Juli 2017 Verslag Hifi Limburg

Vandaag ben ik met Jack Akkermans van HiFi Limburg naar Oirschot gereisd voor een unieke demonstratie, namelijk de Naim Uniti Atom en de Uniti Core, die nog niet voor de consument verkrijgbaar zijn. Verder hadden we nog een set Focal Aria 926 meegenomen om de Naim set te laten horen.

De speakers zijn aangesloten middels een set Chord Signature kabels. We merken op dat deze kabel mede bijdraagt aan een open en dynamische weergave.
Apparatuur:

  • Naim Uniti Atom 2250
  • Naim Uniti Core 2500
  • Focal Aria 926 (set) 2000

HiFi Limburg
Jack is een muziekliefhebber en weet muziek van alle genres te waarderen, van klassiek tot modern. Vanuit deze hobby en de interesse voor alle ontwikkelingen op audiogebied heeft hij in 2013 een zaak opgestart op het gebied van hifi. De insteek van Jack is om op de eerste plaats een goede inschatting te maken van de wens en behoefte van de luisteraar, vervolgens wordt er gekeken naar een match tussen de gebruiker en het systeem, en als laatste zal Jack de klant zo goed mogelijk helpen om het systeem efficiënt te laten functioneren in de luisteromgeving, zoals het afstemmen van de apparatuur naar wens van de luisteraar en het optimaliseren van de akoestiek. Verder geeft Jack graag advies over hoe een set beter of anders kan presteren. Het plan om een tevreden klant te hebben is pas geslaagd als de klant optimaal kan genieten van zijn eigen muziek, in zijn eigen luistersituatie.

Over de Naim set:
Jack geeft tussen de muzieknummers door wat uitleg over deze alleskunner van Naim, wat de mogelijkheden zijn en over welke bedieningsopties we beschikken. De Atom is de meest compacte, doch veelzijdige en krachtige alles-in-één speler van Naim. Het apparaat heeft een razendsnelle processor, waardoor een haarscherpe weergave gegarandeerd blijft, ook met de huidige standaarden ten aanzien van audiobestandsformaten. De speler is voorbereid voor gebruik van Spotify en Tidal, maar kan via Google Cast Built-in en Airplay2 ook ondersteuning bieden voor andere gangbare steamingservices. Verder heeft het apparaat multiroom mogelijkheden.

Het grote display geeft duidelijk de cover-art en de informatie van het muzieknummer weer, en verandert wanneer we met onze vinger in de buurt van het display komen. Tevens zorgt de imposant uitziende volumeknop op de bovenkant voor een fraaie look. Aan degelijkheid en design is overduidelijk veel aandacht besteed. Wanneer we de afstandsbediening oppakken lichten de toetsen op. Dit soort verfraaiingen dragen allemaal bij aan een plezierige omgang met het apparaat! Jack laat de set ook van de achterzijde zien en geeft uitleg over hoe de server en de streamer hun informatie uitwisselen via de aangesloten router/switch, draadloos aangestuurd door een tablet.

Jack legt uit dat hij het netwerk-‘circuit’ het liefst gescheiden wil houden van de server en de streamer, omdat de aansturing hier los van moet staan en een zo zuiver mogelijk signaal moet kunnen afgeven. Jack geeft verder nog uitleg over de diverse accessoires die we verder nog hebben meegenomen. We hebben 2 typen dempingsplaten van B-Fly audio. Onder de spikes van de speakers zijn dempers aangebracht van SSC. Deze heb ik er zelf onder gezet en heb gemerkt dat deze bewegingen heel goed opvangen. Verder hebben we nog kabelgeleiders van B-Fly audio.

We gaan luisteren…

He Xun-Tian – Earth drums (Dali CD #4) We starten met een nummer waarmee we kunnen laten horen wat voor power dit kleine alles-in-één apparaat kan leveren. We hebben het hier over slechts 40 Watt, klasse AB.
Eva Cassidy – Ain’t no sunshine Nu horen we hoe muzikaal deze set kan klinken. We worden steeds meer vriendjes met de set.
Albrecht Mayer – in Venedig – L’inverno Iets heel anders, maar ook een stukje klassiek, met een heel natuurgetrouwe weergave van instrumenten, is absoluut geen probleem voor deze set.
Yello – Till tomorrow (Touch) Nu horen we hoe geweldig fris en solide tegelijk deze set kan klinken: stevig laag, helder midden en scherp hoog. Wat een power zit er in de versterkermodule, en wat een geweldige prestatie levert deze speaker, zeker als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding.
Dire Straits – Money for nothing Heerlijk! We spelen in een vrij grote ruimte, en die is nu gewoon helemaal gevuld. Alles goed in balans, niets op aan te merken.
Eva Cassidy – Fields of gold Dit klinkt heel ruimtelijk en open, doch rustig en gedoseerd.

We gaan even pauzeren. Onder het genot van een speciaal biertje en een borrelnootje worden de eerste indrukken van de set al besproken. We horen enkel positieve signalen. Men is aangenaam verrast over het concept van de Naim set. Het is een veelzijdig, fraai vormgegeven apparaat, die heel goed zijn mannetje kan staan.

Na de pauze:

Fink – This is the thing (live) Zeer goed gedetailleerde en open weergave, prettig om naar te luisteren.
Jeff Buckley – Hallelujah Alles goed in balans, instrumenten en zang zijn mooi te onderscheiden, wat bijdraagt aan een ruimtelijke weergave.
Malia & Boris Blank – Magnetic lies Stevig laag, hoog spettert er bovenuit. Levendige dynamiek. Verbazend hoe we deze grote zaal kunnen vullen met een geweldig goede sound.
Jose Feliciano – Light my fire Open, detail, muzikaal, mooi stereobeeld.
Hellmut Hattler & Fola Dada – Fine days Rustig geheel, stevig laag, een mooie afsluiter van de avond.

Wij bedanken Jack voor deze mooie demo. We hebben een set mogen horen en zien waarvan we nog veel positieve geluiden van gaan verwachten. Het heeft de juiste looks en het geluid is helemaal perfect. En als ik de compacte Atom uiteindelijk weer in de doos terug doe, ben ik nog steeds stomverbaasd dat dit apparaatje voor zoveel leven heeft gezorgd vanavond.