: iedereen verplicht minimaal twee Boazu's met bijbehorende Spider-racks aanschaffen!!! :-)
Richting het einde van de avond lijkt het alsof er een klein wonder gebeurt. Stormy Monday van Eva Cassidy klinkt ineens een stuk beter dan alles wat we tot dan toe hadden gehoord: openheid, dynamiek, het klopte allemaal!Als klap op de vuurpijl: Walk on the wild side van Lou Reed. Dat klonk echt heeel goed!!
Het is ons eerlijk gezegd een beetje een raadsel waarom de set niet helemaal zo goed klonk als verwacht tijdens het begin van de demo, terwijl het bij een aantal nummers na de pauze zeker heel goed klonk. Heeft het te maken met puur gehoormatige gewenning of het pilsje tijdens de pauze? Of moet deze apparatuur eerst een paar uurtjes opwarmen voordat hij echt los komt?
De betere resultaten na de pauze tonen in ieder geval aan dat de apparatuur zeker potentie heeft. Marco laat dan ook weten dat een thuis demo voor geinteresseerden altijd te regelen is. Ik denk dat apparatuur van dit niveau het zeker verdient om onder optimale condities, inclusief kwalitatief goede stroomvoorziening, te worden beoordeeld.

AOB bedankt dan ook Marco van harte voor zijn demo en bij gelegenheid willen we graag nader kennis maken met Lejonklou en mogelijke andere producten die in de toekomst aan de portfolio van Hexagon Audio zullen worden toegevoegd.
Verslag: Stephan Eltink
Foto’s: Jeroen Klijntunte

December 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Realistic Audio:  


Op15 december waren Roderick de Leur, Hamid Norani en Andrť Porebski bij ons te gast om ons te laten
kennismaken met de apparatuur van het Zwitserse merk Ensemble Audio.

Apparatuur
DIRONDO Drive (Philips CD pro-2M)         €8500
FUOCO versterker                               €8900
ISOLINK DUO power corrector               €3990
ONDIVA speaker (set)                        €14920
ONDIVA ARC stand (set)                      €2880
DICHRONO DAC niet meer leverbaar
Bekabeling: totaal                           ca €2000
DALVINO LS kabel
SUPREMO 75 Digitale kabel
INCANTO RCA Interlink
SILINX EXTREMA, LUMINOSO en DALVINO netsnoeren
ZORBA Dempingsplaat (per stuk)             €500

Over de apparatuur
Alle apparatuur, bekabeling, stekkerblokken, interlinks en dempingsaccesoires zijn ontwikkeld door Ensemble Audio.
Zelfs de drivers in de luidsprekers. De speaker heeft een 18 cm woofer en 2,8 cm tweeter.

 

De speaker is een compact 2-weg systeem, de 38 cm hoge kast weegt 15,8 kg en is vervaardigd uit 7
verschillende materialen, waaronder hout en carbon.
De kasten zijn fraai ontworpen en hebben een golvende vorm om resonanties tot een minimum te beperken.
De scheidingsfrequentie ligt bij 1,8 kHz, wat best laag is.
Voordeel hiervan is dat minder middentonen via de woofer hoeven te worden weergeven en daarmee niet in
de verdrukking worden gebracht door het laag. De speakerstands zijn vervaardigd uit staal en aluminium,
met demping in de vloerplaat. De stand is beweegbaar (veert) en staat op rubber pootjes, geen spikes. Hierdoor
worden trillingen maximaal weggeabsorbeerd. De stands zijn ook even zwaar als de speakers.

 

Onder de apparaten zien we een speciaal ontwikkelde dempingsplaat. Binnen een aluminium frame zijn 4 losse
houten platen met dempingsmateriaal aangebracht, 1 plaat voor elk pootje van het apparaat.
Ook bij de ontwikkeling van de apparaten is voldoende aandacht besteed aan design en degelijkheid. We zien
fraai ogende apparatuur, die voorzien zijn van een aluminium frontpaneel.
We spelen met een los CD loopwerk, die zijn signaal afgeeft aan een losse DAC. Ensemble is bezig met de
ontwikkeling van een CD speler met geÔntegreerde DAC, dit is beter, omdat er dan minder verbindingen nodig
zijn. Het signaal gaat naar een geÔntegreerde versterker, die een buizen voorversterker heeft en een transistor eindversterker.
De DAC en het CD loopwerk krijgen hun voeding via een zogenaamde regenerator. Deze zorgt voor een stabiele,
constante voeding, omdat een variŽrende netspanning nadelig is voor de weergave.
Een interessante eigenschap van het CD loopwerk is dat met het indrukken van een knop op de afstandsbediening
de digitale fase omgedraaid kan worden. Dit is voortgekomen uit de filosofie dat we niet weten hoe het hiermee gesteld is in een opnamestudio. De luisteraar kan zelf beoordelen wat hij beter vindt klinken.

We gaan luisteren!

Playlist
Voor pauze:
Ensemble demo CD

Na pauze:
Angus & Julia Stone – Black crow – Down the way – 2010
Gabriel Rios – Gold – This Marauder’s midnight – 2014
Melani de Biasio – I’m gonna leave you – No deal – 2013
Lee Sankey – The man – Tell me there’s a sun – 2003
Beady Belle – Irony – Cloiser – 2005
Chris Jones – No sanctuary here – Roadhouses & automobiles – 2003
Malia & Boris Blank – I feel it like you – Convergence – 2014
Trentemoller – Vamp – The last resort – 2006
Le Bang Bang – Wake me up before you go go – 2011
Bjorn Berge – One kind flavour – St. Slide – 2004
Marla Glen – Personal – 1994

Hoe klonk de set?
De set klinkt heel dynamisch en krachtig, ruimtelijk doch strak.
Verbazend is, dat de speakers opvallend weinig last hebben van ongewenste resonanties. De stands en de
vorm en de bouw van de speakerkasten dragen hier aan bij.Voldoende laagweergave, zeker voor een kleine speakerkast als deze. Alles is goed in balans.
Hoog/midden klinkt natuurgetrouw, ook de stemweergave. Soms kan het hoog/midden wat fel uit de
hoek komen, echter Andrť licht toe dat dit door de akoestiek in onze ruimte komt. Dit zijn namelijk zijn eigen
speakers, en is dit verschijnsel niet van ze gewend, evenals het fenomeen dat het geluid wat chaotisch en
overdonderend dreigt te gaan klinken wanneer er wat luider gespeeld wordt. De chaos verdwijnt ook wanneer
er wat minder luid gespeeld wordt en er gekozen wordt voor wat rustigere demonummers.

Na de pauze laat Andrť enkele nummers horen waarmee hij de set nog net wat beter tot zijn recht kan laten
komen. We horen nu met name dat deze set een mooi fris hoog/midden kan weergeven en tegelijk een hele
warme laagweergave. Het stereobeeld blijft ook goed intact wanneer op een andere plaats in de zaal geluisterd
wordt.

   

Al met al een set waarbij genoeg te beleven is en overduidelijk veel aandacht besteed is aan design,
degelijkheid en muzikaliteit Wij bedanken Roderick, Andrť en Hamid voor deze indrukwekkende avond.

Door Cyriel Hoenen
Foto’s Jeroen Klijntunte

In navolg van de demo kregen we een email van Roderick de Leur die de apparatuur beschikbaar stelde.
Jullie allemaal bedankt voor het willen luisteren naar de ensemble set gisteren en natuurlijk voor de gastvrijheid en fles wijn.
Zojuist heb ik de set in de woonkamer, 6 meter lang bij 5 meter breed aangesloten. Akoestiek is hier prima. Totaal geen
vergelijk met gisteren.
Bij deze nodig ik jou, degene die de review schrijft en iedereen die nog meer wil komen uit om de set hier bij mij thuis opnieuw
te komen beluisteren.
Iedereen kan zijn eigen cd’s mee nemen en luisteren waar ze maar naar willen.
Dan kunnen we meteen de fles wijn open trekken.
Op een zaterdag of zondag kan het ook.
Ik verneem het wel of daar interesse in is.

Groet,
Roderick

November 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Audiotweaks  


Op donderdag 17 november was Piet de Vries van Audiotweaks bij ons te gast met apparatuur van SPEC aangevuld met Speakers van Harbeth, bekabeling van Telos en data opslag van Fidata. Jan Verlegh, importeur van Harbeth, was tevens ook gekomen om Piet te ondersteunen bij zo’n stelletje audio liefhebbers.

Apparatuur:
 • SPEC RMP-X3DEX netwerkmuziekspeler €14000 (optioneel SPDIF + €1000)
 • SPEC RSA-F33EX Real Sound Amplifier  €20500
 • Fidata HFAS-1 audioserver                 €7500
 • Harbeth Super HL5plus                      €4280
 • Telos Branda Signature Serie bekabeling:
 • Luidspreker kabel                              €2000
 • Interlink                                          €1200
 • Powerkabel                                      €1500
 • Sine Power blok                                €1050

Achtergrond apparatuur:
SPEC-Corp in Japan is opgericht door de audio ontwerper Shirokazu Yasaki. Hij stond aan de wieg van vele nieuwe ontwikkelingen bij de beste Japanse audiofabrikanten. Daarbij bleef hij ook altijd voor zichzelf producten ontwikkelen. Zijn grote liefde lag altijd bij buizenversterkers in combinatie met hoog rendement hoornsystemen. Daar heeft hij er dan ook vele van ontwikkeld en gebouwd. Al zijn kennis en ervaring heeft Yasaki-san nu samengebracht binnen SPEC. Hij begon met het ontwikkelen van de in zijn oren ultieme versterker. Dit werd de SPEC-RSA F33EX.

 


De SPEC-RSA F33EX is een nieuwe generatie klasse-D versterker met de nieuwste zeer nauwkeurige PWM schakelmateriaal. Het houten basis-chassis en isolatoren dragen bij om rijk en mooi instrument-achtig geluid te realiseren. Als netwerkmuziekspeler stond de SPEC RMP-X3DEX opgesteld welke bestaat uit 2 kasten, de voeding zit in een separate kast. Met de afstandsbediening van SPEC kan je alleen de volume regelen en heb je een aparte ontvanger nodig omdat de IR ontvanger niet in de versterker is ingebouwd, het kastje staat separaat opgesteld en valt een beetje uit de toon kwa ontwerp t.o.v. de rest van de installatie. Voor de muziek opslag werd gebruik gemaakt van de Fidata HFAS-1 audio server en levert zijn audiodata rechtstreeks aan de netwerkspeler. De Fidata Audio Server kan ook via USB direct worden aangesloten op een DAC. De luidsprekers waren van merk Harbeth en wel de Super HL5+. Over het algemeen zal de HL5+ het minst analytisch en het meest warm klinken van alle Harbeth’s. De Super HL5+maakt gebruik van de exclusieve door Harbeth gefabriceerde 200mm RADIAL2™ bas/mid driver. Ten opzichte van de vorige versie is de 25mm main tweeter in deze Plus-versie uitgebreid met een 20mm SuperTweeter die een uitgebreider en evenwijdiger geluidsweergave van het hoog verzorgt.

