April 2023 Verslag HJ hifi; Genieten van je favoriete muziek

Christiaan heeft zijn luidsprekers gemaakt van Corean op basis van de Boston A25 monitor luidsprekers nu verbeterd door loodbitumen aan te brengen tegen de kastresonanties. Hij vraagt of er leden belangstelling hebben deze luidsprekers thuis te testen. Dit wordt naderhand geregeld. En ja er is veel belangstelling.

Peter Chattelin kon niet gekomen maar gelukkig wilden Hans en Jos deze avond verzorgen ook al was het kort dag. Afgelopen vrijdag is dit namelijk pas geregeld. Hans en Jos van HJ hifi Eindhoven demonsteren vanavond een “genietbare en betaalbare set”. De AOB-leden waren op voorhand uitgenodigd hun lievelingsmuziek mee te nemen.

Na een korte introductie door Cor neemt Jos het woord en geeft aan wat hij heeft meegenomen: De Advance Paris MyConnect 150, een all-in-one streaming CD-receiver staat centraal. De versterker beschikt over een buizen voorversterker en een klasse AB eindtrap (klasse A is ook mogelijk tot ca 30 Watt). (Euro 2195,-). Er zit een mooie, instelbare, phono-ingang in. Er zit een goede, instelbare, koptelefoonversterker in.   Het vermogen is 2 x 130 Watt aan 8 Ohm en er kunnen 3 paar luidsprekers aangesloten worden. Er zit een cd-speler in en de streamer kan alle gangbare formaten streamen, vanavond wordt Tidal gebruikt.

  • De Thorens TD402 DD draaitafel, in hoogglans zwart, met een AT95E element. (Samen € 899,-).
    Dit is het instapelement (groen voor €59) maar het mooie is dat door het vervangen van de naald er een aantal upgrades mogelijk zijn.
  • Canton Reference 7 K, luidsprekers. Dit zijn drieweg vloerstaanders in hoogglans piano zwart.
    (Euro 5400,- per paar, 2700,- Euro per stuk). Voor de liefhebbers nu €4000 voor deze demoset.
  • Oehlbach spanningsslof, Powersocket 905 zwart, zwart. (Euro 129,-).
  • Oehlbach phono kabel. (Euro 142,-).

Tijdens de voorsessie van deze middag zijn de luidsprekerkabels en de voedingskabel van Audiomaat in gebruik genomen (van Cor en Mark).

DE MUZIEK en hoe klinkt het? (Ik begon in het midden van rij twee). Het eerste cd-nummer was “Knock Out” van Charly Antolini. De percussie klinkt indrukwekkend en zeker “niet verkeerd”. Nu volgen tot de pauze 7 LP nummers. Afgespeeld op de Thorens met de AT95E.
“Jazz Variants” van de O-zone percussion group klinkt lekker open, het hoog komt er mooi uit. Wellicht mist het laag wat body.
“Happiness is Easy” van Talk Talk. De stem is goed. Het nummer is chaotisch opgenomen. Petje af voor hoe de set dit wel allemaal goed laat horen.
Toccata et fugue en re mineur (Bach) van Jean Gouillou. Klinkt mooi open. De laagste octaaf lijkt te missen maar dat kan ook de opname zijn.
“Die Tanzerin” van Ulla Meinecke. Klinkt lekker fel en heel dynamisch. (De “plop” klinkt ook goed). Het is een verademing dit zo en lekker luid te horen. Ulla’s stem komt er ook overtuigend uit.
“First we take Manhattan” van Jennifer Warnes. De stem is goed, het geluid is uitgebalanceerd.
“Honey Sukcle Rose” van Jango Reinhard. Een mono LP uit 1964. Oud maar heel gezellig.
“Chan Chan” van de Buena Vista Social Club. Op mijn plek, nu de vierde rij, is het laag wat overheersend. De trompet komt er lekker uit. De combinatie van draaitafel, phono-voorversteker en het AT95 element is gewoon goed. LP’s worden mooi weergegeven.

PAUZE.

Hierna zat ik op de derde rij, volgens mij de beste plaats. Tijdens de pauze zijn de luidsprekers iets ingedraaid. Niet erg ver, een graad of 10, ze stonde eerst voor de pauze recht.
LP, “Face to Face” van Kevin Eubanks. Een voor mij onbekend nummer maar het komt lekker over. Deze LP heb ik later bij Edwin gehoord, dat klonk in zijn huiskamer wel “anders”.
LP, “Tamacan” van Rodrigo y Gabriela. Blijkbaar twee hardrock musici die nu klassieke gitaar spelen. Heftig maar de gitaren klinken.

Luidsprekerwissel.
Nu worden de witte luidsprekers van Cristiaan aangesloten. (Grappig is dat de versterker na aanschakelen aftelt tot hij gereed is).
Nogmaals “Tamacan” van Rodrigo y Gabriela. Wauw wat een verschil. Laten we zeggen het klinkt “anders” maar dit is zeker niet negatief bedoeld. De gitaren klinken hier ook echt als gitaar.
LP, “Die Tanzerin”, mooi ruimtelijk en de stem wordt mooi weergegeven.
Ter vergelijk wordt hetzelfde nummer nu via Tidal gesteamd. De stem is realistisch de echo’s lijken korter. Wat opvalt is dat de dynamiek weg is, alles is even luid, jammer. De “plop” is “anders”.
Tidal en/of de streamer halen de dynamiek uit de weergave. De tikken klinken minder fel.
“When the Heart is” van Heavn. Mogelijk is de streamer hier een beperking.
De kleine luidsprekers van Christiaan zijn heel OK en de weergave is heel volwassen, hulde.

Luidsprekerwissel.
Nu worden de Canton luidspreker weer aangesloten.
Het nummer van Heavn wordt nogmaals afgespeeld. De stem heeft meer body. De plaatsing lijkt ook iets beter. Het midden klinkt wellicht anders omdat er meer laag is. Toch is het resultaat niet per se fijner.
“Graduation Day” van Chris Isaak. Er is veel midden het geluid lijkt wat vol te lopen.
Nu een CD, “Temptation” van Diana Krall, het gebied rond de 100 Hertz lijkt te nadrukkelijk aanwezig. Als commentaar hoorde ik dat vooraan de tweeters een “scherp randje” lijken te hebben. En dat ook vooraan de tweeters misschien wat te laag gemonteerd te zitten. (Niet op ooghoogte).

De laatste CD is van Janine Jansen, “L’Autumno” uit de vier jaargetijden. Dit klassieke nummer komt er mooi uit. (Op een of andere manier denken we aan Grolsch?!). Aan het eind van de luisteravond bedankt Cor Hans en Jos voor hun flexibele inzet en hun enthousiasme. Rob onderstreept dit met een fles wijn voor beide heren. Alles overwegend was het een fijne gezellige avond. De set klonk gewoon goed en de prijs/ kwaliteitsverhouding is
buitengewoon in orde.

Het is inderdaad een zeer genietbare set.

Tekst: Hans
Foto’s: Cor