Augustus 2023 Verslag Veddan met de Atom 6C

Dinsdag 15 augustus mochten we Andre Kamperman van Veddan opnieuw ontvangen voor een demo met de vernieuwde Veddan-Atom-6c luidspreker. Deze luidspreker is een doorontwikkeling gebaseerd op de Veddan Atom die we iets meer dan een jaar geleden (juni 2022)  al hebben gehoord bij onze demo avond en het hele systeem is in feite een eco variant van de Veddan Origin die Andre ons in september in Oirschot liet beluisteren. Al moet wel gezegd worden dat de doorontwikkeling aan deze luidspreker ook geleid heeft tot verbeteringen ten opzichte van deze eerdere varianten. Hierover later meer.

Veddan is een bedrijf gespecialiseerd in audio luidsprekers gebruik makend van de UFM (ultra fast membrane) module. Hier is al veel over geschreven (zie ook onze eerdere verslagen) en is een hele mooie magnetostaat die in staat is frequenties vanaf zo’n 150 Hz weer te geven. Het bestaat uit 3 verschillende modules en elke module bestaat uit twee tegenover elkaar liggende folies van ongeveer 30x8cm, 19 honderdste mm dik die geplaats zijn onder een hoek van iets minder dan 10 graden die in tegenfase worden aangestuurd wat betekend dat ze tegelijk naar buiten en naar binnen gaan. Proefondervindelijk is hiermee een ideaal afstraal gedrag mogelijk gebleken zonder dat er onnodige druk verschillen ontstaan tussen de twee platen. Tussen de twee membranen zit de magneet.

De drie modules zijn weer zo geplaats in de complete speaker dat er een ideaal afstraal gedrag ontstaat met een hoek van ongeveer 270 graden, waarbij er een zeer gelijk gelijkmatig afstraal gedrag is voor een groot deel binnen deze hoek. Bewust is gekozen om naar achteren geen afstraal gedrag te hebben om uitdoving van reflectie met de achterwand te voorkomen. Deze complete UFM opzet zit in alle Veddan speaker systemen en heeft een patent op de plaatsing van de folies onder een hoek in de  modules.

Veddan is onderdeel van CAD2M een bedrijf gespecialiseerd in het maken van 3D printers en software voor deze printers. Nu is het leuke dat waar de eerste twee luidsprekersystemen (de origin en de oorspronkelijke atom) waren gemaakt van metaal, aluminium met staal profielen, is de nieuwe atom-6C gemaakt van kunststof. Gebruikmakend van de kennis van CAD2M is Veddan in staat gebleken een bas kast te ontwikkelen voor de Atom6C van deze kunststof, een carbon vezel polymeer, die lichter, makkelijker te bewerken, goedkoper en ook nog eens betere akoestische eigenschappen bezit dan eerdere metalen kasten.  Hierbij blijft het welbekende zingen van een metalen kast volledig achterwegen wat het dempen van de kast een stuk eenvoudiger maakt.

De Veddan Atom6C heeft een actief systeem met twee van de welbekende verbeterde klasse D modules. Eén voor de UFM modules en één voor de bas unit. De bas unit voor frequenties onder de 150 Hz bestaat uit een kleine bas kast met twee tegenover elkaar geplaatste SEAS woofers die via een DSP gecorrigeerd worden om laag afval door de kleine kast-grootte te voorkomen. De woofertjes stralen naar boven en naar onderen in fase hun geluid af. Door het tegenover elkaar plaatsen wordt trillen in de kast voor het grootste deel opgeheven. De belasting voor de klasse D is 4 ohm. Mn. de UFM modules hebben het voordeel van een rechte frequentie karakteristiek en zijn makkelijk aan te sturen.

Verder zit er in de Atom6C een snelle bluetooth ontvanger die draadloos ontvangst van digitaal geluid met cd kwaliteit mogelijk maakt. De speakers hebben volume control en de scheiding voor de drivers gebeur t in het digitale domein. De units kunnen ook analoog worden aangestuurd wat betekent dat er aan boord een AD converter wordt toegepast. De DSP maakt het ook mogelijk om compensatie  voor de ruimte waarin ze spelen te maken. Veddan levert een eenmalige inregeling kosteloos bij afname van hun systeem en de prijs voor een set komt op 8900 exclusief de standaard. Het systeem is tegen een kleine meerprijs leverbaar in alle kleuren c.q. Kleurcombinaties. Per stuk weegt de luidspreker 17kg.

