Februari 2018 Verslag Harmony Audio Import en Chattelin Audio Systems

Vanavond is Harmony Audio Import te gast. Harmony Audio Import is in 2017 opgericht door Kees Wijnbergen en Ben van Leliveld.

Ondanks dat het bedrijf nieuw is, blijkt dat de oprichters hun sporen al vele jaren in de audiowereld hebben verdiend. Ben van Leliveld is vanavond aanwezig namens zijn eigen bedrijf Acoustic Matters (acousticmatters.nl) Daarnaast is aanwezig Peter Chattelin van Chattelin Audio Systems uit Den Haag. Naast Ben en Peter is Mario er ook hij zorgt voor de logistiek. Dat is geen luxe want het gaat bij deze demo om gewichtige componenten.

De set die vanavond wordt gedemonstreerd bestaat uit:

 • Wilson Audio Yvette luidsprekers (USA)
 • Zanden 8120 Eindversterker (Japan)
 • Zanden 3100 Voorsversterker
 • Zanden bekabeling, interlinks en luidsprekerkabels (primeur!)
 • Luxman D08U CD/SACD speler (Japan)
 • CAD Ground Control unit (UK)
 • RTFS Sirrah diffusors en bas absorbers (DL)

Namens de democommissie van de Audioclub Oost-Brabant verzorgt Cor van Zundert deze keer de introductie en Cor heet Ben van Leliveld en Peter Chattelin van harte welkom. Ben neemt het woord en geeft aan de hand van een uitvoerige en leerzame presentatie een college over akoestiek.

Ben geeft een groot aantal voorbeelden van zijn projecten en praktijksituaties. De Sirrah diffusors, die midden tussen de Wilson Audio Yvette luidsprekers opgesteld staan, en de bas absorbers die in de hoeken staan, worden uitvoerig besproken. Voor akoestische problemen of vragen kan Ben langs komen en een deskundige oplossing bieden. Professioneel doet hij dit zelfs ook voor bekende opnamestudio’s.

Ben heeft daarbij de beschikking over een 3D akoestisch simulatiepakket, dit geeft in kleuren aan wat het akoestische gedrag is van een bepaalde ruimte met alle voorwerpen daarin. Omdat een akoestische beoordeling niet alleen door metingen wordt gedaan, maar vooral ook door te luisteren, neemt hij bij een bezoek ook altijd een drietal “referentie” opnames mee: Rebecca Pidgeon/ Spanish Harlem, Jennifer Warnes /Way down Deep en een opname waar Ben zelf bij is geweest met onder andere een Steinway concert vleugel. Later op de avond gaf Ben aan dat een zogenaamde 0-meting inclusief reiskosten NL € 500,- kost.

Na een kort pauze neemt Peter Chattelin van Chattelin Audio Systems het woord. Peter introduceert zichzelf uitvoerig en is al meer dan 25 jaar als “audio adviseur” voor diverse winkels werkzaam geweest. In 2009 heeft Peter zijn eigen audiowinkel in hartje Den Haag opgericht. Peter is een zeer bevlogen man die vanuit zijn vak als muzikant al 35 jaar professioneel het vak audio beheerst en is tevens oprichter van het bekende Pink Project ( De Pink Floyd Tribute band van NL ), waarmee hij al 23 jaar alle theaters bespeelt. Het gaat hem echt om de essentie van de muziek. De Wilson Audio Yvette luidsprekers zijn ontworpen door Daryl Wilson, de zoon van de oprichter David Wilson. Heel belangrijk bij het ontwerp was het tijdsgedrag van de drieweg bas-reflex luidspreker. Daarnaast het vermogen om “echte amplitude over te brengen aan de luchtmoleculen”. Dus “de echte energie van live gespeelde instrumenten”.

 • Zanden uit Japan met als ontwerper de heer Yamada maakt met veel liefde buizenversterkers in kleine oplages. Zij streven naar het bouwen van “de ultieme buizenversterker”. De gedemonstreerde 8120 versterker uit de Modern Line heeft KT120 eindbuizen en heeft een eenvoudige functionele behuizing.
 • De CAD ground control unit is aangesloten op de aardmantel van een tulpstekker van de Luxman CD/SACD speler. Op deze manier wordt aanwezige HF vervuiling geëlimineerd en in warmte omgezet. Peter geeft aan dat dit voor bepaalde digitale apparaten een hele verbetering oplevert maar niet voor alle apparatuur. De toepassing van de CAD ground control unit “klopt hier”. Bij Chattelin Audio Systems geven ze ook speciale demonstraties van het gebruik van de CAD unit.
 • Als bron wordt de Luxman D08U CD/SACD speler gebruikt (deze bevat, dat heb ik opgezocht, de geweldige Burr-Brown PCM 1792A DAC’s).
 • Als primeur is gebruik gemaakt van Zanden bekabeling.

