December 2019 Verslag HNNY Benelux b.v.

Vanavond 19 december 2019 was Henny Groenendijk van HNNY Benelux b.v. bij ons op bezoek.
Henny is importeur van een groot aantal merken en het leveren gaat via meer dan 100 winkels.

Deze avond is in meer dan 1 opzicht bijzonder. Het is de laatste demo van 2019, de uitsmijter en normaal wordt er veel muziek beluisterd en is er een beperkte toelichting. Deze avond was een crime voor de notulist aangezien in het officiële gedeelte slechts 1 track gespeeld werd maar daarentegen had Henny een zeer uitgebreid en informatief verhaal te vertellen. Apparatuurlijst Henny heeft de volgende apparatuur meegenomen:

  • Fyne Audio F502 vloerstaande luidsprekers € 899,- p.s. Helaas heeft Henny niet, zoals in de vooraankondiging stond, de Fyne Audio F702 luidsprekers meegenomen (Euro 3.499,- per stuk), dat is jammer maar gezien de prijs begrijpelijk.
  • Heed Lagrange geïntegreerde versterker € 3.850,-
  • Mofi UltraDeck platenspeler €2.599,- Deze Mofi Ultradeck is uitgerust met het MasterTracker MM element.

De Fyne F502. Henny vertelt eerst over het Schotse Fyne. Fyne Audio is in 1975 voortgekomen uit Tannoy (dit bedrijf is nu in Chinese handen). De Fyne Audio vestiging staat op 300 meter afstand van Tannoy. Henny geeft aan dat het beste type luidspreker de dynamische luidspreker is. Vervolgens worden de voordelen van de concentrische luidspreker aangegeven (dual concentric). Dit concept is ooit door Western Electric gepatenteerd en Tannoy is er beroemd mee geworden. Er zijn nu meer leveranciers die dit concept gebruiken waaronder KEF.

Het inwendige volume van de F502 vloerstaander bezit een “omgekeerde Tractrix hoornvorm”. De F502 is een 2 ½ weg systeem. De bovenste luidspreker is de 8 inch IsoFlare unit met een 1 inch (25 mm) titanium dometweeter.De tweeter begint vanaf ongeveer 1200 Hertz. De onderste luidspreker, de woofer, is eveneens 8 inch. Deze woofer loopt tot ongeveer 400 Hertz. (Gezien de twee scheidingsfrequenties mogen we best spreken van een drieweg systeem).

Het eerste nummer is: “Ride Across the River” van de Dire Straits. Vanuit mijn positie op de tweede rij was de geluidskwaliteit niet goed te beoordelen door de te overheersende bas. Ondanks een overvloedig laag lijkt het echte diepe laag in mijn positie weer afwezig. Maar later meer.

Kabels en connectoren Nu volgt een uitvoerige uitleg waarin Henny vooral wil aangeven “hoe het niet moet”. Om te beginnen wordt het AWG systeem (American Wire Gauge) besproken. Dit is een internationaal systeem om met een cijfercode de kabeldoorsnede aan te geven. (Het AWG systeem kun je voor verduidelijking op Google en Wikipedia opzoeken). Wanneer je een kabel koopt moet je goed kijken welke kabeldoorsnede je krijgt, dit wordt vaak in AWG of soms in vierkante millimeters opgegeven. “Het best klinkende materiaal is koper”. De weerstand van een meter kabel is lager naarmate de kabeldoorsnede groter is (een dikkere kabel is een kleiner AWG getal of groter aantal vierkante millimeters). (Zie bijvoorbeeld de tabel: www.daycounter.com/Calculators/AWG.phtml). Er wordt uitgebreid ingegaan op een groot aantal “kopersoorten”: OFC (Oxigen Free Copper), OCC (Ohno Continuous Cast), Cryo OCC en de verontreinigingen die in zekere mate voorkomen. Er worden ook legeringen gemaakt met koper bijvoorbeeld: tellurium koper, beryllium koper, messing en fosforbrons. Deze legeringen hebben speciale eigenschappen die nodig kunnen zijn voor bijvoorbeeld connectoren. Af en toe noemt Henny de geleidbaarheid (het omgekeerde van weerstand) van diverse metalen. Hierbij wordt de geleidbaarheid van koper op 100 gesteld. Voorbeelden zijn de geleidbaarheid van fosforbrons 15 en nikkel 24, dus veel lager ofwel ze geleiden beduidend slechter.

