
Vanavond was Kristoffer Zegers te gast van Zegers Music Innovations te Breda, om zijn Cephei 20.2 open baffle speakersysteem te demonstreren. We hadden deze set kunnen horen op de X-fi beurs, wat overtuigend genoeg was voor een demo bij onze club. Kristoffer is al van kleins af aan bezig met het ontwerpen van en experimenteren met luidsprekers en luidsprekerkasten. Hij is zich gaan toespitsen op open baffle systemen, omdat hij dit het meest transparant vindt klinken, in tegenstelling tot de gesloten systemen met een aanwezige ‘kastkleuring’.

Na een korte inleiding wordt er gestart met een stukje muziek. Kristoffer zet een nummer op met veel laag. De eerste toon, waar we bij een open baffle systeem toch het meest benieuwd naar zijn, is gezet. Hij heeft gekozen voor een driewegsysteem, met name omdat er volgens hem geen ideale breedbandspeaker bestaat, die alle frequentiegebieden weergeeft zoals dit gewenst is. Hij heeft er ook bij het ontwerpen van de filtering op gelet dat de frequentiebereiken van de drivers elkaar overlappen,
zodat er geen ‘overspringingen’ tussen de betrokken drivers te horen is. De scheiding zit op 3 á 400 Hz voor het laag, en 4 kHz voor het hoog. Aan de hele lage frequenties is nog extra aandacht besteed, omdat de woofers bij deze frequenties in deze open baffle constructie zich wat agressief en ontremd zouden kunnen dragen. Kristoffer vertelt nog dat hij nog wat geëxperimenteerd heeft met de baffle. Hij heeft ondervonden dat een wat bredere baffle zorgt voor meer laagweergave, maar hij heeft hierin een keuze moeten maken ten voordele van de optische uitstraling.



Kristoffer laat nog wat nummers horen met lage en hoge tonen, om ons te laten horen hoe deze speaker in staat is om het laag heel stevig weer te geven en tevens hoe het hoog tegelijk heel gedetailleerd en sprankelend kan klinken. Karakteristiek bij deze speaker is dat de losse drivers als 1 team kunnen werken. Er is duidelijk 1 geheel in de weergave te horen. Kristoffer heeft achter de middentoner een stukje geluidsabsorberend schuim bevestigd, om hinderlijke reflecties te voorkomen en de driver iets meer fundament te bieden. Naderhand worden deze weggehaald, maar er was in deze ruimte niet echt duidelijk verschil hoorbaar.
Kristoffer licht toe dat dit vooral effect zal hebben wanneer de speaker op minder dan 1 meter van de achterwand geplaatst wordt. Dan zijn de reflecties uiteraard het meest aanwezig. Kristoffer gebruikt hier ook wel eens akoestische ‘kommen’ voor, met een diameter van 20 cm, om achter de midrange drivers te bevestigen. Er wordt op verzoek een nummer gespeeld met stemmen. Deze worden helder weergegeven, maar klinken soms ietwat ingetogen. Wellicht wordt de middentonen driver wat overtroffen door de vier aanwezige woofers? De speaker klinkt verder heel muzikaal. Kristoffer licht toe dat er een krachtige versterker nodig is om deze speaker goed tot zijn recht te laten komen. We hebben immers geen kast waar we het laag goed in op kunnen bouwen. We horen een klassieke opname met een trompet, begeleid door een kerkorgel. Dit klinkt heel natuurgetrouw en alles is zeer goed in balans. De laatste tonen van de trompet vervormen hier helaas wat, waarna besloten wordt om over te schakelen naar een versterker met het dubbele vermogen (400W i.p.v. 200W). Dit is een Merrill Audio Taranis. Deze versterker werd speciaal voor deze avond beschikbaar gesteld door Ton van der Veeken van Hear Everything Audio (www.heareverything.nl), waarvoor onze dank.


We blijven kritisch en laten deze set grondig aan de tand voelen. De Yamaha (klasse AB) klonk wat opener en op een bepaald gebied wat natuurlijker. De Merrill (klasse D) heeft meer power, wat voor een set speakers als deze geen overbodige luxe is. De Merrill versterker heeft een tamelijk puur karakter qua weergave. Na de pauze nemen we de Yamaha als voorversterker en blijft de Merrill staan als eindversterker. Er wordt het alom bekende Keith don’t go gespeeld. Dit nummer hebben we al vaker gehoord en klinkt zoals het moet klinken. Als we in deze zaal niet te luid spelen en de versterker (in combinatie met bron en voorversterker) in een veilig gebied laten presteren ten aanzien van vervorming dan klinkt deze set heel natuurlijk en prettig in het gehoor. Dan op mijn verzoek een opname van een drumimprovisatie. Ik ben aangenaam verrast. Dit klinkt echt heel natuurlijk, voldoende body, sprankelend hoog en heel dynamisch en open.


Met dit nummer experimenteerden we nog iets met de hoek waarin de speakers staan. Ze worden nog iets naar binnen gedraaid, wat zorgt voor wat meer homogeniteit in de weergave. Door de open baffle constructie is de speaker in staat om heel direct en impulsief te reageren, wat een groot pluspunt is. These days van Ane Brun, ook een bekende van ons, klinkt goed in balans en rustig. Dan weer op mijn verzoek een nummer van Dominic Miller: zeer veel detail, naast een perfect laag. Een nummer wat heel mooi uitkomt op deze set. We hebben vanavond weer veel geleerd over open baffle toepassingen en nog hier en daar wat kunnen experimenteren en kunnen meedenken met Kristoffer over de filosofie achter dit principe.
Apparatuur:
- ZMI Audio Cephei 20.2 10.900 per set
- Merrill audio Taranis 2695
- Yamaha A-S2100 2499
- Advance acoustic MCX-300 399
- Musical Fidelity X-DAC V8 1499
Playlist:
- Eva Cassidy – People get ready
- Remy van Kesteren – Aerial
- Remy van Kesteren – Hammers
- Bert van den Brink – Northsea night
- Ernst Reijseger – Crystal Palace I
- Michel Benita – Free at last
- Simon Preston – Toccata
- Ane Brun – These days
- Drums les du tons – Improvisation
- Freddie Mercury – Mother love
- Dominic Miller – Unify

Wij bedanken Kristoffer voor deze indrukwekkende demonstratie.
Verslag: Cyriel