Mei 2016 Verslag Very Fine Solutions

Op donderdag 19 mei was Frank Vermeylen van Very Fine Solutions bij ons te gast. Frank was al eens eerder te gast in 2010. Toen verzorgde hij de demo samen met Bouke Selemeier van BSA die nu ook een kijkje kwam nemen. Frank Vermeylen is geen onbekende in de sector. Met een traject dat begint op 12 jarige leeftijd als muzikant, DJ samen met z’n broer, vrije radio, audio-freak – klant, medewerker bij HiFi Corner, vertegenwoordiger voor Dimex en B&W Luidsprekers, EU Sales Manager voor AudioQuest, Manager bij Synergistic Research in Californie, EU Sales Manager voor MSB en Synergistic Research kent hij de markt en heeft hij ervaring met audio apparatuur op verschillende niveaus. Frank was vergezeld door Ludwig van Ludwig Audio die importeur is van Tidal apparatuur voor de Benelux. De set die zij hadden samengesteld voor de demonstratie was er één van formaat en zag er visueel al zeer imposant uit.
De set bestaat uit het volgende apparatuur:

 • MSB Diamond DAC V met analoge volume regeling €55.000
 • MSB Universal Media Transport €16.000
 • Thrax Heros eindversterker mono blokken €26.000 p.p.
 • TIDAL Piano G2 luisprekers Velvetec White €18.900 p.p.
 • TIDAL optionele isolation feet €1.500
 • Synergistic Research bekabeling €25.000 totaal

De luidsprekers
De luidsprekers die staan opgesteld zijn de Tidal Piano G2 luisprekers Velvetec White met de optionele “isolation feet” (zie de foto’s). Zonder deze optie krijg je standaard spikes erbij geleverd.

TIDAL Audio GmbH werd in 1999 opgericht door Jörn Janczak in Leipzig, Duitsland en zoals TIDAL zelf aangeeft zijn alle producten die zij leveren “100% Made in Germany”. De TIDAL’s zien er imposant uit maar kunnen makkelijk geplaatst worden in een woonkamer. Door de mooie en strakke afwerking zal de speaker niet te veel aanwezig zijn in de woonruimte wat in een het merendeel van de huishoudens een prettige bijkomstigheid is. De kast is gemaakt van TIDAL’s eigen kastmateriaal TIRADUR. Dit materiaal combineert de stijfheid van harde materialen zoals metaal met de resonantie absorberend gedrag van zachtere materialen zoals hout/MDF.

Voor het hoog wordt er een 30mm Accuton keramische grafiet tweeter gebruikt. In een hogere versie van deze speaker wordt er gebruik gemaakt van de Accuton 30mm pure diamant diafragma tweeter die je ook terug vindt in de topmodellen van TIDAL. TIDAL exclusieve BCC driver-technologie voor de midrange woofer is het resultaat van de langdurige samenwerking met Accuton en is exclusief voor TIDAL speakers. Deze speciale drivers zijn perfect afgestemd op behuizing om het beste resultaat te kunnen genereren. De aansluitingen voor de kabels bestaat uit puur zilveren binding posts om een zo laag mogelijke overgangsweerstand te garanderen. De speakers kunnen worden aangepast om in kleine, middelgrote en grote ruimtes te kunnen spelen. Door eenvoudig een andere instelling te kiezen kan je de speaker als een 2-weg monitor laten werken en het is ook mogelijk om de filtercurve van de tweeter aan te passen. Het Passieve filter is gemonteerd in een hermetisch afgeschermde ruimte en alleen de beste componenten zijn gebruikt voor het filter.

De DAC
De DAC die Frank heeft mee genomen is van het merk MSB en is genaamd de “Diamond DAC V”. MSB is gehuisvest in California en wordt geleid door Larry Gullman en zijn twee zonen. Summier zal ik opschrijven wat de Diamond DAC V allemaal behelst, voor een uitgebreide omschrijving kan je terecht op www.msbtech.com waar ze met trots de details van hun DAC’s omschrijven.

