Eerstvolgende avond:
donderdag 20 december om 20:00:

Legend luidsprekers

Op 20 december komt Kommer Kleijn over de John Watkinson LEGEND 4000 Luidsprekers vertellen.
Over hun ontstaan en over de werking.
Kommer is een 3D filmcameraman op rust, maar ook audiovisueel perceptiedeskundige en medewerker van de ontwerper John Watkinson, die de LEGEND 4000 ontwierp.

(Voor de hoorspel-liefhebbers: Ja, Kommer is een achterneef van acteur en hoorspel regisseur Kommer Kleijn)

 

De LEGEND luidsprekers zijn een radikaal nieuw ontwerp voortgekomen uit onderzoek over de werking van het menselijk gehoor.
We zullen kijken naar de concrete betekenis die bepaalde golfvormen kunnen hebben voor het menselijk gehoor als overlevingsmechanisme tijdens de evolutie en hebben daarbij specifiek aandacht voor a-periodisch geluid: Dat zijn geluidsgolven die zich niet herhalen, en die daardoor in feite niet echt een frequentie hebben. Frequentie wordt immers bepaald door de lengte van één periode, en a-periodisch geluid hééft nu net geen periodes.....
Voorbeelden zijn een puls, een crash of een klap. Ons oor bevat naast het basilaire membraan waarmee we toonhoogte en volume waarnemen namelijk ook nog een specifieke tijd-detectie in het oor, een systeem dat zich in het geheel niet aan frequentie of volume interesseert, maar enkel aan tijd-informatie.
Dit is misschien minder bekend in de HiFi wereld, maar hieruit halen we wel hele concrete informatie over geluidsbronnen in ons dagelijks leven zoals richting en grootte en ook materiaal herkenning. Maak je geen zorgen als je dit verhaal nu niet helemaal begrijpt, want daar gaat de uitleg van deze avond nu juist over! Om dat allemaal wat begrijpelijker te maken, ook met voorbeelden.

Geluid bevat dus frequentie-informatie enerzijds en tijd-informatie anderzijds. Een beetje zoals licht helderheid en kleur bevat. De traditionele luidspreker verwaarloost echter vaak, om niet te zegen meestal, de juiste weergave van die tijdinformatie. Gelukkig vangen de meeste microfoons het wel al op en ook de versterkers en de meeste recorders geven het ook goed door. Maar de traditionele luidspreker doen dat meestal niet. De LEGEND 4000 doen dat wel. Het geluid wordt hierdoor 'echter' en rijker en de luisterervaring is meer ontspannen.

Daarbij vergaten John en Kommer niet dat we ook de frequentie-informatie lekker goed willen horen en ze maakten de LEGEND 4000 daarom ook met een volledig frequentiebereik en een uitstekende power en dynamiek. Vervolgens blijkt ook nog dat met meer tijd-informatie er ook meer ruimtelijke informatie wordt doorgegeven.
We horen meer van de concertzaal of de van de kerk waarin het orkest of orgel werd opgenomen.Voor de techneuten onder ons is er ook wat uitleg gepland over de techniek die er achter zit. We zullen een paar van de nieuwe technologieën uit de doeken doen. Zo heeft de 'LEGEND' onder andere:
- Een nieuw soort elektronisch scheidingsfilter dat als wissel fungeert, en niet met de traditionele aparte hoogdoorlaat- en laagdoorlaatfilers,
- Een akoestische menger die het geluid van de hoog en laag drivers weer samen mengt tot één geheel, voordat het de kast uit komt,
- Drivers met extra sterke motoren, elk direct gekoppeld aan een eigen versterker, zonder componenten tussen die versterkers en de spreekspoel.
- Hoge tonen zonder last te hebben van de massatraagheid van het membraan en de andere bewegende delen door gebruik te maken van een soepel en geluids geleidend membraan
- Diep lage tonen weergave met luchtcompressie waardoor de basweergave vergelijkbaar is met traditionele toestellen van verschillende malen de afmetingen van de LEGEND 4000
- Hoe traditionele resonantieproblemen zoals die van de soft-dome tweeter en die van de bas-reflex kasten vermeden konden worden
- Waarom en hoe 'dual mode' gedrag in alle drivers vermeden werd.