Henny zegt over de klankeigenschappen “koper klinkt het beste, rhodium klinkt lekker en nikkel klinkt slecht”. Dus nikkel moet voorkomen worden (ook vernikkelde oppervlakken). Na de pauze vervolgt Henny zijn verhaal. In zijn ogen is de quasi symmetrische interlink het beste. (Twee geleiders plus een aan 1 zijde aangesloten afscherming). Dan komen we vervolgens bij de stekkers “de beste connector is geen connector”. De RCA/tulpstekker gemaakt van “blik met nikkel” is het slechtst denkbare type. (Red. Helaas heeft deze connector de uitstekende DIN connector volledig verdrongen).

De “bullet plug” (RCA) gaat rond evenals een aantal (banaan)stekkers en spades. Aangegoten stekkers, veelal gemaakt van PVC, zijn niet goed omdat de weekmakers na verloop van tijd corrosie en slechte geleidbaarheid veroorzaken. Stekkers worden vaak door soldeerverbindingen aan een kabel gemaakt. Loodvrij solderen heeft hier een tijd voor problemen gezorgd. Volgens Henny is een klemverbinding niet goed. Hij zelf werkt ook met zilversoldeer, dit is moeilijk vanwege de hogere smelttemperatuur. USB kabels en (actieve) HDMI kabels komen aan de orde. De nieuwste soms actieve kabels hebben een heel grote AWG waarde en er kan soms zelfs een chip in de connector zitten (HDMI). Het aarden van de luidsprekerchassis wordt ook terloops genoemd. Dit “kan een kleine ruisverbetering” geven. Niet veel luidsprekers hebben echter een extra aardaansluiting. Cor sluit de avond officieel af en bedankt Henny voor de zeer leerzame avond, heel onderhoudend.

Natuurlijk krijgt onze gast ook een fijne fles wijn en een welgemeend applaus. Een geslaagde avond.
De toegift Na het officiële deel van de avond is een groot deel van de leden helaas al huiswaarts gekeerd maar Henny speelt nog een aantal nummers van zijn mooie collectie kwaliteits elpees.

Celestial Echo van Convergence door Malia en Boris Blank. (Op verzoek). Het laag is nog steeds op mijn luisterposite niet ideaal. Voor mijn gevoel is in dit nummer er mogelijk wat te weinig hoog aanwezig.
My Home Is In van The Delta door Muddy Waters. De stem klinkt heel geloofaardig en de instrumenten ook. Het geluidsbeeld is mooi dynamisch.
He’ll Have To Go van Ry Cooder. Op de derde rij is de bas nu veel minder overheersend en klinkt het systeem heel muzikaal. Op de vierde rij ook en de stemmen zijn mooi in evenwicht. Duidelijk is dat de plaatsing van de luidsprekers, de luisterpositie en dus onze zaal zeer bepalend zijn voor het luistergenot van deze bijzonder fraaie luidsprekers. Opmerkingen:

  • Henny geeft aan dat bij een USB kabel het geen zin heeft de metalen omhullingen te vergulden omdat deze metalen delen “nergens mee verbonden zijn”. Ik heb zelf gemeten dat dit niet altijd het geval is. Vaak, maar niet altijd, verbinden de metalen omhullingen via de kabelafscherming de massa’s van de aangesloten apparaten met elkaar. De reactie van Henny is: “bij de USB standaard ligt de behuizing niet aan massa”. “Je kunt zelfs vergulde USB connectoren kopen met een plastic behuizing”.
  • Bij de quasi symmetrische interlinks “moet de afscherming aan de “zend”-zijde aangesloten worden”. Ik stelde daar een vraagteken bij. Ik gaf als voorbeeld een oscilloscoop aan. Henny geeft in zijn reactie het volgende aan: “De zendende kant van een kabel ligt aan massa”. “Ook dit is een standaard. We willen graag de ontvangende kant schoonhouden. In jouw specifieke voorbeeld is de scope de zendende kant”.
  • Ook bij het aarden van het luidsprekerchassis had ik mijn vraagtekens betreffende een mogelijk gevaar voor de versterker wanneer de speekspoel onverhoopt contact maakt met het frame. Henny stelt: “Het aarden van luidsprekerkorven is absoluut veilig en conform CE”. “De spreekspoel is geïsoleerd. Bij overbelasting wordt eerst de spoel onderbroken. Aarding van luidsprekers wordt al meer dan 20 jaar toegepast”.

Verslag: Hans
Foto’s : Dennis