November 2018 Verslag Joenit

Het fijne aan een avondje doorbrengen met de heren van Joenit is het feit dat ze je steevast verassen met goede muziek. Natuurlijk valt over smaak niet te twisten maar een ding is zeker, daar waar deze heren een demo verzorgen wordt buiten de normale paden getreden qua muziek keuze. Waarbij tijdens audio shows veelaal de bekende standaard audiofiele tracks worden gedraaid was dat deze avond anders. Natuurlijk is het goed om er één of twee audiofiele evergreens te spelen zodat iedereen weer even een referentie heeft. Maar waarom de broers Sam en Bram Verellen van Joenit dit aan durven is naar mijn mening hun vaste vertrouwen in het kunnen van hun gedemonstreerde set en natuurlijk de jarenlange ervaring van het geven van demo’s. Het was zelfs de allereerste “echte” clubavond in April 2001 dat ze in samenwerking met de audiozaak “De Opera”uit Oisterwijk voor de audioclub de demo verzorgden. Daarna weer in November 2002; Augustus 2007 en voor het laatst waren ze in Juni 2008 bij ons te gast. Het was dus al meer dan 10 jaar geleden dat ze bij ons op bezoek waren. Vanavond hadden we een primeur te pakken met een exclusieve introductie van de Rega Planar 8 draaitafel uitgevoerd met een Apheta II element (mc). De nieuwe platenspeler volgt de filosofie die Rega ook op alle voorgaande platenspelers toepast; namelijk een licht en stijf design. Bij de Planar 8 hebben ze dit tot een extreme uitgevoerd door de volledige plint weg te designen en enkel de functionele delen licht en stijf uit te voeren met een materiaal dat ontwikkeld is door de luchtvaartindustrie. De Planar 8 bestaat uit een constructie van een gelamineerde polyurethaan schuimkern. De twee laminaat lagen maken het geheel erg stijf en met de harde schuimkern die erg licht is zorgt dit ervoor dat de Planar 8 zo’n 30% lichter dan zijn voorganger de RP8..

Dat gezegd hebbende valt voor het eerst die avond de naald in de groef en bij de eerste tonen van het openingsnummer van de avond weet de set een zeer breed stereobeeld weg te zetten. Qua stemweergave is het meteen raak door de echtheid en rust in de opname van Imalda May.

Tussen de nummers door vertellen afwisselend Sam en Bram verder over hun nieuwe draaitafel. Een verder ontwikkeling in de Planar 8 is de magnesium versteviging tussen de draaitafel lagers en de arm die ervoor zorgt dat er geen ongewilde resonanties ontstaan die een afbreuk kunnen doen aan de muziekweergave. De gehele lager constructie is compleet nieuw, net zoals de drielaags opgebouwde draaischijf die door het vliegwielconcept het momentum van een vaste omloopsnelheid moet waarborgen. Dat ze het bij Rega serieus nemen blijkt ook uit het feit dat ze een jarenlange studie hebben uitgevoerd om het rubber van de riem dusdanig te krijgen dat deze geen invloed meer heeft op de muziekweergave. Om nog even een stapje verder te gaan is de riem dubbel uitgevoerd om de overgebleven oneffenheden uit te middelen om zodoende snelheidsverschillen te voorkomen. Je kunt zelf ook even op de uitgebreide website van Rega nalezen welke ontwikkelingen ze nog meer hebben gedaan ten gunste van de muziekweergave van de Planar 8.

De folkie country track “River Towns” van Mark Knopfler wordt zeer muzikaal neergezet. De saxofoon klinkt lekker relaxed zonder scherpe randjes terwijl het slagwerk het geheel met een zachte punch begeleidt. Het geheel is nergens opdringerig en speelt met een gemak wat vele uren luisterplezier op zal leveren. De alweer 8 jaar oude Wind luidsprekers van Totem worden volledig in Montreal gemaakt. De ontwerpen van Vince gaan alweer zo’n 30 jaar mee. En deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat de kasten met zwaluwstaart verbindingen worden uitgevoerd. Het fineer aan de binnenkant zorgt voor extra stijfheid. Verder wordt binnenkant niet volgepropt met dempingsmateriaal maar enkel met een dunne laag borosilicaat die ervoor zorgt dat energie snel wordt opgenomen. Ook de point-to-point crossovers zijn volgens een 30 jaar oud recept gemaakt.

