De naam Sonore blijft voor mij altijd verbonden met Herman van Veen. Dat klinkt vreemd, dus ik zal het uitleggen: Enkele jaren geleden gingen we met AOB op excursie naar de Hotel Engels Hifi show in Rotterdam. In de ochtend stond een bezoek aan Sonore AC gepland. We werden door Cock van der Weiden ontvangen in een met doeken aangeklede luisterruimte, die voorheen dienst had gedaan als koelcel (!). Midden in de ruimte stond een paar door Cock ontworpen, ruim 2 meter hoge line-array speakers, aangestuurd door een fraaie set van Van Medevoort. Als een van de eerste demo’s werd een nummer van Herman van Veen gedraaid. Dat moment vergeet ik nooit meer: Herman van Veen stond voor ons in de koelcel, ik kreeg het er warm van! Ongelooflijk realistisch, levensgroot en met onbeperkte dynamiek. Sindsdien luister ik thuis met veel plezier naar de klassiekers van Herman op mijn ietwat meer bescheiden set….
Op donderdag 17 september waren Cock van der Weiden van Sonore AC en Marco de Wilde van Music2 Audio Import te gast bij AOB. Beiden geen onbekenden voor onze club vanwege eerdere demo’s in het verleden. Beide heren waren naar Oirschot getogen vanuit Rotterdam. ‘Geen woorden, maar daden’ dus en met zijn vertrouwde Rotterdamse accent gaf Cock uitgebreide uitleg over het bijzondere product, waar het deze keer om draaide: de door hem gemodificeerde ‘super tweeter’. Dit is een aparte unit, die boven op elke speaker kan worden geplaatst. Qua technologie gaat het om een (speciaal gemodificeerde) bandtweeter. Het vreemde is dat, doordat de kantelfrequentie heel hoog is gekozen, je de ‘super tweeter’ nauwelijks hoort. Leg dat maar eens aan je vrouw uit: je koopt een speaker (tweeter) die geluid produceert, wat je nauwelijks direct kunt horen…
Cock legt uit dat deze units desalniettemin een grote invloed hebben op het waargenomen geluidsbeeld. Het idee is dat de bandtweeters vanwege de geringe massatraagheid een veel hogere stijgsnelheid kunnen realiseren dan conventionele tweeters. Hierdoor voorzien ze het geluid niet alleen van een geringe mate van tophoog (hogere harmonischen, die de levendigheid van het geluid verbeteren), maar vullen ze het signaal aan bij impulsrespons vanwege de hogere stijgsnelheid. Het vreemde is volgens Cock dat het effect waarneembaar is op zowel hoog, midden als laag…
Voor de demo werd gebruikt gemaakt van de volgende mooi, maar redelijk bescheiden set, die door Marco de Wilde van Music 2 Audio Import ter beschikking werd gesteld:
- Octave V40SE 2x 35 Watt geintegreerde versterker met Sovtek 6550WE buizen
- Woodpecker draaitafel van Dr. Feickert met Powerbank upgrade Empire element (30 jaar oud, gerestaureerd door A.J. van den Hul) en Octave phono trap
- KEF monitor speakers (met de super tweeters erop geplaatst)
Na de technische uitleg van Cock en enkele vragen, was het hoog tijd voor muziek. Met super tweeters wel te verstaan. We horen een jazzy nummer met een fraaie tenor sax. De afbeelding is groots en open, het systeem speelt los en ongedwongen, met veel detail in het laag en rust in het geluid. Een lekker analoge klank. Maar goed, we speelden dan ook vanaf vinyl…. Gewoon een heel erg lekkere sound! ‘The proof of the pudding is in the eating’ zeggen de Engelsen. Dus de super tweeters losgekoppeld en hetzelfde nummer nogmaals herhaald. OK, we horen verschil: het beeld is iets minder transparant, minder groots qua afbeelding en de attack bij de aanzet van klanken is minder duidelijk waarneembaar. De units, die op zichzelf nauwelijks hoorbaar geluid produceren voor de meeste AOBers, doen dus wel degelijk iets goeds! Enthousiast vertelt Cock meer details over zijn aanpassingen aan de bandtweeters. Ze zijn geoptimaliseerd door ze te voorzien van een speciale coating en sterkere magneten. Hierdoor wordt het uitslingergedrag verbeterd. We gaan verder met ‘Fly like an eagle’ in een cover versie van Friend ’n fellow. De super tweeters worden vooraf weer opnieuw aangesloten. Hierbij komt de snelheid van het systeem mooi naar voren: we horen veel van de opname akoestiek en ook qua timing (PRAT zoals de Engelsen dat zo mooi noemen) blinkt de set uit. Datzelfde geldt voor ‘Come to find’ van Doug McLeod: de set weet prachtig de essentie van dit nummer weer te geven.
