Juni 2019 Verslag Dutch & Dutch

Vandaag zijn Martijn Mensink en Harm-Jan Buunk van Dutch & Dutch uit Rotterdam bij ons te gast om ons de 8c speaker set te laten horen. Martijn is de bouwer van de speaker en Harm-Jan is account manager binnen het bedrijf. Dutch & Dutch is opgericht in 2014 en begon met het uitvoeren van akoestische opdrachten. Martijn hield zich hiernaast bezig met speakerbouw, waaruit het 8c model voortkwam. Op deze set hebben zij een Lumin streamer digitaal aangesloten. Ter voorbereiding hebben ze op 12 plaatsen in de ruimte gemeten. Met de software die de speakers aan boord hebben, is het mogelijk om aan de hand hiervan een correctie te laten plaatsvinden die ervoor zorgt dat resonerende frequenties beperkt blijven.

In een thuissituatie hebben we te maken met 1 focus, maar omdat we hier met meer personen luisteren is een gemiddelde genomen van de waarden die op de diverse punten is gemeten. Deze software houdt ook rekening met de afstand van de speaker tot een wand. Wij verbazen ons dat de speakers zo dicht tegen de achterwand opgesteld staan, maar dit is juistde bedoeling. De speakers zien er mooi afgewerkt uit. Aan de voorzijde zien wij een een midwoofer en tweeter van Seas en aan de achterzijde 2 ‘sub’ woofers van Wavecor. De woofers werken in het gebied van 20 tot 100 Hz, dan neemt de midwoofer het over tot 1250 Hz en de rest komt voor rekening van de tweeter, die overigens heel mooi in een kuil in de baffle geplaatst is. Wat verder nog opvalt zijn de sleuven aan de zijkant, die overigens een mooie vintage look hebben. Deze bevinden zich aan weerszijden van de midwoofer, met als doel om de energie van de midwoofer aan de zijkanten te neutraliseren in plaats van dat deze zich een weg zoekt naar de achterzijde van de speaker. Hiermee verliezen we wel iets laagweergave, maar daarvoor zijn er 2 woofers aan de achterzijde ingebouwd. De speakers hebben een afzonderlijke versterker voor de woofers, de midwoofer en de tweeter.

….We gaan luisteren!
Ray Charles & Nathalie Cole – Fever We maken nu kennis met de speaker. De set klinkt heel fris en er is veel sprankeling aanwezig. Het laag klinkt heel prettig en direct.
Willie Nelson ft. Paula Nelson – Have you ever seen the rain Dit klinkt heel muzikaal. Stemmen lijken hier wel wat wollig/vlak. Dit kan ook aan de opname liggen. Stemmen zijn wel qua grootte goed. Ook hebben de speakers zonder enige twijfel voldoende body qua weergave.
Helge Lien Trio – Gamut warning Veel detail, wat heel mooi wordt weergegeven, in de juiste proporties. Er zijn verschillende ‘lagen’ hoorbaar. We horen een heel helder piano geluid. Het geheel klinkt dynamisch doch strak.

Leonard Cohen – You want it darker Deze hebben we vorige week nog gehoord op een andere set. Leonard’s stem klinkt hier ook heel direct, naast een ‘smooth’ begeleiding. Voor een speaker van dit formaat klinkt dit absoluut niet slecht.
Stevie Ray Vaughan – Tin pan alley
hebben we al heel vaak gehoord. Genoegleven, maar middentonen klinken soms wat minder ‘los’. Het laag is mooi, niet dreunerig en we horen een mooi puur hoog. Aan het hogere laag horen we soms een beetje dat het een compactere luidsprekerkast is, hoewel de set wel met de billen bloot gaat: Alles komt vervormingsvrij naar buiten. Tijdens de pauze hoor ik wisselende meningen. Er wordt door een aantal leden geconcludeerd dat ze niet voldoende diepte in het geluidsbeeld zouden horen, maar door degenen die achter in de zaal zitten wordt het tegendeel beweerd. Vandaar dat ik besluit om eens achteraan in de zaal te gaan zitten. Ik moet bekennen dat ik nu ook veel meer diepte hoor en nodig vooraan zittende leden uit om eens achter in de ruimte te komen luisteren.

Yosi Horikawa – Bubbles Nog een bekende. Deze track heb ik onlangs nog bij een klant gebruikt om de prestaties vaneen speakerset te laten horen. Een goed nummer waarin van alles gebeurt. Dynamiek is goed. Contrast hoog/laag ook. Ik hoor veel details in het midden en hoog. Alleen midden/laagweergave dreigt soms iets chaotischer over te komen dan ik bij dit nummer gewend ben, maar ik hoor wel weer mooie details in het midden die ik eerder nog niet zo opvallend goed heb gehoord.
Lonnie McFadden – What a wonderful world Wederom een bekende. Waarschijnlijk ook door iemand van de leden ge’shazam’d op de vorige demoavond, en ik heb hem zelf de afgelopen week ook regelmatig op mijn eigen set gedraaid. Klinkt lekker fris! Ja! Daar komt de bugel. Daar was ik op aan het wachten. Deze klinkt gewoon goed, zoals het zijn moet. Ik ga weer even wat naar voor zitten. Ik hoor nu inderdaad minder diepte, dus snel weer naar achteren.
Nils Lofgren – Bass & drum intro Nils doet het altijd goed. Nu hoor ik pas goed hoe laag deze speaker kan weergeven. Daarnaast hoor je ook heel goed het hoog. Het midden vind ik soms wat fel aanwezig, maar we spelen ook erg luid.

Fleetwood Mac – Dreams 2 weken geleden nog live gezien, nu een mooi origineel. Klinkt gewoon superlekker. Heerlijk ‘vette’ bas, ritmische percussie, prettig om naar te luisteren. Dit gaat gewoon ook heel goed.
Tingvall trio – Beat Dit klinkt echt netjes en natuurlijk. Matcht ook goed met de speakers. Goede opname ook.
Torsten Goods – 99 Mooie cover van Toto. Klinkt rustig en ontspannen en heel ruimtelijk. Alles goed gedoseerd en de stem wordt heel goedweergegeven.
Philippe Chrétien – Le chat noir Dynamisch, veel laag. En op een mooie manier weergegeven, zonder vervorming, dreunen of ongewenste resonanties. De saxofoon in dit nummer komt heel mooi naar buiten en vult de ruimte heel goed. Dat deze speakers heel muzikaal kunnen zijn, dat horen we in dit nummer heel duidelijk.

We draaien nog enkele nummers en Mark overhandigt aan Martijn en Harm-Jan de fles wijn. Wij bedanken hen voor een indrukwekkende avond. We hebben een mooi, compact systeem gehoord met heel veel potentie aan boord.

Tekst : Cyriel
Foto’s: Cor