Januari 2015 Verslag Sphere Audio

Vandaag zijn Eddy en Gertjan van Sphere Audio uit Helmond te gast. Zij zijn erin geslaagd om een high end set te ontwikkelen, die in iedere huiskamer past, multifunctioneel is, gemakkelijk is voor elke gebruiker, en van hoogwaardige kwaliteit is.

Ze hebben een demoset meegenomen, die bestaat uit een multimedia-streamer en uit 2 stuks 2-kanaals versterkermodules. De streamer is verbonden met de versterkermodules met een RJ45 netwerkkabel voor het uitgangssignaal voor de audio, en de communicatie voor het systeem. De versterker heeft een printplaat waarop, afhankelijk van het aantal kanalen, 2 of 4 stuks Hypex UCD versterkermodules geplaatst zijn. In dit geval hebben we een 2 kanaals versie. 1 kanaal voor het hoog, en 1 kanaal voor het laag. Op deze versterkermodules zijn 2 compacte luidsprekers aangesloten, middels Klotz LSCF 415 luidsprekerkabel.

Wat mij meteen opviel aan deze speakers zijn de Scanspeak units. De speaker heeft een R3004/662000 ring radiator tweeter, en een 15WU/4741T00 midwoofer, beiden uit de illuminator serie. Restte mij nog de vraag van welk merk de toegepaste filter is, of wellicht is er zelf een filter ontwikkeld. Hierop kreeg ik van Eddy een antwoord, wat ik niet verwachtte, en wat deze set ook speciaal maakt: “Er zitten geen filters in!”. De frequentiegebieden zijn namelijk in te stellen op het systeem. Het systeem maakt gebruik van bi-wiring en bi-amping. De set is vanavond ingesteld op de standaard Sphere Audio speakers. Men kan ook gebruik maken van een gewone set speakers, met eigen filters. Hieraan wordt dan een full range signaal afgegeven. Op deze manier kan het geluidsbeeld volledig aangepast worden op de smaak van de gebruiker, óf, op de speaker. Aan de speakerunit kan een frequentiegebied worden toegewezen. Hiermee kan men de speaker anders laten presteren in de ruimte waarin gespeeld wordt. Als men merkt dat een speaker niet in staat blijkt om een bepaalde frequentie goed weer te geven, of dat het niet in het totale geluidsbeeld past wat de luisteraar het beste bevalt, kan dit eenvoudig worden opgelost. De standaard overname frequentie voor de sphere audio speakers is ingesteld op 3,5 kHz. Deze bleek prettiger te klinken dan 2,5 kHz, welke ook in het systeem geselecteerd kan worden. De gebruiker kan dus zelf bepalen wat hij het beste vindt klinken. Zo kan men dus zelf een persoonlijke filter instellen.

De demonstratie begint meteen met een stukje muziek. De set klinkt prettig, en de speakers zorgen voor een keurige weergave met een gedetailleerd en rustig hoog, een helder en direct midden, en een bescheiden doch warm en voldoende stevig laag.
Playlist:

 • Diane Schuur – Stormy Monday Blues
 • Dave Grusin – Baby Elephant Walk
 • Spyro Gara – Ruled by Venus
 • Apollo 11 (film)
 • Tracy Chapman – Crossroads
 • Pink Floyd – Another Brick In The Wall, Pt. 1
 • Acoustic Alchemy – Against The Grain
 • Patricia Barber – The Beat Goes On
 • Marcus Miller – Detroit

Na de pauze wordt gedemonstreerd hoe men de filtering kan aanpassen, en wat voor effect dit heeft op het geluid. We horen nu het verschil wanneer een andere overgangsfrequentie gekozen wordt.

Eerst wordt de scheiding op 2,5 kHz gezet, en daarna op 3,5 kHz. In het laatste geval komt er meer ‘hoog’ uit de woofer, dus dit wordt ook meer verspreid, in tegenstelling tot de vorige instelling, toen de range 2,5-3,5 kHz via de ringradiator recht vooruit werd weergegeven. Het geheel klinkt nu een stuk rustiger, bij het nummer ‘The beat goes on’. Vervolgens wordt de afkap-frequentie van 40 Hz naar 30 Hz, en vervolgens naar 20 Hz gezet. Nu wordt het geluidsbeeld rumoeriger. Bij de 20 Hz instelling is in tegenstelling tot de andere instellingen de beweging van de woofer duidelijk te zien, bij de demo van Marc Miller. De luidspreker gaat voor deze opstelling, en voor deze ruimte, te laag. Het laag komt nu wat ‘verstorend’ over. Dus in dit geval was de 40 Hz instelling beter. Na het officiële gedeelte van de avond zet Gertjan voor mij het nummer ‘People help the people’ van Birdy op. Hier merken we al vrij snel dat we een mooier geluid krijgen wanneer we de scheidingsfrequentie niet op 3,5 kHz maar op 2,5 kHz zetten. De stem wordt nu meer via de tweeter weergegeven, en klinkt nu helderder. De woofers hebben het nu ook een stuk makkelijker, en zorgen nu voor een strakker laag. Al met al veel prettiger in het gehoor, en veel meer natuurgetrouw. Nu krijgt Gertjan nog een heel goed idee, en zet de versterkerunits nu bovenop de speakers, en verbindt ze met een Habia AWG 18 teflon geisoleerde zilver getwiste luidsprekerkabel, met een lengte van slechts circa 25 cm. Nu wordt het geluid nóg een stuk helderder en duidelijker. De stem komt nog beter uit, en de piano klinkt echt als een piano. Een super beleving!

Dan nog iets over de streamer…
De streamer kan men beschouwen als een PC, met een loopwerk voor CD, DVD en Blu-ray, en een (optionele) harddisk van 2 TB of SSD tot 1TB. Verder kan men deze van input voorzien via een NAS of internet. Deze mediaspeler heeft een onscreen interface, welke, naast de standaard afstandsbediening, ook aan te sturen is via een tablet. De streamer is ook prima geschikt voor video. Een HD film via youtube kan heel eenvoudig, en in prima kwaliteit worden weergegeven. Op dit systeem kunnen diverse streamingsdiensten gebruikt worden. Er wordt de voorkeur gegeven aan Qobuz, gezien de HD FLAC bestanden die kunnen worden weergegeven. De streamer maakt gebruik van OpenElec. De PC is dusdanig ingericht dat het systeem in de toekomst nog steeds kan functioneren met de softwaresystemen die op dat moment gangbaar zijn. De bovenkant is een redelijk dikke plaat aluminium, die als passieve koeling dient voor de processor, dus geen bijgeluiden of stroomverbruik. De ingebouwde PC zorgt puur voor de audiostream. Hier vindt geen verandering in het signaal plaats welke invloed heeft op het geluid. Het DSP circuit zit in het audio-engine gedeelte van de streamer. Hierin vindt ook de filtering plaats. De volumeregeling vindt niet plaats in de streamer unit, maar in de versterkerunits, waarin ook de DAC’s zitten.
Apparatuur

 • S400 streamer € 4500,-
 • A200 Versterker € 1750,- x 2
 • L200 Luidspreker € 7000,- per set

Er is ook een S200 streamer te koop, deze heeft geen PC ingebouwd, en is alleen geschikt voor audio.
Deze kost 2750 euro.

Gertjan en Eddy, bedankt voor een interessante en leerzame avond!

Tekst : Cyriel
Foto’s: Jan

Reactie van de demogever:
Ter introductie van de S400 streamer en promotie van Sphere Audio, kan je het systeem nu met 20% korting bestellen.
Zie www.sphere-audio.com voor details. Dit aanbod geldt tot medio maart 2015.