De setup die Andre verder meebracht om de Atom6C te demonstreren bestond uit dezelfde setup die Andre in 2022 bij zich had.

De Atom6C modellen kregen middels een XLR verbinding van het merk Grimm een analoog signaal van de RME DAC, model ADI-2 PRO FSR. Deze DAC, die op een BOTW Booster mk II voeding was aangesloten, werd via USB verbonden met een laptop waarop streaming service van Qobus werd gebruikt voor de ontvangst van muziek in cd kwaliteit of nog hogere resolutie. De netkabels voor de Atom-6C waren van Audioquest.

Luisteravond

Voordat we de luisteravond konden starten waren we wel een klein kwartier bezig om de zaal voldoende stil te krijgen. Airco’s en andere geluid producerende apparaten probeerden ons een aangename luisteravond in de toch al niet optimale luisterruimte te vergallen. Maar uiteindelijk is het ons toch gelukt om de ruimte voldoende stil te krijgen.

Voor mij was deze avond de eerste kennismaking met een Veddan luidspreker daar ik de vorige avonden helaas gemist had. Het moge duidelijk zijn dat mijn voorliefde voor rondstralers, per slot mocht ik vorig jaar van mijn eigen 360 systeem een demogeven, tijdens de demo van Dion audio, mijn verwachting hoog hadden gemaakt. Ik vond het dan ook geen straf dat ik gevraagd ben dit verslag te schrijven. Tijdens de avond had ik een aantal goede gesprekken met Andre en omdat mij tijdens de avond een paar zaken niet helemaal duidelijk waren en qwa geluid de ruimte zeker niet optimaal is heb ik de stoute schoenen aangetrokken en  heb ik na de demo sessie in Oirschot nog een privé afspraak gemaakt om de details van de speaker nog een keer door te spreken met Andre en een extra luistersessie mogelijk te maken in een andere ruimte waarbij de ruimte correctie wellicht beter was ingeregeld. Andre had namelijk van te voren een ruimte correctie via microfoon opgenomen en ingeprogrammeerd in Oirschot.

We begonnen de avond met Javier Perianes; Serenade Andaluza. Wat meteen opvalt is het rondstraal gedrag en de snelheid van de UFM modules. Wat werd ik hier blij van. Ik blijf een fan van rondstralers waar je wellicht op de meest ideale luisterpositie niet alle transparantie van het stereo beeld tot je beschikking hebt, maar het geluid is zo veel minder afhankelijk van de positie waar je zit dat op alle andere plekken het geluid vele malen beter en schoner blijft dan met een conventionele luidspreker met afstraal gedrag naar voren,  waar een kleine beweging naar links of rechts het beeld volkomen kan vertroebelen. Ik weet het is een kwestie van smaak, maar ik blijf dit een groot voordeel vinden van  rondstralers. Andre bevestigd dit , de geluids-ervaring van rondstralers is anders en vraagt ook om gewenning. Het laag in deze opname vind ik moeilijk te beoordelen, maar dat kan goed aan de opname liggen

De volgende nummers die Andre ons aanbood zijn:

 • Debbie Wiseman ; Voyage of Scyrus
 • Symphonic Dances; Op 45:II Andante con moto (tempo die valse)
 • Gregary Porther; Hey Laura

Wat blijft opvallen is de snelheid van deze speaker, die blijft je verbazen. Ook geeft deze luidspreker de stemmen heel natuurlijk weer, dit heeft vast te maken dat de UFM modules het hele frequentie bereik voor hun rekening nemen. Stemmen komen echt los. Ook de plaatsing van het orkest is heel natuurlijk. Dit systeem geeft rust en het laag komt nu beter tot zijn recht, al blijft dit niet het sterkste punt van deze luidspreker. Andre geeft aan dat in grote ruimtes een subwoofer de luidsprekers beter tot hun recht laat komen, wat ik me kan voorstellen. Als ik al enige kritiek mag uiten, zijn ze ook een beetje steriel, iets te kunstmatig maar dat kan mijn interpretatie zijn. Ik hoor veel positieve geluiden uit de zaal en ik ben ook enthousiast al moet ik bekennen dat mijn enthousiasme pas veel groter werd na mijn luister sessie in Doetinchem, waar ik de speakers veel beter tot hun recht vond komen.