Vier 26 bit DACs per kanaal – een echte 26 bit resolutie Ladder DAC (Geen chip) Native decoding of 64x,128x en 256x Quad Rate DSD Ingangen tot 384 kHz, 32 bits inclusief Netwerk Renderer Analoge volume regelaar in stappen van 1db Standaard 140 Femto seconden jitter klok (minder dan 0.2 pico seconde) 8 onafhankelijke voedingen Aan ingangen geen gebrek om alle apparaten aan te sluiten naast de standaard coax en optische digitale ingangen is er ook een gebalanceerde digitale ingang en een Pro I2S ingang, USB ingang en een gebalanceerde Analoge ingang. Als uitgang zijn single ended en gebalanceerd voorhanden. De voeding van de DAC wordt verzorgd door een power base die speciaal voor de DAC is ontwikkeld. Op internet kan je genoeg informatie en foto’s vinden hoe de opbouw onder de kap is en dan zie je dat kosten nog moeite zijn gespaard om tot het allerbeste resultaat te komen. Niet alleen het prijskaartje laat zien dat dit iets speciaals is.

Het loopwerk
Het loopwerk is ook van MSB en draagt de naam Universal Media Transport V. Deze bestaat uit een Oppo loopwerk en video deel maar het digitale deel en behuizing is geheel van MSB. Universeel is dit loopwerk zeker zie onderstaande lijst van aansluitingen en welke media die af kan spelen: Video Outputs: 2 HDMI Digital Audio Outputs: Optical, Coaxial RCAx 3, Balanced XLR, MSB ProI2S Bit StreamSurround Outputs: Optical and Coaxial External Media Connections: 3 USB ports, ComputerNetwork Streaming Maximum Output Resolution: 24 bit, 192 kHz PCM, 32 bit, 192 kHz MSB ProI2S File Types: WAV, FLAC, DSD64x, MP3, Dolby Digital HD, DTSHDand more Disc Types: CD, SACD, BluRay (3d, BD-Live, BDR/RE), HRx, DVD, DVDAudio and more Alle digitale uitgangen worden native aangestuurd en de bediening kan geschieden via de app van Oppo zodat je met behulp van je smart telefoon of tablet de UMT kan aansturen. De UMT wordt ook gevoed door een aparte powerbase zoals bij de DAC.

De versterking
De versterking komt uit Bulgarije en is van het merk Thrax. We zien twee bescheiden mono blokken van ieder 30Kg welke 100W klasse A kunnen leveren aan 4O en 8O. Aansturing kan geschieden ongebalanceerd of gebalanceerd, tijdens de demonstratie worden ze gebalanceerd aangestuurd vanuit de MSB Diamond DAC V. De ingangstrap wordt verzorgd door een buisje en de uitgangstrap is een cascode (twee trapsversterker) JFET/MOSFET. Een cascode uitgangstrap biedt een hoge gain, hoge bandbreedte, hoge stabiliteit en een hoge ingangsimpedantie. De behuizing is opgebouwd uit geanodiseerd aluminium en ziet er visueel mooi en stijlvol uit, meer info over dit merk kan je vinden op www.thrax.bg

Bekabeling
De bekabeling is van het merk Synergistic Research uit de Atmosphere serie en de luidsprekerkabels komen uit de Element serie en wat opvalt is dat alle bekabeling nu een passieve afscherming hebben (geen externe trafootjes meer). Bekabeling moet uiterst neutraal zijn het mag niets toevoegen en moet zeker niet gebruikt worden als tuning middel. Dat gezegd hebbende is het dus wel van belang dat kabels goed zijn opgebouwd, standaard bekabeling heeft dus wel een flinke negatieve invloed op de signaaloverdracht en hoe beter de installatie hoe meer dit opvalt. Je kan je afvragen of het bedrag van €3.000 voor een voedingskabel rechtvaardig is maar de bekabeling van Synergistic Research zal zeker niet de beperkende factor zijn!

