Februari 2020 Verslag RuWi Audio

AND NOW for something COMPLETELY DIFFERENT. Deze quote uit de afleveringen van Monty Pyton (1969 – 1974) past wellicht het beste bij wat er vanavond gepresenteerd gaat worden. De Scalar Waves apparatuur die Ruud van Well van RuWi Audio geassisteerd door Wieke Saarloos vanavond presenteren is beslist het meest onconventionele product dat we in onze club gehad hebben.

Vele van ons (waaronder zeker ik) hebben al vaak hun oorspronkelijke scepsis moeten laten varen door de wetenschappelijk onverklaarbare effecten die vaak in audio (rand)apparatuur optreden! Ik herinner me nog goed mijn eigen scepsis aangaande audio-netkabels. Ik vond het niet te verklaren dat een netkabel effect zou hebben op het geluid. Na een thuis-demo bij mij thuis waar een aantal leden verschillende netkabels meebrachten, was mijn scepsis daarover geheel verdwenen. Hetzelfde gebeurde daarna ook met interlinks en luidsprekerkabels. Ik was een Believer geworden!

Dezelfde ‘onverklaarbare’ effecten ervaar ik en meerdere leden binnen onze club ook bij bijvoorbeeld audio-racks en apparaat voetjes en dergelijke. Blijkbaar is niet alles wat we (menen) te horen te verklaren door de huidige stand van techniek. Ik zet opzettelijk het woord (menen) tussen brackets want een wellicht even grote groep audio liefhebbers zal deze verhalen toeschrijven aan psycho-acoustische waarneming en wishfull thinking. Welnu, de futuristisch ogende apparatuur die hier vanavond voor ons op het podium staat lijkt wellicht meer op een werpspel met ringen dan op een audio gerelateerd product. Prominent op de voorgrond staan 3 ‘dozen’ met links en rechts metalen ballen op een staaf. De ballen hebben ongeveer het formaat van een tennisbal.

De rest van de apparatuur waarmee gespeeld wordt is wellicht niet van het niveau waar we hier normaal gesproken naar luisteren, maar dit spreekt des te meer voor de werking van de RuWi als we hiermee toch een positieve waarneming kunnen doen! Ruud begint met zichzelf en Wieke voor te stellen. Beiden zitten in het domein van de natuurgeneeskunde. De RuWi is dan ook in eerste instantie ontstaan als toestel waarmee mensen een groter gevoel van welbevinden kunnen ondergaan zoals betere focus en concentratie. Ruud schrijft er zelf helende krachten aan toe. Verder vertelt Ruud nog dat hij vroeger een elektronica studie gedaan heeft hem nu help deze apparaten geheel in eigen beheer te ontwerpen en bouwen. De verdere uitleg geeft Ruud aan de hand van een video presentatie.

Als eerste vertelt Ruud dat de benaming ‘wave’ eigenlijk misleidend is omdat de Scalaire energie eerder als een veld dan als een golf omschreven kan worden. Er volgt een uitgebreide uitleg van wat scalaire energie is en wat het niet is! Het volgt niet de bekende en erkende natuurkundige wetten, al heeft het wel relatie tot de kwantum fysica waarin zich ook onverklaarbare fenomenen manifesteren. Als een van de leden de vraag stelt of de RuWi ook een zuiverend effect heeft op de elektromagnetische straling om ons heen, en vooral met het zicht op de toekomstige 5G telefonie, ontstaat er weide uitstap naar zaken als 7D, complot theorieën, het (on)vermogen om te communiceren en meer zaken die uiteraard weinig of niets met audio te maken hebben. De discussies gaan alle kanten op. Dit is zeker een heel anders dan anders clubavond en rechtvaardigt de quote aan het begin ‘And now for something completely different’! De uitleg van wat Scalaire energie nu dus eigenlijk is, laat ik graag aan ieder over om zelf op internet of op de site van RuWi op te zoeken (www.ruwifactory.nl). Ik waag me daar niet aan want het gaat mij de pet te boven! Maar ik ben met de andere leden natuurlijk wel heel erg benieuwd of we iets van de werking kunnen waarnemen!

