September 2020 Verslag Veddan

Op de demoavond van 17 september waren Alfred, André, Joris en Rens van Veddan uit Doetinchem bij ons te gast met hun Origin speakers. Zij hebben er circa 6 jaar over gedaan om een mooi systeem te ontwikkelen dat zich qua design, technologie en prestaties ruimschoots onderscheidt van andere systemen die we al hebben gezien en gehoord.

Het is in principe een tweedelig systeem, wat voornamelijk is vervaardigd uit aluminium en RVS. Het onderste deel is een gesloten cilindervormige constructie waarin zich een 10 inch woofer met aluminium conus bevindt, die garant staat voor alles beneden de 150 Hz. Het bovenste deel bestaat uit een 40 tal magnetostatische membranen, in 5 richtingen geplaatst en werken al vanaf 150 Hz.

Samen zorgen al deze drivers in deze opstelling voor een schitterend rondstralend geluid. De subwoofer is kort bij de magnetostatische elementen geplaatst, zodat zijn aanvulling in het klankbeeld het meest optimaal is. Veddan betekent ‘vooruit’, ‘doorgaan’ en zij willen zoveel mogelijk het echte, natuurlijke, live geluid nabootsen. De technologie vinden wij allemaal erg interessant en zijn heel erg benieuwd hoe het resultaat zal klinken. Ook de demogevers willen ons heel graag kennis laten maken met de speaker door gewoon lekker te gaan luisteren.
Anette Askvik – Liberty Een zeer aangename eerste kennismaking! De stem verspreidt zich goed door de ruimte, komt ook lekker los van de speaker. Instrumenten komen goed over, details vallen goed op. De laagweergave is heel indrukwekkend.
Door de keiharde aluminium behuizing zonder poort horen we hier geen kleuring.
De saxofoon op het einde klinkt levensecht!
Jan Akkerman – Wildflower / All together… Oh That! (live) Mooie live opname. Elk detail van de gitaar is hoorbaar. Je kunt precies horen hoe de gitaar wordt bespeeld, van vingerbewegingen over de snaren tot de resonantie in de klankkast. Prachtig!
The Fairfield four – These bones Nu wat mannenstemmen, bekend van de vorige demo. Dit gaat goed, Klinkt lekker live en puur en geven de ‘body’ van de stemmen goed weer. Dynamiek in de stemmen kan door deze set dus prima worden weergegeven.
Diana Krall – No moon at all Piano en cello in de intro worden mooi weergegeven, klinken gewoon precies zoals het hoort! Je hoort gewoon het karakter van de instrumenten terug wanneer deze set speakers staat te spelen! Maar weinig speakers hebben dit zo netjes voor elkaar. De mannen van Veddan zijn vooral naar ons toe gekomen om ook onze input te krijgen, omdat wij als audiofielen en – hobbyisten kritische luisteraars zijn, dus na deze nummers gaan we over naar het spelen van onze verzoeknummers. Op die manier kunnen we, met nummers die we goed kennen, een nog betere indruk opdoen van deze magnifieke speakerset.

Yuri Honing trio – Walking on the moon Dit nummer klinkt heel dynamisch maar ook het kleinste en zachtste detail is hoorbaar en klinkt weer zo natuurlijk als het moet zijn. Als luisteraar ga je met deze set ieder muzieknummer vol verwachting tegemoet, omdat je steeds weer benieuwd bent naar hoe deze set je gaat verrassen. Ook bij dit nummer gebeurt het weer. Je hoort de dynamiek en klankkleur die past bij het instrument. Toegevoegde kleuring door de speaker is echt minimaal te noemen.
Buddy Holly – True love ways Prachtig hoe ‘echt’ deze stem klinkt en hoe mooi dit boven de instrumentale begeleiding uitsteekt. Geweldig om te horen hoe deze set met een oude opname als deze omgaat. Blijkbaar was de opnametechniek vroeger helemaal nog niet zo slecht. Hoe strak en clean de speaker ook oogt, met deze weergave komt hij heel warm en smooth over.
Rickie Lee Jones – Easy money
Een bekend nummer voor velen. De stem komt iets ‘levendiger’ over dan ik gewend ben. Ik hoor heel veel detail in de instrumenten en zijn afzonderlijk heel goed hoorbaar in het hele bereik van hoog tot laag. Dit doet deze speaker echt heel goed. We horen wederom een heel open en natuurlijke weergave.
Paul Simon – Sound of silence (live 2011) Live gaat ook prima! Het rondstralende effect is echt heel goed gelukt, want de stem van Paul verspreidt zich netjes en natuurlijk in de ruimte.

Imelda May – Call me Op mijn verzoek een nummer wat ik zelf goed ken. Stem klinkt mooi ruimtelijk en de laagweergave gaat lekker diep, waardoor er een extra contrast effect qua ruimte ontstaat. Hier is de set ook dynamisch, maar er wordt tegelijkertijd een ontspannen weergave geleverd.
Ulla Meinecke – Die Tänzerin Deze hebben we ook heel vaak gehoord. Uitermate geschikt voor deze speaker, gezien de directheid in de opname, wat deze speaker prima verwerkt. Alles wat gebeurt in dit nummer kan worden opgepikt door de luisteraar. Iedereen kan de dynamiek in dit nummer wel waarderen.
Pink floyd – Comfortably numb Dit klinkt gewoon zoals Pink floyd moet klinken, met de heerlijke ‘vette’ bass. Heel muzikaal en ritmisch. Stem gaat niet op in het geheel maar speelt op een ander niveau af.
Dave Brubeck quartet – Take five Netjes. Instrumenten zijn afzonderlijk hoorbaar, dit hoort ook zo, maar we kunnen de karakters van de instrumenten goed blijven onderscheiden en de ruimtelijkheid blijft gewaarborgd. Stereobeeld is prima. De ‘klappen’ van het slagwerk wat we links horen, horen we rechts in de goede proporties en op de goede timing nagalmen. We zijn het erover eens dat op verschillende fronten een prestatie wordt neergezet. De zaal was stil, iedereen zat aandachtig te luisteren en na ieder nummer kwamen alleen maar positieve reacties. De teamleden van de Veddan vonden het zelf ook erg leuk om te doen. Zij vinden ook dat qua muziek alles goed erop moet klinken, vandaar dat ze ook open stonden voor onze inbreng.
Haevn – The sea Ook modernere opnames gaan hartstikke goed. Dit nummer klinkt op zijn manier ook erg dynamisch. Klinkt lekker, veel heldere details, maar daarnaast een laagweergave die staat als een huis.
Roger Waters – It’s a miracle Dit nummer klinkt van zichzelf al heel ruimtelijk, vooral het stukje in het begin met de spelende kinderen ver op de achtergrond. Het nummer wordt steeds dynamischer, maar de set dringt zich op geen enkel moment op. We kunnen tot het eind van het nummer gewoon lekker ontspannen doorluisteren.
Dallas Wind symphony – The padstow lifeboat Dit orkest klinkt lekker los en open, maar vooral ‘echt’. En we horen een dynamiek die je in werkelijkheid ook mag verwachten. Deze set doet het gewoon.

Cor bedankt de heren van Veddan en bezegelt deze indrukwekkende avond met het compliment dat zij techniek zo goed hebben weten om te zetten in dit prachtresultaat met heel veel muzikaliteit en transparantie.

Verslag: Cyriel
Foto’s : Jeroen