De avond wordt verzorgd door Jos en Hans van der P (bekend als AOB leden en van HJHifi). Omdat Cor op vakantie is zal Hans H de Mamboberry presentatie geven. Jos trapt af.
Apparatuurlijst:
- Elac Discovery DS-S101-G multi-room music server Verkoopprijs Euro 1099.
- Elac EA101EQ-G geintegreerde versterker Verkoopprijs Euro 699.
- Yamaha R-S500 Natural Sound Stereo Receiver Verkoopprijs Euro 329.
- Elac Uni-Fi FS- U5 vloerstaande luidsprekers Setprijs Euro 1398.
- Elac Uni-Fi BS-U5 monitor luidsprekers Setprijs Euro 698.
- Elac Sub-woofer Sub 50 ESP Niet meer leverbaar
- Bekabeling, Oehlbach.
- Mambo media HiFi player van Collybia uit Athene Verkoopprijs Euro 172.
Het streven van Jos en Hans is om kwalitatief goede maar betaalbare sets te demonstreren. De Elac versterker is een bijzonder apparaat, het gaat om een klasse AB versterker met een klasse G voeding en verder enkele buitengewone mogelijkheden. De Yamaha versterker is een puur analoog model en wordt als “moederversterker” gezien waaruit andere Yamaha modellen zijn ontwikkeld. (Zelfs met een FM/AM tuner en Phono ingang). De Elac Discovery is een netwerkspeler waar je een levenslange licentie voor Roon Essentials bij krijgt.
Ook Tidal kan op de Discovery afgespeeld worden. De Uni-fi luidsprekers omvatten de Book Shelf en de Floor Standing modellen. Beiden voorzien van dezelfde coaxiale hoog-midden luidspreker. (Vergelijkbaar met de huidige Kef luidsprekers). De muziek staat op een externe harddisk die gekoppeld is aan een laptop. De laptop zit met de Elac Discovery (en de Mamboberry/Raspberry Pi) in een bedraad netwerk. Als bediening wordt Roon gebruikt en we kunnen via de beamer alles meekijken op het projectiescherm.
Diverse configuraties worden gedemonstreerd.
- Elac versterker met de monitor- en met de vloerstaande luidsprekers.
- Yamaha versterker met de monitor- en met de vloerstaande luidsprekers.
- Digitale of analoge uitgangen van de Elac discovery.
- Ofwel de DAC van de Discovery of van de Elac versterker.
De bedieningsapparatuur en bedieningssoftware voor de Discovery mag van elk merk zijn zo werkt MusicCast van Yamaha bijvoorbeeld ook prima.
De discovery kan diverse zones onafhankelijk van elkaar bedienen bedoeld voor verschillende kamers in je huis. De Elac versterker kan via een BlueTooth verbinding en een app op een tablet “gecalibreerd” worden. Het systeem past zich daarmee optimaal aan op de luisterruimte. De software geeft aan om op verschillende posities in de luisterruimte te meten (met de microfoon van de tablet) er wordt keurig grafisch weergegeven wat er gemeten wordt en de berekende correctiecurve. Dit speelt zich af in het frequentiegebied van 20 tot 200 Hertz. Er kan een keuze gemaakt worden voor het al dan niet aanwezig zijn van een subwoofer. Hans demonstreert dit een paar keer in verschillende luidsprekercombinaties. De monitorluidsprekers samen met de subwoofer gaven na het calibreren een zeer hoorbaar ander geluidsbeeld. Afhankelijk van de luisterpositie was dit een grote tot minder grote verbetering. Een opmerking uit de zaal was dat je nu echt de sub hoorde. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom werden er diverse andere instellingen uitgeprobeerd. Dit is een zeer bijzondere eigenschap van de Elac versterker. Na de pauze geeft Jos een presentatie om de diverse apparaten nader toe te lichten.
Tijdens het nummer Strawberry Girl van The Nits gaven enkele leden aan dat het geluid uit fase klonk, door de diverse wisselingen in de configuratie bleek dat een van de monitorluidsprekers niet in fase stond. Dat is het risico met al dat experimenteren. Hans heeft dit direkt hersteld waarna het uiteraard een stuk beter klonk. Hans Hartsuiker gaf de door Cor gemaakte Mamboberry presentatie. De Mamoberry is een hifi DAC van Collybia uit Athene. Zij streven naar de beste kwaliteit voor een lage prijs. Ze gebruiken kwalitatief goede componenten en geven aan veel zorg aan de voeding te hebben besteed. (De gebruikte DAC chip is een ESS ES9023). De DAC print is op een Raspberry Pi geplaatst en dit geheel is samengebouwd in een net kastje. Er zit een display in het kastje en de Raspberry Pi is zelfs voorzien van Wifi. Het geheel wordt geleverd met een afstandsbediening en een 5 Volt 2 Ampere netvoeding (schakelende voeding). De gebruikte software is nu Moode maar er zijn veel andere mogelijkheden (Volumio…). Cor heeft de software op de SD-card staan samen met de muziek die voor de demo wordt gebruikt. (De SD-card functioneert hier net als de harddisk in een PC). De muziek kan ook van een USB stick of een NAS komen. Als client software heeft men onder andere de keuze uit MPD clients (Android of Apple), GMPC of de Moode browserinterface. Desgevraagd gaf men aan de laatste configuratie (met de Yamaha versterker de monitor luidsprekers en de Mamboberry DAC), zeker met het laatste nummer, de best klinkende configuratie te vinden. Een ander commentaar was dat deze configuratie wellicht iets vlakker klonk.
De Allo Kali Reclocker wordt genoemd als een mogelijke verbeteroptie van speler. De Kali Reclocker buffert het digitale geluid ongeveer 0.7 seconde. Ongeacht de jitter van het inkomende I2S signaal zorgen de “goede kristaloscillatoren” van de Kali ervoor dat het I2S signaal vanuit de buffer met een minimale jitter (kleiner dan 4 picoseconden) naar de DAC doorgegeven wordt. Dit is een mogelijk een testdemo waard. Het algemene beeld was dat de monitorluidsprekers misschien iets beter presteerden dan de vloerstaanders maar dat er een mooi gebalanceerd heel rustig en evenwichtig geluidsbeeld werd neergezet met de Elac en Yamaha apparatuur. Dit verschilde wel afhankelijk van de gekozen configuraties (uit fase staan) en kalibraties maar het beeld was voornamelijk erg goed.
Bert van Dinther sluit de avond af door Jos, Hans en ondergetekende te bedanken. We hebben veel ontdekt en misschien zelfs iets geleerd.
Verslag: Hans
Foto’s : Jean