Februari 2023 Verslag excursie Van den Hul in Vaessen

De lange file en de lange wachttijden bij de Chinees verbleekten in het niets bij de gastvrije ontvangst bij van den Hul. Bekend om zijn naalden, elementen en koolstofkabels spreekt mij vooral het inspirerende karakter van mijnheer van den Hul aan.

Tijdens de ontvangst met koffie en gebak werden we getrakteerd op een kastje dat de storingen in het stopcontact liet horen, dat zat aangesloten op het stopcontact en liet na wegfilteren van de 50Hz horen wat er dan nog aan storing overbleef.. Het was overduidelijk dat het ook voor jou de moeite loont om iets aan die ellende te doen. Heb je nou niet zo’n mooi kastje, loop dan maar eens met een middengolfradio door je kamer. Je zult verrast zijn wat er in je stroomvoorziening allemaal te horen is..

Toen de NOB vlak na de 2e wereldoorlog weer aan apparatuur moest zien te komen, heeft Henry van der Heide zich o.a. toegelegd op het maken van koolstofkabels die vooral opvielen door de muzikale beleving. Een nieuwe management wind bij de NOB zorgde ervoor dat Henry van der Heide noodgedwongen op vroegpensioen ging en dat zijn opgebouwde kennis en ervaring bijna de doofpot inging. A.J. van den Hul en Henry van der Heide kenden elkaar persoonlijk en van den Hul heeft de patenten overgenomen en ervoor gezorgd dat Henry van der Heide weer vrij over zijn trouvailles mocht spreken.

In de productiehal zagen we de machines die de koolstofkabels op maat maakten en afstripten. Hoe de connector aan de kabels gaat is het grote geheim van deze kabels. Op mij maakte het enthousiasme van alle personeelsleden een grote indruk.

Eenmaal in de luisterruimte aangekomen werden we verrast met een paar indrukwekkende Blumenhofer Gran Gioia 2×16 Turbo Luidsprekers, voorzien van twee extenders die het geluid mbv scalaire golven verbeteren. De beren in de ruimte helpen om de akoestiek te verbeteren, mijn kleinzoon wordt hier vast heel blij van.. En toen was er Muziek .. Niks platenspeler, versterkers of luidsprekers maar een beleving waar je heel blij van wordt.
Zowel de platenspeler als de professionele NOB recorder lieten op overtuigende wijze horen hoe mooi de muziekbeleving kan zijn.
Op mijn vraag of een niet afgeschermde kabel nu beter is, antwoordde mijnheer van den Hul dat niet afgeschermd mooier klinkt.

De aanrader voor van den Hul kabels zijn de door hun gefabriceerde 3T Kabels
Dat muziek een serieuze beleving kan zijn, heeft van den Hul op overtuigende wijze aangetoond. Dankjewel voor een prachtige avond en een compliment aan het hele team !
Foto’s : Cor
Verslag: Cor

Reactie van Aalt Jouk van den Hul:
Dank voor Uw positieve reactie n.a.v. het bezoek van Uw audio vrienden aan onze firma. De tijd was veel te kort om in meer detail te treden o.a. de koolstof ervaringen. Daar werd indertijd lacherig over gesproken maar de feiten zijn anders. “Het geluid dat niet mocht” is een zinvolle toevoeging waar ik U zeer dankbaar voor ben. Mogelijk aanleiding om na te denken over een tweede bezoek. Alleen denk ik dat er dan i.p.v. 13 bezoekers er voor minimaal 26 audioleden zitruimte in onze luisterruimte moet worden gevonden.
En zeer hartelijk dank ook voor Uw wijngeschenk.
Met De Beste Audio Wensen, Aalt Jouk van den Hul.