Januari 2017 Verslag Hexagon Audio

Op 19 januari j.l. werd de allereerste demo in het nieuwe jaar verzorgd door Marco Oudheusden namens Hexagon Audio. Marco stelde ons het eigenzinnige Zweedse merk Lejonklou (spreek uit: luzjonkloe) voor.

De Zweedse ontwerper Fredrik Lejonklou bedenkt, ontwerpt en assembleert zijn producten geheel onafhankelijk en zelfstandig. Hij begon ooit met het ontwerpen van een phono insteekkaart voor Linn apparatuur, hetgeen resulteerde in de Slipsik referentie voorversterker. Vervolgens volgden in 2012 eindversterkers, die de naam Tundra meekregen, later gevolgd door de Tundra monoblokken. Hierna volgde de Sagatun stereo voorversterker, opvallenderwijs gevolgd door een dubbel mono versie van de Sagatun voorversterker. Dat is redelijk uniek in de audiowereld: iedereen kent de voordelen van mono eindversterkers, maar deze worden vrijwel altijd gevoed vanuit een (actieve of passieve) stereo voortrap. Fredrik Lejonklou beargumenteert dat de puurheid en kanaalscheiding van het signaal in de voortrap minstens zo belangrijk is als in de eindtrappen. Daarom voegt een dubbel mono voortrap vaak minstens zoveel toe als een dubbele eindtrap, volgens de eigenzinnige Zweedse ontwerper. Voor deze demo had Marco dan ook zowel de Sagatun mono voorversterker (3550 euro per stuk) en Tundra mono eindversterker (3300 euro per stuk) meegenomen, Daarnaast mochten we ook de Boazu geintegreerde versterker (2990 euro) gaan beluisteren. Als speakers werd een setje Linn Akudorik (circa 7000 euro) gebruikt met als bron de mooie Linn streamer van AOB clublid Kees van Z.

De apparatuur van Lejonklou kenmerkt zich door ‘less is more’: alles is zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd, zonder overbodige features, die de klankkwaliteit negatief zouden kunnen beïnvloeden. Zo heeft de geïntegreerde versterker geen bronkeuze schakelaar: als de vier bronnen tegelijk spelen, hoor je vier geluiden door elkaar! De Boazu kent slechts een volume en mute schakelaar. Wat dan wel weer wel fancy is, is dat dmv kleurtjes wordt aangegeven hoe hard het volume staat. Maar na enkele seconden na een eventuele aanpassing van het volume, wordt dit circuit weer disabled, zodat het de klank niet kan beïnvloeden. Ondanks het interessante concept en de mooi, minimalistisch ontwerpen apparatuur kan de set in eerste instantie obv de Boazu geïntegreerde versterker niet echt imponeren. De versterker heeft ondanks zijn beperkte vermogen (2×24 W, klasse AB) duidelijk voldoende controle over de speakers, maar het geheel klinkt erg vlak en droog en mist een solide basis in het laag. Voor een deel is dit wellicht ook toe te wijzen aan de opnames, maar volgens de meeste AOB-ers miste de set duidelijk ‘ballen’.

Vervolgens wordt overgeschakeld naar de set o.b.v. mono voor- en eindversterkers. Hetzelfde nummer van Melody Gardot klinkt opeens een stuk voller, rijker van klankkleur en opener. Ook hier valt wederom op dat er weinig (sub)laag te horen is, waardoor het geheel naar onze mening toch wat body tekort komt. Volgens Marco is het zo dat een setje mono vv met stereo ev beter klinkt dan een stereo voorversterker met mono eindversterker. We hebben dit niet kunnen controleren tijdens de demo en zullen hem dus op zijn woord moeten geloven. Marco vertelt verder dat Fredrik Lejonklou niets aan het toeval overlaat en alles gehoormatig optimaliseert. De bekabeling van de set is volledig van Linn. Lejonklou schijnt te hebben gevonden dat de set het beste klinkt als de luidsprekerkabels een lengte hebben van exact 2.48cm… Clublid Hans van Liempd werkt met gevlochten kabels van slechts 80 cm. Hans: ‘Geen wonder, het klinkt bij mij voor geen meter!”…. Na de pauze staan de speakers niet meer op het houten podium maar rechtstreeks op de vloer. In eerste instantie lijkt dit geen wezenlijke verbetering op te leveren. Op een of andere manier lijkt de set te spelen ‘met de rem erop’. Gezien de witte, ogenschijnlijk standaard verdeeldozen die worden gevoed vanuit een gedeeltelijk opgerolde haspel, zou de stroomvoorziening heel goed roet in het eten kunnen gooien. Marco geeft aan dat de verdeeldozen geen standaard GAMMA exemplaren zijn, maar door Fredrik Lejonklou gehoormatig geselecteerd bij een Zweeds warenhuis (nee, niet Ikea).

Hexagon Audio is als bedrijf vorig jaar van start gegaan. Vooralsnog alleen met Lejonklou apparatuur en Spider racks. Marco geeft aan dat als speciale aktie bij aankoop van een Boazu geintegreerde versterker een Quadraspire Q4 EVO rack in één van de 5 standaard finishes, Kersen, Esdoorn, Wengé, Eiken of Zwart, en gaat om een compleet 4-laags rack kan worden aangeschaft voor het symbolische bedrag van slechts 35 euro… De actie geldt tot 1 juni aanstaande. En dit bedrag wordt door Marco dan ook nog teruggestort in de AOB clubkas. Daarom op last van het AOB bestuur en m.n. penningmeester Bert van Dinther: iedereen verplicht minimaal twee Boazu’s met bijbehorende Spider-racks aanschaffen!!! 🙂 Richting het einde van de avond lijkt het alsof er een klein wonder gebeurt. Stormy Monday van Eva Cassidy klinkt ineens een stuk beter dan alles wat we tot dan toe hadden gehoord: openheid, dynamiek, het klopte allemaal!

Als klap op de vuurpijl: Walk on the wild side van Lou Reed. Dat klonk echt heeel goed!! Het is ons eerlijk gezegd een beetje een raadsel waarom de set niet helemaal zo goed klonk als verwacht tijdens het begin van de demo, terwijl het bij een aantal nummers na de pauze zeker heel goed klonk. Heeft het te maken met puur gehoormatige gewenning of het pilsje tijdens de pauze? Of moet deze apparatuur eerst een paar uurtjes opwarmen voordat hij echt los komt? De betere resultaten na de pauze tonen in ieder geval aan dat de apparatuur zeker potentie heeft. Marco laat dan ook weten dat een thuis demo voor geïnteresseerden altijd te regelen is. Ik denk dat apparatuur van dit niveau het zeker verdient om onder optimale condities, inclusief kwalitatief goede stroomvoorziening, te worden beoordeeld.


AOB bedankt dan ook Marco van harte voor zijn demo en bij gelegenheid willen we graag nader kennis maken met Lejonklou en mogelijke andere producten, die in de toekomst aan de portfolio van Hexagon Audio zullen worden toegevoegd.

Verslag: Stephan
Foto’s : Jeroen