Oktober 2014 Verslag Speakerkits met Sivian Acoustics

Jelle heet de 29 aanwezigen welkom en introduceert Andre Smol en Hans Pijper.
Zij vertegenwoordigen Speakerkits, en Cock van Vianen van Sivian Acoustics. Speakerkits is van origine een luidspreker-zelfbouwzaak, maar levert tegenwoordig ook vaak complete luidsprekers qua kleur en afmetingen afgestemd op het interieur van de klant.

Voor de demonstratie hebben ze de recent ontwikkelde “Andante” meegenomen. De kast van de luidsprekers (type vloerstaander) is standaard in zwart uitgevoerd. Het front is in elke gewenste kleur te leveren. De kantelfrequentie ligt hoog, met als doel om niet in het stemgebied te filteren. De speakers zijn bedoeld voor huiskamers van 40 à 50m2.

Als DAC hebben de heren de nieuwste Marantz meegenomen. Deze DAC is pas sinds 2 dagen leverbaar, we hebben dus een heuse primeur te pakken!

Sivian is sinds 3 jaar op de hifi markt, maar is al vanaf 1993 werkzaam in de professionele PA markt, en heeft technieken uit de PA en hoogfrequent toegepast in zijn Hifi versterkers. Voor de demo wordt een voor- en eindtrap van dit merk gebruikt. Er zijn ondertussen nieuwe typen voor- en eindversterkers gepresenteerd, maar deze waren voor deze avond nog niet beschikbaar. De technieken worden zoals gezegd ook in de PA gebruikt, maar voor de high-End gebruiker worden echter wèl betere componenten toegepast, ze geven een goede controle op het laag. Er is inmiddels een volledig symmetrische opgebouwde opvolger (Larissa) in de maak die van in- tot uitgang volledig gebalanceerd is uitgevoerd.
Hij heeft de volgende apparatuur meegenomen:

 • Voorversterker SIVIAN Acoustics ELARA-62
 • Eindversterker SIVIAN Acoustics LEDA-200 (voor- en eind samen verkocht voor €5600,-/set)
 • De nieuwe Marantz DAC-1 (€ 799,-)
 • Luidspreker Andante (vanaf €3000,-/paar) getoonde versie 3.500,-/paar
 • Server: Vortexbox 2.3
 • Speler: Odroid U3, geïnstalleerd MAX2Play met Logitech Media Server 7.9 en Squeeze-lite 1.64
 • Android tablet
 • Supra stekkerblok
 • Van de Hul luidsprekerkabel 352
 • Goede interlinks van eigen makelij

SIVIAN Acoustics ELARA-62
Door de uitgekiende opbouw, “state of the art” elektronica en robuuste voeding, heeft de voorversterker een zeer lage ruisvloer. De voorversterker is voorzien van 6 ingangen waarvan één gebalanceerd. De uitgangen zijn gebalanceerd. De gebalanceerde in- en uitgangen zijn Gold plated XLR connectoren en de andere ingangen zijn voorzien van Rhodium plated RCA connectoren.

De ELARA-62 heeft een recording uitgang die te gebruiken is voor opname of aansturing van een tweede zone. De voorversterker is volledig DC opgebouwd waardoor er geen frequentie bepalende onderdelen in de signaalweg aanwezig zijn. Voor de “akoestische” ontkoppeling van de ondergrond is de voorversterker voorzien van SSC, in hoogte verstelbare voeten. Deze voeten zijn voorzien van een dempingsmechanisme waardoor de versterker ontkoppeld wordt van de ondergrond. Hierdoor ontstaat er een beter geluidsbeeld.

SIVIAN Acoustics LEDA -200
Door de uitgekiende opbouw, “state of the art” elektronica en robuuste voeding, heeft de versterker een zeer lage ruisvloer en een ongekende controle over de aangesloten luidsprekerboxen.

De eindversterkers is, net als de voorversterker, volledig DC opgebouwd. Ook hier is de versterker voorzien van “akoestische” ontkoppeling van de ondergrond d.m.v. dezelfde voeten als de voorversterker.

Marantz HD-DAC 1
Dit is een nieuwe hoofdtelefoonversterker/DAC naast de standaard digitale ingangen ook een analoge ingang. De gain (versterkingsfactor) kun je 2 stappen omhoog regelen. Hij heeft naast een fixed digitale uitgang ook een analoge geregelde uitgang, die eventueel via de afstandsbediening is te bedienen.

Digitaal staat vanavond op 100% ingesteld, en het volume wordt analoog geregeld om resolutieverlies te voorkomen. Alle gangbare formaten van 16/44 t/m DSD128 kunnen worden afgespeeld. Alle muziek van deze avond werd digitaal afgespeeld.

Computer audio
De muziek werd gestreamd door de aangeven server en speler, die ook DSD (t/m DSD128) kan doorgeven via USB naar de Marantz DAC.

