November 2023 Verslag excursie Audiofile in ’s Gravenmoer

Buiten de reguliere maandelijkse clubavonden hebben we ook soms de gelegenheid om bij een demogever op bezoek te gaan. Michel Keyner van Audiofile ontving een select groepje clubleden in ’s Gravenmoer (midden Brabant)

Waarom wilden we eigenlijk naar YG luisteren ? YG-luidsprekers combineren het allernieuwste op het gebied van wetenschap en technologie. Ze zijn gemaakt van de meest hoogwaardige materialen en worden in eigen huis geproduceerd met een ongekende precisie. Ze leveren uitzonderlijke metingen: een enorme frequentiebandbreedte, uitzonderlijke fase coherentie, een enorm dynamisch bereik en een vanishingly lage vervorming. Nog belangrijker is dat ze de meest heldere vensters in de uitvoering bieden.
Ze communiceren elke nuance van emotie, elke muzikale cue van het kleinste microdetail tot de fysieke impact van het meest denderende crescendo. Bij YG hebben we het geluk dat we onze luidsprekers elke dag kunnen horen.
Ze kunnen tranen in onze ogen brengen of ons achterlaten met een grijns van oor tot oor die de hele dag aanhoudt.
We hopen dat jij ze net zo mooi vindt als wij. Bron:
Hifi.nl

Op een herfstachtige en donkere avond bezochten we Audiofile met 16 man, om te luisteren naar het geroemde merk YG. In ’s Gravenmoer werden we door Michel, Michel en Danielle hartelijk ontvangen in een sfeervolle ruimte met mooie  apparatuur waar velen van ons blij van worden.

Hij vertelt ons hoe je  een set kunt beoordelen. De kennis die Michel heeft om een set te beoordelen is uitzonderlijk. Waar ik zelf nog denk aan de parameters ‘klank’ en ‘beeld’, voegt Michel daar een viertal parameters aan toe:

  • IQ Informatie Quotient, denk hierbij aan details en ruimteweergave;
  • EQ Emotie Quotient, hoe de set je emotioneel raakt;
  • FQ Fysieke Quotient, de hoeveelheid power die de set je kan leveren in termen van luidheid;
  • ZQ Zielquotient, hoe het geheel met elkaar samenhangt.

Deze parameters bepalen samen hoe je de weergave beleeft en als ik het goed begrepen heb, heb je ze nooit tegelijkertijd even sterk. Veel IQ (details) gaan vaak samen met weinig EQ (emotie); Bij veel Emotie is er een kans op saaiheid. FQ (luidheid) speelt een minder belangrijke rol, maar kan de emotie wel beïnvloeden; Je kan wel harder spelen maar het draagt minder bij aan de beleving.

YG Acoustics – Hailey 3.2         € 73.900

Deze speakers hebben een enorme snelheid en betrekken je direct bij de muziek. Wat een ruimte en details ! IQ (Informatie en details) is opvallend snel en gedetailleerd, EQ (Emoties) is wat minder en de FQ (Fysieke kracht) is enorm. Als ik het persoonlijk vergelijk met live, lijkt het soms wel ‘meer dan live’ Voor mij is duidelijk dat we luisteren naar een set met formidabele prestaties. Toch eens bellen met Sinterklaas of hij ook in grote schoenmaten doet.. Wat me opvalt dat we veel muziek horen en je niet het idee hebt dat we naar luidsprekers luisteren. Een set met een mooie, snelle en homogene weergave die absoluut indruk maakt.

YG Acoustics – Carmel 2           € 33.900

Deze speakers klinken wat intiemer en vriendelijker, de afbeelding is kleiner maar wel heel realistisch. Het geluid is mooi in proporties, genietbaar en blijft naar meer smaken. IQ (Informatie en details) is minder maar wel heel realistisch, EQ (Emoties) is hier sterker en de FQ (Fysieke kracht) is minder. Het beeld is minder diep dan de Hailey 3.2 maar wel heel mooi. Zelf lees ik graag met muziek op de achtergrond en dat kun je prima met deze speakers. Het regende bij terugkeer en het grasveld was nat en modderig, waardoor we beheerst moesten rijden. Jammer genoeg reed Peter zich vast en kon pas met hulp huiswaarts keren.

Dankjewel voor je gastvrijheid Michel, we hebben mogen genieten van prachtige sets in een mooie ruimte, terwijl we tegelijkertijd een wijze les in luisteren kregen.

Verslag: Cor
Foto’s  : Niek & Cor