April 2015 Verslag Highender Audio

Vanavond is Menno de Vries van Highender Audio uit Wijk bij Duurstede te gast bij ons, om producten van het Zwitserse merk Daniel Hertz te demonstreren. Highender Audio is ontstaan uit een jarenlange hobbymatige zoektocht naar betaalbare exotische high-end hifi producten.

Daniel Hertz is opgericht door Mark Levinson en is het resultaat van 50 jaar ervaring in de audioindustrie op het gebied van opname en weergave. Mark Levinson heeft tijdens zijn loopbaan een aantal merken op de kaart gezet. Met Daniel Hertz wil hij het nog een keer proberen en heeft hij al zijn kennis en knowhow in dit bedrijf gestopt om tot een palet van zeer hoogwaardige en kwalitatieve producten te komen.

Over de set:
De eindversterkers zijn eigenlijk gebouwd voor wat grotere speakers, met hoog rendement. De gevoeligheid van de monitor speakers is een stuk lager, zodat de versterkers in deze opstelling eigenlijk wat minder tot hun recht komen. Ze combineren goed met hoog rendement systemen omdat ze uitmunten om op laag volume ook op microniveau alles perfect en in verhouding door te geven. Als je dergelijk hooggevoelige speakers hebt en je wilt ook nog af en toe op een rustig niveau spelen dan moet je versterker de hoge kwaliteit bezitten zoals deze Daniel Hertz.

Daniel Hertz hecht niet veel waarde aan bekabeling. Vooral het materiaal moet goed zijn. De afscherming is niet zozeer van belang, mits er geen ‘warboel’ aan kabels achter de apparatuur zit. De speakerkabels zijn ook vrij dun. Wat wel opvalt is dat de + en de – ver van elkaar gescheiden zijn. In de voorversterker zit een 16 bit, 44,1 kHz DA converter ingebouwd (er komt nog een 24 bit versie). Verder een 6dB / 12dB gain-knop, 3 analoge ingangen, digitale input via USB.

Tevens nog een mono uitgang voor een subwoofer. Speakers: Woofers met papieren conussen, dubbele baspoort aan de voorzijde. Eindversterkers hebben HPF en LPF crossoverfilter ingebouwd. Na een korte uitleg over het merk gaan we meteen een stukje muziek beluisteren, om te horen wat de set in huis heeft. De hoogweergave is rustig doch ruimtelijk aanwezig. Verder een helder midden en voldoende laag, zeker als we kijken naar het formaat van de speakerkasten. Ook de stemmen komen zeer prettig over, of het nu een hoge damesstem is, of een lage mannenstem. De stemmen hadden wel wat meer op de voorgrond gekund, maar dat hoeft niet zozeer een nadeel te zijn.

Apparatuur:

 • Daniel Hertz M8 2-weg monitor luidsprekers € 5.000,- /paar
 • Daniel Hertz M5L mono eindversterkers € 25.000,- /paar
 • Daniel Hertz M6L voorversterker met dac € 12.000,- /paar
 • Pink Faun PC-1 netsnoeren met Furutech FI-11G stekker
 • Daniel Hertz SA Premium 500 (koper) Luidsprekerkabel
 • Daniel Hertz SA 2-C Pure silver interlink
 • Macbook pro + Daniel Hertz Master Class software player (speelt AIFF, AAC, WAV, MP3) Software € 650,-

Wanneer er rustige muziek op de set gedraaid wordt klinken de speakers heel goed, gedetailleerd en dynamisch. Helaas als er wat luider en stevigere muziek gespeeld wordt, dan komt het geheel ineens wat druk en chaotisch over, en lijkt de controle wat zoek te raken.

