April 2016 Verslag A2-Audio

Op donderdag 21 April waren Aad en André van A2-Audio bij ons te gast. Zij zijn in hart en nieren speaker bouwers en als je een bezoek brengt aan hun winkel wordt dit duidelijk. Aad en André zijn al vaker bij ons te gast geweest en sinds kort is de website van A2-Audio ook beschikbaar: www.a2-audio.nl. Donderdag was A2-Audio vergezeld door Marcel Timmers. Hij is van beroep Art Designer en werkt voornamelijk met RVS van zijn bedrijf AMTO. A2-Audio heeft een samenwerkingsverband met AMTO om gezamenlijk art-design luidsprekers via A2-Audio op de markt te brengen.

A2-Audio heeft al eerder bij onze club gedemonstreerd met zeer mooi klinkende speaker ontwerpen zoals de Andante en de Nassac. Naast het top model de Eloquentia, die voor een volgende demo bij AOB zal worden gedemonstreerd, was donderdag vanavond de primeur van hun nieuwe ontwerp de “Musica”. De MUSICA is een art design ontwerp welke nog in ontwikkeling is en de feedback vanuit de audioclub zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling. De productie van de Musica wordt door Marcel namens AMTO gedaan welke gevestigd zit in Ridderkerk net als A2 Audio. Een tweede primeur van die avond was de A2-Audio NOS DAC waarvan de kast is opgebouwd uit dezelfde materialen als de “Musica” waarover later meer. Als versterking zijn meegenomen een- voor en eindversterker van het Duitse merk Audionet die voor deze demo ter beschikking zijn gesteld door de importeur ServiQ. Alle muziek zal worden gestreamd vanaf een laptop via M2TECH HIFACE 192kHz Digital Audio Interface naar de DAC.
De set bestaat uit het volgende apparatuur:

 • A2 Audio MUSICA speaker set €18.000 per paar gebaseerd op huidige werkwijze.
 • A2 Audio DAC €1650
 • Audionet PRE1 G3 voorversterker €4690 , optioneel Phono €540
 • Audionet AMP I V2 stereo eindversterker €6590
 • Supra stekkerblok
 • Van de Hul luidsprekerkabel
 • Laptop met M2TECH HIFACE 192kHz Digital Audio Interface

De luidsprekers
Eind vorig jaar is de samenwerking tussen A2-Audio en Marcel Timmers tot stand gekomen. In overleg en binnen akoestische criteria heeft Marcel een aantal ontwerpen gemaakt waarna een van de ontwerpen verder is uitgewerkt.

In januari is het concept getest waarna de bouw van de Musica in 2 maanden bij Amto in Ridderkerk is gerealiseerd. De kern van de Musica is opgebouwd uit 60 stuks MDF panelen en omdat elke paneel verschilt, zijn deze 3D met laser gefreesd. De basreflex buis is in de behuizing geïntegreerd. De buitenzijde is van RVS vervaardig en gewalst en geschuurd tot de gewenste kromming. Het front is opgebouwd uit een combinatie van MDF, RVS en afgewerkt met 3 mm korian. De behuizing voor de tweeter is eveneens van RVS en vervaardig met de draaibank. De tweeter behuizing bestaat uit 2 delen. De binnenste buis waarin de tweeter is gemonteerd kan met behulp van een inbussleutel naar binnen of buiten gedraaid worden om timedelay tussen de drivers op de luisterplek precies af te stellen. De impulsweergave, en het fase gedrag tussen tweeter en woofer is in combinatie met het filter daardoor optimaal. De tweeter is de nieuwe Beryllium van Scan Speak die gemodificeerd is om in de RVS behuizing te plaatsen. Omdat RVS de eigenschap heeft van “niet magnetisch materiaal” vindt er geen beïnvloeding van de magnetische velden van de drivers plaats. Het compartiment voor het filter, aan de onderzijde van de Musica, is eveneens met RVS tegen magnetische invloeden afgeschermd. De voetplaat is van natuursteen vervaardigd wat naast het esthetisch aspect ook het zwaartepunt van de behuizing verlaagd.

De DAC
De uitstraling van de DAC is afgestemd op de MUSICA door het gebruik van dezelfde materialen voor de behuizing welke geheel, net zoals de MUSICA luidsprekers, in-huis is ontwikkeld door Marcel. De DAC zelf is NOS wat staat voor None Over Sampling deze maakt gebruik van twee R2R ladder modules.