Luidsprekers Andante
Een bijzondere configuratie waarbij er in het zo belangrijke stemmengebied niet wordt gefilterd. Verder presteert deze speaker met zijn vriendelijke formaat als een groot systeem, en loopt het frequentie bereik recht binnen 2dB van 100Hz – 20KHz en tussen 30Hz en 30KHz tussen +3dB en -3dB. Hij heeft een rendement van 84dB. Tot zover het stukje techniek.

Na de enthousiaste technische uitleg van Hans Pijper over computer audio gaan we muziek spelen. Als aftrap een DSD bestand. Wat opvalt is de natuurlijke klank met daarbij voor dit speakerformaat een erg diep doorlopend en gecontroleerd laag. De demogevers steken hiermee goed van wal.
Playlist:

 • Minnesota orchestra – Dance Macabre (Mephisto & Co)
 • Toto – I will remember (Tambu)
 • Marla Glen – The cost of freedom (This is Marla Glen)
 • Larry Carlton & Robben Ford – I put a spell on you (Unplugged)(335 records)
 • John Campbell – Down in the hole (Howlin Mercy)
 • Dr.Chesky – Mozart ave verum (Dr.Chesky’s sensational fantastic and simply amazing binaural sound show)
 • Stevie Iver Kleive & Sigmund Groven – Undring (HarmOrgan)
 • Marcus Miller – Cousin John (M2)
 • Dominique Miller & Neil Stacey – La belle dame sans regrets (New dawn (Naim audio)
 • Bjorn Berge – I can’t quit you babe (Mad fingers ball)(Jazzhaus records)
 • Ray Vaughan – Tin pan alley (In the beginning)
 • Zhao Cong & Hans Nielsen (Sound of China)(Focus)

Pauze

 • Malia & Boris Blank – Celestial echo (Convergence)
 • Pupkulies & Rebeca – Spera Txuba (Tibau)
 • Josefine Cronholm & Ibis – In your wild garden (Wild garden)
 • The Turtle creek chorale & the womens chorus of Dallas,
  Timothy Seelig – Requiem pie Jesu (John Rutter Requiem five anthems)
 • Larry Carlton & Robben Ford – That road (Unplugged)(335 records)
 • Elvis – Fever (Dali 2) (diverse korte samples)
 • Marc Knopfler – You and your friends Lara St.John –
 • The four seasons of Buenos Aires Winter (Vivaldi the four seasons Piazzolla
 • Dire straits – Calling Elvis

Andante
De naam van de Andante is van oorsprong een Italiaanse muziekterm die aangeeft in welk tempo een muziekstuk gespeeld moet worden en vonden dat een treffende overeenkomst,… de Andante geeft muziek weer zoals het bedoeld is.

Laag kun je op verschillende manieren krijgen. Deze speakers werken met een transmissielijn. Hierdoor krijgt je een verhoogde output in het diepe laag. De resonantiefrequentie kun je bij dit principe ook beter controleren. Even in het kort het verschil tussen basreflex- en transmissielijn luidsprekers. Uit de baspoort van basreflexluidsprekers komen nogal wat middentonen, terwijl je eigenlijk alleen sublaag wilt horen. Deze speakersoort moet je dan ook niet te dicht tegen de wanden plaatsen. Dempen van de baspoort lost wel een deel van het probleem op, maar neemt ook andere eigenschappen weg. Uit de poort van een transmissielijnluidspreker, komt alleen laag dat in het ontwerp (lengte en afmetingen kanaal) is bedoeld. Het tunen van transmissielijn luidsprekers is daarmee ook veel uitproberen en de juiste demping op de juiste plaats bevestigen. Een echt goede en diepe laagweergave is met een kleinere luidsprekerkast niet mogelijk. De beperking bij een transmissielijn luidspreker is, dat hij een lager rendement heeft. Deze speaker moet je enigszins van de muur (> 20cm) plaatsen omdat de uitgang van de TL aan de achterzijde zit. De gebruikte speakers/drivers zijn van het merk Scanspeak. De luidsprekers zijn ook in een actieve versie te verkrijgen.

De gebruikte coating aan de buitenzijde doet ook iets aan de akoestische demping. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij PA systemen en in bioscopen. Het frontje is in alle kleuren te spuiten en te wisselen. Er zijn vanavond verschillende soorten muziek gedraaid. De rode draad blijft, dat de natuurlijke klank met het diepe en gecontroleerde laag, tot de goede eigenschappen van deze set behoren. Deze verdienste is natuurlijk niet alleen de eigenschap van de luidsprekers. De rest van de apparatuur en de DAC behoren tenslotte ook tot de ketting. Voor audioapparatuur geld immers ook, dat de ketting nooit sterker kan zijn dan z’n zwakste schakel. Vanavond zijn er eigenlijk geen zwakke schakels. Alles klinkt met een groot gemak en souplesse. Een mooi voorbeeld hiervan is het vanavond gedraaide nummer van “John Campbell – Down in the hole”. Zijn diepe stem bleef erg mooi overeind, waar dat bij basreflex luidsprekers vaak door de poort teveel aangezet wordt.

Op het einde van de avond bedankt Jelle de demogevers voor de mooie en informatieve avond.

Tekst: Jack