Januari 2020 Verslag Musical Reality

Vanavond is Cor Dekker aanwezig van Musical Reality uit Bergen, met een mooie set, aangevuld met een streamer en bijbehorende apparatuur van Mark. Een verscheidenheid van apparatuur staat te pronken in de zaal.

  • Speakers: Von Schweikert VR4SR MkIII €16.500
  • Eindversterker: ModWright KWA-100SE €6.590
  • Voorversterker: KR Audio P-135 €5.590
  • DAC: EERA Majestuoso €8.990
  • CD loopwerk: EERA Legato €4.490
  • Streamer: Innuos Zen Mini MkIII €999 Lees de recensie
  • Power supply: KECES P8 Single €699
  • Kabels: Harmonic technology / Master-built
  • Meubels: SolidTech

De set stond al een tijd lekker te spelen. Als de avond begint zitten we ook te popelen om heerlijke muziek te gaan draaien. Cor legt eerst even kort wat uit over de set en hoe alles is aangesloten. De CD speler geeft het signaal middels I2s aan de DAC via een HDMI interface, voor het audiosignaal en het kloksignaal. De streamer is op de DAC aangesloten via USB, maar daarover later meer. We gaan luisteren!
Peter Beets & Stochelo Rosenberg – Douce ambiance (Django tribute) We maken kennis met de set, met name de speakers, hoe muzikaal ze zijn en hoe smooth ze kunnen klinken. Het laag is voldoende aanwezig, geen vervelende kleuring en de piano klinkt zoals het hoort. Helaas mist deze opname wat diepte en sprankeling. Ondanks dat een zeer aangename kennismaking.

Gianmaria Testa – Per accompagnarti Wederom lekker smooth, maar nu komt de stem en puur boven de instrumenten uit. Een heel muzikaal geheel en fantastisch qua dynamiek in tegenstelling tot de vorige track horen we nu wel de diepte. (Geïmiteerde) trompet, gitaar, slagwerk, allemaal even natuurlijk qua weergave.
Canadian Brass and the Warsaw philharmonic – It don’t mean a thing Dit klinkt lekker ruimtelijk, dynamisch en heel natuurgetrouw. Nergens vervorming, alles in de juiste proporties. Opvallend bij dit nummer is hoe netjes en natuurlijk de hoge tonen klinken uit de silk dome tweeter. Menig tweeter zou lelijke scherpe randjes laten horen, maar hier is bij deze speaker niks op aan te merken.

Eva Cassidy – What a wonderful world Hier zijn verschillende ‘lagen’ hoorbaar. Deze opname kennen we goed, maar zelden heeft deze track zoveel body. Iedereen is rustig en ontspannen aan het luisteren. Zo stil is het niet vaak als we naar Eva Cassidy luisteren. Tot zover de CD speler. Nu is de streamer aan de beurt. Mark vertelt over zijn Innuos Zen Mini. Hij heeft gekozen voor een aparte lineaire voeding en legt uit waarom hij deze combinatie het mooist vindt. De streamer heeft een harddisk en een loopwerk om CD’s te rippen.

De router heeft eveneens een dergelijke voeding, omdat deze ook niet voor vervuiling mag zorgen binnen dit circuit, ook al dient de router enkel voor bediening via GSM. De streamer is aangesloten op de EERA DAC via USB, maar de interface is zodanig aangepast dat alleen het signaal getransporteerd wordt en niet de 5 volt spanning. Dit kan namelijk het signaal nadelig beïnvloeden,n en wordt dus geëlimineerd.
Kevin Mahogany – Yesterday I had the blues Dit klinkt heerlijk ritmisch, de saxofoon komt mooi erboven uit. Stem komt in de juiste grootte en niet opdringerig over.
Melody Gardot – Amalia Klinkt veelal als één geheel, maar er zijn toch voldoende details hoorbaar.

Wende Snijders – Au suivant Mooi strak, kraakheldere stem, mooie details. Klinkt heel dynamisch en live, en niet chaotisch of opdringerig, maar eerder een natuurlijke levendigheid. Nu spelen we dezelfde opname, maar nu vanaf CD. Op het eerste gezicht lijkt dit wat prettiger te klinken, wat rustiger, wat vloeiender, maar ik mis zelf een beetje de dynamiek van de vorige weergave.

We zijn het er in elk geval over eens dat dit ánders klinkt. Voor de een prettiger en voor de ander misschien niet. De streamer klinkt eigenlijk heel netjes ten opzichte van de CD speler, maar we moeten ook niet vergeten dat we een andere weg bewandelen qua bekabeling, voeding, etc. Deze factoren zouden we eigenlijk bij de streamer moeten optellen, ook qua prijs.

Na de pauze gaan we luisteren zonder de ‘filters’ aan de netsnoeren. We beginnen weer met de streamer. De levendigheid is er weer. Maar voor sommige luisteraars is dat niet een meerwaarde. We horen het ‘bijterige’ in de opname wat sterker. Persoonlijk voel ik mij zelf meer geïmponeerd door de streamer dan de CD speler met het rustigere karakter. De CD klinkt daarna wat meer gecontroleerd, maar levert best wat in ten aanzien dynamiek. Na de aanpassingen lijkt het in beide gevallen wel realistischer te zijn qua weergave. Omdat we nu wel via dezelfde DAC spelen gaan we voor het vergelijk gebruik maken van de DAC van de streamer. Dit klinkt absoluut niet verkeerd. Er is verschil hoorbaar, maar erg veel leveren we niet in. Datgene wat we missen kan misschien ook prettig zijn, voor de luisteraar die van wat rust houdt. Terug naar de EERA CD speler / DAC combinatie.


Imilonji Kantu choral society – Blomster I soweto Dit klinkt vooral ritmisch en muzikaal. We horen veel tegelijk, maar het wordt geen chaotische brij. We kunnen alle facetten goed blijven onderscheiden. Stemmen presenteren zich lekker los van de rest.
Agnes Obel – Riverside Deze opname klinkt iets fel qua stem, piano klinkt goed, een ruimtelijk geheel, voldoende diepte, prima.
Voice male – The green leaves of summer Mooie stemweergave zonder irritante scherpe randjes of onnatuurlijke kleuring.

Cor van Zundert complimenteert zijn naamgenoot voor deze mooie demo en concludeert dat de naam Musical reality in dit geval heel goed van toepassing is. De set kenmerkt zich door een overduidelijke realistische muzikale weergave. Wij bedanken Cor voor deze indrukwekkend mooie demo en zijn verhaal en zien hem graag nog eens een keer bij ons terug.


Verslag: Cyriel
Foto’s : Jean