    


De bekabeling was van het merk Telos en wel de Branda Signature serie wat er in ieder geval netjes uitzag.
Ook had Piet de Duelund DCA16GA (luidspreker)kabel meegenomen voor verkoop, deze kabel bestaat uit aders van vertind koper, omgeven met een katoenen mantel die met lijnolie is geÔmpregneerd.
Deze werd helaas niet gedemonstreerd t.o.v. de Telos maar er is een aantal meters verkocht aan ťťn van onze leden.

   

Deze Duelund DCA16GA is een replica van de Western Electric WE16GA van 70 jaar geleden die nu nergens meer te krijgen is.
Piet was zelf nog wel in het bezit van de Western Electric WE16GA en had deze zelf in het opgestelde systeem gebruikt als jumpers kabels voor de Harbeth’s naar de losse houten kasjes van Spec welke de negatieve feedback opheffen.
De stroom distributie wordt verzorgd door een mooi zwaar aluminium blok van Sine.
Piet de Vries geeft aan dat die meer van de muziek is i.p.v. de techniek. Hij citeert een quote van Alan Parsons:
“Audiofielen gebruiken je muziek om naar hun installatie te luisteren i.p.v. de installatie te gebruiken om naar muziek te luisteren”


De volgende muziekstukken hebben we te horen gekregen:

 • Pink Panther theme STS Digital 6111134
 • Hey Now – Londen Grammar
 • Mein Herz Brennt - Ram Stein
 • Embraceable You - Paulien van Schaik & Hein Van de Geyn
 • Celestial Echo - Malia & Boris Blank
 • Pictures at an exhibition – Jean Guillou
 • Passion – Jan Akkerman
 • Kyrie – Mercedes Sosa
 • Beauty & Truth - Chris Jennings en Eric Schaefer
 • De wereld beweegt – Wende
 • The Beast in me – Hans Theessink
 • Heart Beat - Antonio Forcione

Na de pauze:

 • Mr. Bones - Steve Strauss
 • You want it darker – Leonard Cohen
 • Volver, Volver – Concha Buika
 • Lamento – Dominique Corbiau
 • La Nave – Gianmarie Testa
 • Albinoni’s Ghost – Fanny Beriaux
 • Back home again in India – Milt Hinton
 • Die Tanzerin – Ulla Meinecke
 • Children's Prayer - Engelbert Humperdinck
 • Lliwiau - 9 Bach
 • On the Amsterdam Canals – Leonardo Amuedo

Hoe klinkt de set?
Het geluid is het best te omschrijven als dynamisch en goed gedetailleerd. Laagweergave klinkt met sommige nummers iets te zwaar.
Na de pauze was dit trouwens door de aansluiting op de speakers aan te passen geheel opgelost en klonk de set heel open en ruimtelijk, wat ervoor zorgt dat de set prettig is om naar te luisteren.
   

Het vangen van het buizengeluid in Klasse D-techniek is al vaker geclaimd door andere merken en zo prijst ook SPEC zichzelf aan.
Zelf hoor ik het buizengeluid niet geheel terug, zoals bij alle andere die dit beweren, maar de Spec apparatuur in combinatie met de Harbeth’s laat alles we heel mooi transparant en soepel klinken met een natuurlijke klank. De negatieve randjes welke ik bij veel klasse D versterkers heb waargenomen kan ik nu niet ontdekken. Vanuit de zaal hoorde ik veel positieve reacties.
Instrumenten worden zeer natuurgetrouw weergegeven. De set is ook voldoende levendig waardoor de luisteraar betrokken blijft bij de muziek. De reinheid in het geluid is een zeer positieve eigenschap van deze set.

 

We bedanken Piet de Vries en Jan Verlegh voor een zeer interessante en boeiende avond. We hebben veel gehoord, en veel indrukken opgedaan.

Verslag: Dennis Muijs
Foto’s: Jeroen KlijntunteOktober 2016                                                                                                                                                                       


Verslag tg-acoustics   

Donderdag 13 oktober 2016 was Tony Gee van tg-acoustics (Middenbeemster) bij ons te gast. (www.tg-acoustics.com)

De gedemonstreerde set bestond uit de volgende onderdelen:

CEC CD-5 (Japan)                         CD speler / DAC (2.995,-)
Modwright KWI-200 (USA)              GeÔntegreerde versterker (6.590,-)
Piý Musica S Mk-II (NL)                  Luidsprekers (2.990,- per stuk)
Coherent Z (NL)                            Extern aanpassingsfilter (295,- per stuk)
Kabels en interlinks (Japan + USA)    Furutech en Audioquest (gedeeltelijk gemodificeerd)Hans van Liempd introduceert Tony Gee.
Tony start eerst met een muziekstuk.

Daarna legt Tony uit dat de getoonde CEC CD-5 CD-speler beschikt over een USB ingang voor verbinding met een PC en dat deze is voorzien van de DAC en hoofdtelefoonversterker opties. Het loopwerk van de CD-5 heeft een snaaraandrijving. Het is een bovenlader.

 


De Piý luidsprekers worden volledig onder eigen beheer van Tony gemaakt in Nederland.
(Alle onderdelen komen van binnen een afstand van 1500 kilometer van Amsterdam).
De met AutoCAD getekende en met CNC gefreesde HDF kasten komen bijvoorbeeld uit Volendam.

De tweeter is van Seas en voorzien van twee extra magneten en bezit een waveguide voor betere koppeling van de kleine (soft)dome aan de lucht.
De mid-woofer is van Scanspeak eveneens voorzien van twee extra magneten. De baspoort zit midden achter.

Onder de luidsprekers is een door een kurklaag geÔsoleerde HDF basis geschroefd, met vier van spikes voorziene instelschroeven, die staan op vier RVS puck's. De luidsprekers kunnen in elke gewenste kleur geleverd worden.

Achter elke luidspreker parallel aan de luidsprekeraansluitingen zit een kastje.

   

Deze kastjes maken de impedantiecurve van de luidspreker vlakker.
De versterker ziet hierdoor een meer constante Ohmse belasting over het hele audio frequentiebereik.

Het scheidingsfilter van de tweeweg luidspreker is in principe een eerste orde filter met 1 spoel voor de woofer en 1 condensator voor de tweeter.
De kast is samen met de selectie van de drivers zo gekozen dat er weinig extra aanpassing/filtering nodig is. In de signaalweg zit zodoende per driver maar 1 component. Wat wel nodig was is de zogenaamde "baffle step compensatie" (een klein LCR netwerk in het filter).

Tony geeft uitleg over de filtercomponenten, deze zijn van uitzonderlijke kwaliteit.
Tony is ook eigenaar van "Humble Homemade Hifi" een website voor luidspreker kits en losse componenten.

Playlist:
De volgende muziek hebben te horen gekregen:
- Robert Glasper Experiment, "Baby Tonight" CD "Black Radio 2" (R&B)
- Flanger, "Galak" CD "Inner Space Outer Space" (Electronic)
- Marco Horvat, "Amor, che deggio far?", CD "Il Giardino di Giulio Caccini" (17e eeuws, counter tenor)
- Beethoven Piano Concerto No. 1 in C Major, Op. 15 "Rondo - Allegro", uitvoerenden: Hannes Minnaar / Jan Willem de Vriend / The Netherlands Symphony Orchestra (klassiek)
- FKA Twigs, "Hours" CD "LP1" (Avant Pop)
- Dave Brubeck, "Three to Get Ready", CD "Time Out" (Cool Jazz)
- Krantz Carlock Lefebvre, "Wine is the Thread", CD "Krantz Carlock Lefebvre"  (Rock / Jazz)
- Paulien van Schaik en Hein van de Geyn, "I Thought about You", CD Tenderly (Jazz, zang en contrabas).
- Wolfgang Hafner, "Luna", CD "Heart of the Matter" (Fusion)

Na de pauze werden de volgende verzoeknummers gespeeld:

- Tracy Chapman, "Sing for You", CD "I did it all".
- Tracy Chapman, "Our Bright Future", CD "I did it All".
- Stanley Clarke, Al di Meola, Jean-Luc Ponty, "Indigo". CD "The Rite Of Strings".
- Doug Macleod, "Bring it on Home", CD "Come to Find".
- Doug Macleod, "Come to find", CD "Come to find".
- (Afsluitend van Tony) Jameszoo, "Flu", CD "Fool" (experimental electronic)

Hoe klinkt de set.
De algemene indruk is zeer goed. De plaatsing is een beetje afhankelijk van de luisterpositie maar de mensen die niet op de eerste rij zaten gaven aan de plaatsing heel goed is. De stemmen en de instrumenten worden natuurlijk en moeiteloos weergegeven. Coherent en neutraal zijn de steekwoorden.
(Zelf zou ik hier ook moeiteloos weer aan toe willen voegen).Tony bevestigt dat dit ook de ontwerpfilosofie was.
De luidsprekers zijn hierdoor ook niet kieskeurig voor de gebruikte versterker
(al was de gebruikte Modwright versterker natuurlijk van een bijzondere klasse).

Vooral de neutrale weergave valt op, de luidsprekers gedragen zich voorbeeldig bij het zeer brede scala aan muziek dat we gehoord hebben.

Als laatste legt Tony uit dat hij in 1982 begonnen is met het zelf ontwerpen van luidsprekers.
In 2008 is tg-acoustics opgericht.
tg-acoustics legt zich ook toe op advies, aanpassingen en aanbevelingen voor bijvoorbeeld luidsprekers en ruimte akoestiek.
Tony beschikt voor metingen aan akoestiek over een draagbaar meetsysteem.
Ook is hij als adviseur betrokken bij de bouw van de geluidsstudio's van Eva Simons en Mr. Probz.

Aan het eind van deze zeer geslaagde demonstatie bedankt Peter Wouters Tony Gee hartelijk.Tony ontvangt uit handen van Peter een fles wijn vergezeld van een applaus.

Verslag: Hans Hartsuiker
Foto’s: Jean de Vassy

September 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Daluso  

Vanavond was Ed Doggen van Daluso uit Echt (Limburg) bij ons te gast (www.daluso.nl).
Ed wil graag een informatieve avond verzorgen over Harmonix tuning devices, iFi apparatuur en de BlackNoise stroomverzorgingsartikelen.
Het is de derde maal dat Ed ons bezoekt, zijn eerste bezoek was nog in de oude locatie.

Hans van Liempd introduceert Ed en hij start met de geschiedenis van Daluso.Daluso produceerde zelf aluminium luidsprekers. Nadat dit niet meer haalbaar bleek begon Ed met de import en distributie van Harmonix tuning producten (Japan).
Later kwam daarbij de high-end apparatuur van AMR (Abbingdon Music Research, UK) weer later gevolgd door BlackNoise (ItaliŽ).Na de afgelopen crisisjaren is Ed 3 jaar geleden gestart met iFi (op verzoek van AMR), dit is namelijk een merk van AMR.

Harmonix.
Hierbij gaat het volgens Ed om “klankverbetering door resonantiebehandeling”. De techniek komt voort uit wetenschappelijk onderzoek in Japan naar de kwaliteit van bijvoorbeeld de Stradivarius viool.
Ed liet een viool rondgaan omdat veel leden nog nooit een echte viool hadden vastgehouden en er op geklopt. (De basis van de resonantietheorie).

