Cor introduceert een oude bekende van onze audioclub namelijk Bruno Putzeys van Purifi Audio. In december 2022 was Bruno Putzeys voor het laatst bij ons te gast. Zijn kleine luidsprekers waren toen een volslagen verrassing qua geluidsweergave. Deze avond waren de verwachtingen daarom heel hoog gespannen en mijn buurman vroeg of ik de doos met superlatieven had meegenomen. De opkomst was deze avond heel hoog, we moesten zelfs extra rijen met stoelen bijplaatsen.

De set bestond deze avond uit:

 • Twee Purifi 1ET9040 monoblock versterkers
 • De Mola-Mola Makua voorvesterker met ingebouwde Tambaqui DAC
 • Grimm SQM interlinks
 • Luidsprekers Purifi SPK16. (Passieve 2 weg systemen).

Nadat ik het verslag van december 2022 nog eens had nagelezen blijkt dit op de luidsprekers na dezelfde configuratie te zijn. (Verslag vorige bezoek aan onze audioclub). Bruno Putzeys krijgt het woord. Hij heeft van 2004 tot 2014 voor het zeer bekende en gewaardeerde Hypex gewerkt. Purifi waar hij nu werkt is een Deense fabrikant van klasse-D versterkers. Purifi Transducer Company legt zicht toe op drivers en tweeters met lage vervorming. Volgens Bruno geven versterkers met een lage vervorming gecombineerd met luidsprekers met een lage vervorming het mooiste en beste geluid. De drivers hebben de fameuze rolrand en een betere motor om de vervorming te minimaliseren. De “Eigentakt” versterkers hebben een ultra-lage vervorming en (heel) veel vermogen. De Mola-Mola voorversterker bezit een discrete DAC en een analoge volumeregeling.

Nu vond Bruno het tijd om muziek te laten horen. Wat de Play-list betreft niets dan hulde. Eindelijk een groot aantal nummers die prachtig waren en niet de alom bekende (en afgezaagde) tracks. Ik moet eerlijk bekennen niet te weten waar de muziek uit kwam, ik heb alleen een klein kastje met een blauw oplichtend front gezien waarschijnlijk was dit een “streamer”? Van Jens en Cor hoorde ik later dat de bron van de muziek inderdaad een minicomputer was die werkte als Roon core. Dan werkt de Mola-Mola als end-point voor Roon.

Bruno Putzeys

Visa Fran Utanmyra het eerste nummer liet een mooi heldere piano horen. Bij You Haven’t Done Notin’ van Billy Valentine kwam de stem goed uit. Echter bleek bij de eerste twee nummers het laag te overheersen.  Daarom plaatste Bruno de luidsprekers een behoorlijk stuk uit elkaar. Dit gaf een aanzienlijke verbetering. Le Duo Corde Vocali liet ook een mooie heldere stem horen. Stabat mater: Ave Verum Corpus liet een mooi en realistisch luid koor horen. De trommels in het nummer Raleigh and Spencer klonken goed. Ik zat op de tweede rij en op dit moment stelde Guus een stoelendans voor. Dat was een goed idee, op rij 4 was het laag minder aanwezig. In Fear of the Water klinkt de stem mooi ruimtelijk Black and Blue, mooie piano en een fijne ambiance. Escales III: Valencia. Dit klassiek werk liet horen dat er echt laag uit de speakers kan komen. Naar mijn smaak mocht het nog wat sprankelender en helderder klinken. In Dr Eskimo was een heel apart raspend geluid mooi te horen.