Dit verbaast ons een beetje, en wij wijten dit aan de bron, het signaal wat van de laptop komt wordt volgens ons wat te hard uitgestuurd, wat jammer genoeg de set onterecht iets tekort laat schieten. Dit nemen we maar voor lief en komen er uiteindelijk toch achter hoe de set wél presteren kan. Blijkbaar maakt het bij deze set ook heel veel uit of er voor of achter in de zaal wordt plaatsgenomen. Na de pauze ga ik zelf ook vooraan in de zaal zitten. De set klinkt nu heel direct, en ik ben aangenaam verrast over hoe het geluid op mij overkomt en mij nu een stuk meer betrokken laat voelen. Het geheel klinkt nu een stuk minder ‘rommelig’, maar zo gedetailleerd dat het muziekstuk mij van begin tot einde boeit. Instrumenten komen voldoende natuurgetrouw over, een piano klinkt als een piano, en een cello als een cello, voor zover men dat van een speaker van dit formaat mag verwachten.

Naast de eerder ten gehore gebrachte detaillering komt er nu ook de verwachte muzikaliteit bij. Het was alsof we over zijn gegaan van een digitale sound naar een klasse analoge bron of wat sommigen meer zegt, van een transistor sound naar een goede, natuurlijk klinkende buizensound. Dit hadden we bij deze set verwacht en is dus toch ook gekomen. Een verklaring voor dit fenomeen zou de benodigde opwarmtijd van de versterkers kunnen zijn, omdat er aan de setup verder niets was veranderd. Wanneer we weer wat stevigere nummers gaan draaien, verliezen we de aandacht voor de set een klein beetje. Nu lijken de compacte speakers wat minder uit te blinken. Het klinkt absoluut niet verkeerd, maar wekt niet veel indruk. We blijven toch met enige aandacht luisteren naar hoe de set aan wat zwaardere muziekstukken wordt onderworpen. Een systeem als dit komt eigenlijk alleen goed tot zijn recht als deze met zorg is geplaatst in een akoestisch verantwoorde ruimte.

Dan zit je natuurlijk niet in rijen achter elkaar, maar is er een hotspot, waarbij er in de breedte maar ook in de diepte bij deze luidspreker een ruime marge is. Het geluid komt mooi los van de speaker en zittende in de hotspot area is er ook een goed dieptebeeld hoorbaar.
Playlist:

 1. Don’t worry about me Carol Kidd
 2. Compostelle Alexandre Traube
 3. Careless love Etta Baker
 4. You never lied Morgan James
 5. Lights Stanley Jordan
 6. Ain’t no sunshine Acapellaartiesten onbekend
 7. Guqin (klassiek Chinees instrument)
 8. They can’t take that away from me Ella Fitzgerald en Louis Armstrong
 9. The nearness of you Norah Jones
  Pauze
 10. The Train – The Nits – Hat
 11. The End Of Days – Rick Miller – The End Of Days
 12. Day two Isolation – Ayreon – The Human Equation CD1
 13. In My Time of Need – Opeth – Damnation
 14. Be There – The Mass The Broadcast Chorus of China- Usher Speakers Demo High End CD
 15. Fiets – Herman Van Veen
 16. Assyrian Women Mourners – Anja Lechner & Vassilis Tsabropoulos Gurdjieff – Chants, Hymns and Dances
 17. Magnetic Lies – Malia & Boris Blank – Convergence
 18. Practical Arrangement – Sting – The Last Ship Live At The Public Theater

Met een systeem als dit is het belangrijk om heel veel te experimenten met de plaatsing van de speakers in de ruimte en de luisterpositie. De set is hiermee uitvoerig genoeg getest, en we hebben allemaal een indruk opgedaan. Waar de set minder in presteert, maar vooral, waar de set heel goed in presteert. Dus een geslaagde en interessante demo. Highender heeft beloofd terug te komen met het grotere speakersysteem, dat een veel hoger rendement heeften waardoor het nut van deze speciale superstille versterkers nog meer gefundeerd is.

Hopelijk is dan de voorversterker met high-res DAC ook binnen en wordt die demo een aanrader voor alle AOB-leden
en kunnen de warm gespeelde versterkers dan nog beter hun kunsten vertonen.

Tekst : Cyriel
Foto’s: Jeroen