Februari 2019 Verslag Harmony Audio Import en Chattelin Audio Systems

Vanavond hebben wij een graag geziene gast bij onze club op bezoek. Ben van Leliveld en Mario Margés van Harmony Audio Import en Peter Chattelin van Chattelin Audio Systems hebben onze café zaal omgebouwd tot een gezellige en imposante luisterkamer.

Zij waren precies een jaar geleden ook bij ons te gast en daar wordt nog regelmatig vol lof over gesproken binnen onze vereniging. Zij gaan alleen maar voor apparatuur op hoogstaand niveau, zorgen voor een optimale akoestiek en laten opnames horen die 100% kloppen. En deze komen dan ook uitermate tot hun recht.

Apparatuur:

  • Kroma Audio Carmen 57950 euro / set
  • Zanden 8120 buizen eindversterker 21490 euro
  • Zanden 3100 voorversterker 12490 euro
  • Luxman SACD speler D-08u ultimate 14900 euro
  • CAD ground control unit 1 975 euro
  • Furutech nanoflux NFC speakerkabel 5500 euro
  • Furutech powerchord
  • Zanden balance interconnect

Ben vertelt over de komst van het merk Kroma Audio en Zanden binnen het palet van Harmony Audio en Chattelin Audio. Deze merken zijn kritisch door hen beoordeeld. Waar veel merken vaak te weinig aandacht aan besteden is de bouw van de speakerkast. Echter heeft Kroma Audio gelukkig nog steeds de overtuiging om hier zo veel mogelijk winst uit te halen.

De speakerbehuizingen zijn van Krion. Een materiaal dat niet-geleidend is, non-magnetisch en een zeer hoge massa heeft, waardoor er zeer weinig tot geen resonanties optreden in de behuizing zelf. De speaker heeft hierdoor een gewicht van 120 kg.

Aan de achterzijde bevinden zich 2 bass-reflex poorten, 1 voor middentonen en 1 voor de laagste tonen. Deze poorten zijn vervaardigd uit een speciale houtsoort en met de hand gedraaid. Dit geeft het ontwerp een verrassend effect, namelijk een mooie samenvoeging van modern en ambachtelijk. Ander principe is dat zij zo min mogelijk metalen onderdelen en schroeven gebruiken om ongewenste kleuring tegen te gaan. Zo zijn de drivers vastgezet met thermoplastic schroeven. De tweeter is van Hiquphone en de mid-laag drivers zijn gemodificeerde Scanspeak revelators. De crossover frequenties en soort filtering zijn niet vrijgegeven, maar de scheidingsfrequentie zal ongeveer rond de 2,5 kHz liggen.

Ben geeft uitleg over akoestiek. Het laag is hierbij heel belangrijk. Het grootste probleem zijn de hoeken in een ruimte. Hier bouwen de basgolven veel energie op en dat wordt terug gereflecteerd. In onze ruimte heeft Ben in de hoeken 3 hoekige absorber blokken opgesteld. Met de lange kant naar de hoek gericht. Verder staan er een aantal diffusors in de ruimte. Hij heeft ze tussen de speakers op de achterwand geplaatst en aan weerszijden op de reflectiepunten.

Diffusors houden het energieniveau van de hoge en middentonen vast. Deze tonen mogen niet worden geabsorbeerd, maar moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Een ruimte mag nooit te ‘dood’ klinken, het moet nog wat blijven leven. We gaan muziek luisteren!

Leonard Cohen – Suzanne (live in London 2011, O2 Arena) In dit nummer horen we direct heel veel afzonderlijke ‘lagen’: de warme stem van Leonard, de frisse stemmen van de achtergrondzangeressen, het scherpe tokkelen op een gitaar, wat boven de begeleiding uit komt. De stemmen komen ook echt los van de speaker! Mooi!
Harry Belafonte – Danny boy (Carnegy hall 1959) Deze stem klinkt ontzettend natuurlijk en via deze set in deze opstelling komt deze stem kaarsrecht naar je toe. Genieten! En ook hier en daar verrassende details tussendoor zoals een harp, die blijkbaar ook nog aanwezig was toen.
Konstantyn Napolov & Eke Simons – Once there was: I. On a wall, in a beck (2018, trptk) Zeer dynamisch, van heel laag tot heel hoog. Een goed referentienummer voor deze set. We horen divers slagwerk door elkaar, gespeeld door 1 slagwerker. Magnifieke opname. Maar liefst 76dB dynamiek.
Boris Blank & Malia – Celestial echo (Convergence) Een bekend nummer voor ons, gaat echt heel diep in de weergave. Af en toe komen er veel sprankelende details, waarbij je je afvraagt waar het allemaal vandaan komt. Het geluid komt ver uit de speaker. Het geheel wordt echt op het laag ‘gedragen’.
Intercontinental Ensemble – Symphony No. 2 in D Major, op. 36: I. Adiago Molto – Allegro con brio (traveling light, Lutherse Kerk Haarlem, 2018) Mooi contrast tussen statig en levendig. Deze speaker straalt nu rust en dynamiek tegelijkertijd uit door deze opname. En deze Carmen kan dit allemaal aan, door zijn ontwerp. Als luisteraar blijf je betrokken tot de laatste noot.
Stevie Ray Vaughan – Tin pan alley (live) Deze live versie vind ik zelf minder goed, maar wel leuk om nog eens te horen. Pluspunt is zonder meer dat het heel ruimtelijk en live klinkt.
Friend ’n fellow – Light my fire (Friends & Fellow, Covered) Dit klinkt heel erg muzikaal en open. Stem komt goed boven de instrumenten uit.
Melanie de Biasio – With all my love Mooi natuurlijk, elke mondbeweging van de zangeres is hoorbaar, evenals het piepen van de pedalen van de piano. Op de achtergrond horen we zachtjes een bekken. Je blijft als luisteraar geboeid doordat deze details zo verrassend in het nummer voorbij komen. Ze vallen op, doordat ze zo goed worden weergegeven met dit systeem. Ineens komt er een helikopter overgevlogen. Ben zit hier naast mij, met zijn ogen dicht, te genieten van de muziek.
Shirley Horn & Toots Tielemans – Beautiful love Mooie stemweergave en supermooie, natuurlijke mondharmonica klank. We horen een gitaar, deze bevindt zich mooi op de achtergrond. Deze set kan dit allemaal in de juiste proporties, met 3 dimensionale plaatsing, neerzetten.
Marcus Miller – Jean-Pierre Mooi diepe sound van de basgitaar en hiernaast diverse drum-activiteiten. Tijdens het schrijven heb ik mijn hoofd naar beneden gericht en verbaas mij ineens erover dat dit geluid gewoon uit 2 luidsprekers komt. Zeker wanneer een gedempte trompet mee gaat doen. Een gewaagd nummer maar deze set kan dit aan!

Cor bedankt Ben voor de prachtige presentatie. Ben is er alweer in geslaagd om de emoties van de muziek over te brengen met zijn set en de akoestische accessoires.

Ben vond het gelukkig ook weer een feestje om bij ons te mogen zijn. Voor degenen die er nog niet genoeg van hadden ging hij daarom ook met alle plezier nog een half uurtje door. Tevens hadden Ben en Mario nog een attentie voor ons, in de vorm van een loterij. Hierbij werden 3 van onze leden blij gemaakt met een album van het TRPTK label (The Collectors, Tout Finit par des Chansons en Trova Caminhada)
Verslag: Cyriel