We gaan verder met een aantal fragmenten van:

 • Dominique Miller; London, Paris Cardiff: gitaar is echt mooi en hier komen de lage tonen er beter uit
 • Frances; Don’t worry about me: stem komt los van de luidspreker, mooie piano klank
 • Sinead O’Conner met orkest; Don’t cry for me Argentina: veel echo net of ze ver weg staat
 • Shirley Horn met Toots Tielemans: Beautiful Love: mooi open en transparant
 • Malia & Boris Bank; Celestial Echo: diepe stem en bas komt lekker naar voren
 • Era ; Agnus Deorem: details komen los van de luidspreker
 • Ulla Meinecke; Die Tanzerin: snelheid, beetje steriel, wel erg mooi, veel dynamiek
 • Carolin No; Crystal Ball: mooi in balans
 • Alan Taylor Colour to the moon: donkere stem is mooi, veel details hoorbaar
 • Kenichi Tsunoda, big band; Mission Impossible: te steriel, leeft niet , wel erg snel.

Na de pauze waar ik ook op een andere positie ben gaan zitten gebeurde er iets wat ik nog niet eerder heb mee gemaakt bij eerdere demo’s het geluid ging achteruit.  Bij de eerste drie nummers vond ik dat het geluid echt minder was. Gelukkig was dat maar tijdelijk en lag dit waarschijnlijk aan de opnames en wellicht ook aan het soort muziek waar om gevraagd werd.

De eerste drie nummers naar de pauze:

 • Stones; Symphony fort he devil: rare opname, leeft niet, geknepen stem, gitaar ook iets onnatuurlijks, ligt vast aan opname???
 • ACDC; Thunderstruck
 • Guns N’Roses; November Rain: geen mooie stem, niet natuurlijk.

Gelukkig gingen we daarna verder met muziek waarbij de Atom-6C weer volledig tot bloei kwamen

 • Yellow; 30.000 Days: veel dynamiek, snel
 • Eric Bidd; We don’t care: goede opname, klinkt echt dynamisch, mooie levendige stem, snel, open.
 • Willie Nelso & Wynton Marsalis: dit is echt mooi, toch ook wel beetje geknepen, iets te veel hoog, net of ze moeite moet doen.
 • Yoshi Horikawa; Bubbles: snelheid ++ prima!, laag heeft het moeilijker
 • Nils Lofgren;Keith don’t go: makkelijke opname voor deze speaker, genieten, stem is wel iets anders dan ik gewend ben, erg snel.
 • Hanna Boel; After Midnight: laag komt goed uit de verf, snel, mooie lage stem

Mijn eindconclusie zeker na het luisteren in Doetinchem, waar de opnames veel beter tot hun recht kwamen is dat de Atom-6C een hele mooie luidspreker is die in aanmerking genomen dat je alleen een streamer nodig hebt om muziek te draaien voor een hele schappelijke prijs is aan te schaffen en ook nog eens een mooie moderne afwerking heeft. Het rondstraal gedrag heeft een bepaalde open geluidsklank waar je van moet houden, maar zelf vind dat erg mooi. Je luistert veel minder naar de speaker en krijgt een transparante weergave. In het laag hoor je best dat de speakers geholpen worden door elektronica en dat de woofers hard moeten werken, maar dat kan in kleinere luisterruimtes en bij lagere volumes veel minder aanwezig zijn. Ik zelf zou de luidsprekers wel een keer willen horen met minder elektronica en een mooiere grotere bas kast. Ik vind de UFM modules echt prachtig en vind het zonde dat het geluid twee keer door een DAC moest zoals ze waren aangesloten. Ook ben ik geen voorstander van ruimte compensatie, wat iets van steriliteit geeft. Ik weet inmiddels wat electronica doet op het geluid, en houd de elektronica zelf zo simpel mogelijk en ik zou de modules graag eens willen uitproberen met simpele analoge filters en hele goede versterkers. Wie weet hoeveel mooier ze dan klinken ,maar er blijft altijd iets te wensen over en elk systeem heeft zijn compromis. Het gekozen compromis van de Atom-6C vind ik zelf een hele mooie, châpeau Veddan ga zo door, leuk dat Nederlandse producten zo goed kunnen klinken.

John S.