Hoe klinkt de set?
Daar ik zelf altijd vroeg aanwezig ben heb ik de set opgebouwd zien worden en de koude start meegemaakt (lees beluisterd) en moet zeggen dat direct duidelijk is dat hier een top systeem staat te spelen die tijdens het opwarmen alleen maar meer verfijning zal gaan weergeven, dat belooft dus wat! Wat ook opvalt aan de producten is de zorg van de verpakking wat niets te wensen overlaat. Ieder die de apparatuur van dichtbij heeft staan bewonderen zal de kisten van Thrax en de koffers van MSB niet ontgaan zijn. Wat misschien wel ontgaan is was de flight case van TIDAL die achter het reclamescherm stond van Ludwig Audio. Op de verpakking is niet bespaard en ook dit laat zien hoe serieus de makers met hun product omgaan, van begin tot het eind alles met zorg ontwikkeld. Na uitleg van Frank over de apparatuur gaan we muziek luisteren en het eerste stuk wat we te horen krijgen is Cielito Lindo van Marta Gomez.

Wat direct opvalt is de details en de rust in het geluid. Daarna volgt een nummer van REM en dit systeem verbloemt niets wat met als resultaat dat je direct de mindere opnamekwaliteit hoort. Bij het laatste schot van Banditen Galop, Op. 378 – Cincinnati Pops Orchestra zie ik een aantal leden een stukje van hun stoel omhoog komen van de schrik. Het systeem geeft een mooi en dynamisch geluidsbeeld. Na het nummer Concerto in C minor BWV 1060 van het Jacques Loussier trio kan de voorzitter zijn bewondering voor dit systeem niet meer voor zich houden. Bij het nummer Miller Time van Victor Wooten en Marcus Miller wordt de basweergave strak weergegeven, alle basloopjes zijn makkelijk te volgen. Concha Buika is een Spaanse zangeres die op het nummer Mienteme bien begeleidt wordt op vleugel. Het systeem weet de stem op juiste hoogte te zetten en het geheel voelt puur aan. Tijdens de pauze hoor ik veel positieve reacties een enkeling vindt af en toe het hoog wat te scherp weergegeven worden.

Na de pauze kunnen de leden hun cd’s of digitale files aanleveren om af te spelen op één voorwaarde, ik citeer: ‘als de muziek goed is zal ik hem kopiëren en als de muziek niet leuk is moet u een biertje voor mij kopen.’ Gelukkig valt de aangeleverde muziek bij Frank in de smaak.

Frank vertelt nog dat die zo’n 15 demonstraties per jaar verzorgt op verschillende beurzen en maakt helaas mee dat er mensen zijn die met even hun hoofd in de deur opening te houden al een installatie kunnen beoordelen. Het is altijd lastig om een systeem in de korte tijd dat een beurs is optimaal af te stemmen. Tijdens de demonstratie bij ons schat die het systeem in op 70% van zijn kunnen, optimalisatie vraagt veel tijd. Dit snappen de leden maar al te goed, sommige zijn al jaren aan het optimaliseren ;-).

Wij bedanken Frank en Ludwig voor hun indrukwekkende demo.

Playlist:

 • Cielito Lindo – Marta Gomez
 • Night Swimming – REM
 • Banditen Galop, Op. 378 – Cincinnati Pops Orchestra
 • Concerto in C minor BWV 1060 – Jacques Loussier trio
 • Baba Yaga – Minnesota Orchestra
 • Give it up to love – Mighty Sam McClain
 • Miller Time – Victor Wooten and Marcus Miller
 • Mienteme bien – Concha Buika
 • Metamorphosis two – Philip Glass by Lavinia Meijer
 • Walking on the moon – The Yuri Honing Trio
 • One Believer – John Campbell
  Voodoo Chile – Gabriel Rios
  Let us go get stoned – Big Mama Thornton
  Hey Now – London Grammar

Very Fine Solutions en Ludwig Audio nemen dit jaar ook weer deel aan de X-Fi Show in Veldhoven, Zij zullen in ruimte 47 een demo verzorgen.

Verslag: Dennis
Foto’s : Jeroen
Verslagen