November 2023 Verslag MC systems en Orchestral Audio door Audiophool

Vol verwachting klopte ons hart! Wat zou de eerste demoavond in de (voor ons) nieuwe zaal gaan brengen!? Zou er een goede opstelling te creëren zijn? Zouden er voldoende goede luisterplekken zijn? Zou de akoestiek goed zijn? En niet onbelangrijk, zouden de mensen in de aangrenzende zalen geen last van het geluid krijgen!? Toen we met het bestuur en de democommissie de zalen waren gaan verkennen bleek dat de zaal waar we deze demo hadden met een glaswand gescheiden was van de grote zaal beneden. We waren er op een dinsdag avond om een goed vergelijk te hebben met onze reguliere demo avonden. Op dat moment zat er in de benedenzaal een grote groep bridgespelers die daar blijkbaar ook op dinsdag zijn. Wat direct opviel was dat het kaartspel in een bijna volstrekte stilte plaatsvond! Zelfs een drankje bestellen aan de bar gebeurde op fluister niveau! Oei, en dan gaan wij boven hun hoofden Yello o.i.d. draaien. Ik moet zeggen dat ik er niet gerust op was.

Tussen half acht en acht uur liep de ontvangstzaal redelijk vol en uiteindelijk waren er die avond geschat een kleine 30 leden aanwezig die allemaal zonder al te veel moeite de weg naar de Walnoot gevonden hadden. De demogevers van deze avond waren zoals gebruikelijk al enkele uren eerder gearriveerd en hadden de set opgesteld en ingespeeld. Ondanks dat de zaal een flink stuk kleiner is dan dat we gewend waren in Oirschot, was de set met voldoende ruimte rondom geplaatst, zelfs een flink stuk van de achterwand. Eerste punt van zorg kon weggestreept worden. Toen alle aanwezige leden hadden plaatsgenomen op de gemakkelijke stoelen leek ook dat in elk geval niet slechter te zijn dan in Oirschot, 2e punt weggestreept. Blijven over de akoestiek en de geluidsoverlast voor de zaal beneden. Er was maar 1 manier om daar achter te komen, gas erop!

Voor deze demo-avond heeft onze eigen John Somberg zich ingespannen om het merk MC Systems naar onze club te halen. Als vertegenwoordiger van dit merk is vanavond René Wierenga aanwezig. René is sinds een anderhalf jaar de commerciële man van MC-systems en heeft veel contacten in de audiowereld, vandaar dat hij Hans van den Barg van  AudioPhool heeft uitgenodigd om mee te doen. MC Systems komt uit Groningen, maar wordt in onze regio vertegenwoordigd door Marc van der Zweep van  Orchestral Audio uit Nijmegen. John gaat zelfs instappen bij Orchestral audio! Hij en Marc openen samen binnenkort een nieuwe winkel in Wijchen (Sterrenbosweg 11). We gaan hier zeker meer van horen!

Bij binnenkomst valt direct het prachtige design op van de luidsprekers die ons deze avond zullen ‘toespreken’. Dit is werkelijk een bijna on-Nederlands design, alhoewel ik er een Breda’s tintje aan vind zitten. Maar alvast 1 punt binnen voor de looks van deze MC 2.1 luidsprekers! Op de tafel staat ook een indrukwekkende hoeveelheid kleinere en grotere elektronica uitgestald waarvan hieronder een samenvatting:

Set-up:

  • Speakers: MC Systems MP 2.1 aktieve speaker
  • Streaming : Audiophool 2.1 music server (standaard uitvoering)
  • LAN netwerk : twee Audiophool switches in cascade met ocxo clock upgraded en gevoed met Audiophool lineaire voedingen
  • Router : Fritzbox met Audiophool lineaire voeding
  • DAC : Gustard R26 met externe clock
  • Verbinding met de DAC : I2S
  • Powerconditioning: Audiophool Powerconditioner voor de Music Server en de DAC
  • Powercables : Audiophool
  • Voorversterker : Tom Evans ‘The Vibe’ geleverd door Orchestral audio

Na een korte introductie van John neemt René het woord om een en ander te vertellen over het merk MC Systems en vooral over de meegebrachte luidsprekers. Het merk MC Systems is opgericht door Rob Meyst and Wim Corbier en er zit al meer dan 30 jaar ervaring in dit merk met een eigen filosofie en patenten. Ga zeker eens kijken op hun website!

Daarna wordt het woord gegeven aan Hans van den Barg de ontwerper en eigenaar van het merk Audiophool. Tot de belangrijkste producten van zijn hand behoren o.a. lineaire voedingen, precisie OCXO-klokmodules, Gemodificeerde (Cisco Meraki) switches, en wellicht de topper van zijn hand de Audiophool Music Server waarvan hier vanavond de 2.1 versie te horen is. Hans vertelt in het kort vooral over de Music Server en beantwoord wat vragen uit het publiek. Maar waar andere ontwerpers ooit de gehele tijd tot aan de pauze innemen om te vertellen over hun product en filosofie gaat Hans vrij snel over naar de realiteit en gaat de Walnoot voor het eerst kennis maken met high end Audio!