Het klappen met de handen, de natuurlijke klank van Doug’s stem, het geheel heeft ‘presence’ en uitstekende timing. Tonaal lijkt de set mooi in balans, er is geen overdreven hoog of laag toegevoegd. De super tweeters voegen dus geen duidelijk hoorbaar hoog toe aan het systeem, maar lijken vooral de precisie van het geheel te vergroten, waardoor individuele instrumenten in de weergave makkelijker te volgen zijn.
Om er zeker van te zijn, dat we onszelf niet voor de gek houden, wordt het zelfde nummer weer herhaald zonder de bandtweeters. En opnieuw een duidelijk hoorbaar verschil: het klinkt meer gesloten en mist de drive en dynamiek die we eerder hoorden. Hierdoor word je als luisteraar duidelijk minder bij de muziek betrokken: het live gevoel, waarbij Doug McLeod voor je in de ruimte lijkt te staan, is volledig verdwenen…. Het is overduidelijk: de super tweeters van Sonore AC (die circa 600 euro per stuk gaan kosten) tillen de prestaties van dit kleine, maar fijne systeem naar een hoger peil!
Opnames van Eric Clapton en Oscar Peterson bevestigen dat nogmaals. Tijdens de pauze werden de super tweeters enthousiast bestudeerd door enkele leden. Gevolg hiervan was helaas dat de ragfijne draadjes, waarmee de units op de luidsprekerterminals waren aangesloten, aan beide kanten afbraken… Hierdoor werd na de pauze noodgedwongen verder gespeeld zonder super tweeters. Dat klonk alleszins acceptabel, maar toch bleek opnieuw dat de weergave wat aan de vlakke kant was. Gelukkig had ‘Handyman’ Antoine een soldeerboutje in de auto liggen en konden de bandtweeters weer worden ingezet. Resultaat: meer drive en pit in de muziek en een duidelijkere 3d weergave.
Het was ons vooraf al duidelijk gezien zijn eerdere producten dat Cock van der Weiden voor Sonore AC bijzondere en kwalitatief hoogstaande high-end producten ontwikkelt. De gedemonstreerde super tweeters zijn daarop geen uitzondering. Toegegeven: 1200 euro voor een upgrade is een behoorlijk bedrag. Maar zelfs een bescheiden set wordt hiermee naar een hoger plan getild. Het bereiken van een dergelijke verbetering door betere electronica kost in de meeste gevallen een veelvoud van dat bedrag… Daarnaast geeft Cock aan dat de het positieve effect van de super tweeters bij hoge resolutie opnamen nog een stuk duidelijker is. Naast de kwaliteiten van de gedemonstreerde producten, was het een bijzonder geslaagde en leuke demo. Cock en Marco (beiden voorzien van een gezellig Rotterdams accent, waar Jules Deelder zich niet voor hoeft te schamen) zijn echte vakmensen, die weten waar ze het over hebben en het ook leuk vinden om kennis en ervaring over te dragen.
Bedankt heren, en graag tot een volgende keer! Alleen Herman heb ik toch wel gemist bij de demo…. maar goed, die luister ik dan thuis wel.
Verslag: Stephan
Foto’s : Jean