De DAC heeft de volgende ingangen te beschikking: 1 maal USB; 2 maal coax SPDIF 1 maal Optisch Toslink. De ingangen zijn via een draaiknop te selecteren waarna een led aangeeft welke ingang actief is. Op de DAC is ook een data led beschikbaar welke aangeeft dat er een signaal wordt ontvangen, mocht je niks horen terwijl deze led brandt dan heb je de verkeerde ingang geselecteerd. Er zit dan niks ander op dan van je luisterzetel op te staan en naar de DAC te lopen om de juiste ingang te selecteren wat dan wel weer goed is voor de bloedsomloop. NOS DACs winnen de laatste jaren aan populariteit ten opzichte van de oversampling DACs, vooral op basis van luistertesten. Vooral het gedrag in het tijdsdomein van oversampling DACs is de reden dat een zekere mate van onnatuurlijkheid wordt waargenomen.

De Versterking
De versterking wordt verzorgd door het merk Audionet welke alweer een lange tijd op de markt actief is. De PRE I G3 voorversterker is compleet DC-gekoppeld en heeft geen condensatoren of spoelen in de signaalweg waardoor het puls gedrag behouden blijft. Voor de vele eigenschappen van deze versterker raadpleeg de website van ServiQ

De AMP I V2 Stereo eindversterker is dual mono opgebouwd en levert 2 x 200W aan 8 Ohm. Net zoals de voorversterker is die compleet DC-gekoppeld en heeft geen condensatoren of spoelen in de signaalweg. Door de toegepaste ULA-techniek (Ultra-Linear-Amplifier) zal zelfs bij volledige uitsturing van het vermogen de signaalzuiverheid onveranderd blijven, de vervorming zal dus niet toenemen. Door de hoge dempingsfactor zal de meest complexe luidspreker volledig onder controle worden gehouden.

Playlist

 • Brandt Brauer Frick Ensemble – Bop
 • The man who sold the world – Claire Marting and Monpellier cello quartet
 • The Beathotel – Alan Taylor
 • Cold Gold – Larry Carlton & Robben Ford
 • Fever – Malia and Boris Blank
 • Hallelujah – Rock 4
 • You haven’t done nothing – Jen Chapin
 • I can’t quit you baby – Bjorn Berge
 • Ain’t no sunshine – Eva Cassidy
 • Thanks to you – Boz Scaggs
 • Love me like a river does – Melody Gardat
 • Op8 Leather – The Dali CD vol. 3
 • Catch and Release – Mat Simons
 • Ghazali – Renaud Garcia – Fons
 • Dance Macabre – Minnesota Oeu (Arabesque)
 • Dat ik je mis – Maaike Ouboter
 • 50 Ways to Leave Your Lover – Paul Simon


Hoe klinkt de set?
Na de uitgebreide uitleg is het tijd om muziek te gaan luisteren, we starten met het nummer genaamd Bop van de Brandt Brauer Frick Ensemble. Dit nummer is zeer ritmisch en wordt mooi ruimtelijk weergegeven met een flink diepte weergave waardoor je de goed de instrumenten uit elkaar kan houden. Na nog een aantal nummers vraagt Aad van der Waal van A2 Audio wat de eerste indruk is van dit prototype. Wat sterk naar voren komt is dat als je in het zogenaamde sweet spot zit je een mooi ruimtelijk en diep geluidsbeeld te horen krijgt. Uiteraard zijn er ook enkele kritische opmerkingen en dit heeft vooral te maken dat het hoog wat gebundeld overkomt, andere leden vinden het hoog juist natuurlijk overkomen. Aangaande het hoog zijn de meningen dus verschillend, aangaande de beeldopbouw is ieder het unaniem met elkaar eens, die is top!

Dit is uiteraard ook de verdienste van de A2 DAC en de zeer goede Audionet versterkers. Aad geeft aan dat dit de eerste opzet is van het wisselfilter en nog verder moet worden ontwikkeld waardoor het gebundelde effect weg zal zijn tevens zal het laag nog wat verder doorlopen wat gunstig is voor het dynamiek. Na de pauze worden de speakers iets dichter bij elkaar gezet en minder ingedraaid om het geluidsbeeld iets minder te focussen op de luisterposities die in het midden zijn opgesteld. Voor sommige clubleden werd er dan eindelijk toch nog een klassiek nummer gespeeld in de vorm van “Dance Macabre”. Vanuit de zaal wordt geroepen dat de violen wel heer erg mooi worden weergegeven. Na nog een aantal nummers is de avond dan toch weer snel voorbij gegaan en hebben wij als Audioclub een prototype luidspreker gehoord welke nu al zeer goed klinkt en nog beter zal worden met de verdere ontwikkelingen en in combinatie met het unieke artistieke ontwerp en gebruikte materialen een schitterend geheel zal vormen.

We willen Aad, André en Marcel bedanken voor de goede en gezellige demo en zien het eind ontwerp dan ook graag terug wat garant zal staan voor een mooi avondje muziek luisteren.

Verslag: Dennis
Foto’s : Jan