Augustus 2016 Verslag Triple M

Vanavond waren Jord en Clemens van Triple M audio uit Rhenen bij ons te gast.
Zij demonstreerden ons een breed scala aan Pink Faun apparatuur en deelden met ons hun expertise op het gebied van streaming.

Apparatuur:

 • 2x streamer 2.12 4990 euro per stuk
 • DAC 2.32 vanaf 3990 (afhankelijk van upgrades)
 • Voeding voor DAC 1990
 • Voorversterker vanaf 2990
 • 2x eindversterker 1790 per stuk
 • Prototype speaker 5500 per set

De basisgedachte van Triple M en Pink faun is om de luisteraar te laten genieten van zijn favoriete muziek, door de muziek zo puur mogelijk naar de luisteraar over te brengen, dus met zo weinig mogelijk vertroebeling. Dit zien we ook terug bij hun apparatuur. Ze streven er bijvoorbeeld naar om zo weinig mogelijk electronische componenten te gebruiken in het ontwerp van hun apparatuur en de weg naar de luidsprekers met zo min mogelijk obstakels te laten verlopen.

Streaming hardware: De control PC en de audio PC
Jord geeft enthousiast uitleg over streaming. Dit gaat volgens hem de toekomst worden. Hij heeft 2 streamers meegenomen. De een noemt hij de audio PC en de ander de control PC. De audio PC zorgt voor de verwerking van het audiosignaal en de control PC zorgt voor de aanlevering van het audiosignaal. Men zou het kunnen zien als een voor- en eindversterker. Voordeel hiervan is dat de audiostreamer, of audio PC, die het signaal verwerkt voor de DAC, alleen hiermee bezig is, dus wordt de processor niet belast met andere taken.

Over de processoren volgt nog een extra uitleg. Ze hebben onderzoek gedaan naar de inzetbaarheid van diverse processoren. Processoren van Intel zijn stabieler op het gebied van verwerking en AMD processoren zijn beter ten aanzien van geluidskwaliteit. Om die redenen wordt een AMD processor toegepast wanneer de streamer als audio PC wordt gebruikt en zal een Intel processor voor de control PC worden gekozen. De streamer heeft een ingebouwd opslagmedium die een eigen lineaire voeding heeft. Dit zijn maximaal 6 stuks SSD harddisks met een capaciteit tot 4 TB. Dit werkt beter dan een aparte NAS, want de dataoverdracht hoeft nu niet meer plaats te vinden over het netwerk. De data komt direct van de harddisk en niet via diverse tussenstations waar kwaliteitsverlies kan optreden.

Streaming software: Het Roon Labs systeem
Pink Faun streamers werken met het geavanceerde Roon Labs softwaresysteem. Het is een Linux-programma wat ontwikkeld is door ICT mensen, dus er is veel aandacht besteed aan gebruikersgemak en grote diversiteit van mogelijkheden. Het is als het ware een digitaal tijdschrift. De gebruiker kan eenvoudig door zijn muziekcollectie heen ‘bladeren’ met veel informatie over de artiest en zijn muziek. Daarnaast zijn streamingsdiensten als Tidal en Cobuz te gebruiken binnen het programma.

In het Roon Labs systeem komen in de bibliotheek de albums te staan die gevonden zijn bij een streamingsdienst en die op de SSD staan. De control PC krijgt van het programma de ‘link’ door van de streamingsdienst en speelt dan direct van de desbetreffende server het bestand af. Het signaal gaat dus niet via de tablet waar het programma op geïnstalleerd is. Deze dient enkel als bedieningsinterface.

Behoud van kwaliteit: De filosofie van Pink Faun
De weg van de streamer naar de speakers, met de filosofie van Pink Faun om de geluidskwaliteit zo goed mogelijk te kunnen waarborgen: Via een HDMI kabel wordt het digitale I2S signaal van de streamer naar de DAC gestuurd. De streamer heeft een speciaal ontworpen kaart aan boord om dit signaal te kunnen genereren. Er bestaat ook een variant met een S/PDIF uitgang. Dit zijn ‘echte’ audiosignalen en geen datasignalen. Dus geen onnodig verlies! Hoe minder bewerking, hoe beter het klinkt. De DAC heeft 2 voedingen. De een zorgt voor het digitale gedeelte en de ander voor het analoge gedeelte. Volumeregeling vindt in de analoge voorversterker plaats, niet in het digitale circuit, omdat dit ook kwaliteitsverlies in het bronsignaal tot gevolg zal hebben. Kabels zijn vervaardigd uit vertind koper. Bij de materiaalkeuze is gelet op zo weinig mogelijk verkleuring in het geluid. De speaker is een 2 weg systeem, met als voordeel dat deze een veel eenvoudigere filter nodig heeft dan een 3 weg systeem. De tweeters zijn van Scanspeak, uit de revelator serie en de midwoofers zijn van Wavecor.

Hoe klinkt de set?
Het geluid is het best te omschrijven als fris, rustig en goed gedetailleerd. Het klinkt heel open en ruimtelijk, wat ervoor zorgt dat de set prettig is om naar te luisteren. Instrumenten worden zeer natuurgetrouw weergegeven. De set is ook voldoende levendig, niet tè, waardoor de luisteraar betrokken blijft bij de muziek. Daarnaast ook niet teveel ‘body’, wat de weergave eerder choatisch zou maken. De reinheid in het geluid is een zeer positieve eigenschap van deze set wat op de voorgrond staat en ook heel erg waardevol is en deze set enorm siert.

Playlist:

 • Blue in Green
 • Colour to the Moon
 • A Mouse by the River
 • Jennie Mae
 • Hold on I am waiting for YouLestat’s Lamento
 • Tombeau de Mr. de Blancrocher (feat. Naoki Kitaya)
 • Allegretto fur Streichquartett (Kurpfalziches Kammerorchester Mannheim)
 • Brother a Teaches 7
 • Slow motion Roast Beef Restaurant Seduction
 • Anne’s Song
 • Amused to Death
 • The Road to Hell
 • Push the sky away
 • Old Man

Wij bedanken Jord en Clemens voor de interessante en leerzame avond. We hebben allemaal weer veel gehoord, gezien en geleerd, maar vooral heel erg genoten!

Verslag: Cyriel
Foto’s: Jeroen