Nu werd er gevraagd naar de configuratie van de luidsprekers. Het is nog een demo ontwerp. De kast is van MDF. Er is heel veel simulatiewerk in de kast gestoken. Er zit een soort verstevigingsmatrix in en de kast is volledig gevuld met dempingsmateriaal. Aan weerszijden zitten passieve radiatoren (twee in totaal) van 6,5 Inch even groot als de woofer. De tweeters met een aluminium dome komen binnenkort in productie. De dome is geen normale bolvorm. Verder bezitten de tweeters een soort akoestische lens en zijn ze in een waveguide geplaatst. De dome-vorm, de lens en de waveguide zijn als één geheel geoptimaliseerd voor een brede dispersie. Deze afstraalhoek is constant van 2,5 tot 20 kHz en er is pas sprake van break-up bij 27 kHz. (Betreffende de tweeter: vind je hier meer info).

Nu is het pauze.

Bruno gaf aan dat het laag rondom afgestraald wordt en dat dit eigenlijk niet geschikt is voor onze ruimte. Ook bleek de Walnoot helaas gesloten toen de opstelling geplaatst moest worden. Pas erg laat kon men in de zaal en er was weinig tijd op de set optimaal te positioneren. Bruno koos ervoor om de luidsprekers na de pauze te laten staan in de nieuwe positie. One Fine Morning van Bill Callahan liet een stem horen die vervormd leek. Maar dit was ongetwijfeld de opname. In Memories of You klonk het mid/hoog lekker en eigenlijk gewoon goed. Sowieso was de plaatsing altijd goed.

Bruno gaat nog in op de ET9040 versterkers. Deze kunnen nu geleverd worden. Voor de DIY-markt is een mooie discrete op-amp ingangsschakeling toegevoegd. De totale versterking wordt dan 10 tot 12 maal iets waar standaard voorversterkers mee om kunnen gaan. De ingang is volledig differentieel. Purifi is bezig met het ontwikkelen van een eigen (schakelende)voeding. De huidige schakelende voeding is van Hypex.Bruno geeft nog aan dat een schakelende voeding veelal geen probleem vormt voor de versterker zelf maar dat deze storing op de voedingslijn kan geven. Dit “stoort” dan andere apparatuur in de buurt.

Distant Solution van Yello klinkt heel lekker, dit lijkt prima bij het systeem te passen. In het laatste nummer Bamananyanke klinkt de percussie heel overtuigend en ruimtelijk. Over het algemeen was het laag in onze ruimte wat te veel. Mogelijk was dit het gevolg van het ontbreken van de mogelijkheid om de set te tunen. Bij rondvraag blijken er bezoekers te zijn die het geweldig vonden alsook mensen die het minder vonden (gelukkig maar voor onze hobby). Wat mij betreft blijft de doos met superlatieven nog even gesloten en hoop ik dat er aan de laagafstemming in de toekomst nog iets gedaan kan worden. Wel was het verrassend hoeveel laag er uit zo’n klein kastje kan komen. Voor sommigen was dan de hoeveelheid laag, in combinatie met de ruimte, misschien iets te veel van het goede. Maar los van dat hoorde je weinig vervorming.

Playlist:

 • Visa Fran Utanmyra, Jan Johansson
 • You Haven’t Done Notin’, Billy Valentine
 • Le due corde vocali, Ferruccio Spinetti & Petra Magoni
 • Stabat mater: Ave Verum Curpus, Polyphony & Stephen Layton
 • Raleigh and Spencer, Tony Furtado
 • Fear of the Water, SYML
 • Black And Blue, The Gene Harris Quartet
 • Escales: III. Valencia, Minnesota Orchestra & Eiji Oue
 • Dr Eskimo, Yang Jing & Wolfgang Sieber
 • Descarga No. 4, David Chesky
 • One Fine Morning, Bill Callahan
 • Memories of You, Jesper Thilo
 • Distant Solution, Yello
 • See It All, Fink
 • Bamananyanke (live), Dawda Jobarteh & Stefan Pasborg|

Cor bedankt Bruno Putzeys voor de muzikale wereldreis hij gaf ook aan dat er niets vervormde en dat het lekker klonk. Natuurlijk krijgt Bruno Putzeys de bekende fles wijn begeleid door ferm een applaus.

Verslag: Hans
Foto’s: Jeroen