Vanavond was Ed Doggen van Daluso uit Echt (Limburg) bij ons te gast.
Ed wil graag een informatieve avond verzorgen over Harmonix tuning devices, iFi apparatuur en de BlackNoise stroomverzorgingsartikelen. Het is de derde maal dat Ed ons bezoekt, zijn eerste bezoek was nog in de oude locatie. Hans introduceert Ed en hij start met de geschiedenis van Daluso.

Daluso produceerde zelf aluminium luidsprekers. Nadat dit niet meer haalbaar bleek begon Ed met de import en distributie van Harmonix tuning producten (Japan). Later kwam daarbij de high-end apparatuur van AMR (Abbingdon Music Research, UK) weer later gevolgd door BlackNoise (Italië).

Na de afgelopen crisisjaren is Ed 3 jaar geleden gestart met iFi (op verzoek van AMR), dit is namelijk een merk van AMR.

Harmonix
Hierbij gaat het volgens Ed om “klankverbetering door resonantiebehandeling”. De techniek komt voort uit wetenschappelijk onderzoek in Japan naar de kwaliteit van bijvoorbeeld de Stradivarius viool. Ed liet een viool rondgaan omdat veel leden nog nooit een echte viool hadden vastgehouden en er op geklopt. (De basis van de resonantietheorie). Tevens demonstreert hij met een stemvork en een doosje het effect van resonanties. De “voetjes” bevatten als het ware intern “een hele set stemvorken” en het type voetje dat gebruikt moet worden hangt af van de complexiteit van de luidsprekerbehuizing.

Ed waarschuwt voor overmatige demping omdat dan ook goede dingen verloren kunnen gaan. Als voorbeeld noemt hij de met zand gevulde poten van stands. Vaak is een gedeeltelijke vulling (klankmatig) beter. Na een vraag van Jan Verhagen over het beïnvloeden van de contactoverdracht van trillingen door de voetjes en de invloed daarvan op de ruimte geeft Ed de volgende drie pijlers aan. Stroom; Resonanties; Akoestiek. Alle drie de elementen moeten aangepakt worden. Waar je begint hangt van de situatie af. Ed is specialist door zijn jarenlange ervaring. Wanneer een product geen resultaat oplevert geeft Ed aan vervolgens te komen kijken, de mogelijkheid bestaat dat het product wordt teruggenomen en dan krijgt de klant zijn geld terug.

De iFi RETRO set
Deze wordt “kaal” gedemonstreerd dus zonder gebruik van tuning artikelen (Harmonix). De (luxe) voedingskabel ligt over enkele stoelen los van de grond, “want de vloer trilt!” De iFi RETRO set wordt geheel compleet “plug and play” geleverd inclusief luidsprekerkabels. De 2 maal 25 Watt buizenversterker (ELX34 eindbuizen) heeft veel ingangsmogelijkheden, digitaal/analoog, een toonregeling en bluetooth. Daarnaast kan deze versterker gebruikt worden als hoofdtelefoonversterker. Volgend Ed komt de versterker als zeer goed uit vergelijkende tests met veel duurdere apparaten. De setprijs is 2275,- en de losse versterker kost “slechts” 1650,-.

Naar aanleiding van een vraag wordt aangegeven dat eindbuizen normaal ongeveer 2 tot 3000 uur meegaan. De kleine (inhoud 7 liter) luidsprekers zijn opgebouwd als “quasi transmissielijnen” en staan op stands vervaardigd van bamboe. (De zijwanden zijn met bracings versterkt net als bij een gitaar). De drivers zijn van eigen fabricaat. Voor de pauze worden via bluetooth twee nummers afgespeeld vanuit de telefoon van Ed. “Stormy Monday” van Eva Cassidy en “One foot in the Blues” van Johnny Adams. Bij het tweede nummer was Ed iets te enthousiast met het volume, het moest iets minder luid.

IFI
Na de pauze stelt Ed uitgebreid de iFi producten voor. Het gaat hier om semiportable componenten. De meeste componenten zijn voorzien van een voedingsbatterij en best klein. De prijzen variëren van 150 tot ongeveer 500 Euro. Het gaat om DAC’s, hoofdtelefoonversterkers, MM/MC voorversterkers, USB naar SPDIF omzetters, “purifiers” voor USB en SPDIF.

Het “Digital Antidote” principe wordt genoemd als een uniek systeem om de laatste digitale resten in het geluidssignaal weg te nemen. En natuurlijk de gedemonstreerde (RETRO) Stereo 50 Buizenversterker/DAC/Phono. Het gaat om mooie, compacte producten met een goede geluidskwaliteit voor een redelijke prijs.

BackNoise
BlackNoise heeft een heel scala aan stroomverzorgingsproducten die Ed kan tonen. Filters, solitair, voor 230 Watt en de grote tot 2300 Watt, de keuze hangt af van de belasting. Stekkerblokken met “geringe” filtering en overspanningbeveiliging met 3, 4, 5, 6, 8 of zelfs 10 stekkerdozen. Allemaal met een “sterbedrade aarde”. Het duurste model, de “TEN” kost 525 Euro. Ook toont Ed een Hijiri Nagomi power cord (ca. 1300 Euro) met “een uitzonderlijke kwaliteit van de montage van de netstekkers” en een audio kabel de “Million” (ca. 2400 Euro).

Vervolgens wordt de telefoon van Hans gekoppeld via bluetooth en krijgen we drie nummers te horen: “Can’t take my eyes of You” van Sophia Petersson, “1999” van Janne Schra en “Fields of Gold” van Eva Cassidy. Via de telefoon van Cor van Zundert horen we als laatste nog “Deva Premal” van The Gyoto Monks of Tibet. Hoe klinkt de set? In dit geval zijn de kleine luidsprekers bepalend maar ze kunnen verrassend luid spelen. Zeker de stem van Eva Cassidy klinkt heel natuurlijk en de plaatsing is goed. De luidsprekers produceren een verrassend goed geluidsresultaat. Een nadeel is dat de set niet via het netwerk kan spelen. Hans vraagt zich af voor welke doelgroep deze set het best geschikt is, een mogelijkheid is natuurlijk als tweede set. Als toetje wordt de mogelijkheid aangegeven voor een kleine groep om de “galmruimte” te Echt te bezoeken. Dit om te ervaren hoe dat is en bijvoorbeeld te horen wat een dempingelement kan doen.

Om half elf wordt de geslaagde en informatieve avond afgesloten en Hans bedankt Ed Doggen namens iedereen hartelijk voor de leerzame avond. Ed krijgt zelfs dit keer twee flessen wijn.

Verslag: Hans
Foto’s : Jan