Oktober 2015 Verslag Mysterie avond Bang & Olufsen

Welke audiofiel heeft het niet herhaaldelijk meegemaakt: je raakt op een feestje in gesprek met een onbekende. Al snel komt het gesprek op onze geliefde hobby. ‘Oh, dan heb je zeker een set van Bang & Olufsen?’ is een regelmatig terugkerende vraag, waarbij de gesprekspartner je verwachtingsvol aankijkt. Waarbij de meeste audiofielen schuchter toegeven dat B&O eigenlijk niet in de audiofiele Van Daele voorkomt. Terecht…?

De afgelopen weken heb ik met veel genoegen op vrijdagavond gekeken naar de The Blind Auditions van The Voice of Holland. Hierbij doen zangers en zangeressen auditie voor een professionele vakjury. Die jury zit met de rug naar hen toe, beoordeelt de auditanten puur op hun zangtalent en wordt niet bevooroordeeld door het uiterlijk of de performance van de auditant. Als een jurylid de kandidaten door wil laten gaan, drukt hij op een knop en draait zijn stoel om. Dat levert regelmatig vermakelijke situaties op: een fantastisch zangtalent is niet automatisch gekoppeld aan het uiterlijk van een popster, en vice versa. Soms doen gevestigde namen heimelijk een blinde auditie en ook dat zorgt regelmatig voor verrassingen bij de vakjury en het publiek!

Op donderdag 15 oktober 2015 deed een (naar later bleek) gevestigde naam een blinde auditie tijdens de Mystery avond van Audioclub Oost-Brabant! . Bij binnenkomst in de zaal was het voorste deel van de zaal afgescheiden middels een donkergordijn. Daarachter werden voorbereidingen getroffen voor de auditie en klonken af en toe behoorlijk luide muziekfragmenten. Dat beloofde wat! Bij aanvang van de demo werd het gordijn geopend en zagen we twee ’tenten’, waaronder vermoedelijk luidsprekers stonden opgesteld. Ook de elektronica was zorgvuldig afgeschermd, zodat hieruit niets kon worden afgeleid over de oorsprong van de auditant. De demo werd gegeven door Loek en Harold en ook die kwamen me niet bekend voor…

Muziek dan maar: ‘No Sanctuary Here’ van Chris Jones. Thuis helemaal grijsgedraaid, mijn gezin wordt compleet gestoord zodra ze de intro horen: ‘Hoema…hoema..’. We horen een zeer groots geluidsbeeld, een wat overheersend, krachtig laag. Veel dynamiek, maar helaas wat minder verfijning en detail. Eerste gok: duidelijk een actieve speaker, waarschijnlijk klasse D!

Dan Doug McLeod met ‘My Black Pony’. Opnieuw een groot, open beeld met veel dynamiek in Doug’s stem. Hierbij valt op dat er wel een grote ruimtelijke afbeelding is, maar dat er een beperkte focus is in de afbeelding. Ik mompel tegen Hans van Liempd: ‘Volgens mij zijn het rondstralers’. Loek wil de zaal niet al te lang in spanning houden en vraagt of iemand kan raden met welk merk er wordt gedemonstreerd. Wel verklapt hij dat het merk een rijke geschiedenis van 90 jaar in de audio en videowereld heeft. Geen beginnende artiest dus…! Al snel valt het juiste woord: Beolab. Jawel, we luisteren vanavond naar Bang & Olufsen! Loek Kok en Harold Kunnen vertegenwoordigen het Bang & Olufsen Center Eindhoven, gevestigd aan de Aalsterweg 68 in Eindhoven.

Snel worden de speakers onthuld: het zijn de futuristisch ogende Beolab 5 speakers. Denk aan drie keer het Evoluon in miniatuur boven elkaar op een donkergrijze sokkel. De speakers zijn revolutionair qua ontwerp en technologie. Ze zijn actief en bevatten IcePower klasse D versterkerunits! Het actieve laag wordt naar beneden gericht 360 graden rondgestraald, terwijl een uitgekiende en gepatenteerde constructie ervoor zorgt dat de hoog en midden units een gelijkmatig afstraalgedrag hebben over 180 graden. Het voordeel hiervan is dat er geen duidelijke sweetspot is, maar over een veel breder gebied een goed stereobeeld wordt verkregen. Dit past qua filosofie in de beoogde klanten doelgroep van B&O, die meer ‘casual’ van muziek geniet en niet gebaat is bij een optimaal stereobeeld op één bepaalde luisterplek.

