November 2017 Verslag Live Fidelity en Club 27

Vanavond zijn Robert en Armin van Club-27 bij ons te gast. Zij hebben een veelbelovende set meegenomen. Meermaals kwam ik Armin van Live Fidelity tegen op de X-fi beurs en heb het met hem gehad over een demo. Wij zijn blij dat wij hen vanavond bij ons mogen verwelkomen met een fraaie set, die een en al puurheid en robuustheid uitstraalt.

We draaien vinyl, we hebben buizenversterkers en luisteren naar speakers met een grote breedbanddriver.
Apparatuur

  • Club-27 Jimi €3990/set (€2000 diy-kit)
  • STST Motus II draaitafel met Lyra Etna MC element €9300 + € 7200
  • Tubeguru Neumann WV2 MC buizen phono + voeding €5000
  • Bastanis Espresso passieve voorversterker €1600
  • Tubeguru 6C33C single ended dual mono versterker 2x16W €6000

Club-27
Club-27 uit Hengelo is een jonge onderneming die voortgekomen is uit een samenwerkingsverband tussen Armin Bos van Live Fidelity en ontwerper Robert Bastani van Bastanis luidsprekers. Zij zijn bekend geworden met hun open baffle systemen. Deze werden destijds aangeboden als Bastanis zelfbouwpakketten. De speakerlijn van Club-27 kan dus ook als zelfbouwpakket geleverd worden. De Jimi kost in dat geval maar 2000 euro per set.

Club-27 Jimi
De Jimi heeft een grote breedbanddriver met een diameter van 12 inch. Deze heeft geen filter, enkel een parallel geschakelde weerstand van 15 ohm om het impedantiegedrag zo strak mogelijk te houden. De driver heeft een frequentiebereik van beneden de 100 Hz tot ongeveer 8 kHz. De conus is van papier en heeft een speciale lakbehandeling gekregen om hem wat elastischer te maken, wat de geluidsweergave gunstig beïnvloedt.

De tweeter zorgt voor het bereik tot 20 kHz en het enige wat voor de filtering zorgt is 1 condensator. Er is nog een weerstand voor geschakeld om hem iets minder aanwezig te laten zijn. Het kunststof membraan van de tweeter heeft de voordelige eigenschap dat er weinig resonantie optreedt. Voor de hele lage tonen is de set uitgerust met een aparte actieve bassmodule. Deze heeft een 15 inch woofer, die aangedreven wordt door een Mivoc AM80 MkII versterker van 80W, klasse AB. 80 watt is ruim voldoende, gezien het hoge rendement van 100 dB. De baffles van de speakers zijn vervaardigd uit antiek frans eiken.

STST Motus II draaitafel
Hier is niet op bezuinigd, omdat de bron de oorsprong is van het uiteindelijke resultaat wat we gaan horen. De snelheid van het geveerde plateau van 5 kg wordt computergestuurd. Zo worden bewegingsfactoren zo veel mogelijk weggenomen, die ten opzichte van de microscopische bewegingen van de naald een storende partij zouden kunnen zijn. Het is een direct drive draaitafel die door gelijkstroom gevoed wordt.

We gaan luisteren…
Jacintha – Danny Boy We maken kennis met de speaker en worden verrast door de warmte in de zangstem en de instrumentweergave.
Dire Straits – Six blade knife Dit klinkt heel robuust, perfect matchend met de optische uitstraling van de set. Ik had de stem van Mark Knopfler al eerder door deze breedbanders gehoord en weer ben ik onder de indruk van de open en directe weergave.
Cyndee Peters & Eric Bibb – House of the rising sun Klinkt zeer dynamisch, open en direct
Sonny Rollins – I’m an old cowhand Heel natuurlijk, mooi gedetailleerd. Hoog en laag perfect in balans, ruimtelijk.
Jeff Buckley – Hallelujah Wederom veel warmte in de stem. Als luisteraar blijf je betrokken door de puurheid in het geluid.
Herb Alpert – Rotation Klinkt zeer dynamisch en tegelijk ‘smooth’ qua karakter.
Stevie Ray Vaughn – Tin pan alley Deze hebben we wel eens mooier gehoord, dat is duidelijk te wijten aan deze opname. Wel leuk om deze versie eens te horen, maar helaas geen goed referentienummer.

Na de pauze:
Beethoven – Piano sonata in F minor, op 57: Appassionata: Allegro Assai Iets anders, een stukje klassiek. Een heel natuurgetrouwe weergave van een piano, met heel veel body!
Jeff Buckley – Lover, you should’ve come over Zeer muzikaal.
Astrud Gilberto – Girl from Ipanema Laag/midden/hoog is super mooi in balans. Stemmen/instrumenten op de voorgrond. Laag is mooi aanwezig als bass. Percussie klinkt heel sprankelend en ruimtelijk. Zeer muzikaal geheel, prettig om naar te luisteren
John Surman & Jack Dejohnette – Nestor’s saga Zeer veel body en warmte. Dit nummer wordt naar verloop van tijd steeds levendiger. De Jimi’s zijn prima in staat om deze levendigheid perfect over te brengen.
Ed Graham – Hot stix We sluiten af met een direct-to-disc opname van Ed Graham. Nu horen we hoe deze set echt kan ‘knallen’.

Wij zijn er trots op dat we een demo als deze binnen onze club kunnen meemaken en bedanken Robert en Armin voor deze geweldige luisteravond.

Verslag: Cyriel
Foto’s : Jeroen