Januari 2023 Verslag Musical Reality

Het begon voor mij met de vraag waarom uitgerekend nu ik aan de beurt was ik een verslag betreffende een buizenversterker moest schrijven? (Ik geef toe geen fan te zijn). Vorige keer hadden we Bruno Putzeys met de nieuwste Purifi Eigentakt versterker op bezoek (helaas nog niet te koop) wat we kunnen zien als, misschien wel het beste, maar zeker het nieuwste van het nieuwste op versterker gebied. Heel veel vermogen en geen vervorming. Vanavond gaan we terug in de tijd, volgens de vooraankondiging dateren sommige toegepaste patenten van voor 1930. Dus grofweg gaan we 100 jaar terug in de tijd. De opstelling die Cor Dekker van Musical Reality (Bergen NH) heeft meegebracht was duidelijk anders dan in de vooraankondiging was aangegeven.

 • Transport, Eera Legato
 • DAC, Eera Andante (dit is een trapje lager dan de Majestuoso)
 • Geïntegreerde versterker, KT VA950
 • (De KT Audio P135 voorversterker is niet meegenomen)
 • ModWright Instruments KWH225i, geïntegreerde versterker
 • Monitor luidsprekers, Channel Island Audio R3 (CI R3)
 • Kabels, Master-Built en Harmonic Technology
 • Stroomdoos, Gigawatt Powerprime
 • Tafel Solid Tech Radius Duo

Cor van Zundert introduceert Cor Dekker van Musical Reality en geeft hem al snel het woord. Het is een soort lustrum aangezien Cor Dekker nu voor de vijfde maal bij ons op bezoek komt, de laatste keer was in 2019. Cor geeft aan dat de grote von Schweikert luidsprekers helaas thuisgebleven zijn en dat zijn keuze gevallen is op de CI r3 monitor luidsprekers. Het gaat hier om een tweewegsysteem met aan de achterzijde van de kast een passieve radiator. De luidsprekers zien er prachtig afgewerkt uit. Het Eera loopwerk is via een HDMI-kabel verbonden met de DAC. Op verzoek van Cor Dekker is er een tweede bron aanwezig. Om onbekende redenen kregen ze de Chord speler van Christo Janssen niet aan de gang. Daarom is het een MacBook met Qobuz en Audirvana geworden. De MacBook is via USB verbonden met de DAC. In de USB-kabel is een iFi iGalvanic3.0, een Galvanic Isolator opgenomen. Cor begint snel met het afspelen van muzieknummers met de KT-versterker. We kunnen zeggen dat de muziekkeuze bijzonder was en heel anders dan we gewend zijn. Ofwel eindelijk niet de standaard audiofiele nummers.

Het eerste (CD) was een orgelnummer. Het wordt wat te zacht afgespeeld. Maar de eerste indruk is zeker niet slecht. What a Wondeful World van Eva Cassidy wordt qua stem en plaatsing mooi weergegeven. Het laag klonk op mijn positie (2de rij) boemerig. Met Thats a Fact van Marnix Busstra zit de percussie mooi centraal. Het systeem lijkt wat te kleuren maar de live opname klinkt overtuigend.

Met het nummer Trippin van The New Conrad Miller Trio lijkt het geluid een beetje vol te lopen. Het geluid is niet open en de bas is wollig. Het blijkt dat de gevoeligheid van de luidsprekers redelijk laag is (86 dB) waardoor de KT VA950 hard moet werken. Het 6 dB/octaaf filter in de luidspreker geeft bij dit volume blijkbaar problemen. Dat zal in een huiskamer beduidend minder een probleem zijn.

Met het nummer I Dont Mean a Thing van Canadian Brass was de kleuring ook weer aanwezig. De Stradivarius uit de Carmen Fantasie kwam er mooi uit, maar hier gaat het duidelijk om het middengebied van het frequentiebereik. Voice Male met Belle Perez stond erg luid maar klinkt in eerste instantie mooi. Nu schakelen we over van CDs naar de MacBook van Christo. Het nummer Starman is qua plaatsing OK maar wel wat wollig. Animali In Marcia is een mooi vrolijk open stuk. De castagnetten klinken fraai de bas is wat bedenkelijk. Dan het nummer Red Handed van Felix Laband. Dit is een vreemd elektronisch stuk muziek met een soort extended stereo. Moeilijk te beoordelen. Het nummer Minnetoba Spank van Duke Ellington (1958!?) staat weer erg luid. De boel loopt weer vol. Christo gaf aan dat hij zijn nummer goed vond klinken.