Tevens demonstreert hij met een stemvork en een doosje het effect van resonanties.
De “voetjes” bevatten als het ware intern “een hele set stemvorken” en het type voetje dat gebruikt moet worden hangt af van de complexiteit van de luidsprekerbehuizing.Ed waarschuwt voor overmatige demping omdat dan ook goede dingen verloren kunnen gaan.
Als voorbeeld noemt hij de met zand gevulde poten van stands. Vaak is een gedeeltelijke vulling (klankmatig) beter.
Na een vraag van Jan Verhagen over het beÔnvloeden van de contactoverdracht van trillingen door de voetjes en de invloed daarvan op de ruimte geeft Ed de volgende drie pijlers aan.
Stroom, resonanties en akoestiek. Alle drie de elementen moeten aangepakt worden. Waar je begint hangt van de situatie af. Ed is specialist door zijn jarenlange ervaring.

Wanneer een product geen resultaat oplevert geeft Ed aan vervolgens te komen kijken, de mogelijkheid bestaat dat het product wordt teruggenomen en dan krijgt de klant zijn geld terug.

De iFi RETRO set.
Deze wordt “kaal” gedemonstreerd dus zonder gebruik van tuning artikelen (Harmonix).
De (luxe) voedingskabel ligt over enkele stoelen los van de grond, “want de vloer trilt!”
De iFi RETRO set wordt geheel compleet “plug and play” geleverd inclusief luidsprekerkabels.

De 2 maal 25 Watt buizenversterker (ELX34 eindbuizen) heeft veel ingangsmogelijkheden, digitaal/analoog, een toonregeling en bluetooth.
Daarnaast kan deze versterker gebruikt worden als hoofdtelefoonversterker.
Volgend Ed komt de versterker als zeer goed uit vergelijkende tests met veel duurdere apparaten.
De setprijs is 2275,- en de losse versterker kost “slechts” 1650,-.Naar aanleiding van een vraag wordt aangegeven dat eindbuizen normaal ongeveer 2 tot 3000 uur meegaan.

De kleine (inhoud 7 liter) luidsprekers zijn opgebouwd als “quasi transmissielijnen” en staan op stands vervaardigd van bamboe. (De zijwanden zijn met bracings versterkt net als bij een gitaar).
De drivers zijn van eigen fabricaat.

Voor de pauze worden via bluetooth twee nummers afgespeeld vanuit de telefoon van Ed.
“Stormy Monday” van Eva Cassidy en “One foot in the Blues” van Johnny Adams.
Bij het tweede nummer was Ed iets te enthousiast met het volume, het moest iets minder luid.

IFI.
Na de pauze stelt Ed uitgebreid de iFi producten voor. Het gaat hier om semiportable componenten. De meeste componenten zijn voorzien van een voedingsbatterij en best klein. De prijzen variŽren van 150 tot ongeveer 500 Euro.
Het gaat om DAC's, hoofdtelefoonversterkers, MM/MC voorversterkers, USB naar SPDIF omzetters, “purifiers” voor USB en SPDIF.Het “Digital Antidote” principe wordt genoemd als een uniek systeem om de laatste digitale resten in het geluidssignaal weg te nemen.
En natuurlijk de gedemonstreerde (RETRO) Stereo 50 Buizenversterker/DAC/Phono.
Het gaat om mooie, compacte producten met een goede geluidskwaliteit voor een redelijke prijs.

BackNoise.
BlackNoise heeft een heel scala aan stroomverzorgingsproducten die Ed kan tonen.
Filters, solitair, voor 230 Watt en de grote tot 2300 Watt, de keuze hangt af van de belasting.
Stekkerblokken met “geringe” filtering en overspanningbeveiliging met 3, 4, 5, 6, 8 of zelfs 10 stekkerdozen. Allemaal met een “sterbedrade aarde”.
Het duurste model, de “TEN” kost 525 Euro.

Ook toont Ed een Hijiri Nagomi power cord (ca. 1300 Euro) met “een uitzonderlijke kwaliteit van de montage van de netstekkers” en een audio kabel de “Million” (ca. 2400 Euro). Vervolgens wordt de telefoon van Hans van Liempd gekoppeld via bluetooth en krijgen we drie nummers te horen:
“Can't take my eyes of You” van Sophia Petersson, “1999” van Janne Schra en “Fields of Gold” van Eva Cassidy.
Via de telefoon van Cor van Zundert horen we als laatste nog “Deva Premal” van The Gyoto Monks of Tibet.

Hoe klinkt de set?
In dit geval zijn de kleine luidsprekers bepalend maar ze kunnen verrassend luid spelen.
Zeker de stem van Eva Cassidy klinkt heel natuurlijk en de plaatsing is goed.
De luidsprekers produceren een verrassend goed geluidsresultaat.

Een nadeel is dat de set niet via het netwerk kan spelen. Hans vraagt zich af voor welke doelgroep deze set het best geschikt is, een mogelijkheid is natuurlijk als tweede set.
Als toetje wordt de mogelijkheid aangegeven voor een kleine groep om de “galmruimte” te Echt te bezoeken. Dit om te ervaren hoe dat is en bijvoorbeeld te horen wat een dempingelement kan doen.

Om half elf wordt de geslaagde en informatieve avond afgesloten en Hans bedankt Ed Doggen namens iedereen hartelijk voor de leerzame avond. Ed krijgt zelfs dit keer twee flessen wijn.
Verslag: Hans Hartsuiker
Foto’s: Jan Nouwens
Augustus 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Triple M  

Vanavond waren Jord en Clemens van Triple M audio uit Rhenen bij ons te gast. Zij demonstreerden ons een breed scala aan Pink Faun apparatuur en deelden met ons hun expertise op het gebied van streaming.Apparatuur:
2x streamer 2.12      4990 euro per stuk
DAC 2.32                 vanaf 3990 (afhankelijk van upgrades)
Voeding voor DAC     1990
Voorversterker          vanaf 2990
2x eindversterker      1790 per stuk
Prototype speaker     5500 per set

De basisgedachte van Triple M en Pink faun is om de luisteraar te laten genieten van zijn favoriete muziek, door de

 muziek zo puur mogelijk naar de luisteraar over te brengen, dus met zo weinig mogelijk vertroebeling. Dit zien we ook terug bij hun apparatuur. Ze streven er bijvoorbeeld naar om zo weinig mogelijk electronische componenten te gebruiken in het ontwerp van hun apparatuur en de weg naar de luidsprekers met zo min mogelijk obstakels te laten verlopen.


Streaming hardware: De control PC en de audio PC
Jord geeft enthousiast uitleg over streaming. Dit gaat volgens hem de toekomst worden. Hij heeft 2 streamers meegenomen. De een noemt hij de audio PC en de ander de control PC. De audio PC zorgt voor de verwerking van het audiosignaal en de control PC zorgt voor de aanlevering van het audiosignaal. Men zou het kunnen zien als een voor- en eindversterker.
Voordeel hiervan is dat de audiostreamer, of audio PC, die het signaal verwerkt voor de DAC, alleen hiermee bezig is, dus wordt de processor niet belast met andere taken.Over de processoren volgt nog een extra uitleg. Ze hebben onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van diverse processoren. Processoren van Intel zijn stabieler op het gebied van verwerking en AMD processoren zijn beter ten aanzien van geluidskwaliteit. Om die redenen wordt een AMD processor toegepast wanneer de streamer als audio PC wordt gebruikt en zal een Intel processor voor de control PC worden gekozen.
De streamer heeft een ingebouwd opslagmedium die een eigen lineaire voeding heeft. Dit zijn maximaal 6 stuks SSD harddisks met een capaciteit tot 4 TB.
Dit werkt beter dan een aparte NAS, want de dataoverdracht hoeft nu niet meer plaats te vinden over het netwerk. De data komt direct van de harddisk en niet via diverse tussenstations waar kwaliteitsverlies kan optreden.

Streaming software: Het Roon Labs systeem
Pink Faun streamers werken met het geavanceerde Roon Labs softwaresysteem. Het is een Linux-programma wat ontwikkeld is door ICT mensen, dus er is veel aandacht besteed aan gebruikersgemak en grote diversiteit van mogelijkheden.
Het is als het ware een digitaal tijdschrift. De gebruiker kan eenvoudig door zijn muziekcollectie heen ‘bladeren’ met veel informatie over de artiest en zijn muziek.
Daarnaast zijn streamingsdiensten als Tidal en Cobuz te gebruiken binnen het programma.In het Roon Labs systeem komen in de bibliotheek de albums te staan die gevonden zijn bij een streamingsdienst en die op de SSD staan.
De control PC krijgt van het programma de ‘link’ door van de streamingsdienst en speelt dan direct van de desbetreffende server het bestand af. Het signaal gaat dus niet via de tablet waar het programma op geÔnstalleerd is. Deze dient enkel als bedieningsinterface.

Behoud van kwaliteit: De filosofie van Pink Faun
De weg van de streamer naar de speakers, met de filosofie van Pink Faun om de geluidskwaliteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen:
 • Via een HDMI kabel wordt het digitale I2S signaal van de streamer naar de DAC gestuurd. De streamer heeft een speciaal ontworpen kaart aan boord om dit signaal te kunnen genereren.
 • Er bestaat ook een variant met een S/PDIF uitgang. Dit zijn ‘echte’ audiosignalen en geen datasignalen. Dus geen onnodig verlies! Hoe minder bewerking, hoe beter het klinkt.
 • De DAC heeft 2 voedingen. De een zorgt voor het digitale gedeelte en de ander voor het analoge gedeelte.
 • Volumeregeling vindt in de analoge voorversterker plaats, niet in het digitale circuit, omdat dit ook kwaliteitsverlies in het bronsignaal tot gevolg zal hebben.
 • Kabels zijn vervaardigd uit vertind koper. Bij de materiaalkeuze is gelet op zo weinig mogelijk verkleuring in het geluid.
 • De speaker is een 2 weg systeem, met als voordeel dat deze een veel eenvoudigere filter nodig heeft dan een 3 systeem. De tweeters zijn van Scanspeak, uit de revelator serie en de midwoofers zijn van Wavecor.

 

Hoe klinkt de set?

Het geluid is het best te omschrijven als fris, rustig en goed gedetailleerd. Het klinkt heel open en ruimtelijk, wat ervoor zorgt dat de set prettig is om naar te luisteren. Instrumenten worden zeer natuurgetrouw weergegeven. De set is ook voldoende levendig, niet tŤ, waardoor de luisteraar betrokken blijft bij de muziek. Daarnaast ook niet teveel ‘body’, wat de weergave eerder choatisch zou maken. De reinheid in het geluid is een zeer positieve eigenschap van deze set wat op de voorgrond staat en ook heel erg waardevol is en deze set enorm siert.

Playlist (Songtitels):

Blue in Green
Colour to the Moon
A Mouse by the River
Jennie Mae
Hold on I am waiting for You
Lestat's Lamento
Tombeau de Mr. de Blancrocher (feat. Naoki Kitaya)
Allegretto fur Streichquartett (Kurpfalziches Kammerorchester Mannheim)
Brother a Teaches 7
Slow motion Roast Beef Restaurant Seduction
Anne's Song
Amused to Death
The Road to Hell
Push the sky away
Old ManWij bedanken Jord en Clemens voor de interessante en leerzame avond. We hebben allemaal weer veel gehoord, gezien en geleerd, maar vooral heel erg genoten!

Verslag: Cyriel Hoenen
Foto’s: Jeroen KlijntunteJuli 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Grimm Audio  

Vanavond waren Guido Tent en Justin Vis van Grimm Audio bij ons te gast. Zij demonstreerden ons hun meest recente model van de LS1, de LS1be.