A-periodische geluidsinformatie goed weergeven vereist niet enkel bijzondere prestaties van de omzetters (de drivers) en filters. Opdat het menselijk gehoor de tijd-informatie goed kan verwerken/begrijpen in een reflecterende ruimte, is het ook belangrijk hoe de luidspreker afstraalt. De menselijke perceptie van a-periodisch geluid is gericht op de evaluatie van gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een object dat valt, of iets dat raakt. Hierbij gaat het gehoor er van uit dat het geluid op éénzelfde en kleine plek ontstond en gelijkaardig naar alle kanten afstraalde. De LEGEND luidspreker kan dit nadoen: Niet enkel kan hij a-periodisch geluid weergeven, het wordt ook uitgestraald alsof het vanuit één enkel klein punt komt, en naar alle kanten rondom evenwaardig, precies zoals het menselijk gehoor dat verwacht.

Het verschil in resultaat is niet subtiel. Al gauw hoor je dat hier iets anders aan de hand is. Er is een vorm van realisme dat we niet altijd van luidsprekers gewend zijn. Het klinkt minder als een luidspreker, meer als geluiden die je kende van echte gebeurtenissen.
En ook muziekspel is immers een gebeurtenis .....

 

Voor de demonstratie zullen we naast de gebruikelijke muziekstukken ook een paar minder gebruikelijke opnames horen
(sommigen door Kommer zelf opgenomen) om de nieuwe mogelijkheden goed te demonstreren.

De avond begint om 19:30 uur, dit is een half uur voor de officiële start. 
Deze tijd wordt gebruikt om de apparatuur warm te laten lopen, en voor de leden om bij te kletsen. 
Om 20.00 uur start dan de officiële avond.

De thuisbasis van Audioclub Oost Brabant is:
Café
Vingerhoeds
Oude Grintweg 90
5688MB Oirschot

Klik hier voor een uitgebreide routebeschrijving  

of plan uw route hieronder met 

Café Vingerhoeds
Oude Grindweg 90
5688 MB Oirschot
0499-571334

Deze locatie ligt buiten de bebouwde kom van Oirschot, 
aan de doorgaande (binnendoor)weg van Oirschot naar Boxtel.

Voor algemene zaken omtrent de audioclub klik op Info.

Agenda                                                                                                                                                          

Hier de planning* van de komende clubavonden:

Agenda 2019

 • Donderdag 17 januari 2019 om 20.00 uur:
  Vanavond komt Boenicke. Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 14 februari 2019 om 20.00 uur:
  Vanavond komt Harmony Audio Import. Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 14 maart 2019 om 20.00 uur:
  Vanavond is de Jaarvergadering (+ Muzikale verrassing).

 • Donderdag 18 april 2019 om 20.00 uur: Vanavond komt Boenic
  Vanavond komt Servi-Q B.V.. Invulling van de avond is nog niet bekend.
  Invulling van de avond is nog niet bekend.
 • Donderdag 16 mei 2019 om 20.00 uur:
  Vanavond komt Boenicke. Vanavond komt Gydotron met KII three met bass extenders. Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 20 juni 2019 om 20.00 uur:
  Vanavond komt Dutch & Dutch. Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 18 juli 2019 om 20.00 uur:
  Leden voor Leden avond. De sets van Hans H. en Jan V.

 • Donderdag 15 augustus 2019 om 20.00 uur:
  Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag19 september  2019 om 20.00 uur:
  Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 17 oktober 2019 om 20.00 uur:
  Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 21 november 2019 om 20.00 uur:
  Invulling van de avond is nog niet bekend.

 • Donderdag 19 december 2019 om 20.00 uur:
  Invulling van de avond is nog niet bekend.
  Donderdag 20 december 2018 om 20.00 uur: Invulling van de avond is nog niet bekendDonderdag 20 december 2018 om 20.00 uur: Invulling van de avond is nog niet bekend.

 

*De invulling van de avond kan tussentijds nog gewijzigd worden.
Wanneer dit echter het geval is zullen wij dit zo spoedig mogelijk melden op deze website, en middels de nieuwsbrief aan onze leden.Agenda  derden 

Hieronder shows, demo's en beurzen niet door onze club georganiseerd*:


Kijk voor een complete lijst met evenementen op:
https://www.hifi.nl/agenda/

Kijk voor meer tips op www.hifi.nl/agenda
Kijk voor platen en cd  beurzen op www.platenbeurzen.com of LpVinyl agenda
 
(Tips, aanvullingen of wijzigingen s.v.p. mailen naar Audioclub Oost Brabant)
*Audioclub Oost Brabant is niet aansprakelijk voor wijzigingen of onjuistheden in deze agenda