September 2019 Verslag Grimm Audio

Vanavond was Guido Tent van Grimm Audio na lange tijd weer bij ons te gast. Hij heeft voor deze avond een set LS1be luidsprekers meegenomen en een MU1 muziekspeler.

De LS1 is een actieve weergever. Voeding, converters, DSP en versterkers zijn aan boord. De LS1 is verbonden met de MU1 middels een CAT-5 kabel voor AES signaal en communicatie. De LS1 heeft een brede baffle, zo krijgen we een directief gedrag. Tevens staan de weergevers 45 graden naar binnen gedraaid. Beide maatregelen reduceren reflecties aan de zijwanden. Bovendien hebben we nu minder te maken met een sweetspot. Als je dichter bij 1 speaker zit dan is deze minder luid omdat je meer off-axis luistert. De andere speaker is weliswaar verder weg maar luistert meer on axis, en is daardoor relatef luider. Deze effecten heffen elkaar op hetgeen een grotere “sweetspot” oplevert. De afgeronde profielen dienen om de geluidgolven om de hoeken van de baffle een geleidelijker voortplantingsverloop te bieden waardoor reflectie op de kastrand verminderd wordt. Dit is het meest belangrijk bij de tweeter, vandaar dat de ronding ook aan de onderkant van de baffle (aan de zijde van de tweeter) bevindt.

Er is gekozen voor een motional feedback systeem om een niet te grote subwoofer te hoeven inzetten. De woofer die zich onderin bevindt is een 10 inch. Met motional feedback is de vervorming zeker 25dB lager. Met software is de LS1 te bedienen en kan de laag en hoog weergave indien gewenst aangepast worden. Dat de woofer omhoog ‘kijkt’ heeft geen invloed op het geluid, je luistert immers in het nabije veld dus de geluidsdruk verandert daardoor niet. Dit is uit praktisch oogpunt gedaan, omdat de behuizing anders te hoog zou worden en minder mooi zou gaan uitzien.

De woofer dicht bij de vloer heeft als voordeel dat de vloerreflectie en het directe geluid geen faseverschil kennen en er daardoor geen dip in de laagweergave ontstaat, ter plaatse van de luisteraar. De muziekspeler moest bij het ontwerp aan twee eisen voldoen, namelijk dat hij naast de geluidskwaliteit prettig te bedienen is en ten tweede dat hij er goed uit ziet. Er waren bij Grimm genoeg mensen (betrokken) om hier met goede ideeën aan te kunnen werken. Guido legt nog wat uit over file conversies, sampling rates, interfaces en datastromen. 2 zaken springen in het oog; de hoofdoscillator heeft een extreem lage jitter (<0.6ps vanaf 10Hz) en de fileconversie en brickwall filtering worden uitgevoerd met een duizelingwekkende 72 bits nauwkeurigheid.

We gaan luisteren!
Chet Baker – Alone together Dit klinkt heel natuurlijk. Vooral de sax klinkt heel echt. Er is voldoende ruimtelijkheid, stereobeeld is mooi, en er is een goede plaatsing. Dat de speakers 45 graden ingedraaid staan is dus een prima keuze geweest. In het laag lijkt soms wat kleuring te zitten, maar het wordt wel mooi strak weergegeven.
Level 42 – Dune tune Oké. Deze speaker kan wel degelijk laag weergeven, hier hoeven we niet meer over te twijfelen. Dit nummer klinkt zeer dynamisch. En de fijne details zijn perfect hoorbaar.
Gabriel Rios – Swing low Klinkt ruimtelijk en de zangstem komt heel puur over.
Dire straits – Water of love Hier horen we veel ‘lagen’. Soms lijkt enige kleuring hoorbaar te zijn, maar dit is bij dit nummer niet onaangenaam. Veel mooie details die keurig netjes worden weergegeven. Hogere gitaarklanken klinken ook heel natuurgetrouw en presenteren zich overstijgend.

Herman van Veen – Alles in de wind Dit zijn altijd mooie opnamen en klinken ook op deze set heel gedetailleerd en open. De piano klinkt ook levensecht.
Jaspar Libuda trio – Bassflamenco Hier gebeurt veel. En deze speaker geeft het allemaal weer, van laag tot hoog. Niks op aan te merken.
Turtle greek chorale & Dallas women’s chorus – Pie Jesu Iets heel anders ten opzichte van het vorige nummer. Dit nummer klinkt heel fris en open en tegelijk heel rustig. Stemmen worden goed weergegeven, zowel de lage stemmen als de hele hoge tonen van de soliste. Daarnaast is het laag in de begeleiding heel netjes aanwezig.
Maria João Pires – Schubert: 4 Impromptus: Allegro molto moderato Dit klinkt lekker muzikaal. Piano klanken komen nu heel mooi over en wordt door deze set ook zo groot weergegeven als hij is.
Nils Lofgren – Bass & drum intro Een nummer wat we vaker gehoord hebben. Ik zit inmiddels achter in de zaal en de aanslagen van de bass komen zelfs hier nog heel direct over.
Laurie Anderson – Tightrope Dit klinkt ook weer heel direct, aparte stem, komt heel verrassend uit de LS1’s. Verder horen we veel mooie dingen op de achtergrond die deze set heel mooi 3D weergeeft.

Rob Dokter bedankt Guido voor de mooie avond. Na de officiële afsluiting zit nog het grootste deel van de leden rustig te luisteren, dus dat is het teken dat de avond indrukwekkend genoeg was.

Foto’s: Cyriel