Grimm audio is opgericht in 2004 en heeft zich in eerste instantie met name toegelegd  op het ontwikkelen van A/D converters, daar zij van mening waren dat dit een zeer belangrijke schakel was in het opname proces. Hier wilden zij iets in betekenen, dus richten zij zich op het ontwerpen van apparatuur voor studio’s.
Ze kwamen er al snel achter dat veel monitor speakers in mastering studio’s eigenlijk niet goed waren. Zij vonden die kwaliteit echter wel van groot belang, omdat een monitor bepalend is voor  de kwaliteit van de release. De LS1 is uit de wens ontstaan om mooie opnames te kunnen maken.

   

In het begin verkocht deze speaker jammer genoeg niet zo goed, omdat de studio’s niet konden of wilden investeren, vandaar dat zij uitgeweken zijn naar de hifi/high-end consument.

De LS1 is qua ontwerp een vrij platte, brede speaker. Een brede speakerkast kan tot een ideale match leiden met een ruimte waarin reflecties optreden. Met name naar de zijkanten worden dan de minste reflecties veroorzaakt.
Hoe breder de baffle, hoe directiever het systeem wordt en hoe minder midden en laag rondom de speaker wordt afgestraald.
Guido legt uit dat beneden de 220 Hz de speaker wel rondomstralend wordt, dit is een acceptabel compromis, daar de luidspreker anders wel erg breed wordt.De speakers staan vandaag ook behoorlijk naar binnen gedraaid, om reflecties te voorkomen via de zijkanten en de wand achter de luisteraar. De speakers staan bijna in een hoek van 45 opgesteld. Het voordeel hiervan is ook dat het stereobeeld nu goed blijft, zeker wanneer we in deze zaal spelen, met 30 luisteraars.
Als men wat meer naar rechts zit, dan wordt het verlies in geluidsdruk van de speaker die verder weg staat gecompenseerd door het feit dat deze wel recht naar de luisteraar toe is gericht.
De afgeronde zijkanten zorgen ervoor dat er akoestisch gezien geen sprongen in het verloop van de akoestische impedantie plaatsvinden, wat men wel heeft bij speakerkasten met rechte hoeken; diffractie wordt door deze afronding vorkomen.

De LS1 is een actief systeem, met zowel analoge als digitale ingangen. Een analoog signaal wordt direct omgezet naar digitaal. Dit signaal gaat naar een DSP, wat 2 redenen heeft. Enerzijds dient de DSP voor het lineairiseren van het systeem, en anderzijds wordt de scheiding hier geregeld. De akoestische respons van de luidsprekerunits wordt hierin meegenomen.
Door de DSP kunnen de drivers het ideale signaal ontvangen, perfect in balans met kun akoestisch gedrag.
Twee Hypex N-core versterkers voorzien de 8 inch midwoofer en de tweeter, en een Hypex UCD module zorgt voor de 10 inch subwoofer.
Het systeem is een 3 weg systeem, met scheidingsfrequenties bij 80 Hz en 1,5 kHz.
Voor de laagweergave heeft Grimm een systeem ontwikkeld wat gebruik maakt van bewegingstegenkoppeling, ook wel bekend als het MFB principe. Grimm Audio gaat echter veel verder als Philips met haar MFB en bereikt een verlaging van de vervorming van 30dB (Philips 10-12dB).Alle drivers zijn van het merk Seas, waarbij de Beryllium tweeter samen met Grimm is ontwikkeld. Deze heeft een betere ophanging, een lager gewicht en hogere stijfheid, wat zorgt voor een grotere uitslag en resulteert in een lagere vervorming.
Waarom een actief systeem? Een actief systeem is praktischer, en eleganter als geheel. Er is geen toren van randapparatuur meer nodig. Het publiek van tegenwoordig wil dat ook niet meer. Hier wil Grimm ook op aansluiten door te streamen naar actieve speakers waarbij de versterkers en de aansturende electronica, welke  door hen speciaal voor deze speaker is ontworpen, in de luidsprekerkast ingebouwd zit.
Daarnaast wil Grimm een ideale kant-en-klare totaaloplossing aan kunnen bieden, voor het hele gezin.
De woofer hoeft dankzij de van het MFB systeem afgeleide techniek ook niet zo groot in omvang te zijn. Als laatste is er het voordeel van de optimale en voorspelbare interactie tussen converters, kabels, versterkers en luidsprekerunits.

Hoe klinkt de set?
Ik zit helemaal rechts, en inderdaad, het stereobeeld is prima. De rechter speaker klinkt minder hard omdat hij ingedraaid staat, en de linker speaker is eveneens zachter omdat hij verder weg staat.
Dit gaat verder nauwelijks ten koste van de directiviteit. Dat de rechter tweeter niet recht naar me toe straalt is geen belemmering voor het luisteren.
De set geeft voldoende laag weer, hoewel de lage tonen, in onze ruimte, soms een beetje een eigen leven dreigen te leiden. De subwoofer is met een reden vlak boven de vloer geplaatst; om reflecties te voorkomen Er is verder weinig resonantie van de kast te horen.Hoog, midden en laag is goed in balans, en vormen een neutraal, puur en strak geheel. De speaker heeft een rustig karakter, en is aangenaam om naar te luisteren, vooral omdat er weinig ‘verkleuring’ optreedt.
Details zijn goed waar te nemen, het geheel klinkt alles behalve chaotisch. Stemmen komen erg natuurlijk naar voren. Wanneer we naar een instrumentaal pianonummer luisteren, horen we een prachtig ruimtelijke weergave van het instrument zoals het hoort.
Op mijn verzoek wordt Rhythm divine gespeeld van Shirley Bassey / Yello. De stem komt heel goed boven het geheel uit en het hoog is mooi sprankelend. Het laag is solide van karakter en daarnaast horen we een helder en ruimtelijk midden. De set klinkt levendig en tegelijkertijd kan men er ontspannen naar luisteren, met name dankzij de goede balans en de reinheid in de weergave.

Justin vertelt nog iets over de mediaspeler/streamer. Guido is parttime docent audio ontwerp aan de afdeling electrotechniek van de Fontys hogeschool in Eindhoven. Justin was een leerling van Guido en werkt aan de ontwikkeling van de streamer. Met zijn smartphone wordt deze ‘computer’ bediend. Bijzonder aan deze streamer is dat deze Hi-res kan weergeven. DSD is geen probleem voor de streamer.

De set die we gehoord hebben kost 36.000 euro. De set is ook als 2 weg systeem verkrijgbaar. Deze heeft dan geen subwoofer. Met de LS1 software kan de LS1be dan omgezet worden naar een 2 weg systeem.

  

We hebben vanavond weer veel geleerd over audio en mooie dingen gehoord. Wij bedanken Guido en Justin dat zij ons hebben willen meenemen in de filosofie achter de ontwikkeling van een prachtset als de LS1be.

Verslag: Cyriel Hoenen
Foto’s: Jan Nouwens


Juni 2016                                                                                                                                                                       


Verslag New Transtec: The Battle of the Quads  

Op16 juni 2016 werd de AOB demo verzorgd door Paul en Peter Mastenbroek van New Transtec met een complete set van het bekende merk QUAD. Tot dusver werd ik nooit echt enthousiast van wat ik tijdens shows en demo's hoorde van dit merk. Zou dat vanavond veranderen? 'To QUAD or not to QUAD, that's the question...'

New Transtec, geleid door Paul Mastenbroek, is importeur van de merken QUAD, Luxman en Wharfedale. New Transtec is in 2009 ontstaan uit Transtec en heeft zijn vroegere roots binnen Philips. Naast Paul is ook zoon Peter actief binnen New Transtec als manager van de after sales activiteiten (o.a. revisie en reparatie van QUAD electrostaten).De avond begint met een presentatie over de achtergrond van het merk QUAD. QUAD staat voor Quality Unit Amplifier Domestic en is al in 1936 opgericht door Sir Peter Walker. In 1953 verrast hij de audiowereld met de introductie van de Quad II buizenversterker. Hierna volgen nog vele producten, die wereldfaam vergaren bij vele audiofielen. In 1982 worden de legendarische ESL63 electrostaten geintroduceerd, waarmee QUAD nog grotere bekendheid weet te verkrijgen.Maar het merk QUAD gaat met de tijd mee en blijft innoveren met nieuwe producten. Zoals de nieuwe Z-series luidspreker met bandtweeter (3800 euro per paar voor de Z-3), de nieuwe Artera Play CD speler/DAC/voorversterker (2390 euro) en de Elite QSP stereo eindversterker met current dumping technologie (2x 140W in 8 Ohm, 1599 euro). Deze componenten vormen de basis voor de demo set bij AOB. Naast de Z-3 speakers staan tevens de ESL2912 electrostaten opgesteld (11.800 euro per paar).De ESL2912 is een verdere optimalisatie van de klassieke ESL QUAD elecrostaten. Bij electrostaten wordt een dunne Mylar folie (tien keer dunner dan een haar en daardoor zeer licht en uitermate snel) onder negatieve spanning ingeklemd tussen statoren met een statisch spanningsverschil van 5,2 kV. De snelheid van het Mylar membraan zorgt voor de bekende karakteristieken van electrostaten: zeer hoge resolutie en snelle transienten. Een bekend nadeel van traditionele electrostaten is het afstraalgedrag, waarbij slechts op een beperkte plek in de ruimte (de zgn 'sweetspot') het ideale stereobeeld wordt verkregen. QUAD heeft een eigen technologie ontwikkeld om dit nadeel te omzeilen: de vertragingslijn. Hierbij wordt mbt 6 cirkelvormige anodes het afstralingsgedrag van een puntbron gesimuleerd. Deze virtuele puntbron bevindt zich circa 80 cm achter het paneel. Het effect van deze technologie is een beter stereobeeld over een breder gebied. Toch handig als je samen met je vrouw van muziek wil genieten, zodat ze niet continu bij je op schoot hoeft te zitten om van het optimale stereobeeld te genieten!

Peter Mastenbroek geeft vervolgens een toelichting op de after sales activiteiten van New Transtec. Zelfs na 30 jaar gebruik zijn QUAD electrostaten voor relatief beperkte kosten (139 euro per paneel) prima te reviseren. Ook reparatie van defecte panelen is mogelijk (300 euro per paneel). Hierdoor blijken QUAD electrostaten een tijdloze en waardevaste investering. Uiteraard mits je huisgenoten instemmen met het plaatsen van speakers met een behoorlijk oppervlak in je huiskamer (voor de audiofielen onder ons die nog geen dedicated luisterruimte hebben).

 

Genoeg gepraat: tijd voor muziek! Bij het begin van de avond zit ik op de eerste rij rechts van het midden. Bij het eerste nummer wordt meteen het visite kaartje van een goede electrostaat gepresenteerd: de stem van Suzanne Vega wordt met veel detail en op natuurlijke wijze weergegeven. Waar in volgende nummers de stem van David Munyon op het Stockfish label wat meer gekleurd lijkt en wat drive in het laag lijkt te missen, overtuigt Allison Krauss mij des te meer. Ondanks de vertragingslijn hoor ik vanaf mijn luisterpositie toch vooral het rechterpaneel; het geluidsbeeld lijkt niet volledig los te komen van de luidsprekers. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat door de verkeersdrukte Paul en Peter nauwelijks tijd hebben gehad om de plaatsing van de speakers te optimaliseren. Het principe van richtingsgevoeligheid op het hoog en midden wordt door Paul nog gedemonstreerd door het kantelen van een paneel tijdens de muziek weergave.

