Mei 2023 Verslag Peacock Audio

De avond begon met een mooie verrassing voor de aanwezige clubleden. Christiaan heeft een groot aantal oudere edities van Music Emotion neergelegd om mee te nemen en daarbij had Cyriel zelfs de allernieuwste editie van Music Emotion bij zich welke werd aangeboden door Music Emotion, waarvoor dank.

Terug naar waar we voor gekomen zijn; de demo van Antoine Pouwels die met Peacock Audio al een flinke reputatie heeft opgebouwd in audio minnend Nederland. Zo’n 11 jaar geleden was hij ook al gast bij onze audioclub en dat is eigenlijk alweer te lang gelden want de ontwikkelingen op het gebied van kabels staat natuurlijk niet stil.

Het hoofdthema van vanavond is de stroomvoorziening van de audio set. Hierbij wordt naar de gehele keten gekeken van meterkast tot aan het stekkerblok. Immers als de stroomvoorziening van je audio-installatie op orde is dan heb je het fundament gelegd voor een goede muzikale beleving. Antoine heeft gepoogd de stroomvoorziening thuis deels te simuleren. Dit kan maar deels omdat we op locatie geen toegang hebben tot de meterkast en we enkel vanuit de wandcontactdoos in de zaal de wijzigingen kunnen aanbrengen. Voor het werkelijk beluisteren van de verschillen in de meterkast moet je zelf bij Antoine op bezoek. Hij heeft namelijk een 10-tal verschillende audiogroepen in zijn meterkast voorzien. Dit geeft de unieke mogelijkheid om direct de verschillen te horen waartoe geen enkele winkel in Nederland toe in staat is.

We beginnen met een eerste ronde van een drietal tracks (“Spanish Caravan”, “Dat ben jij”, ”Splendido Sundance”) om de oren te kalibreren op de set en om ons te laten wennen aan de ruimte. We zitten in de kleinere ruimte best dicht op elkaar waarbij de set vrij dicht tegen de linker zijwand staat opgesteld.

Deze eerste ronde liet Antoine horen hoe een standaard goedkope stroomkabel klinkt tussen muur en stekkerblok. We herhalen de tracks nogmaals maar dan met een Belden kabel van € 9,50/meter. Er ontstaat direct een dieper en ruimtelijker geluidsbeeld, de hardheid is weg en het geheel wordt meer homogener. Deze kabel is uitstekend toepasbaar van meterkast tot aan de wandcontactdoos bij je audio-installatie. Dit is een folie afgeschermde kabel; bij het aansluiten van deze kabel wordt de afscherming op de meterkast aangesloten en wordt deze afscherming aan de apparatuur kant opengelaten. Zodoende vangt deze alle straling op en wordt deze via aarde afgevoerd van de apparatuur vandaan. Deze Belden kabel is de goedkoopste in zijn assortiment.

Ook in de meterkast zelf is veel te winnen door het plaatsen van buiszekeringhouders. Hierna is het mogelijk om met verschillende buiszekeringen te experimenteren. De kosten van de buiszekeringen variëren van € 15,- tot € 35,- De service van Antoine gaat zover dat je verschillende zekeringen van hem kunt lenen met de insteek dat je er 10 leent en er 9 terugstuurt. Elke zekering heeft zijn eigen karakter waarbij de ene warm klinkt en de ander weer fris en open, enz.

Met een 3 fasen meterkast kun je nameten welke fase het schoonst op het tijdstip wanneer je normaal naar je installatie luistert. De schoonste fase kun je dan gebruiken voor het maken van een aparte groep met bijvoorbeeld de buiszekeringhouder en de verbeterde kabel tot aan je installatie. Verder kun je de aarde in je meterkast verbeteren door het (laten) slaan van een aparte aardpen. Voor je audio zou je onder de 5 Ohm willen komen maar vaak is het niet veel beter dan 20 Ohm bij een normale aardpen.

Daarnaast kun je ook de hoofdschakelaar verbeteren door de standaard 63 Ampère te vervangen door een 125 Ampère uitvoering. De contactoppervlakken en de drukkracht van de schakelonderdelen zijn wat robuuster en groter uitgevoerd wat weer een positief effect heeft.

We gaan verder met een andere stroomkabel van Gigawatt in de prijscategorie van € 39,-/meter. Deze kabel is 2,5 mm2 en is mechanisch stijver dan de Belden kabel. Het verschil met de Belden kabel kenmerkt zich door meer frisheid en een opener geluidsbeeld beeld en het laag dat net iets verder door loopt. De reacties uit de zaal waren positief: “een homogener beeld” en “het wordt meer muziek”.

We stappen over naar een stroomkabel van Furutech FP-S022N voor € 66,-/meter. Deze kabel heeft een koperen gevlochten afscherming en bestaat uit litze kabel i.p.v. solide koper. Bij deze kabel zijn de reacties wisselend. Het geluid lijkt ietwat luider en daardoor misschien wat ruimtelijker.

Weer een stapje omhoog is de Furutech FP-TCS21 voor € 92,-/meter. Met deze kabel is het geluidsbeeld beter afgewogen, het laag is minder wollig en daardoor beter getekend. De track “Magnetic Lies” is een uitstekende demotrack om het laag goed tot zijn recht te laten komen. Het geheel is schoner en rustiger.

Antoine heeft ook een netfilter van Gigawatt meegenomen om te demonstreren. Om de verschillen goed te laten horen gaan we weer terug naar de basis zonder stroomfilter en het meest goedkope standaard stroom kabeltje. Dit is werkelijk weer een hele stap terug. De klank is allesbehalve dynamisch en mist diepte in het klankbeeld. Het stroomfilter van Gigawatt is galvanische gescheiden en gaat over de toonbank vanaf de € 3000,-. Het geluid is meteen ook schoner en het laag is beduidend strakker. Om te laten horen dat het toevoegen van een stroomfilter niet zaligmakend is, neemt Antoine het filter ertussen uit en plaats een kwalitatief goede stroomkabel van rond de € 80,-/meter in de set. Het is meteen weer een stuk dynamischer, het laag loopt nog beter door en er zit gewoon meer muzikaliteit in de set.

Inmiddels zijn we weer aan het einde gekomen van een zeer interessante demo die Antoine afsluit met hetgeen wat hij vanavond op overtuigende wijze heeft weten over te brengen: “De set is een gegeven en de kabels moeten de balans naar ieders smaak terugbrengen.”

Track; Artiest; Album

  1. “Spanish Caravan”; Las Hermanas Caronni; Navega Mundos
  2. “Dat ben jij”; OG3NE; Dat ben jij
  3. “Splendido Sundance”; Al di Meola, John McLaughlin, Paco de Lucía; Saturday in San Francisco: Live 12+6+80
  4. “Misa Flamenca: 2. Gloria”, Ariel Ramirez, Ricardo Fernandez, Misa Creola Misa Flemenco
  5. “Cansino”; Las Hermanas Caronni; Navega Mundos
  6. “Magnetic Lies”; Malia, Boris Blank; Convergence

Verslag: Erwin
Foto’s  : Jeroen