Vanavond zijn Ewald en Michael van Audiac bij ons te gast. Zij hebben vanavond apparatuur meegebracht met een gunstige prijs/kwaliteit verhouding, om te laten zien, en vooral horen, dat met een redelijk budget al een hele goede sound neergezet kan worden.
Ze hebben de volgende apparatuur meegenomen:
- Arcam rBlink Bluetooth receiver/DAC 269,-
- Arcam airDAC Airplay/wifi DAC 589,-
- Arcam irDAC USB DAC 589,-
- Arcam CDS27 SACD speler 999,-
- Arcam A29 G-class geïntegreerde versterker 1499,-
- Arcam A39 G-class geïntegreerde versterker 1999,-
- Sonus Faber Chameleon T (Tower) 2150,-
- Bekabeling is van Transparent.
Arcam’s Klasse G
Michael geeft uitleg over de versterkers. Michael stelt de vraag welke klasse versterker wij het beste vinden klinken. Er wordt al snel, volmondig, ‘klasse A’ geroepen. Hij is het hiermee eens. Klasse A geeft een heel mooi geluid. Maar het nadeel is dat deze versterkers erg warm worden, omdat klasse A technologie gebaseerd is op 1 transistor die het volledige signaal versterkt. Om dat mogelijk te maken is de ruststroom precies in het midden van zijn werkgebied ingesteld. De transistor staat dus altijd ’te geleiden’, ook als er geen signaal versterkt wordt. Het voordeel: minimale vervorming en fantastische klank. Het nadeel: inefficiënt met grote warmte ontwikkeling als gevolg.
Klasse (A)B heeft een extra transistor in de schakeling waardoor de positieve signaalhelft en de negatieve signaalhelft over twee transistoren verdeeld kan worden met een veel lagere ruststroom instelling als dankbaar gevolg. Daardoor wordt de schakeling dus ook minder warm, maar kan sneller voor vervorming zorgen, omdat de 2 transistoren elkaar ongunstig kunnen beïnvloeden, omdat de ene transistor voor de positieve signaalhelft zorgt, en de andere voor het negatieve deel, en er op het ‘crossover’-punt geschakeld moet worden tussen de 2. Dit noemen we crossover-distortion. Arcam heeft daarom een klasse G-schakeling ontwikkeld. Er wordt gebruik gemaakt van 2 voedingen. Voeding 1 levert (afhankelijk van het model) ongeveer 25% van de totale voedingspanning om het uitgangssignaal te voorzien, en voeding 2 voor 100%.
Er wordt gekeken naar het ingangssignaal, en afhankelijk daarvan wordt een voeding gebruikt. Wanneer we op een redelijk bescheiden luistervolume gaan luisteren, luisteren we in principe naar een klasse A versterker. Wanneer het volledige systeem meedoet, verlaat de versterkerschakeling zijn Klasse A instelling en hebben we in principe een klasse AB versterker. Dankzij de relatief hoge ruststroominstelling blijft de vervorming echter zeer minimaal en minder dan gebruikelijk in deze prijsklasse omdat we dan een NPN en een PNP transistor in onze schakeling hebben Schakelen van de ene naar de andere voeding gaat via een overlap systeem.
Playlist:
- Lyie Lovett – She’s already made up her mind
- Doug McLeod – Black night
- Anne Brunn – These days
PAUZE - Jessica Pilnas – There must be an angel
- Michel Godard – Castel del monte
- Frank Zappa – Yellow Shark
- Lucien Dubois – Ultimate cosmos
- Silvana Deluigi – Yo!
Hoe klinkt de set?
Ewald laat nu een paar stukjes muziek horen. We horen een strak en gecontroleerd laag, en een helder en fris midden/hoog. Het hoog kan er heel mooi sprankelend bovenuit komen, maar af en toe is een ietwat scherp randje hoorbaar.
Het eerste nummer wordt gestreamd via AD2P bluetooth, via de Arcam rBlink Bluetooth ontvanger/DAC. Deze ontvanger heeft ook een digitale uitgang, zodat indien gewenst een andere DAC aangesloten kan worden. Ewald maakt hiervoor gebruik van de streamingsdienst Tidal. Vervolgens laat hij het verschil horen wanneer we gaan streamen met via wifi, middels het Airplay systeem van Apple. Hij gebruikt hiervoor de airDAC steamer. Deze airDAC is ook als losse DAC inzetbaar. Dit klinkt ietwat rustiger, maar we horen eigenlijk minimaal verschil. Dan wordt de irDAC converter ingezet. Deze is gebaseerd op USB, en krijgt nu met een USB kabel een signaal van een laptop.
Nu is pas echt goed te horen hoe mooi natuurgetrouw deze set kan klinken. Vervolgens gaan we over van de A29 versterker naar de A39. Nu klinkt het geheel nog wat steviger, nog wat meer gecontroleerd. De A39 heeft grotere voedingen, waardoor een hoger uitgangsvermogen haalbaar is. Het klasse A bereik is nu dus ook een stuk groter. En dat is ook wat we nu horen. Het maximale vermogen gebruiken we niet, dus we horen nu het verschil door het grotere klasse A bereik. Als laatste nog 1 test. We halen de zijpanelen van de Sonus Faber Chameleon’s af. De meningen zijn nu verdeeld over wat het beste klinkt. De demping is nu anders en resonantiefrequenties liggen anders, wat voor iedereen anders beleefd wordt.
Chameleon
Dan nog iets over de Sonus Faber Chameleon speakers. Het is een in Italië ontwikkelde 3 weg speaker, met 1 driver voor het hoog, 1 voor middentonen, en 2 lage tonen weergevers. De drivers zijn van Scanspeak, speciaal op maat gemaakt voor de Sonus Faber Chameleon modellen. De speakers zijn geschikt voor bi-amping.
Aan de voorzijde zit een bassreflexpoort. De speakers zijn voorzien van een kunstlederen bekleding, waardoor de speakerkast niet alleen fraai oogt, maar ook het geluid ten goede komt. Ze danken de naam Chameleon aan het principe dat de zijpanelen uitwisselbaar zijn door panelen in diverse kleuren, en daardoor het uiterlijk zoals een kameleon veranderd kan worden. De speakers zijn ook als bookshelf model leverbaar.
Deze heeft een driver voor de hoge tonen en een driver voor het mid/laag, en heeft een basspoort aan de onderzijde, zodat bij deze speaker geen afstand van de achterwand gehanteerd hoeft te worden.
SACD
Na de pauze luisteren we nog naar de CDS27 SACD speler. Deze speler heeft een netwerkfunctionaliteit (voor een NAS), heeft een USB aansluiting, en is te bedienen via een app. We voelen de set met nog enkele muzieknummers aan de tand, en ervaren ook dat de CD best nog van deze tijd kan zijn.
We bedanken Michael en Ewald voor een zeer interessante en boeiende avond. We hebben veel gehoord, en veel indrukken opgedaan. Tevens hebben wij kunnen ondervinden dat een set met een niet al te hoge aanschafprijs bewonderenswaardig goed kan presteren.
Verslag: Cyriel
Foto’s : Jan/Jean