November 2022 Verslag STS Digital / Analog

Dit keer geen demo waar de demogever in een hoekje van de zaal zit met een tablet in zijn handen. Nee, het is een interactieve avond waar letterlijk en figuurlijk muziek gedraaid wordt. Een hele fijne afwisseling.

Vanavond hebben we Fritz de With te gast. Fritz is de man achter STS Digital / Analog. Op welke audiobeurs je ook komt, als er een mooi tapedeck in de demoset is opgenomen, dan kom je negen van de tien keer de welbekende goudkleurige NAB spoelen tegen met de letters STS er op.

Fritz is voor het laatst in 2014 op de club aanwezig geweest. Nu, anno 2022, dreigt het streamen de standaard te worden, dus zo nu en dan moeten wij als audiofielen nog eens het contact onderhouden met de andere mooie media, die er toch nog steeds zijn, elk met hun charmes. Zo denkt Fritz er ook over. Het is het medium wat een bepaalde sfeer geeft die je wel of niet aan je geluid wil toevoegen. Zelf vergelijk ik het met de keuze voor bijvoorbeeld een buizenversterker of een transistorversterker. Het is niet zo dat het een beter of slechter is dan het andere, maar het ligt er maar net aan welk geluidskarakter meer bij jouw smaak past.

Het vakgebied van Fritz is eigenlijk tweeledig. Hij heeft een visie over hoe je het beste muziek kunt vastleggen, en heeft zijn ideeen ook bij diverse gelegenheden toegepast. Hier weet hij ons ook veel over uit te leggen, met veel enthousiasme en trots. Het verhaal over het hoe en waarom is heel interessant. Hij heeft inmiddels al diverse opnames mogen maken van bijzondere muzikanten, of reeds bestaande opnames een nieuw leven ingeblazen. Daarnaast vindt hij het ook belangrijk om veel aandacht te besteden aan de reproductie van zo een opname. Hij laat diverse opnamen horen van het STS-label, op achtereenvolgens vinyl, tape en CD. Hij maakt ons attent op de verschillen per medium. Hij laat ons horen hoe de sfeer van een medium kan bijdragen aan de beleving van de muziek.

Uit de zaal komen verschillende reacties. Bij de vergelijkingen vallen voor iedereen weer andere plus- en minpunten op, beter gezegd: voorkeuren. We merken vooral dat de taperecorder een smooth en warm karakter laat horen. Vinyl en CD kunnen bij sommige muzieknummers misschien meer dynamiek en detail laten horen, maar zijn we daar wel altijd even blij mee? Wat is muzikaler? Dat is blijkbaar toch voor iedereen persoonlijk.

Op de demotafel staan een setje actieve Tannoy-luidsprekers met een voorversterker van STS, een Philips N4522 halfspoor bandrecorder, waar we een tape op draaien met een snelheid van 38 cm/s, een CD-speler van C.E.C. en een moderne Thorens-platenspeler met een entry-level AudioTechnica-element. Ook heeft Fritz een Nagra IV-S recorder meegenomen, die hij al ruim 50 jaar gebruikt voor opnames.

Met de Nagra-recorder, waarvan bekend is dat deze van ontzettend goede kwaliteit is, maken we in de cafezaal een live-opname. Fritz interviewt Cor hiervoor. Deze opname spelen we af op de N4522. Deze opname is inderdaad zeer goed, en de stemmen van Cor en Fritz horen we heel natuurgetrouw terug.

Fragment interview:

De keuze voor de N4522 is overigens bewust gemaakt. Toen hij deze voor de eerste keer hoorde ontdekte hij dat deze het geluid kon weergeven waarnaar hij al ruime tijd op zoek was. Daarom heeft hij sindsdien ook meerdere van deze recorders aangeschaft om de STS-tapes mee op te nemen. Cor merkt op dat het vrijwel onmogelijk is om de gespeelde muzieknummers te shazammen. Eigenlijk is dat maar goed ook. Deze muziek moet je niet zomaar van Tidal of Qobuz kunnen plukken. We moeten ook gewoon lekker CD-s, tapes en vinyl blijven draaien. Deze heeft Fritz uiteraard ook bij zich, en er worden ook hier en daar exemplaren aangeschaft voor thuis. Op de terugweg naar huis komt er toevallig op mijn installatie in mijn auto een live-opname voorbij die ik ooit van een bandrecordertape heb overgezet. Ik hoor hier weer precies wat Fritz bedoelt. De sfeer van het medium draagt toch wat bij aan hoe ik van de muziek geniet.

Ik weet zeker dat deze avond op meer leden indruk heeft gemaakt. Fritz weet heel goed hoe hij het beste in een opname kan stoppen, en: hoe hij het beste uit een opname kan halen. We zijn weer een bijzondere ervaring rijker geworden. Bedankt Fritz, graag tot een volgende keer!

Tekst en foto’s: Cyriel.