Na de pauze verplaats ik mij tactvol naar een plek wat verder midden achter in de zaal. Een groot verschil: een kerkkoor begeleid door kerkorgel maakt indruk met diepe, strakke bastonen en een behoorlijk overtuigend beeld!
Vervolgens vindt er een interessante 'musical battle' plaats: dezelfde muziekstukken worden afgespeeld met de ESL2912 en de Z-3 speakers. Electrostaten vs conventionele vloerstaanders met bandtweeter: zoals te verwachten, zijn hiermee de sterke (en minder sterke) punten van beide weergave principes goed te vergelijken. De zangstem bij een interessant country nummer wordt door de Z-3 met duidelijk minder body en een wat meer aangezet hoog weergegeven, maar de definitie in de plaatsing is duidelijk beter. Hierdoor klinkt naar mijn smaak hetzelfde nummer via de Z-3 frisser en dynamischer, maar ook minder natuurlijk dan via de ESL2912. In de zaal is iedereen het erover eens dat er duidelijke verschillen zijn. Wat beter klinkt, daarover zijn de meningen verdeeld. Sommige AOB-ers kiezen voor de natuurlijke, ontspannen en rustige weergave van de ESL2912, anderen worden meer betrokken bij de heldere, dynamische weergave via de Z-3. De eerste ronde van de battle eindigt in gelijkspel!In de tweede ronde luisteren we naar het bekende 'Keith don't go' van Nils Lofgren. Compleet grijsgedraaid op alle luistershows (en ook bij mij thuis), maar ook een goede kandidaat voor het vergelijk in deze battle: veel dynamiek, ruimtelijkheid en (al dan niet) natuurlijke snaargeluiden. Opnieuw zijn de verschillen duidelijk en in dezelfde richting. Via de Z-3 klinkt het gitaarspel clean en dynamisch, in het stereobeeld zijn de snaren bijna tastbaar. Het hoog lijkt ook hier iets meer benadrukt in vergelijking met de ESL2912. Via de ESL2912 klinkt de opname natuurlijker en gemakkelijker; er is meer rust in de weergave. Het stereobeeld is grootser, maar ook diffuser, waardoor zowel de plaatsing van de zangstem als de gitaar minder duidelijk omlijnd is. Opnieuw een gelijkspel op punten: er is geen duidelijke winnaar, een eventuele voorkeur is meer een kwestie van smaak.

Op het einde van de avond wordt nog een laatste mythe rondom electrostaten ontkracht: 'electrostaten kunnen geen kwalitatief en kwantitatief goed laag produceren'. Paul laat ons een audiofiele opname van Jennifer Warnes horen, waarbij de uitstekende definitie van het laag opvalt. Maar ook in minder audiofiel georienteerde opnames overtuigen de ESL2912: hardrock van Metallica klinkt aangenaam smooth op deze set zonder schreeuwerig te worden. Conclusie: 'the proof of the pudding is in the bass': mythe ontkracht!

 

Paul en Peter Mastenbroek hebben ons laten genieten van een interessante avond, waarbij de verschillende mogelijkheden en de technische achtergrond van de QUAD producten goed naar voren kwamen. QUAD heeft veel meer te bieden dan electrostaten alleen, waardoor er voor iedere smaak iets te vinden is. In die zin heeft de demo zeker overtuigd. Heren, bedankt voor de leuke avond namens de AOB leden!

Verslag: Stephan Eltink
Foto’s: Jan Nouwens


Mei 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Very Fine Solutions  

Op donderdag 19 mei was Frank Vermeylen van Very Fine Solutions bij ons te gast. Frank was al eens eerder te gast in 2010. Toen ver-zorgde hij de demo samen met Bouke Selemeier van BSA die nu ook een kijkje kwam nemen.
Frank Vermeylen is geen onbekende in de sector. Met een traject dat begint op 12 jarige leeftijd als muzikant, DJ samen met z’n broer, vrije radio, audio-freak – klant, medewerker bij HiFi Corner, vertegenwoordiger voor Dimex en B&W
Luidsprekers, EU Sales Manager voor AudioQuest, Manager bij Synergistic Research in Californie, EU Sales Manager voorMSB en Synergistic Research kent hij de markt en heeft hij ervaring met audio apparatuur op verschillende niveaus. Frank was vergezeld door Ludwig van Ludwig Audio die importeur is van Tidal apparatuur voor de Benelux.
De set die zij hadden samengesteld voor de demonstratie was er ťťn van formaat en zag er visueel al zeer imposant uit.

De set bestaat uit het volgende apparatuur:
MSB Diamond DAC V met analoge volume regeling €55.000
MSB Universal Media Transport €16.000
Thrax Heros eindversterker mono blokken €26.000 p.p.
TIDAL Piano G2 luisprekers Velvetec White €18.900 p.p.
TIDAL optionele isolation feet €1.500
Synergistic Research bekabeling €25.000 totaalDe luidsprekers
De luidsprekers die staan opgesteld zijn de Tidal Piano G2 luisprekers Velvetec White met de optionele “isolation feet” (zie de foto’s).
Zonder deze optie krijg je standaard spikes erbij geleverd.TIDAL Audio GmbH werd in 1999 opgericht door JŲrn Janczak in Leipzig, Duitsland en zoals TIDAL zelf aangeeft zijn alle producten die zij leveren “100% Made in Germany”. De TIDAL’s zien er imposant uit maar kunnen makkelijk geplaatst worden in een woonkamer.
Door de mooie en strakke afwerking zal de speaker niet te veel aanwezig zijn in de woonruimte wat in een het merendeel van de huishoudens een prettige bijkomstigheid is. De kast is gemaakt van TIDAL's eigen kastmateriaal TIRADUR. Dit materiaal combineert de stijfheid van harde materialen zoals metaal met de resonantie absorberend gedrag van zachtere materialen zoals hout/MDF.

 


Voor het hoog wordt er een 30mm Accuton keramische grafiet tweeter gebruikt. In een hogere versie van deze speaker wordt er gebruik gemaakt van de Accuton 30mm pure diamant diafragma tweeter die je ook terug vindt in de topmodellen van TIDAL.
TIDAL exclusieve BCC driver-technologie voor de midrange woofer is het resultaat van de langdurige samenwerking met Accuton en is exclusief voor TIDAL speakers.
Deze speciale drivers zijn perfect afgestemd op behuizing om het beste resultaat te kunnen genereren.
De aansluitingen voor de kabels bestaat uit puur zilveren binding posts om een zo laag mogelijke overgangsweerstand te garanderen.De speakers kunnen worden aangepast om in kleine, middelgrote en grote ruimtes te kunnen spelen.
Door eenvoudig een andere instelling te kiezen kan je de speaker als een 2-weg monitor laten werken en het is ook mogelijk om de filtercurve van de tweeter aan te passen.
Het Passieve filter is gemonteerd in een hermetisch afgeschermde ruimte en alleen de beste componenten zijn gebruikt voor het filter.

De DAC
De DAC die Frank heeft mee genomen is van het merk MSB en is genaamd de “Diamond DAC V”.
MSB is gehuisvest in California en wordt geleid door Larry Gullman en zijn twee zonen.
Summier zal ik opschrijven wat de Diamond DAC V allemaal behelst, voor een uitgebreide omschrijving kan je terecht op
www.msbtech.com waar ze met trots de details van hun DAC’s omschrijven.Vier 26 bit DACs per kanaal – een echte 26 bit resolutie Ladder DAC (Geen chip)
Native decoding of 64x,128x en 256x Quad Rate DSD
Ingangen tot 384 kHz, 32 bits inclusief Netwerk Renderer
Analoge volume regelaar in stappen van 1db
Standaard 140 Femto seconden jitter klok (minder dan 0.2 pico seconde)
8 onafhankelijke voedingen

Aan ingangen geen gebrek om alle apparaten aan te sluiten naast de standaard coax en optische digitale ingangen is er ook een gebalanceerde digitale ingang en een Pro I2S ingang, USB ingang en een gebalanceerde Analoge ingang.
Als uitgang zijn single ended en gebalanceerd voorhanden.
De voeding van de DAC wordt verzorgd door een power base die speciaal voor de DAC is ontwikkeld.
Op internet kan je genoeg informatie en foto’s vinden hoe de opbouw onder de kap is en dan zie je dat kosten nog moeite zijn gespaard om tot het allerbeste resultaat te komen.
Niet alleen het prijskaartje laat zien dat dit iets speciaals is.

Het loopwerk
Het loopwerk is ook van MSB en draagt de naam Universal Media Transport V.
Deze bestaat uit een Oppo loopwerk en video deel maar het digitale deel en behuizing is geheel van MSB.
Universeel is dit loopwerk zeker zie onderstaande lijst van aansluitingen en welke media die af kan spelen:
Video Outputs: 2 HDMI
Digital Audio Outputs: Optical, Coaxial RCAx 3, Balanced XLR, MSB ProI2S
Bit StreamSurround Outputs: Optical and Coaxial External Media Connections: 3 USB ports, ComputerNetwork Streaming
Maximum Output Resolution: 24 bit, 192 kHz PCM, 32 bit, 192 kHz MSB ProI2S
File Types: WAV, FLAC, DSD64x, MP3, Dolby Digital HD, DTSHDand more
Disc Types: CD, SACD, BluRay (3d, BD-Live, BDR/RE), HRx, DVD, DVDAudio and more
Alle digitale uitgangen worden native aangestuurd en de bediening kan geschieden via de app van Oppo zodat je met behulp van je smart telefoon of tablet de UMT kan aansturen.
De UMT wordt ook gevoed door een aparte powerbase zoals bij de DAC.

De Versterking
De versterking komt uit Bulgarije en is van het merk Thrax. We zien twee bescheiden mono blokken van ieder 30Kg welke 100W klasse A kunnen leveren aan 4Ω en 8Ω.
Aansturing kan geschieden ongebalanceerd of gebalanceerd, tijdens de demonstratie worden ze gebalanceerd aangestuurd vanuit de MSB Diamond DAC V.
De ingangstrap wordt verzorgd door een buisje en de uitgangstrap is een cascode (twee trapsversterker) JFET/MOSFET.

 

Een cascode uitgangstrap biedt een hoge gain, hoge bandbreedte, hoge stabiliteit en een hoge ingangsimpedantie.
De behuizing is opgebouwd uit geanodiseerd aluminium en ziet er visueel mooi en stijlvol uit, meer info over dit merk kan je vinden op www.thrax.bg

Bekabeling
De bekabeling is van het merk Synergistic Research uit de Atmosphere serie en de luidsprekerkabels komen uit de Element serie en wat opvalt is dat alle bekabeling nu een passieve afscherming hebben (geen externe trafootjes
meer).
Bekabeling moet uiterst neutraal zijn het mag niets toevoegen en moet zeker niet gebruikt worden als tuning middel.
Dat gezegd hebbende is het dus wel van belang dat kabels goed zijn opgebouwd, standaard bekabeling heeft dus wel een flinke negatieve invloed op de signaaloverdracht en hoe beter de installatie hoe meer dit opvalt.
Je kan je afvragen of het bedrag van €3.000 voor een voedingskabel rechtvaardig is maar de bekabeling van Synergistic Research zal zeker niet de beperkende factor zijn!

