Dinsdag 20 februari 2024 Big Boys Audio Toys was precies een jaar geleden bij ons op bezoek met de zeer indrukwekkende Atma-Sphere buizenversterkers en de retrodesign SoundKaos luidsprekers. Deze keer wil Ramon ons kennis laten maken met het Italiaans Omega Audio Concepts Lees ook het artikel op Hifi.nl

 • Omega Audio DNA DAC mk2
 • Omega Audio DNA set geïntegreerde Mono versterkers
 • Omega audio bekabeling (power, signaal, speaker)
 • Final elektrostaten Model 12

Omega Audio Concepts is zo’n 30 jaar geleden gestart. In 2001 brachten ze voor het eerst luidsprekermodellen op de markt, gevolgd door hun eigen elektronica, om daarna vanaf 2014 complete systemen te gaan fabriceren. Omega Audio Concepts is een 100 procent Italiaans bedrijf met slecht Engels sprekende techneuten. Gefocust op muziekweergave, techniek, vorm bepaalt functie en Italiaans design. Omega ontwerpt en fabriceert een streamer, cd-speler, diverse versterkers, luidsprekers, kabels en netspanning oplossingen.

Eén van de lijnen die zij voeren is de DNA lijn met als subtitel Timeless. De Timeless DNA DAC bestaat uit een tweetal aluminium blokken waarin de benodigde holtes en openingen zijn gefreesd.

Gebruikt is massief aluminium voor de twee kasten die elk 25 x 25cm meten, zonder pootjes 8cm hoog zijn en inclusief een plexiglas onderplaat met dopjes 9cm. Door een massief blok als basis te gebruiken is het gewicht verklaarbaar. Ze zijn loeizwaar met elk ruim 10 kilo. In de voedingsunit zitten maar liefst vier ringkerntransformatoren van ieder 10VA, met elk een eigen gelijkrichter. Lees het volledige artikel op Hifi.nl

Final

De Final Model 12 zijn full-range elektrostatische luidsprekers die geen ondersteuning van een subwoofer nodig hebben. Het zijn imposante panelen van 176 cm bij 31 cm. Het gaat hier om een Nederlands product, lees het artikel op Alpha audio

Lichtgewicht, ultradun ontwerp

Final’s gepatenteerde technologie heeft een revolutie teweeggebracht in de high-performance audio markt door het luidsprekerpaneel te scheiden van de omvangrijke driver elektronica. De panelen zijn kunst op zich, 6 mm dun ( frame is 30 mm dun ) en licht genoeg om aan de muur te monteren naast de nieuwe generatie flat-panel plasma en LCD monitoren. Aangezien de meeste van deze top-of-the-line monitoren geen luidsprekers hebben, is Final hard op weg om de favoriete extra luidspreker te worden voor flat-panel plasma en LCD TV’s – de perfecte combinatie van hoge prestaties en elegante styling.

Modulaire componenten

Final is het eerste bedrijf dat elektrostatische technologie “modulariseert”. De voordelen zijn enorm. Modulariteit maakt het mogelijk om te beginnen met twee kanalen (basis stereo) en op te bouwen tot elk gewenst aantal kanalen – zonder limiet.

Hoogst mogelijke resolutie

Elektrostatische eindluidsprekers hebben een aanzienlijk lagere vervorming dan conventionele motoraangedreven conussen en koepels. De combinatie van lage massa, hoge snelheid en onmiddellijke versnelling en vertraging, reproduceert het audiosignaal dichter bij perfectie dan enige andere luidspreker ooit heeft gedaan.
In de toekomst van digitale hoge resoluties zal dit feit belangrijker worden dan ooit. Elektrostatische luidsprekertechnologie is de perfecte aanvulling voor nieuwe hoge resolutie audioformaten. Final’s gepatenteerde elektrostatische technologie is voor geluid wat HDTV is voor video.

Platte vs. gebogen stators

Final is van mening dat de stator assemblage vlak moet zijn, niet gebogen, om een symmetrische duw en trekkracht op het membraan te behouden.

Specs Final Model 12:

 • Frequentiebereik (+/- 3db): 48 – 23.000Hz       
 • Horizontale spreiding: 20°                                 
 • Gevoeligheid: 88 dB/2,83 volt (1 meter)             
 • Impedantie: 4 ohm; 3 ohm bij 20 kHz                
 • Afmetingen: Paneel: 176 (hoogte) x 36,6 (breedte onder) | 31 (breedte boven) cm Voetplaat: 40 (lengte) x 42,9 (breedte) cm Gewicht: 17 kg per stuk               
 • Transducer: Super lineaire elektrostatische transducer Aanbevolen versterker:30 tot 200 watt per kanaal / 4, 6, of 8 Ohm compatibel                                                
 • Componenten: Op maat gewikkelde C-kern transformator, polypropyleen condensatoren         
 • Ingangen: Op maat gemaakte 2-weg bindingsposten  Gebruik: Vloerstaand

Om niet van het aanwezige internet afhankelijk te zijn wordt er gespeeld met een cd loopwerk. Daarom de vraag of wij per lid maximaal één CD per persoon mee willen nemen, met als doel van ieder zijn cd een nummer te draaien.

Let op; deze luisteravond is in gemeenschapshuis “de Walnoot” in Boxtel.
Audioclub Oost Brabant is verhuisd van Oirschot naar Boxtel.