B&O is een lifestyle merk, waarbij het design van componenten een belangrijke plaats inneemt. Of wel: ‘Binnenlandse Zaken moet ermee kunnen leven’, aldus Loek Kok, duidend op de bovengemiddelde WAF (Women’s Acceptance Factor) van de speakers. Het prijskaartje van 19.000 euro kan overigens nog enige onderhandeling met ‘Binnenlandse Zaken’ vergen, maar dan heb je ook wel iets aparts binnen staan. Verder komt B&O binnenkort met de Beolab 90, een cost-no-object design speaker (prijsindicatie: 70.000 euro), waarbij met ‘Beam Width Control’ het afstraalgedrag compleet naar wens op de omgeving en de behoeften van de luisteraar kan worden ingesteld. Die moeten we t.z.t. zeker gaan beluisteren bij het Bang & Olufsen Center op de Aalsterweg!

Terug naar de muziek: Shostakovich Symphonie No. 5 in Dminor, Op 47 maakt indruk door de explosiviteit waarmee de uithalen van het symfonieorkest worden neergezet met ruim voldoende diepte in het beeld. Het systeem maakt minder indruk als het aankomt op verfijning en precieze plaatsing, bijvoorbeeld van de piano in dit nummer. Kwalitatief minder goede opnamen klinken ook echt niet lekker via deze set. Dat is een compliment op zich: een betere set laat feilloos de sterke, maar ook minder sterke kanten van een opname horen. Dus hoe lekker de basloopjes in de muziek van Erykah Badu ook mogen zijn, opnametechnisch is het een drama: harde, digitale ss-en in de stem en de hele weergave klinkt als op een grote PA-set. Nee, dan Hans Theessink met het bekende ‘Slow Train’. OK, zijn stem klinkt misschien wat gekleurd, maar over het geheel overtuigt het wel. Hierbij moet worden opgemerkt dat de vrij kostbare luidsprekers worden aangestuurd middels een bescheiden Beosound 2300 systeem met een behoorlijk aantal vlieguren. Dit om aan te geven dat er geen exotische elektronica nodig is om deze luidsprekers te laten zingen… Gelukkig blijken de demogevers ook mijn vorige recensie te hebben gelezen en worden we getrakteerd op het prachtige ‘Die Tyd’ van Herman van Veen (!). Een schitterende opname met Herman van Veen’s warme stem in het Zuid-Afrikaans en een vrouwenstem die zacht tot 60 telt. Ik was even de tijd kwijt en gebiologeerd door het sfeervolle nummer, wat door de B&O set zeer stemmig wordt neergezet. Chapeau, dat had ik als audiofiel nooit van een B&O set verwacht!

Na de pauze worden de luidsprekers bij wijze van experiment ongeveer anderhalve meter dichter bij elkaar gezet. Dat levert een duidelijke verbetering op: er is meer druk en focus in het geluidsbeeld. Het systeem lijkt meer gecontroleerd te spelen en klinkt meer homogeen. De strakke kanonschoten in een klassieke opname laten dit feilloos horen. Vervolgens is het tijd voor verzoeknummers. The Five Great Guitars Live maakt indruk door mooie gitaarklanken, snelheid en goede staging van de weergave. Dan een cover van het bekende ‘Fever’ in een versie van ‘Fleurinemeets-Yello’: not my cup of tea. Een meer geslaagde cover vond ik ‘Come together’,door Musica Nuda. We sluiten af met spierballenwerk van de 2500 W Icepower versterkers: bij ‘Also sprach Zarathustra’ door Vangelis blijkt dat het systeem een enorme geluidsdruk kan produceren. In ieder geval meer dan genoeg om de hele buurt te laten weten dat jij de gelukkige eigenaar bent geworden van een schitterende B&O set. We sluiten af met een stukje kerkorgel, hetgeen verbazingwekkend realistisch klinkt. Amen! Samenvattend kunnen we stellen dat het een leuke mysterie avond was. Ondanks het feit dat ze een gerenommeerd merk vertegenwoordigen, kwamen Loek en Harold heel bescheiden auditie doen. Enigszins bevreesd voor het überkritische oordeel van de audiofiele ‘vakjury’ demonstreerden ze hun set. Daar was geen enkele reden toe: voor de meer op design gerichte, casual luisteraar weet B&O systemen van uiteenlopende niveaus te realiseren. En draaiden de stoelen van de vakjury voor de auditant: nou, misschien niet (allemaal). Maar over één ding was de jury het unaniem eens: het was een goede auditie!

AOB wil graag Loek Kok en Harold Kunnen hartelijk bedanken voor de leuke demonstratie. We komen graag nog een keer de Beolab 90 bij jullie beluisteren!!

Verslag: Stephan
Foto’s: Jan