Februari 2015 Verslag Luidspreker versus versterker test

We gaan vanavond combinaties uittesten van speakers en versterkers. We willen onderzoeken in hoeverre luidsprekers gebaat zijn bij een goede versterker, en in hoeverre een betere versterker tot zijn recht kan komen bij een bepaalde set speakers.

We hebben hiervoor versterkers en speakers van Simon, Hans en Maarten van onze vereniging, en tevens een door Beste Keus te Best ter beschikking gestelde set KEF R500 speakers.
Apparatuur:

  • Asus laptop
  • Esound CD-E5-m CD-speler (loopwerk)
  • Pink faun 3.24 DAC
  • Advance Acoustic MAX-250 geïntegreerde versterker
  • Array A10 voorversterker
  • Array M10 eindversterkers
  • Kharma ceramique 2.2
  • KEF R500
  • Rogers LS3/5A monitor

De bekabeling is deels van Array, en deels zelfgemaakt, door Hans. Herkenbaar is de gevlochten structuur in de bekabeling. Dit vlechtwerk zorgt ervoor dat de kabel minder gevoelig is van invloeden van buitenaf, zoals electromagnetische storingen. De Kharma Ceramique 2.2 zijn van bouwjaar 2002 kostten toen ongeveer €9000. Drivers: Scanspeak Revelator tweeter, Accuton keramische mid-drivers en Nomex Kevlar woofers. De speakers hebben een “diffraction pad”, een tweak door Simon toegevoegd.

  1. AA/KEF
    Als eerste horen we de KEF R500 luidsprekers, aangesloten op de Advance acoustic versterker. Mij valt direct het ietwat scherpe hoog op, uit de UNI-Q tweeter. De tweeter is tussen de midwoofers geplaatst, zit ook vrij laag. Deze keuze is door KEF bewust gemaakt. De speaker zou geen sweetspot nodig hebben. De tweeter zou het geluid voldoende in de ruimte verspreiden. Het laag klinkt nogal ‘compact’. Het is dan ook geen topmodel KEF speaker.
  2. Array/KEF
    Nu wordt de Advance Acoustic versterker afgekoppeld en mogen de Array versterkers laten zien wat ze in huis hebben. Er volgt vrijwel direct reactie uit de zaal. ‘Er komt meer muziek uit!’ wordt er geroepen. Het is een heel stuk muzikaler geworden, meer detail en rust. De ‘betere’ opnames klinken nu ineens een heel stuk prettiger in de oren.
  3. Advance Acoustic/Kharma
    De KEFjes worden nu vervangen door de Kharma speakers. Wat een verschil! Een cello die als een echte cello klinkt, een trompet die als een trompet klinkt, en een piano die als een piano klinkt! Kortom: een natuurgetrouw geheel. Bij de KEF speakers was het formaat van de speakerkast te horen. Bij de Kharma’s is deze grens wat ruimer. Het hoog klinkt mooi direct, en het midden rustig en helder. Het hoog komt ook niet in het gedrang door het laag.
  4. Array/Kharma
    Nu is het publiek heel erg benieuwd naar wat er nu gaat gebeuren. Wat zullen de 2 verschillende soorten verbetering, wat we reeds gehoord hebben, nu als resultaat geven? Het geheel klinkt net nog wat ‘steviger’ aangezet, en komt wat directer over. Maar hier horen we minder verschil dan in de vergelijking met de KEF’s. De KEF speakers blijken meer baat te hebben bij een betere versterker. We kunnen nu ook concluderen dat het aan de combinatie ligt.
  5. Array/Rogers
    Nu sluiten we voor de aardigheid de Array versterkers op de Rogers speakers aan. Ik moet toegeven, en menig andere luisteraar in de zaal met mij, dat ik ze veel beter vind presteren dan ik in eerste instantie van deze kleine set verwacht had. De speakers klinken lang niet zo levendig als de andere sets, maar ze hebben best een mooi klankbeeld. De stemmen komen goed uit, en voor hun formaat hebben ze best een aardige laagweergave.
  6. Advance Acoustic/Rogers
    Dan nog even op de Advance acoustic versterker. Dit klinkt naar ons idee net wat minder zuiver. Verder horen we weinig verandering. Nog even achter de frontpaneeltjes van de speakers gekeken. Ik herken de KEF drivers, en het verbaast me nu ook niet meer zo dat het geluid zo aangenaam was. Het KEF geluid van 30 jaar geleden is toch anders dan het KEF geluid van nu.

Na de pauze gaan we nog even lekker luisteren. We sluiten hiervoor de Kharma speakers aan op de Array versterkers. Het inmiddels bekende nummer ‘Fever’. Natuurlijk geluid, goede stemweergave, hoogtonige percussie komt goed boven het solide laag uit. Je zou bijna zeggen dat het hoog en het laag uit verschillende speakers komt, zo open klinkt het. De frequentiegebieden zitten elkaar absoluut niet in de weg. Bij deze speakers hoef je ook geen sweetspot te hebben, want deze klinken op veel plekken in de zaal even fantastisch. Er zit ook een behoorlijke diepte in het geluidsbeeld, als we het hebben over ruimtelijkheid. Een supermooi contrast. Het stevige laag, en daarnaast het fijnzinnige hoog.

Het was weer een indrukwekkende luisteravond, waarbij we veel opvallende verschillen hebben gehoord. Hans, Simon en Maarten, bedankt voor de apparatuur, en Hans bedankt voor de presentatie!

Tekst : Cyriel
Foto’s: Jeroen