December 2014 Verslag Knooppunt Audio

De avond begint met een korte uitleg door Bernard Knoop van Knooppunt Audio van de door hem opgestelde set:

 • Amphion luidsprekers, de Argon 7L, 4000 euro per set
 • Densen B-250 voor- en B-330 eind-versterker, resp. 4100 euro en 4300 Euro.
 • Densen 440 cd speler, 4000 euro
 • Antelope Zodiac Gold DAC,
 • Streamer: Crossroads One, in de basisuitvoering 1395 euro
 • Tellurium Q kabels
 • Isotek Aquarius EV 03 Stroom voorziening

Amphion luidsprekers
In de ontwerp brief van de Argon7L luidsprekers staan de woorden “Musical neutrality”: Een strakke rechte frequentie response, zonder afstandelijk te klinken. Transparant en neutraal, zonder droog te klinken of luistermoeheid te veroorzaken. E.e.a. is gerealiseerd door gebruik te maken van hoge kwaliteit drivers en een eenvoudige filter opzet. Hierdoor heeft het ontwerp een hoge gevoeligheid (93dB) en zijn de speakers geschikt voor een kleine buizen of klasse A versterker. Bernard meldt dat deze hoge gevoeligheid overigens niet geldt voor de overige modellen uit deze luidspreker serie. Het 7L ontwerp maakt gebruik van een 2-weg D’Appolito opstelling, waarbij de wave guide rond de tweeter zorgt voor een bijzondere vorm van afstraling, die de invloed van wand en vloer doet verkleinen “U/D/D” en dit staat voor Uniformly Directive Diffusion.

Densen versterking en CD speler
In de ontwerp brief staat hier: “Muzikale producten, ontworpen voor een lange levensduur”. De eerste eigenaar krijgt levenslang garantie op zijn spullen, dus vertrouwen in het product hebben de Denen duidelijk. Het uiterlijk is strak en modern, en krijgt veel goedkeurende geluiden. Persoonlijk vind ik het ontwerp onderscheidend, mooi en met een duidelijk eigen stijl.

Klankmatig mikt Densen op een neutraal, open, detailrijk en dynamisch geluid. Binnenkort wordt een nieuwe DAC verwacht die als inbouwmodule ook in de (oude ?) versterkers is te plaatsen.

CROSSROADS One netwerkspeler
Dit is een eigen ontwerp van Knooppunt Audio gebaseerd op Linux met SqueezePlayer, remote via de iPad. De streamer speelt muziek afkomstig van de interne harde schijf, een tablet, smartphone, I-pod of NAS. Zowel bedraad als via Bluetooth. Er is een ingebouwde RIP functie voor het inlezen van eigen CD’s, via de internetverbinding worden de nummers automatisch van titelinformatie voorzien (tagging) en een afbeelding van het CD hoesje wordt gedownload. Beschikbare upgrades zijn o.a. een speciale externe lineaire voeding, interne filtering, een specifiek gebouwde interne voeding (Pico PSU), interne SATA kabels en diverse externe USB kabels. Bijzonder aan de voeding is dat deze is voorzien van het CE keurmerk, dit i.v.m. de elektrische veiligheid (veel van via het Internet geleverde voedingen zijn niet voorzien van dit keurmerk !). De voeding en filtering hebben duidelijk invloed op het geluid en Bernard Knoop biedt aan om ons op een volgende avond de verschillen te laten horen tussen de basisuitvoering en een volledig ge-tweakte server.

Er is support voor internetradio en online streaming: Spotify, Qobuz, Deezer of Wimp. Tidal werkt met een buitenlandse account prima en is vanaf Dec ook in Nederland beschikbaar. Volop opties dus om zowel in MP3 en 44.1-16 bit (volledig CD kwaliteit) te streamen. Er zijn zelfs geruchten dat Qobuz plannen heeft voor high resolutie streaming.