Na de Pauze gaan we over van de KT VA950 versterker naar de ModWright. De VA950 heeft een FET-voortrap en een buizen eindtrap. De ModWright heeft een buizen voortrap en FET-eindtransistoren, dus precies andersom. Onze verwachting is dat het grote vermogen van de ModWright een betere controle zal opleveren. Afhankelijk van de tracks moest de volumeknop ver opengedraaid worden. Daarom zal ik de stand vermelden. We beginnen weer met CDs.

Het nummer van Jonathan Faralli heeft een open percussie maar is onbekend. The Funeral March of a Marionette (Vol 90) lijkt het laag OK maar het geluid loopt weer wat vol. Eva Cassidy (Vol 54). De stem klinkt hier eerder minder. Het laag blijft wollig. De Carmen Fantasie heeft duidelijk meer dynamiek en klinkt opener (Vol 87). Dan Voice Male met Belle Perez, wat een verschil, de eerder waargenomen vervorming van Belle Perez is weg. Het klinkt opener met een betere bas.

Uit de zaal komt de vraag wat de verschillende componenten kosten.
De luidsprekers zijn 5000,- per paar, De ModWright 12.000, -, de VA950 11.000, -, het transport 4.500, -, de DAC 5.000, en de tafel 1.500, -.

De bekabeling is uit het hogere segment. De luidsprekerkabels zijn ca. 1.600, – en de HDMI-kabel kost 1.200, -. Het laatste nummer van CD is Douce Ambiance. De sound van het Rosenberg trio is onmiskenbaar aanwezig. (Vol 60) Weer klinkt het niet open. Nu volgen twee verzoeknummers afgespeeld via de MacBook. But Not For Me, een live opname (Vol 55). Hier ook een wat bedompt geluid de bas lijkt wel lekker te lopen. In Memory of Elizabeth Reed (Vol 55). Niet open, de snaren klinken mooi. Allerlaatst krijgen we nog een CD, Aon (Vol 60). Ik hoorde achter me dat er 32 Hertz laag in zat. Het geluidsbeeld was weer hetzelfde.

We zijn nu aan het einde van de avond gekomen. Cor bedankt Cor Dekker met een fles wijn en er komt een flink applaus. Ook Christo krijgt een fles wijn voor zijn bijdrage. Mijn conclusie is dat kwaliteit van de luidsprekers niet overeenkwam met de rest van de set. Door het lage rendement en door het slappe filter kunnen de tweeters (19 mm) dit gewoon in onze zaal, met het benodigde volume, niet aan. De buizenversterker moest hierdoor ook op zijn tenen lopen. Thuis, met een aangepast bescheiden volume, zal dit heel anders zijn. De ModWright kwam beter naar voren dan de KT VA950.

Playlist:

 1. Passacalia in C Minor BWV 582, Martin Luckner
 2. What a Wonderful World, Eva Cassidy
 3. Thats a Fact, Marnix Busstra
 4. Trippin, The New Conrad Miller Trio
 5. It Dont Mean a Thing, Canadian Brass
 6. Carmen Fantasy Op.25 I.Moderato, Giovanni Angeleri & Orchestra Delle Venezie
 7. Hijo de la Luna, Voice Male & Belle Perez
 8. Starman, Jen Chaplin & Rosetta Trio
 9. Animali In Marcia, Gianluigi Trovesi & Gianluigi Trovesi Nonet
 10. Red Handed, Felix Laband
 11. Malletoba Spank, Duke Ellington

Pauze

 1. Monodrame I, Jonathan Faralli
 2. Funeral March of a Marionette, Erich Kunzel & Cincinnatti Pops Orchestra
 3. What a Wonderful World, Eva Cassidy
 4. Carmen Fantasy Op. 25 I. Moderato, Giovanni Angeleri..
 5. Hijo de la Luna, Voice Male & Belle Perez
 6. Douce Ambiance, Peter Beet & Rosenberg Trio
 7. But Not for Me, Paulien van Schaik & Hein van der Geyn
 8. In Memory of Elizabeth Reed, Allman Brothers Band
 9. Aon, Yann Tiersen

Tekst : Hans
Fotos: Cyriel