Hoe klinkt de set?
Daar ik zelf altijd vroeg aanwezig ben heb ik de set opgebouwd zien worden en de koude start meegemaakt (lees beluisterd) en moet zeggen dat direct duidelijk is dat hier een top systeem staat te spelen die tijdens het opwarmen alleen maar meer verfijning zal gaan weergeven, dat belooft dus wat! Wat ook opvalt aan de producten is de zorg van de verpakking wat niets te wensen overlaat. Ieder die de apparatuur van dichtbij heeft staan bewonderen zal de kisten van Thrax en de koffers van MSB niet ontgaan zijn. Wat misschien wel ontgaan is
was de flight case van TIDAL die achter het reclamescherm stond van Ludwig Audio. Op de verpakking is niet bespaard en ook dit laat zien hoe serieus de makers met hun product omgaan, van begin tot het eind alles met zorg ontwikkeld.
Na uitleg van Frank over de apparatuur gaan we muziek luisteren en het eerste stuk wat we te horen krijgen is Cielito Lindo van Marta Gomez.

 

Wat direct opvalt is de details en de rust in het geluid. Daarna volgt een nummer van REM en dit systeem verbloemt niets wat met als resultaat dat je direct de mindere opnamekwaliteit hoort.
Bij het laatste schot van Banditen Galop, Op. 378 - Cincinnati Pops Orchestra zie ik een aantal leden een stukje van hun stoel omhoog komen van de schrik. Het systeem geeft een mooi en dynamisch geluidsbeeld.
Na het nummer Concerto in C minor BWV 1060 van het Jacques Loussier trio kan de voorzitter zijn bewondering voor dit systeem niet meer voor zich houden.
Bij het nummer Miller Time van Victor Wooten en Marcus Miller wordt de basweergave strak weergegeven, alle basloopjes zijn makkelijk te volgen.
Concha Buika is een Spaanse zangeres die op het nummer Mienteme bien begeleidt wordt op vleugel. Het systeem weet de stem op juiste hoogte te zetten en het geheel voelt puur aan.
Tijdens de pauze hoor ik veel positieve reacties een enkeling vindt af en toe het hoog wat te scherp weergegeven worden.

Na de pauze kunnen de leden hun cd’s of digitale files aanleveren om af te spelen op ťťn voorwaarde, ik citeer:
‘als de muziek goed is zal ik hem kopiŽren en als de muziek niet leuk is moet u een biertje voor mij kopen.’
Gelukkig valt de aangeleverde muziek bij Frank in de smaak.Frank vertelt nog dat die zo’n 15 demonstraties per jaar verzorgt op verschillende beurzen en maakt helaas mee dat er mensen zijn die met even hun hoofd in de deur opening te houden al een installatie kunnen beoordelen.
Het is altijd lastig om een systeem in de korte tijd dat een beurs is optimaal af te stemmen.
Tijdens de demonstratie bij ons schat die het systeem in op 70% van zijn kunnen, optimalisatie vraagt veel tijd.
Dit snappen de leden maar al te goed, sommige zijn al jaren aan het optimaliseren ;-).
Wij bedanken Frank en Ludwig voor hun indrukwekkende demo.

Playlist
Cielito Lindo – Marta Gomez
Night Swimming – REM
Banditen Galop, Op. 378 - Cincinnati Pops Orchestra
Concerto in C minor BWV 1060 - Jacques Loussier trio
Baba Yaga - Minnesota Orchestra
Give it up to love – Mighty Sam McClain
Miller Time – Victor Wooten and Marcus Miller
Mienteme bien - Concha Buika
Metamorphosis two - Philip Glass by Lavinia Meijer
Walking on the moon – The Yuri Honing Trio
One Believer – John Campbell
Voodoo Chile – Gabriel Rios
Let us go get stoned – Big Mama Thornton
Hey Now – London Grammar

Very Fine Solutions en Ludwig Audio nemen dit jaar ook weer deel aan de X-Fi Show in Veldhoven, Zij zullen in ruimte 47 een demo verzorgen.

Door Dennis Muijs
Foto’s Jeroen Klijntunte

April 2016                                                                                                                                                                       


Verslag A2-Audio  

Op donderdag 21 April waren Aad en Andrť van A2-Audio bij ons te gast. Zij zijn in hart en nieren speaker bouwers en als je een bezoek brengt aan hun winkel wordt dit duidelijk. Aad en Andrť zijn al vaker bij ons te gast geweest en sinds kort is de website van A2-Audio ook beschikbaar: www.a2-audio.nl. Donderdag was A2-Audio vergezeld door Marcel Timmers. Hij is van beroep Art Designer en werkt voornamelijk met RVS van zijn bedrijf AMTO. A2-Audio heeft een samenwerkingsverband met AMTO om gezamenlijk art-design luidsprekers via A2-Audio op de markt te brengen.A2-Audio heeft al eerder bij onze club gedemonstreerd met zeer mooi klinkende speaker ontwerpen zoals de Andante en de Nassac. Naast het top model de Eloquentia, die voor een volgende demo bij AOB zal worden gedemonstreerd, was donderdag vanavond de primeur van hun nieuwe ontwerp de “Musica”. De MUSICA is een art design ontwerp welke nog in ontwikkeling is en de feedback vanuit de audioclub zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling. De productie van de Musica wordt door Marcel namens AMTO gedaan welke gevestigd zit in Ridderkerk net als A2-Audio. Een tweede primeur van die avond was de A2-Audio NOS DAC waarvan de kast is opgebouwd uit dezelfde materialen als de “Musica” waarover later meer. Als versterking zijn meegenomen een- voor en eindversterker van het Duitse merk Audionet die voor deze demo ter beschikking zijn gesteld door de importeur ServiQ. Alle muziek zal worden gestreamd vanaf een laptop via M2TECH HIFACE 192kHz Digital Audio Interface naar de DAC.

De set bestaat uit het volgende apparatuur:
•    A2 Audio MUSICA speaker set    €18.000 per paar gebaseerd op huidige werkwijze.
•    A2 Audio DAC    €1650
•    Audionet PRE1 G3 voorversterker   €4690 , optioneel Phono €540
•    Audionet AMP I V2 stereo eindversterker   €6590
•    Supra stekkerblok
•    Van de Hul luidsprekerkabel
•    Laptop met M2TECH HIFACE 192kHz Digital Audio Interface

De luidsprekers
Eind vorig jaar is de samenwerking tussen A2-Audio en Marcel Timmers tot stand gekomen.
In overleg en binnen akoestische criteria heeft Marcel een aantal ontwerpen gemaakt waarna een van de ontwerpen verder is uitgewerkt.

 

In januari is het concept getest waarna de bouw van de Musica in 2 maanden bij Amto in Ridderkerk is gerealiseerd.
De kern van de Musica is opgebouwd uit 60 stuks MDF panelen en omdat elke paneel verschild zijn deze 3D met laser gefreesd. De basreflex buis is in de behuizing geÔntegreerd. 
De buitenzijde is van RVS vervaardig en gewalst en geschuurd tot de gewenste kromming.
Het front is opgebouwd uit een combinatie van MDF, RVS en afgewerkt met 3 mm korian.
De behuizing voor de tweeter is eveneens van RVS en vervaardig met de draaibank. De tweeter behuizing bestaan uit 2 delen.
De binnenste buis waarin de tweeter is gemonteerd kan met behulp van een inbussleutel naar binnen of buiten gedraaid worden om timedelay tussen de drivers op de luisterplek precies af te stellen.
De impulsweergave, en het fase gedrag tussen tweeter en woofer is in combinatie met het filter daardoor optimaal.
De tweeter is de nieuwe Beryllium van Scan Speak die gemodificeerd is om in de RVS behuizing te plaatsen.
Omdat RVS de eigenschap heeft van “niet magnetisch materiaal” vind er geen beÔnvloeding van de magnetische velden van de drivers plaats.
Het compartiment voor het filter, aan de onderzijde van de Musica, is eveneens met RVS tegen magnetische invloeden afgeschermd.
De voetplaat is van natuursteen vervaardigd wat naast het esthetisch aspect ook het zwaartepunt van de behuizing verlaagd.

De DAC
De uitstraling van de DAC is afgestemd op de MUSICA door het gebruik van dezelfde materialen voor de behuizing welke geheel, net zoals de MUSICA luidsprekers, in-huis is ontwikkeld door Marcel.
De DAC zelf is NOS wat staat voor None Over Sampling deze maakt gebruik van twee R2R ladder modules. De DAC heeft de volgende ingangen te beschikking: 1 maal USB; 2 maal coax SPDIF 1 maal Optisch Toslink. De ingangen zijn via een draaiknop te selecteren waarna een led aangeeft welke ingang actief is.
Op de DAC is ook een data led beschikbaar welke aangeeft dat er een signaal wordt ontvangen, mocht je niks horen terwijl deze led brand dan heb je de verkeerde ingang geselecteerd.
Er zit dan niks ander op dan van je luisterzetel op te staan en naar de DAC te lopen om de juiste ingang te selecteren wat dan wel weer goed is voor de bloedsomloop.
NOS DACs winnen de laatste jaren aan populariteit ten opzichte van de  oversampling DACs, vooral op basis van luistertesten.
Vooral het gedrag in het tijdsdomein van oversampling DACs is de reden dat een zekere mate van onnatuurlijkheid wordt waargenomen.

De Versterking
De versterking wordt verzorgd door het merk Audionet welke alweer een lange tijd op de markt actief is.
De PRE I G3 voorversterker is compleet DC-gekoppeld en heeft geen condensatoren of spoelen in de signaalweg waardoor het puls gedrag behouden blijft. Voor de vele eigenschappen van deze versterker raadpleeg de website van ServiQDe AMP I V2 Stereo eindversterker is dual mono opgebouwd en levert 2 x 200W aan 8 Ohm.
Net zoals de voorversterker is die compleet DC-gekoppeld en heeft geen condensatoren of spoelen in de signaalweg.
Door de toegepaste ULA-techniek (Ultra-Linear-Amplifier) zal zelfs bij volledige uitsturing van het vermogen de signaalzuiverheid onveranderd blijven, de vervorming zal dus niet toenemen.
Door de hoge dempingsfactor zal de meest complexe luidspreker volledig onder controle worden gehouden.

