Augustus 2019 Verslag EC Designs

Vanavond zijn John en Gordon Brown van ECdesigns oftewel Electronic Customs designs uit Beringe weer bij ons te gast. Zij hebben een volledige set bij zich, die zij helemaal zelf hebben ontworpen. De set bestaat uit een mediaspeler, DAC, voorversterker, 2 eindversterkers en 2 open baffle luidsprekers. Over de techniek hoef ik haast niet veel meer te vertellen, want daar hebben we alle ins en outs al over in de aankondiging kunnen lezen.

EC designs heeft altijd hele goede ideeën, waarmee zij zich telkens weer onderscheiden van anderen in audioland. Wat mij opvalt aan de set, wat de setbijzonder maakt… De voorversterker en de mediaspeler hebben een lithium batterij aan boord, wat zorgt voor een 100% schone voeding.

Het signaal van de speler naar de DAC gaat electrisch. Aan het uiteinde van het snoertje zit een LEDje, wat via een TOS-linkinterface verbinding maakt. Dus geen verstorende reflecties in een glasvezelkabel, maar toch de voordelen van het optische systeem, namelijk galvanische isolatie. Leuke snufjes, waar we ook wat aan hebben. Dan de speakers… Op het eerste gehoor lijken wij een tweeter te missen, maar naarmate wij langer luisteren raken we steeds meer aan het geluid gewend. De Tangbanddriver heeft een eigen karakter. Ik herken enige overeenkomstige eigenschappen met het FAST systeem met Tangband driver wat ik zelf enkele jaren geleden heb gebouwd. Hier moet je van houden. We merken ook dat de luidsprekers tamelijk sweetspot afhankelijk zijn, in verband met de bundeling van de hoge tonen.

Caecilie Norby – Cuban Cigars Hoog/midden klinkt wat ‘smooth’. Dit effect wordt door de breedband driver veroorzaakt. Desondanks vallen er wel details op, zoals claves. Hoge tonen van de saxofoon komen goed over. Stem lijkt wat afgevlakt, maar dat kan ook voordelig zijn. De stem klinkt nu niet te scherp, maar eerder vriendelijk/warm.
Jan Akkerman – Am I losing you (live) Het laag klinkt bij dit nummer mooi. Demiddentonen van de gitaar hadden wat opener gemogen, maar dat kan ook aan de opname liggen. De drums die we horen klinken wel mooi helder. Verder is het wel voldoende muzikaal en ruimtelijk. Als we aan het einde van het nummer een akoestische gitaar horen, klinkt deze ineens heel open en fris.
Alison Krauss – Forget about it Stem komt mooi en direct over. ‘Lagen’ in de begeleiding zijn ook goed hoorbaar. We horen veel dynamiek en absoluut geen chaos. Een prima geschikt nummer om te laten horen wat deze set in huis heeft.
Louis Capart – Au large du gueveur Instrumenten komen heel open en natuurlijk over. Stemmen lijken wat ingetogen, maar klinken daarentegen op sommige momenten heel dynamisch.
Salvatore Accardo & Claudio Gonella – Paganini violin/bassoon Duetto No. 3 – III.Polacchina Klinkt ruimtelijk. Goede balans dynamiek /rust. Alleen had ik hier de hogere tonen van de viool nog iets meer willen horen. Deze lijken wat ingekapseld en dat maakt het ietwat onnatuurlijk. Maar goed, we moeten niet vergeten dat we naar een breedband driver luisteren. We kunnen hier niet de prestaties van een supertweeter van verwachten.
Pink Floyd – Hey you Dit klinkt best verrassend. Deze muziek lijkt prima te matchen met deze set, want de speakers hebben de ‘smooth drive’ die de muziek ook heeft. De openheid die je enigszins zou missen heeft deze muziek niet echt(nodig).
Diana Krall – Boulevard of broken dreams Ook weer heel smooth. Het laag dreigt iets chaotisch te worden en het hoog is niet altijd even sprankelend en lijkt wat te worden ‘opgegooid’. Hoe hoger het volume of de dynamiek, hoe meer het hoog je bereikt.
Emma Shapplin – Spente te stelle Zang komt heel schel over, evenals de achtergrondstemmen. Dit nummer is naar mijn idee minder geschikt voor een FAST systeem.
Louis Armstrong & Ella Fitzgerald – They all laughed Deze opname klinkt op deze set heel prettig, omdat de muziek een wat ‘hoornachtig’ karakter heeft. Verder als reference track weinig meerwaarde.
Eva Cassidy – Wade in the water Dit nummer klinkt lekker open, maar dreigt soms weer iets te schel te worden, maar dit hebben we vaker gehoord bij opnames van Eva Cassidy. We draaien de speakers wat naar binnen toe, wat hopelijk ervoor zorgt dat de plaatsing beter wordt en enige irritatie in de hoogweergave wegneemt. Ik kan me herinneren dat we dat destijds met mijn FAST systeem ook met goed gevolg hebben gedaan. We merken inderdaad dat dit een gunstig effect heeft.
Renaud Garcia-Fons – Oriental bass
Een nummer wat ook wel bij de set past. Dit klinkt heel levendig en alle goede eigenschappen van dit speakersysteem worden hier benadrukt.

Cor bedankt John en Gordon voor de inspirerende avond. Er was veel interesse voor de set en de toegepaste technieken en filosofieën. Wellicht kwam het wel iets beter tot zijn recht als er een speaker op was aangesloten die wat minder een eigen karakter heeft, want dat heeft volgens een aantal leden enigszins belemmerd. Desondanks was het niet onaangenaam om naar te luisteren. Wij zijn zeer benieuwd naar wat voor moois EC designs in de toekomst nog meer in petto zal hebben. Wij zien ze uiteraard weer graag bij ons terug.

Tekst: Cyriel