Playlist:
Na de presentatie van Ben en de inleiding van Peter worden de volgende opnames ten gehore gebracht:

 • Antonio Vivaldi, Chello Sonatas, Preludio Largo (track 13)
 • Shirley Horn, You won’t forget me, Beautiful love
 • Melanie De Biasio, No Deal, With all my love
 • The Weavers, Reunion at Carnegie Hall 1963, Ramblin’ Boy
 • Niels Lofgren, Band Live, Bass & Drum intro
 • John Rutter Requiem, A Gaelic Blessing
 • Andreas Vollenweider, Book of Roses, Passage to Promise
 • Dave Bruback, Time Out, Take Five (K2HD remastered CD)
 • Dusty Springfield, Dusty in Memphis, Son of a Preacherman

Hier was het einde officiële gedeelte:

 • Leonard Cohen, You want it darker, On the Level
 • Mephisto CD, Danse Macabre
 • Wende Snijders, Chante!, Come Together
 • Paul Simon, Live in New York City 2011, The Sound of Silence

Enkele CD’s (John Rutter en Mephisto) zijn opgenomen door Keith Johnson en worden geïnverteerd afgespeeld. (Een knop op de voorversterker). Blijkbaar is de Amerikaanse opnametechniek zo dat de absolute fase van de opnamemicrofoons andersom is.

Hoe klinkt de set?
We kunnen hier heel kort over zijn het is een top set. Vermoedelijk een van de beste, zo niet de beste, weergave die we tot nu toe hebben gehoord. De luidsprekers presteren in onze luisterruimte bijzonder goed. De plaatsing van de luidsprekers was erg ver naar achteren hetgeen bij veel luidsprekers niet goed uitpakt. De Wilson Audio Yvettes stonden achterin goed waarschijnlijk optimaal ondersteund door de akoestische diffusors en dempers. De combinatie van de Zanden 8120 Eindversterker met de Wilson Audio Yvettes blijkt een heel goede te zijn. Peter had nog wel een reserve versterker achter de hand maar dat was overbodig. Peter gaf aan dat de luidsprekers bij sommige frequenties naar 2 Ohm gaan en erg veel vermogen uit de versterker “zuigen”.

De combinatie is uitstekend en er is een goede basweergave, dus deze buizenversterker kan dat prima. In de opname van Melanie De Biasio zit zoveel detail en er gebeurt zo veel, dit is iets wat echt bijzonder was. Bij The Weavers is het net alsof je zelf in de zaal zit. (Pete Seeger staat rechts, weer vreemd op mijn CD staat hij links, dit heb ik al eens eerder meegemaakt). De Danse Macabre geeft aan dat de set in staat is tot weergave van “realistische” geluidsniveaus. De plaatsing van de instrumenten en artiesten was heel goed. Het nummer van Niels Lofgren geeft goed een echt ruige basgitaar weer. Zelf had ik het geluk op de eerste rij te zitten, naar mijn smaak was er iets teveel hoog maar dat kan aan de luisterpositie liggen. Een medelid gaf aan dat het hoog en midden mooi helder en ruimtelijk klonk zoals bijvoorbeeld in het nummer met Sirley Horn en Toots Tielemans maar dat hij soms het hogere laag minder mooi vond. De totale set kost volgens de heren tussen de 80 en 85.000 Euro. Dat is een fors bedrag maar voor een dergelijke top set valt dat mee. Resumerend, plaatsing heel goed, weergave stemmen natuurlijk, laag stevig en geluidsniveau enorm. De set kan eigenlijk alle soorten muziek zonder problemen weergeven. Wat wil een mens nog meer?

Aan het einde van de officiële avond deelt Cor de flessen wijn en de AOB pennen uit. Ook wij krijgen een presentje een sampler CD van Chattelin Audio. De demonstratie was echter nog niet afgelopen, de demo werd nog gevolgd door vier mooie extra tracks. Dit was heel bijzonder zeker omdat men na het officiële einde gebiologeerd bleef luisteren naar de extra nummers.

De heren Ben, Peter en Mario worden hartelijk bedankt voor deze geweldige demonstratie.

Verslag: Hans