Hoe klinkt de set?
Na de uitgebreide uitleg is het tijd om muziek te gaan luisteren, we starten met het nummer genaamd Bop van de Brandt Brauer Frick Ensemble.
Dit nummer is zeer ritmisch en wordt mooi ruimtelijk weergegeven met een flink diepte weergave waardoor je de goed de instrumenten uit elkaar kan houden.
Na nog een aantal nummers vraagt Aad van der Waal van A2 Audio wat de eerste indruk is van dit prototype.
Wat sterk naar voren komt is dat als je in het zogenaamde sweet spot zit je een mooi ruimtelijk en  diep geluidsbeeld te horen krijgt.
Uiteraard zijn er ook enkele kritische opmerkingen en dit heeft vooral te maken dat het hoog wat gebundeld overkomt, andere leden vinden het hoog juist natuurlijk overkomen.
Aangaande het hoog zijn de meningen dus verschillend, aangaande de beeldopbouw is ieder het unaniem met elkaar eens, die is top!Dit is uiteraard ook de verdienste van de A2 DAC en de zeer goede Audionet versterkers.
Aad geeft aan dat dit de eerste opzet is van het wisselfilter en nog verder moet worden ontwikkeld waardoor het gebundelde effect weg zal zijn tevens zal het laag nog wat verder doorlopen wat gunstig is voor het dynamiek.
Na de pauze worden de speakers iets dichter bij elkaar gezet en minder ingedraaid om het geluidsbeeld iets minder te focussen op de luisterposities die in het midden zijn opgesteld.
Voor sommige clubleden werd er dan eindelijk toch nog een klassiek nummer gespeeld in de vorm van “Dance Macabre”. Vanuit de zaal wordt geroepen dat de violen wel heer erg mooi worden weergegeven.
Na nog een aantal nummers is de avond dan toch weer snel voorbij gegaan en hebben wij als Audioclub een prototype luidspreker gehoord welke nu al zeer goed klinkt en nog beter zal worden met de verdere ontwikkelingen en in combinatie met het unieke artistieke ontwerp en gebruikte materialen een schitterend geheel zal vormen.

 

We willen Aad, Andrť en Marcel bedanken voor de goede en gezellige demo en zien het eind ontwerp dan ook graag terug  wat garant zal staan voor een mooi avondje muziek luisteren.

Playlist
 • Brandt Brauer Frick Ensemble – Bop
 • The man who sold the world – Claire Marting and Monpellier cello quartet
 • The Beathotel – Alan Taylor
 • Cold Gold – Larry Carlton & Robben Ford
 • Fever – Malia and Boris Blank
 • Hallelujah – Rock 4
 • You haven’t done nothing – Jen Chapin
 • I can’t quit you baby  - Bjorn Berge
 • Ain’t no sunshine – Eva Cassidy
 • Thanks to you – Boz Scaggs
 • Love me like a river does – Melody Gardat
 • Op8 Leather – The Dali CD vol. 3
 • Catch and Release – Mat Simons
 • Ghazali – Renaud Garcia – Fons
 • Dance Macabre – Minnesota Oeu (Arabesque)
 • Dat ik je mis – Maaike Ouboter
 • 50 Ways to Leave Your Lover – Paul Simon

Verslag: Dennis Muijs
Foto’s: Jan Nouwens

Maart 2016                                                                                                                                                                       


Verslag lezing STS Digital / Ruud van Lieshout    

Tijdens de X-Fi vorig jaar vroeg Hans aan Fritz de With of hij mogelijkheden zag voor een inbreng in de avond aansluitend aan onze ledenvergadering.
Nou... er kwamen me een reeks voorstellen dat ik even duizelde. STS Digital www.sts-digitalshop.nl/ gaat dus deze avond voor ons verzorgen. Geen leden voor leden avond, maar het wordt zeker een interessante avond.

Dit is wat Fritz schreef:
"Het eerste gedeelte kunnen we invullen met de Philips Phonogram opnameman Ruud van Lieshout. Hij heeft een boek geschreven "Band loopt" en kan er veel over vertellen
Fritz, brengt hij ook een heel mooie audioset mee. Dit is apparatuur die we nog niet eerder bij onze club hebben gehoord, maar met meer dan uitstekende recensies.
Als eindversterkers worden Frits z'n Grandinotes ingezet, als luidsprekers de One Limited van Studio Thiem uit Duitsland.
Het belooft een drukke en interessante avond te worden. Alleen met ťťn van deze demogevers is al een avond te vullen en nu hebben we er drie met nog een ledenvergadering eraan voorafgaand, die doorgaans maar nauwelijks past in een half uurtje.Eenmaal een plekje opgezocht in de buurt van de sweet-spot, een verslagschrijver heeft zo z’n privileges, gaat de avond na de ledenvergadering verder met Ruud van Lieshout na de introductie van Fritz.
Ruud van Lieshout, inmiddels 91 jaar jong, neemt plaats achter de tafel die in het midden van de zaal opgesteld staat. “U zult mij waarschijnlijk helemaal niet kennen”, inderdaad en toch eigenlijk raar dat zo’n belangrijke schakel tussen de muziek en de muziek liefhebbers, de geluidstechnicus toch zo’n  bescheiden plek heeft achter de schermen.
Al gauw wordt duidelijk dat deze vakman een enorme staat van dienst heeft en met veel beroemde artiesten heeft samen gewerkt. Haastig klinkt vanuit de zaal de vraag ”heeft U nog anekdotes?” als Ruud nog maar net begonnen is , de dochter van Ruud valt meteen bij en vraagt om geduld, “dat komt allemaal nog”.

En inderdaad de verhalen uit de tijd dat alles nog beter was komen al snel. Van de creativiteit die men toen moest hebben om een bepaald geluidsbeeld te verkrijgen. Nu drukt men op een knopje en heeft men een echo maar toen moesten we alles zelf doen. Van kettingen op de snaren, van een piano tot stenen huisjes voor de galm op een stem, het zijn prachtige verhalen die ondersteunt worden door de muziek fragmenten.
Deze fragmenten nemen je mee terug naar je jeugd en doen je beseffen dat deze man geschiedenis heeft geschreven met zijn opnames die kwalitatief op een hoog niveau stonden.

 

Ruud vertelt over opname technieken en laat de verschillen horen door muziekfragmenten, zelfs opnames waarbij muzikanten balorig worden en zo vals mogelijk spelen, “net moderne jazz” wordt geroepen in de zaal.
De Dutch Swing College Band wordt genoemd, deze opnames waren eveneens vaak van Ruud. Zelfs de Cd  Digital Anniversary uit 1985, net na het uitkomen van de cd speler en voor mij een cd die heerlijk klonk en vaak gebruikt werd om de stereo-set eens te testen, is door hem opgenomen. Ik had het hem nog graag willen vragen; hoe heeft hij de overgang van lp naar cd ervaren? Maar daar was helaas geen tijd meer voor, dus dat zullen we toch echt uit het boek moeten halen.

Veel  verhalen en achtergronden zijn beschreven in het boek: “Band Loopt” backstage verhalen uit de platenstudio. Geschreven door Ruud van Lieshout, die door zijn vakmanschap en creativiteit het geluid heeft gemaakt zoals wij het ten horen kregen via langspeelplaat of radio. We zijn Ruud erg dankbaar voor zijn aanwezigheid en mooie verhalen die hij op onze audioclub avond heeft verteld. Net als de mooie opnames van Wim Sonneveld, de Blue Diamonds en vele anderen, zoals door Willem Nijholt  omschreven: “ Een meester met  gouden oren en platina handen”. Tevens kan de audioclub daaraan toevoegen, een prima verteller, we hebben er van genoten!Het boek is te bestellen:
http://www.boek.nodig.nl/
https://www.bol.com/nl/p/band-loopt/1001004006869252/

Fritz liep ooit stage bij Ruud van Lieshout, en vervolgt de avond met de introductie van de luidsprekers. Deze speakers trokken de aandacht van Fritz tijdens een beurs. Het laag wat de speakers lieten horen was zo goed dat hij meteen zeer geÔnteresseerd was.

En zo doende kregen wij een primeur in Nederland van de One Limited van Studio Thiem.
Herbert Thiem heeft 3,5 uur gereden om zijn luidsprekers te laten horen in Oirschot een hele eer! Het eerste was gedemonstreerd werd is een stuk van Dean Peer en dat klonk prima op de Thiem luidsprekers. Hierna een stuk van Bach de tocata maar dan op saxofoon, een bijzondere opname maar fraai weergegeven.
 
Fritz weet ons al gauw te overtuigen via allerlei bijzondere opnames met focus op het laag. Maar de totale indruk van de luidspreker is toch wel erg goed. Zeker gezien de prijs (€4400 per set) en afwerkings niveau. Een fraaie luidspreker die je echt meetrekt in de muziek, en er ook nog eens goed uitziet.

 

Een prachtige opname van Tom Jones, 24 hours op het eind van de avond weet behoorlijk te overtuigen. Hier staat een prachtige set, van cd speler tot luidspreker alles in staat om een prachtig geluidsbeeld neer te zetten. En wanneer Herbert Thiem op het eind van de avond op de valreep wat extra uitleg geeft komt de avond op zijn eind.
Het was een geweldige avond dankzij de inbreng van Fritz de With, Ruud van Lieshout en Studio Thiem.

 


Gebruikte apparatuur:
CEC cd speler
Grandinote Proemio/Silva
Thiem One limeted
Revox band recorder.

Verslag: Simon Plukker
Foto's: Jan Nouwens

Febuari 2016                                                                                                                                                                       


Verslag De Muzikale Computer  

Vanavond waren het onze clubleden Cor van Zundert, Hans van der Putte en Jos Nix die de demo verzorgden. Zij hadden twee sets samengesteld in de betaalbare klasse. Deze sets zijn samengesteld met het oogmerk dat onze hobby op een betaalbare manier uitgeoefend kan worden door "de jeugd".
Er waren deze keer een aantal muziekliefhebbers uitgenodigd die, laat ik het voorzichtig stellen, een stuk jonger waren dan de leeftijd van het gemiddelde clublid.
De muziek was deze avond voor een groot gedeelte geselecteerd door de aanwezige jongeren (Mark, Jerome en Lukas).De zeer betaalbare set bestond uit een Terastation (NAS) en een HiFiBerry, aangesloten op een Yamaha RS500 versterker met Elac Debut B6 luidsprekers.
Setprijs ongeveer 1000 Euro.

   

De andere (iets minder) betaalbare set bestond uit  hetzelfde Terastation (NAS), een EEE PC via een optische verbinding aangesloten op een Tentlabs PW DAC, en ROTEL RMB100 monoblokken, die op hun beurt de Elac FS 267 luidsprekers met 4Pi Plus.2 ribbon super-tweeters aanstuurden.
Setprijs ongeveer 8700 Euro.Beide sets wisten, zeker voor de prijs, een alleszins goed geluid neer te zetten. Vooral de kleine set deed in dit geval veel goed.

De kleine set verraste met een volledig geluidsbeeld. Ondanks dat de luidsprekers een flink stuk uit elkaar stonden was er toch geen sprake van een gat in het midden. De spreiding was dus prima in orde.

De grotere set was uitgerust met de
4Pi Plus.2 super-tweeter.  De verwachtingen waren hoog gespannen wat dit met het geluid zou doen. We werden niet teleurgesteld.  Het effect was dat er meer ruimelijkheid was te horen. Dit was logisch vanwege het rondstralende karakter.
 

 

De tweeters zijn schakelbaar om vanaf 10, 12 en 15KHz hun werk te doen. Op deze manier kan je het effect aan je eigen smaak aanpassen.