Antelope Zodiac DAC
Het assortiment van Antelope DAC’s wordt binnenkort herzien en ontwikkelt zich meer naar de kostbare modellen. Als uitbreiding in de keuzemogelijkheden verwacht Knooppunt Audio in de nabije toekomst een interessant geprijsde DSD DAC (1499 Euro) van een gerenommeerd ontwerper (Audiobyte) te kunnen aanbieden.

Tellurium Q bekabeling
De fabrikant is erg zuinig met technische informatie, hier moet vooral geluisterd worden. En dan de kernvraag: hoe klinkt het? We moeten allemaal wennen aan de akoestiek in de vernieuwde zaal, de nieuwe lambrisering en de toevoegde gordijnen zorgen voor demping.

Bijzonder is in ieder geval: dat het gedurende de gehele avond stil is – een goed teken – als de “set” nl niet of minder “klinkt”, … klinkt er direct geroezemoes ….. Dus dit gaat goedkomen.

Playlist:

 • Pink Floyd – Marooned
 • Shelby Lynne – Just A Little Lovin’
 • Opeth – In My Time Of Need
 • Eva Cassidy – What A Wonderful World
 • Henry Mancini – The Pink Panther Theme
 • Sting – Practical Arrangement
 • Carol Kidd – A Nightingale Sang in Berkeley Square
 • Pink Floyd – Welcome To The Machine
 • Valerie Joyce – Fever Nick Drake – River Man

Na de pauze

 • Christy Baron – Ain’t no Sunshine
 • Katie Melua – Lucy in the Sky With Diamonds
 • Friend ‘N Fellow – Walk On The Wild Side
 • Nancy Sinatra – These Boots Are Made For Walkin’
 • Shelby Lynne – I Only Want To Be With You
 • Pentatonix – That’s Christmas to Me
 • Leonard Cohen – Slow
 • Clara Ponty – Ses Racines sur la Route
 • PSP – Rondo a la Turk

Deel 1:
De Crossroads One Streamer met Antelope DAC Opgepikte reacties van de leden in de pauze: Een evenwichtig geheel: Strak, helder, de ontwerp briefing wordt waar gemaakt, er is inderdaad geen scherpte, transparant, hier kun je uren rustig naar luisteren, Mooi, aangenaam, rustgevend, maar daardoor boeit de muziek ook net iets minder, Ruimtelijk, mooi hoog en laag, in de damesstemmen mist iets leven, Prachtig ruimtelijk, veel diepte, geen stress maar ook minder emotie, Eenvoudige nummers gaan goed, zo gauw er meer complexiteit (meerdere stemmen en/of instrumenten) spelen dan loopt de transparantie iets terug.

Deel 2:
De Densen CD speler als loopwerk met de Zodiac DAC afgewisseld met de Densen CD speler met eigen interne DAC. We vergelijken 2 nummers: Clara Ponty & Jean Luc Ponty, Ses Racines sur la Route: zang en begeleiding met diverse instrumenten, PSP Blue Rondo a la Turk: mooie opbouw in steeds complexer wordende muziek en ritme lijnen. In de eerste seconden wordt het verschil in timbre en hoog en laagbeeld direct duidelijk, maar wat is nu “beter” of “mooier”? Hier blijken de meningen -zoals vanouds- verdeeld:

Er zijn voorstanders van de CD speler met eigen interne DAC: Complexe melodie en ritme lijnen zijn goed te volgen, Vriendelijker, meer muziek, ronder, wel iets minder details. En duidelijk voorstanders van de combinatie met de Zodiac DAC: Minder “rommelig”, meer controle, Meer muziek, mooie detaillering, meer ruimtelijk, Juist hier zijn de complexe melodie en ritme lijnen goed te volgen. Kortom, weer een boeiende avond waar de kwaliteit van de “Knooppunt Audio set” kleine verschillen in apparatuur direct laat horen en ons heeft laten genieten van mooie muziek.

Tekst : Maarten
Foto’s: Jeroen