1)  Hanne Boel / After midnight Bij de eerste noten valt me al op dat de set heel muzikaal klinkt. Bij mij beginnen dan als vanzelf de voetjes te bewegen. Ik kijk links en rechts van me en zie daar ook iets gebeuren. Een goed begin. Ik concentreer op de resolutie en schrijf op “goede resolutie”.
2)  Sonny Rollins / You don’t know what love is Ten opzicht van het eerste nummer vind ik dit wat terughoudend klinken, maar omdat ik de opname niet zelf ken kan dit aan de opname liggen. Maar ondanks dat wel ‘lekker’.
3)  The Ghost of Johnny Cash /  House of the Rising Sun Goede scheiding van zang en instrumenten. Ik zit op een positie links van het midden en hoor dan duidelijk 2 luidsprekers. Dit is kennelijk niet de beste positie.
4)  Rob Longstaff / Boogaloo Als verslagschrijver eis ik mijn plaats in het midden op (sorry Frank). Dit maakt direct een groot verschil, ik hoor nu een mooie afbeelding. Ook is er duidelijk diepte in het ‘beeld’. Dit is niet vanzelfsprekend en heb ik nog niet vaak (zo) gehoord. Wellicht ook door de andere luisterruimte maar voorlopig wijs ik het toe aan het ontwerp van de luidsprekers!
5)  Nenad Vasilic / Bass Drops Een nummer met geplukte bas, maar ook met veel studio effecten. Veel nagalm op de bas, daardoor moeilijk de bas te beoordelen op strakheid. Wel weer gewoon lekker om naar te luisteren.
6)  Hans Theessink / You gonna need somebody … Ook hier weer een goede diepte afbeelding. Maar tot nu toe heb ik iets met de stemmen die ‘anders’ klinken dan dat ik gewend ben. De luidsprekers lijken wel een eigen karakter te hebben.
7)  Yello / 30.000 days Ojee, ik verwacht nu toch wel dat iemand van de bridgeclub uit de zaal beneden in paniek binnen komt stormen want het volume gaat goed omhoog. Het klinkt strak en goed onder controle en vooral ook weer muzikaal! Heel goede scheiding en plaatsing van de instrumenten, ook ver buiten de luidsprekers. Dit doen ze erg goed!

En ……. Er is niemand binnen komen stormen. Dit is een goed vooruitzicht voor komende demo’s!!

8)  Fausto Mesolella / Tulipani
Ik ken dit nummer niet maar hoor toch weer iets aan de stem wat bij mij niet helemaal goed overkomt.

Tussendoor geeft Hans nog wat uitleg over zijn server. Intern een antivibratie platform, geen fans, 2 lineaire voedingen van eigen ontwerp. Legio aansluitmogelijkheden waarvan I2s zijn persoonlijke voorkeur heeft. Alle printen zijn van zijn eigen ontwerp, uitgezonderd de output kaart. Prijs 7900,- Als DAC (werkpaard) heeft Hans gekozen voor de Gustard R26 ladder-DAC. Alle nummers tot nu toe zijn afgespeeld via rendering over het netwerk, we schakelen nu over naar I2s.

PAUZE

Na de pauze ben ik op een plek verder naar achteren gaan zitten. Ik zat daarbij ook ongeveer in het midden van de lengte van de zaal en het midden van de breedte. Oei, geen goeie plek. De volgende nummers kan ik dan ook niet goed beoordelen. Ik zal me dus alleen beperken tot die nummers waar ik meen iets bijzonders in te horen.

9)  Anna Maria Jopek
10) RY X / Howling Mooi nummer maar de stem is ook hier niet helemaal perfect.
11) Karen Souza / Stawberry Fields Breed podium tot buiten de luidsprekers. Mis wat ‘frisheid’.
12) Tool / Pneuma Je moet maar durven als demogever, maar dit klinkt gewoon ontzettend lekker! Ondanks dat ik op mijn positie last heb van resonanties zijn de opmerkingen uit de zaal heel lovend.
13) Bedouin Soundclash / Brutal Hearts
14) Friend ’n Fellow / Light my Fire Complex stem en gitaar, wordt goed gescheiden.
15) Sven Ratzke / Wenn liebe uns Zerreisst Duitse versie van Joy Division, when love will tear us apart!
16) Jethro Tull / Living in the Past (met string quartet) Een van mijn favoriete bands, Mooie live ervaring.
17) Allan Taylor / The Tennessee Waltz
18) Markusphilippe / Hey Joe Ik ben nu wat verder naar achteren gaan zitten. Hier is de bas strak!
18) Iggy Pop & Diana Krall / C’est si bon De stemmen lijken hier achter meer in orde.

Op de juiste luisterpositie is er een geweldig mooie afbeelding met ook een mooie diepte! Wellicht dat het aan het systeemplafond lag dat ik n paar vervelende dingen hoorde en/of aan de vorm van de zaal maar ik verdenk de MC Systems MP 2.1 luidsprekers daar zeker niet van. Die hebben vanavond bewezen er niet alleen prachtig uit te zien maar ook prachtig te spelen. Dit is zeer zeker ook te danken aan de prachtige Audiophool apparatuur. Soms speelt een high-end audio set met een fantastische resolutie, soms speelt het heel muzikaal, maar de combinatie van die eigenschappen is verre van vanzelfsprekend. De set van vanavond is dat zeker wel gelukt en dat was ook op te maken uit de reacties uit de zaal!

Dan zijn we aan het einde gekomen van de eerste demo-avond in ‘de Walnoot’ en dit smaakt al direct naar meer demo’s van dit kaliber! Het gezegde ‘wat je ver haalt is lekker(der)’ is hier zeker niet van toepassing want deze set van nagenoeg gehele Nederlandse makelij speelde vanavond wereldklasse!

Verslag: Guus
Foto’s:   Jeroen