Playlist:

- Malia & Boris Blank/Convergence/03 I Feel It Like You
- Yello/Touch/03 Out Of Dawn
- Muziek geselecteerd door Lukas/01 Dirty Old Bossa Nova
- Alison Krauss & Union Station/So Long So Wrong/07 It Doesn't Matter
- Muziek geselecteerd door Mark/11. Diana Krall - A Case Of You
- Muziek geselecteerd door Jerome/Daft Punk - Give Life Back to Music
- Muziek geselecteerd door Mark/01-freddie_mercury_and_montserrat_caballe-barcelona
- Muziek geselecteerd door Mark/01.Enter Sandman - Metallica - Metallica.wav
- Muziek geselecteerd door Mark/12-melody_gardot-if_the_stars_were_mine-custodes
- Muziek geselecteerd door Jerome/Darkside - Paper Trails
- Muziek geselecteerd door Mark/03-de_staat-input_source_select
- Muziek geselecteerd door Mark/07 - Eric Clapton - Layla
- Muziek geselecteerd door Mark/09 - My Name
- Muziek geselecteerd door Mark/Metallica - Nothing else matters
- Muziek geselecteerd door Mark/(09) [Buena Vista Social Club] Quiereme Mucho
- Muziek geselecteerd door Mark/04. Still D.R.E..flac
- Muziek geselecteerd door Jerome/AwolNation - Sail.flac
- Muziek geselecteerd door Mark/01 - The Woman Downstairs
- Muziek geselecteerd door Lukas/09 Pescador
- O-Zone Percussion Group/La Bamba/10 Jazz Variants
- Cirque Du Soleil/Mystere [Expanded Edition]/12-Mystťre-Taiko
- Hans Theessink/Slow Train/01 Slow Train
- Malia & Boris Blank/Convergence/06 Raising Venus
- Rutter, John/Requiem in High Resolution/07 Requiem - 3. Pie Jesu
- Barb Jungr/Man In The Long Black Coat/09 - Sara
- Saint-Saens, Moussorgsky/02 Symphony No. 3 in C minor (-Organ-), Op. 78- Poco adagio
- Ulla Meinecke/Wenn schon nicht fŁr immer dann wenigste/02 Die Tšnzerin
- Trace Adkins/X/09 I Can't Outrun You
- Christian Willisohn/Hold On/05 Caruso
- Dali CD, The - In Admiration of Music/01 - John - Down In The Hole
- Dali CD, The - Vol 3/04 - Zhao Cong - Moonlight on Spring River
- Renť Aubry/Plaisirs d'amour/10 Lungomare
- Raul Barboza et Daniel Colin - Rencontre/05 La Foule
- Erich Kunzel/The Very Best of Erich Kunzel and The Cincinnati Pops_ Top 20/15 Theme From The Pink Panther
- Hatfield's End/Stonehenge 4/11-Ruins Of Time
- Pink Floyd/The Wall/The Wall (CD 1)/04 The Happiest Days Of Our Lives
- Pink Floyd/The Wall/The Wall (CD 1)/05 Another Brick In The Wall (Part 2)
- Melody Gardot/The Absence [24-96]/2 - Amalia


Cor, Hans en Jos, bedankt voor jullie demo, en laten we hopen dat we met de demo van deze sets er een aantal nieuwe clubleden bij gaan krijgen.Ik wil afsluiten met een verrassende opmerking van een van de jonge aanwezigen, want hij merkte op dat zijn platenspeler thuis toch nog iets beter klonk. Er is dus nog toekomst voor onze hobby!

Verslag: Jean de Vassy
Foto's Jan Nouwens

Januari 2016                                                                                                                                                                       


Verslag Arnnospeaker  

Vanavond waren Arno, Dorus Jan en Jarl van Arnospeaker te gast.
Ze hadden 2 sets speakers bij zich. Een verbeterde versie van de AS-TL2, waarvan we al eerder een prototype hadden gehoord, en een voor ons nieuwe set, de AS-TL1.De sets worden aangestuurd met een Denon Solid state SD/USB speler, en een toshiba laptop met een Cambridge audio DAC (DAC magic plus) via USB. Hiertussen wordt geswitcht door middel van een Velleman 8021 voorversterker.

Voor de demo praat ik met de heren en leggen zij mij hun filosofie uit, en de totstandkoming van de TL1, die al veelbelovend staan te spelen.
Ze zijn al circa 15 jaar bezig met audio, op zoek naar een ideaal ontwerp voor een speakerset als deze, met een zo ideaal mogelijke geluidsweergave. Ze zijn hobbyisten, dat wil zeggen dat hun doel (nog) niet is om zoveel mogelijk luidsprekers aan de man te brengen. Ze zijn nog zoekende naar een zo goed mogelijk resultaat. De theorie is bij deze speakers al zeer goed toegepast, nu wordt het speakersysteem in de praktijk aan de tand gevoeld. Wat zij belangrijk vinden, is de mening van de luisteraar, dus ook die van ons. Zij staan open voor feedback, om dit uiteindelijk toe te kunnen passen in hun ontwerp, en daardoor tot een beter eindresultaat te komen.

De speakers die zij ontwikkelen zijn bedoeld als monitoren in opnamestudio’s. De speakers kunnen ook in de huiskamer geplaatst worden, maar zijn eigenlijk bedoeld voor kleine ruimtes, maximaal 50 m2. Ze zijn ook ontworpen als near field speaker. De luisteraar in de studio zit kortbij, en de speakers staan vrij kort bij elkaar. Hiervoor is dus ook geen groot vermogen nodig.Het zijn compacte kasten met een vrij kleine driver met toepassing van transmissielijn. Het is een eenwegsysteem. Hiermee willen zij een zo puur en zo schoon mogelijk geluid creŽren. Zij zijn namelijk van mening dat scheiding in het signaal in een meerwegsysteem nadelige gevolgen heeft voor de fasereinheid en dat er ‘gaten’ in het geluid ontstaan, wanneer de frequentierange niet goed gedekt wordt, of niet juist verdeeld wordt over de drivers.
Als we een instrument of geluidseffect horen (bijvoorbeeld een ‘sweep’ van laag naar hoog) wat normaal gezien over een groter frequentiegebied plaatsvindt, dan zijn hier meerdere drivers bij betrokken, aangestuurd door een filter. Nu klinkt het completer, omdat we de volledige range via 1 driver horen.

De speaker is actief. Enerzijds om een compleet systeem te hebben waar alles inzit, en nauwkeurig matchend voor de weergever, en anderzijds om de verbinding tussen versterker en speaker zo kort mogelijk te houden.
In de speaker zit een Hypex klasse D versterkermodule. Deze bevindt zich bij de TL1 aan de zijkant. De sleuven aan de zijkant dienen als ventilatierooster.

De laagweergave die wordt opgebouwd door de toepassing van de transmissielijn. De kleine driver (slechts 4 inch) komt hierdoor maximaal tot zijn recht. Jarl en Dorus Jan lichten toe dat de breedbandspeakers zoals men die tegenwoordig kan vervaardigen van dusdanige kwaliteit zijn dat de toepassing van een eenweg principe goed werkt.
Ze hebben geŽxperimenteerd met diverse merken, en hebben nu goede ervaring met breedbandspeakers van het chinese merk Tangband. Deze hebben zij toegepast in de TL1 en de TL2.Verder is ernaar gestreefd om een zo neutraal mogelijke kast te vervaardigen. Er mochten geen ‘toontjes’ in de kast zitten. De kast is van MDF, maar is dusdanig afgewerkt dat de buitenkant erg hard en solide geworden is. De kast is ontworpen om goed af te stralen. Het werkt als een puntbron wat mede bereikt wordt door afrondingen in de kast te maken.
De truc van het systeem is om het geluid helder te houden. De ruimte doet de rest. De speakers moeten het geluid geen kleur geven, maar zo puur mogelijk weergeven. Dit was de achterliggende gedachte van het ontwerp.
De kast is een basis, en daarna wordt met electronica ge-fine-tunet. Hierbij vinden metingen plaats en worden nog kleine aanpassingen gedaan.

We gaan luisteren!

Als opwarmertje een live nummer van Nirvana, en daarna krijgen we een goede eerste indruk van de set, met het nummer Stay van Yello. Een heldere weergave, een rustig geheel, prettig om naar te luisteren. Het laag vormt een mooi breed fundament, en wordt ook goed verspreid. Het midden en hoog komen hier heel mooi bovenuit. Het is verbazingwekkend hoe deze speakerdriver in zijn eentje garant kan staan voor deze brede weergave-range, waar zo’n goede detaillering in waar te nemen is, en wat een geweldig laag deze kleine driver kan genereren.
Soms is er wel ietwat vervorming te horen in het midden, maar dat komt waarschijnlijk doordat we volgens Arno op maximaal vermogen draaien in deze grote ruimte (136m2!!)
Daarnaast horen we elk detail, dus ook elke fout in de opname.

Playlist
Nirvana - Lake of fire
Yello - Stay
Tracey Chapman - Fast car
Simply red - I'd rather go blind
Amy McDonald - Dancing in the dark
Dotan - Fall
Eric Clapton - Layla
Sade - Please send me someone to love
Krezip - Everybody's gotta learn sometime
Dire Straits - Brothers in arms
Dave Brubeck - Take five
Nils Lofgren - Keith don't go


Na de pauze worden de TL2’s opgesteld.Ten opzichte van de vorige TL2, die we eerder hebben gehoord, is deze op een aantal punten verbeterd. De driver is hetzelfde, maar de elektronica en de kast hebben enige verandering ondergaan.Ten opzichte van de TL1 wordt deze speaker akoestisch meer belast. De transmissielijn is ook langer. De driver heeft een kleinere uitslag, maar de oppervlakte vergeleken met die van de TL1 is het dubbele, dus de kast moet een stuk groter zijn, en is dan ook bedoeld voor wat grotere ruimtes.

We beginnen met Layla van Eric Clapton. Stem en instrumenten worden goed weergegeven. Het hoog klinkt verrassend sprankelend. Het laag is voldoende aanwezig.
Bij het nummer ‘Please send me someone to love’ is het laag heel goed te horen, en zorgt voor een solide basis in het geheel.De speaker klinkt heel rustig, en daardoor is het prettig om ernaar te luisteren. Een nummer als dit is dan echt een genot, het vraagt weinig inspanning van de luisteraar om zich met deze speaker te verenigen.
We luisteren naar een nummer van Krezip, ‘Everybody’s gotta learn sometime’. Mooi stereobeeld, ruimtelijk. Hierna op mijn verzoek ‘Brothers in arms’ van Dire straits. Waarom ik voor dit nummer koos, omdat ik benieuwd was naar de stem van Mark Knopfler, en daarnaast het hoog en het laag. Ik had dit nummer onlangs via een open baffle breedbandsysteem gehoord, en dit verraste mij enorm. En ook deze set slaagt erin om mij, en andere leden tot de laatste toon van het nummer, te boeien.
De geluidsweergave is dusdanig dat de luisteraar helemaal ontspannen kan zitten luisteren, en daardoor elk detail onder de aandacht wordt gebracht.

In tegenstelling tot de TL1’s klinken deze speakers een stuk dynamischer, en op hun manier ook weer ingetogen en bescheiden van karakter. Alles is gewoon in de goede proporties aanwezig. Ze zijn zeer aangenaam om naar te luisteren. De zaal is stil en luistert aandachtig.

We hebben deze avond 2 bijzondere sets mogen beluisteren, met elk een eigenzinnig ontwerp en achterliggende filosofie. Arno, Dorus Jan en Jarl, bedankt voor deze indrukwekkende, en leuk opgezette demo.

Verslag: Cyriel Hoenen
Foto’s: Jeroen Klijntunte