Oktober 2016 Verslag tg-acoustics


Donderdag 13 oktober 2016 was Tony Gee van tg-acoustics uit Middenbeemster bij ons te gast. De gedemonstreerde set bestond uit de volgende onderdelen:

 • CEC CD-5 (Japan) CD speler / DAC (2.995,-)
 • Modwright KWI-200 (USA) Geïntegreerde versterker (6.590,-)
 • Più Musica S Mk-II (NL) Luidsprekers (2.990,- per stuk)
 • Coherent Z (NL) Extern aanpassingsfilter (295,- per stuk)
 • Kabels en interlinks (Japan + USA) Furutech en Audioquest (gedeeltelijk gemodificeerd)

Hans introduceert Tony Gee. Tony start eerst met een muziekstuk. Daarna legt Tony uit dat de getoonde CEC CD-5 CD-speler beschikt over een USB ingang voor verbinding met een PC en dat deze is voorzien van de DAC en hoofdtelefoonversterker opties. Het loopwerk van de CD-5 heeft een snaaraandrijving. Het is een bovenlader.

De Più luidsprekers worden volledig onder eigen beheer van Tony gemaakt in Nederland. (Alle onderdelen komen van binnen een afstand van 1500 kilometer van Amsterdam). De met AutoCAD getekende en met CNC gefreesde HDF kasten komen bijvoorbeeld uit Volendam. De tweeter is van Seas en voorzien van twee extra magneten en bezit een waveguide voor betere koppeling van de kleine (soft)dome aan de lucht. De mid-woofer is van Scanspeak eveneens voorzien van twee extra magneten. De baspoort zit midden achter. Onder de luidsprekers is een door een kurklaag geïsoleerde HDF basis geschroefd, met vier van spikes voorziene instelschroeven, die staan op vier RVS puck’s. De luidsprekers kunnen in elke gewenste kleur geleverd worden. Achter elke luidspreker parallel aan de luidsprekeraansluitingen zit een kastje.

Deze kastjes maken de impedantiecurve van de luidspreker vlakker. De versterker ziet hierdoor een meer constante Ohmse belasting over het hele audio frequentiebereik. Het scheidingsfilter van de tweeweg luidspreker is in principe een eerste orde filter met 1 spoel voor de woofer en 1 condensator voor de tweeter. De kast is samen met de selectie van de drivers zo gekozen dat er weinig extra aanpassing/filtering nodig is. In de signaalweg zit zodoende per driver maar 1 component. Wat wel nodig was is de zogenaamde “baffle step compensatie” (een klein LCR netwerk in het filter). Tony geeft uitleg over de filtercomponenten, deze zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Tony is ook eigenaar van “Humble Homemade Hifi” een website voor luidspreker kits en losse componenten.
Playlist:
De volgende muziek hebben te horen gekregen:

 • Robert Glasper Experiment, “Baby Tonight” CD “Black Radio 2” (R&B)
 • Flanger, “Galak” CD “Inner Space Outer Space” (Electronic)
 • Marco Horvat, “Amor, che deggio far?”, CD “Il Giardino di Giulio Caccini” (17e eeuws, counter tenor)
 • Beethoven Piano Concerto No. 1 in C Major, Op. 15 “Rondo – Allegro”, uitvoerenden:
  Hannes Minnaar / Jan Willem de Vriend / The Netherlands Symphony Orchestra (klassiek)
 • FKA Twigs, “Hours” CD “LP1” (Avant Pop)
 • Dave Brubeck, “Three to Get Ready”, CD “Time Out” (Cool Jazz)
 • Krantz Carlock Lefebvre, “Wine is the Thread”, CD “Krantz Carlock Lefebvre” (Rock / Jazz)
 • Paulien van Schaik en Hein van de Geyn, “I Thought about You”, CD Tenderly (Jazz, zang en contrabas).
 • Wolfgang Hafner, “Luna”, CD “Heart of the Matter” (Fusion)

Na de pauze werden de volgende verzoeknummers gespeeld:

 • Tracy Chapman, “Sing for You”, CD “I did it all”.
 • Tracy Chapman, “Our Bright Future”, CD “I did it All”.
 • Stanley Clarke, Al di Meola, Jean-Luc Ponty, “Indigo”. CD “The Rite Of Strings”.
 • Doug Macleod, “Bring it on Home”, CD “Come to Find”.
 • Doug Macleod, “Come to find”, CD “Come to find”.
 • (Afsluitend van Tony) Jameszoo, “Flu”, CD “Fool” (experimental electronic)

Hoe klinkt de set ?
De algemene indruk is zeer goed. De plaatsing is een beetje afhankelijk van de luisterpositie maar de mensen die niet op de eerste rij zaten gaven aan de plaatsing heel goed is. De stemmen en de instrumenten worden natuurlijk en moeiteloos weergegeven. Coherent en neutraal zijn de steekwoorden. (Zelf zou ik hier ook moeiteloos weer aan toe willen voegen).

Tony bevestigt dat dit ook de ontwerpfilosofie was. De luidsprekers zijn hierdoor ook niet kieskeurig voor de gebruikte versterker (al was de gebruikte Modwright versterker natuurlijk van een bijzondere klasse). Vooral de neutrale weergave valt op, de luidsprekers gedragen zich voorbeeldig bij het zeer brede scala aan muziek dat we gehoord hebben. Als laatste legt Tony uit dat hij in 1982 begonnen is met het zelf ontwerpen van luidsprekers. In 2008 is tg-acoustics opgericht. tg-acoustics legt zich ook toe op advies, aanpassingen en aanbevelingen voor bijvoorbeeld luidsprekers en ruimte akoestiek. Tony beschikt voor metingen aan akoestiek over een draagbaar meetsysteem. Ook is hij als adviseur betrokken bij de bouw van de geluidsstudio’s van Eva Simons en Mr. Probz.


Aan het eind van deze zeer geslaagde demonstatie bedankt Peter Wouters Tony Gee hartelijk. Tony ontvangt uit handen van Peter een fles wijn vergezeld van een applaus.

Verslag: Hans
Foto’s : Jean