Maart 2016 Verslag lezing STS Digital / Ruud van Lieshout

Tijdens de X-Fi vorig jaar vroeg Hans aan Fritz de With of hij mogelijkheden zag voor een inbreng in de avond aansluitend aan onze ledenvergadering. Nou… er kwamen me een reeks voorstellen dat ik even duizelde. STS Digital gaat dus deze avond voor ons verzorgen. Geen leden voor leden avond, maar het wordt zeker een interessante avond.

Dit is wat Fritz schreef: “Het eerste gedeelte kunnen we invullen met de Philips Phonogram opnameman Ruud van Lieshout. Hij heeft een boek geschreven “Band loopt” en kan er veel over vertellen Fritz, brengt hij ook een heel mooie audioset mee. Dit is apparatuur die we nog niet eerder bij onze club hebben gehoord, maar met meer dan uitstekende recensies. Als eindversterkers worden Frits z’n Grandinotes ingezet, als luidsprekers de One Limited van Studio Thiem uit Duitsland. Het belooft een drukke en interessante avond te worden. Alleen met één van deze demogevers is al een avond te vullen en nu hebben we er drie met nog een ledenvergadering eraan voorafgaand, die doorgaans maar nauwelijks past in een half uurtje.

Gebruikte apparatuur:

  • CEC cd speler
  • Grandinote Proemio/Silva
  • Thiem One limeted
  • Revox band recorder.

Eenmaal een plekje opgezocht in de buurt van de sweet-spot, een verslagschrijver heeft zo z’n privileges, gaat de avond na de ledenvergadering verder met Ruud van Lieshout na de introductie van Fritz. Ruud van Lieshout, inmiddels 91 jaar jong, neemt plaats achter de tafel die in het midden van de zaal opgesteld staat. “U zult mij waarschijnlijk helemaal niet kennen”, inderdaad en toch eigenlijk raar dat zo’n belangrijke schakel tussen de muziek en de muziek liefhebbers, de geluidstechnicus toch zo’n bescheiden plek heeft achter de schermen. Al gauw wordt duidelijk dat deze vakman een enorme staat van dienst heeft en met veel beroemde artiesten heeft samengewerkt. Haastig klinkt vanuit de zaal de vraag ”heeft U nog anekdotes?” als Ruud nog maar net begonnen is , de dochter van Ruud valt meteen bij en vraagt om geduld, “dat komt allemaal nog”.

En inderdaad de verhalen uit de tijd dat alles nog beter was komen al snel. Van de creativiteit die men toen moest hebben om een bepaald geluidsbeeld te verkrijgen. Nu drukt men op een knopje en heeft men een echo maar toen moesten we alles zelf doen. Van kettingen op de snaren, van een piano tot stenen huisjes voor de galm op een stem, het zijn prachtige verhalen die ondersteund worden door de muziek fragmenten. Deze fragmenten nemen je mee terug naar je jeugd en doen je beseffen dat deze man geschiedenis heeft geschreven met zijn opnames die kwalitatief op een hoog niveau stonden.

Ruud vertelt over opname technieken en laat de verschillen horen door muziekfragmenten, zelfs opnames waarbij muzikanten balorig worden en zo vals mogelijk spelen, “net moderne jazz” wordt geroepen in de zaal. De Dutch Swing College Band wordt genoemd, deze opnames waren eveneens vaak van Ruud. Zelfs de Cd Digital Anniversary uit 1985, net na het uitkomen van de cd speler en voor mij een cd die heerlijk klonk en vaak gebruikt werd om de stereo-set eens te testen, is door hem opgenomen. Ik had het hem nog graag willen vragen; hoe heeft hij de overgang van lp naar cd ervaren? Maar daar was helaas geen tijd meer voor, dus dat zullen we toch echt uit het boek moeten halen.

Veel verhalen en achtergronden zijn beschreven in het boek: “Band Loopt” backstage verhalen uit de platenstudio. Geschreven door Ruud van Lieshout, die door zijn vakmanschap en creativiteit het geluid heeft gemaakt zoals wij het ten horen kregen via langspeelplaat of radio. We zijn Ruud erg dankbaar voor zijn aanwezigheid en mooie verhalen die hij op onze audioclub avond heeft verteld. Net als de mooie opnames van Wim Sonneveld, de Blue Diamonds en vele anderen, zoals door Willem Nijholt omschreven: “ Een meester met gouden oren en platina handen”. Tevens kan de audioclub daaraan toevoegen, een prima verteller, we hebben er van genoten!

Het boek is te bestellen: http://www.boek.nodig.nl of bij Bol.
Een prachtige opname van Tom Jones, 24 hours op het eind van de avond weet behoorlijk te overtuigen. Hier staat een prachtige set, van cd speler tot luidspreker alles in staat om een prachtig geluidsbeeld neer te zetten. En wanneer Herbert Thiem op het eind van de avond op de valreep wat extra uitleg geeft komt de avond op zijn eind. Het was een geweldige avond dankzij de inbreng van Fritz de With, Ruud van Lieshout en Studio Thiem.

Fritz liep ooit stage bij Ruud van Lieshout, en vervolgt de avond met de introductie van de luidsprekers. Deze speakers trokken de aandacht van Fritz tijdens een beurs. Het laag wat de speakers lieten horen was zo goed dat hij meteen zeer geïnteresseerd was. En zo doende kregen wij een primeur in Nederland van de One Limited van Studio Thiem. Herbert Thiem heeft 3,5 uur gereden om zijn luidsprekers te laten horen in Oirschot een hele eer! Het eerste was gedemonstreerd werd is een stuk van Dean Peer en dat klonk prima op de Thiem luidsprekers. Hierna een stuk van Bach de tocata maar dan op saxofoon, een bijzondere opname maar fraai weergegeven. Fritz weet ons al gauw te overtuigen via allerlei bijzondere opnames met focus op het laag. Maar de totale indruk van de luidspreker is toch wel erg goed. Zeker gezien de prijs (€4400 per set) en afwerkings niveau. Een fraaie luidspreker die je echt meetrekt in de muziek, en er ook nog eens goed uitziet.

Een prachtige opname van Tom Jones, 24 hours op het eind van de avond weet behoorlijk te overtuigen. Hier staat een prachtige set, van cd speler tot luidspreker alles in staat om een prachtig geluidsbeeld neer te zetten. En wanneer Herbert Thiem op het eind van de avond op de valreep wat extra uitleg geeft komt de avond op zijn eind.

Het was een geweldige avond dankzij de inbreng van Fritz de With, Ruud van Lieshout en Studio Thiem.

Verslag: Simon
Foto’s : Jan