Augustus 2017 Verslag Leden voor leden

Deze leden voor leden avond komt tot stand door samenwerking van: Mark Lommers, Hans van den Putte, Jos Nix, Rob Dokter, Peter Wouters en Cor van Zundert.

Apparatuur:

 • 432 EVO Music Server
 • Metrum Amethyst DAC
 • Yamaha A-S2100 versterker
 • Thorens platenspeler
 • Elac FS267 (Lees de recensie)
 • Elac 4Pi Plus.2 ribbon supertweeter
 • Allo Collybia
 • QUAD twenty four P phono trap
 • Lector Phono Riaa
 • Accuphase E-560

Cor doet de introductie en vertelt wat we allemaal kunnen verwachten deze avond.
Omdat er zoveel apparatuur is hebben ze een strakke tijdslijn om alles aanbod te laten komen.

20:00 Introductie door Cor
20:05 Presentatie Yamaha 2100, Elac FS247 door Jos & Hans
20:15 Presentatie 432 Hz, EVO en Amethyst Mark
20:40 Presentatie Platenspeler door Peter & Rob
20:45 Vergelijk tussen plaat en digitaal door Hans en Jos, Mark & Rob
21:30 pauze tot 21:45
21:45 Presentatie Accuphase door Guus
21:45 Vergelijk Yamaha 2100 en Accuphase Guus, Jos & Hans
22:00 Presentatie Allo Collibya! en Boss DAC door Cor
22:20 Vergelijk tussen EVO/ Platenspeler en Allo Collibya door Mark, Rob & Cor

De apparatuur wordt door de leden zelf geďntroduceerd zo vertelt ieder wat over de apparatuur die hij heeft meegebracht. Mark heeft ook de net nieuwe DAC van Metrum Acousitics meegenomen genaamd de Amethyst welke 2 DAC Two modules als hart heeft. De 432 EVO Music Server wordt met de hand gebouwd in België. Standaard is dit een server waarmee cd’s te rippen zijn. Audiobestanden (in vrijwel elk formaat) kunnen afgespeeld worden tot en met 32/768 PCM (bit perfect), DXD en DSD (64, 128 en 256). In de machine is een plugin die live 432-bewerking biedt. Over 432 zijn de meningen verdeeld dus dit kan zeer interessant worden.

Rob heeft zijn gereviseerde Thorens platenspeler meegenomen. Als eerste (tijdens het inspelen) was deze aangesloten op de Lector Phono Riaa van Peter…. maar zoals dat kan gebeuren in de audio wereld was dit niet zo’n goede match. Daarna de Thorens aangesloten op de QUAD twenty four P (van Martin)wat een betere match was. De Yamaha versterker hebben we het afgelopen half jaar al vaker gezien op de demo avonden maar nu is deze aangesloten op de Elac FS267 in combinatie met de Elac 4Pi Plus.2 ribbon supertweeter.

Na de introductie was het tijd om te gaan luisteren naar de Thorens vs de EVO. We moeten wel in ogenschouw nemen dat de nummers die Martin op LP had uitgezocht gedownload moesten worden van het www om deze daarna op de EVO te zetten voor vergelijk. De bron en kwaliteit van omzetten is dus niet bekend. De volgende nummers worden afgespeeld vanaf LP via de Thorens en digitaal via de EVO in 432Hz modus en de Metrum Amethyst:

 • Bumble Bee – Dani Wilde
 • I’m a Ram – Gov’t Mule
 • Signe (Unplugged) – Eric Clapton
 • Quiet Nights of Quiet Stars – Oscar Peterson
 • Slippin’Away II – James Newton Howard
 • The Logical Song – Supertramp

Dat de LP fenomenaal kan klinken en tegen het digitale geweld op kan is deze avond zeker bewezen. Beide versies klonken prima waarbij voor mij de LP toch vaak de voorkeur had maar op streaming gebied stond het ook als een huis. Bij het nummer Slippin’Away II – James Newton Howard was het verschil echter flink te noemen. Deze lp is een Direct-to-disc recording welke zoveel dynamischer klinkt dan de digitale versie.

Na de pauze ging de Accuphase de versterking verzorgen. Hij had al een tijd staan warm draaien om een goed vergelijk te kunnen maken. De Accuphase brengt meer rust en een homogener geluidsbeeld in vergelijk met de al uitstekend presterende Yamaha. Voor de Accuphase moet je dan wel weer langer sparen.

Cor ging zijn Allo Collibya en Boss DAC introduceren en de geschiedenis hoe deze tot het product is ontwikkeld waar we nu naar gaan luisteren. Wat ik in eerste instantie te horen kreeg konden mijn oren niet verwerken en dat was niet omdat de Allo Collibya niet goed presteerde maar puur het muziekstuk waar Cor mee begon, Op een Goppe van de Amsterdam Klezmer band… wellicht komt dat door mijn Rotterdamse roots. De nummers daarna van Muddy Waters, Leonard Cohen en Stef Bos klonken zeer goed. Op goed niveau streamen is met een beetje vlijt en een kleine beurs gewoon bereikbaar.

Tot slot gingen we nog een vergelijk maken tussen de EVO432 (€4000) en de Allo Collibya (€300). Voor deze battle was een live versie van het nummer “Nothing Else Matters” van Metallica gekozen. Helaas is deze opname zo matig dat je niet kan bepalen wat nu beter is. Ook aan alle leuke avonden komt een eind en willen wij onze leden Mark Lommers, Hans van den Putte, Jos Nix, Rob Dokter, Peter Wouters,Cor van Zundert en Martin Klingens van harte bedanken!