Om 20:50 klinkt dan uiteindelijk de eerste muziek uit de Waterfall luidsprekers die ondersteund worden door een Waterfall sub. Boz Scaggs met What’s new en daarna Fly Pilates met The Fusion of Mind and Body. Er lijkt inderdaad een subtiel verschil waar te nemen. Ik concentreer me altijd (min of meer onbewust) als eerste op de stemmen. Ik noteer; prettiger, realistischer meer betrokken. Het volgende nummer is een piano uitvoering van het Beach Boys nummer God only knows. Vooraf zijn de RuWi’s iets verplaatst. Er is voor mij nu geen verandering waarneembaar, wellicht omdat pianomuziek toch al niet zo mijn ding is. In de pauze ga ik alvast wat bevindingen peilen bij diverse clubleden. Die meningen variëren van ‘stellig een verbetering’ tot ‘ik hoor er niks van’. Na de pauze wordt als eerste het nummer Bubbles van Yosi Horikawa afgespeeld. De niet-zo-high-end installatie beïnvloed het beoordelingsvermogen toch wel enigszins. Vooral het (niet zo fraaie) laag leidt af van wat we willen vaststellen. De RuWi’s hebben een aan/uit ledje en ik probeer om blind te beoordelen of ik de verschillen hoor. Ik scoor daarin maar matig. Toch een psycho-acoustisch effect dan!? Volgende nummer is van een CD van Jan Verhagen. Alles heeft zijn tijd van een Belgische zanger. Zangstemmen, hier kan ik wat mee! Ruud wil wat andere posities van de RuWi’s proberen en draait ze nu op hun kant waardoor de (staafjes van de) bollen naar ons toe wijzen. Ik heb weer dezelfde ervaring als eerder met stemmen, mooier meer betrokken en iets wat ik nu nog niet kan benoemen. Omdat Ruud nu nummers op verzoek afspeelt, stel ik voor om mijn referentienummer te draaien. Leonard Cohen met the Gypsy’s wife. Helaas is het niet de live uitvoering die ik als referentie gebruik (album Field Commander Cohen), maar mooi is het toch. Bij zeer aandachtig luisteren noteer ik als ervaring een iets meer ‘gedragen’ geluid. Dan op verzoek van Cor de prachtige stem van Mercedes Sosa en koor met Kyrie. Waarschijnlijk is Cor hierna ook overtuigd! Na de pauze zijn vooral de Believers gebleven. Er wordt nu niet meer zozeer gediscussieerd over het feit OF men wat waarneemt, maar vooral WAT men waarneemt. Men neemt o.a. het volgende waar:

 • Het lijkt erop dat het effect zicht langzaam opbouwt in ongeveer 3 seconden.
 • Bij het uitzetten is het verschil wel direct waarneembaar.

Een ander referentienummer is Bob Dylan met Man in a long black coat. Hier noteer ik voor het eerst het effect dat ik eerder niet kon omschrijven. Een soort van bevrijding van het geluid! Het volgende nummer, Lavinia Meijer met Methamorphosis (harp), is heel mooi, maar de installatie laat toch wel wat vervelende artefacten horen. Vreemd genoeg lijkt het alsof met de RuWi’s ingeschakeld de irritatie hierover minder is!! Dit zou eerder aansluiten bij de gedachten dat de RuWi’s iets in je hoofd/lichaam doen in plaats van aan het signaal dat je oren bereikt. Volgens Ruud is het effect zowel bij een set van ’n miljoen als bij een goedkope set waarneembaar, dus dat zou kunnen. Nog maar eens goed luisteren dan naar het laatste nummer van deze opmerkelijke avond. Wederom op mijn verzoek het mooie Riverside van Agnes Obel. Dit blijkt ook nog eens een van de favoriete nummers van Ruud te zijn. Gedachten communicatie!!?? Hier kwamen alle eerder genoemde superlatieven bij elkaar. Gedragen, bevrijd, prettiger etc.

Wat moet nu de conclusie zijn? Ik zou niet graag een conclusie opschrijven uit persoonlijke titel, dus heb ik een aantal van de leden die er tot het einde bij waren ook nog gepolst. Daarnaast zijn er een paar leden die de RuWi’s al hebben en een paar leden die ze bij die mensen ‘gehoord’ hebben. Op een enkeling na meende iedereen toch wel iets positiefs waargenomen te hebben. Ik schrijf in dit verslag opzettelijk steeds waargenomen i.p.v. gehoord omdat ik zoals eerder al gezegd denk dat het niet een effect is dat via de oren binnenkomt! Als ik dit aan Ruud voorleg zegt hij “Het fysiek hoorbare verschil in geluid is voor iedereen hoorbaar en de innerlijke beleving is sterk per persoon verschillend”. Dit was werkelijk Something completely different, maar blijkt uiteindelijk toch iets te zijn voor de serieuze audiofiel. We bedanken Ruud en Wieke voor deze bijzondere avond.

Gegevens audio set:
Luidsprekers; Waterfall Iguascu evo boxen.
Waterfall subwoofer
Onkyo A9010 versterker
Onkyo DV-SP 402E CD speler.

Playlist:

 • Boz Scaggs met What’s new
 • Fly Pilates met The Fusion of Mind and Body
 • ? (piano) God only knows
 • Yosi Horikawa met Bubbles
 • Stef Bos? van CD Jan Verhagen
 • Leonard Cohen met the Gypsy’s wife
 • Mercedes Sosa en koor met Kyrie
 • Bob Dylan met Man in a long black coat
 • Lavinia Meijer met Methamorphosis
 • Agnes Obel met Riverside

Verslag: Guus
Foto’s : Jean