Een van de redenen om voor de Wind te kiezen en niet voor bijvoorbeeld de Signature One is om de grote ruimte van onze audioclub te vullen met muziek. Daarnaast zorg het formaat van deze speaker er ook voor dat de mensen achterin de zaal de definitie van het hoog goed mee krijgen. De Osiris versterker heeft geen ingebouwde mc voortrap en wordt daarom vergezeld door de Aura referentie mc voorversterker van Rega. Deze voorversterker is ook nog maar sinds een paar maanden beschikbaar voor de Benelux. Het derde nummer swingt; je vergeet helemaal dat je naar een platenspeler aan het luisteren bent doordat er geen ruis, kraken of plops hoorbaar zijn. De elektrische gitaren klinken als versterkt door echte buizen gitaar versterkers.

De LP “Live in Paris” is een mooie live opname waardoor de stem van Patricia Barber zijdezacht wordt weergegeven. Als de staande bas invalt hoor je de vingers over de bassnaren gaan en loopt het geheel zeer aangenaam door in het laag. Hierbij dragen ook de Totems bij aan het live gevoel door het brede stereobeeld wat wordt neergezet. Ook als de band helemaal los gaat in de slotfase van “Norwegian Wood” blijft alles mooi overeind en hoor je de indivuduele instrumenten onafhankelijk van elkaar maar toch als geheel. Bij het vioolconcert van Beethoven wordt de eerste viool mooi neergezet en de rest van de concertbak wordt er rustig ondergezet. Met deze opname klinkt het geheel tot wat teruggetrokken en mist af en toe wat attack waardoor het wel aangenaam klinkt maar een beetje spannig mist. Dan maar eens een mannenstem van Frank van der Linden; bekend van de Vlaamse groep “de Mens” die dit jaar een solo project “Nachtwerk”heeft uitgebracht. Ook hier klinkt het mooi robuust en echt, maar wel een beetje braaf. Achter in de zaal neemt de plaatsing in het stereobeeld toe en klopt het totaal plaatje beter. Het laag, midden en hoog is nu beter in balans. “You Want it Darker”, nou kom maar op. De stem van Leonard Cohen rolt door de zaal en zet de mineur van het nummer kracht bij. Na de pauze voelt de set zich wat beter thuis en speelt een stuk strakker waardoor het allemaal wat interessanter wordt. En dat is zeker het geval bij Talk Talk met hun “Happiness is Easy” een track waarin veel gebeurt zoals de snelle tambourijn die levensgroot wordt afgebeeld.

Dan mag Clarence Clemens van de E-Street Band het intro verzorgen van “The River” waarop Bruce Springsteen invalt met mondharmonica. Hier wordt muziek gemaakt en wel Live in New York. Nu heb ik deze opname op SACD maar deze klinkt bij lange na niet zo muzikaal als op LP via de Planar 8 en Aura. Max Weinberg zit lekker losjes van achteren het ritme aan te geven. Dit doet de set heel erg goed. Er is overigens niet veel wat de set fout doet maar de set is wel wat voorzichtig. De ruimte van de audioclub is vrij lastig om goed te krijgen en dat wordt nog maar eens benadrukt met het nummer van Bob Marley and the Wailers. Het is alsof de band in een dompige ruimte staat te spelen. Wel vloeiend maar niet echt boeiend. Dan maar Santana op de draaitafel; en dat gaat de set een heel stuk beter af. Hier is alles weer een stuk opener en mooi in balans. En als het nummer is afgelopen mag de naald nog niet uit de groef van het luisterend publiek en worden we getrakteerd op nog een rondje Santana. “Black Magic Woman” houdt ons nog even van de straat. Nadat “One Trick Pony” van Paul Simon is afgelopen sluit Cor de avond af en kunnen er nog wat vragen gesteld worden over bijvoorbeeld het gebruik van anti-statische hoezen en het doen van de jaarlijkse platen schoonmaak om de collectie zo goed mogelijk te laten klinken.

Sam en Bram Verellen krijgen uit handen van Cor een mooie fles wijn en de gebruikelijke AOB pen uitgereikt. Veel succes met jullie mooie Rega Planar 8 draaitafel!
€3199,- Planar 8 incl Apetha 2 mc-element, RB880 arm en Neo voeding
€5299,- Aura reference mc voorversterker
€8499,- Osiris versterker
€9800/set Totem Wind
€90/m Totem luidspreker kabel Tri-Wire (verzilverd koper)
€600,- Einstein interconnect
n.b. Einstein stekkerblok

Verslag: Erwin
Foto’s : Jeroen