September 2014 Verslag Synergy Acoustics

Synergy Acoustics is een jonge onderneming die hoogwaardige luidsprekers en apparatuur ontwikkelt. De focus ligt op het bereiken van een zeer goede geluidskwaliteit in normale huiskamers en studio’s. Synergy Acoustics maakt luidsprekers, basmodules, versterkers en een voorversterker met ruimtecorrectie. Wij doen de dingen anders:

Fantastisch geluid in normale kamers: De uni-directionele luidsprekers stralen hun geluid in de richting van de luisteraar, in plaats van naar de omliggende wanden van de kamer. Dit maakt de luidsprekers makkelijk plaatsbaar en zorgt ervoor dat je meer van de opname en minder van je eigen kamer hoort. Rommelige laagweergave? Niet met ons systeem! Separate, compacte basmodules en ruimtecorrectie elimineren staande golven en zorgen voor een strakke laagweergave. Hierdoor kun je elke noot van je favoriete basloopje duidelijk horen! Compact, elegant design en makkelijk te plaatsen. Iedereen houdt van goed geluid, maar niet iedereen houdt van grote luidsprekers die het interieur domineren. De producten van Synergy Acoustic zijn ontworpen om de best mogelijke geluidskwaliteit te combineren met een compact formaat en een elegant design. Zelfs als de onze luidsprekers dicht bij wanden plaatst, klinken ze geweldig.
Apparatuur:

 • 2 monitor speakers op standaard
 • 4 subwoofers
 • een voorversterker met ingebouwde DSP
 • een eindversterker bestaande uit 6 modules, die de 2 monitoren en 4 subwoofers aansturen
 • een laptop voor de DSP aansturing en het afspelen van digitale muziek.

Wie zitten er achter dit nieuwe merk?

Martijn Mensink, 28 jaar, heeft bedrijfskunde en technische natuurkunde gestudeerd aan de universiteit Twente. Al vanaf zijn 12e jaar fanatiek bezig met HiFi. Binnen Synergy Acoustic houdt hij zich bezig met de externe communicatie en de bedrijfskundige aspecten. Hoofddoel is het bedenken van nieuwe oplossingen om de geluidsweergave te verbeteren. Martin Ros, 32 jaar, heeft elektrotechniek gestudeerd aan de universiteit Twente. Martin is de technische man binnen het team en vindt het met name leuk om te experimenteren met nieuwe of onconventionele oplossingen. De op een PC gebaseerde DSP is door hem geïntegreerd in het huidige systeem. Auke te Winkel, 26 jaar, heeft industrieel ontwerpen gestudeerd aan de universiteit Twente. Is al zo’n 10 jaar bezig met luidsprekers. Auke is verantwoordelijk voor de vormgeving en productie van de luidsprekers. Het drietal dat elkaar gevonden heeft tijdens hun studietijd, heeft alle ingrediënten in huis om succesvol te kunnen opereren binnen de audio HiFi wereld, zowel binnen als buiten Nederland. De AOB (Audioclub Oost Brabant) is in contact gekomen met Synergy Acoustic en heeft hen bereid gevonden om een live demo te verzorgen in onze huislokatie te Oirschot. De tekst van hun website sprak ons erg aan en de leden wilde graag eens kennis maken met het drietal en hun producten.

Martijn opende de demo, door zijn mede collega’s voor te stellen en onmiddellijk daarna te starten met een klassiek stuk cellomuziek. (Jodi Savil) De eerste kennismaking was in orde. Een duidelijke heldere klank waarbij midden, hoog en laag in de juiste verhoudingen werd weergegeven. Het systeem moet gezien worden als een optimaal op elkaar afgestemde set. Ieder onderdeel is een stap naar een betere beheersing van de muziek binnen een huiskamer. Een van de meest onderschatte aspecten van een muziekinstallatie is de akoestiek van de huiskamer. Synergy Acoustics heeft een methode gevonden om alle negatieve aspecten binnen hun systeem op te lossen. Om dit te bereiken zijn de volgende aanpassingen aangebracht:
De monitor speakers
Speciaal ontworpen om het aantal reflecties beperkt te houden.

De subwoofers
Maar liefst 4 stuks om in samenwerking met de DSP in de voorversterker, de staande golven tegen te gaan.

De voorversterker
Met de DSP (werkt als cross-over tussen de monitoren en de subwoofers) 2 digitale ingangen (USB / SPDiff) en 4 analoge ingangen. Een DA en AD convertor, een grote display met input selector en volume regeling in het analoge gebied.

De eindversterker(s)
Onder gebracht in een zelfde behuizing als de voorversterker treffen we een 6 tal versterker units aan. Tijd om weer het systeem te laten reageren op een sterk percussie nummer. (O zone percussion group)

De verschillende instrumenten knallen uit de boxen. Het geluid van de pauken is strak en laag. Opmerkelijk is de samenwerking tussen monitoren en subwoofers. Geen moment krijg je de indruk dat we in de opstelling met los geplaatste subwoofers te maken hebben. De afstelling van DSP speelt hier een cruciale rol. Synergy Acoustics komt daarom bij elke plaatsing het inregelen van de DSP op de aanwezige akoestiek zelf bij de klant uit te voeren. Snel door met een nummer van Fleetwood Mac (Everywhere) Het systeem vergt een kleine gewenning v.w.b. de muziekweergave. Naarmate je langer naar het systeem luistert, komt de kwaliteit van het totale systeem steeds beter tot zijn recht en kunnen de volgende aspecten bereikt worden. klinkt goed in elke kamer. heeft een goede laagweergave. is makkelijk te plaatsten ook dicht bij wanden.
Reflecties en galm
Veel aandacht is besteed aan het terug brengen van reflecties en galm. Het ontwerp van de monitor speakers speelt hierbij een zeer grote rol. Bij conventionele speakers treden reflecties op aan de zijkanten en achter de speakers. Door de zijkanten van de monitor boxen te voorzien van PVC platen met honderden gaatjes, ontstaat een open systeem, zonder reflecties aan de achterkant. Hierdoor kunnen de monitoren tot op 10 cm van de achterwand geplaatst worden. Minder reflecties geven ook een rustiger geluidsbeeld. Door de speciaal ontworpen voorkant (verzonken tweeter) ontstaat een specifiek afstraalgedrag, wat te vergelijken is met de lichtbundel van een zaklantaarn. Hierdoor ontstaat een meer direct geluid naar de luisteraar toe. De subwoofer is een geheel gesloten systeem met een 10 inch speaker.

Playlist:
Voor de pauze

 • Jodi Savil – Improvisation sur les folis despagne
 • O-Zone Percussion Group – La Bamba
 • Fleetwood Mac – Everywhere
 • The Weavers – Guantanamera
 • Eva Cassidy – Oh, had i golden thread (Songbird)
 • Wiener Streichersolisten – Grand concerto for bassoon and orchestra in F major
 • (Mozart ,Hummel & Weber Bassoon concertos)

Na de pauze

 • Madonna – Frozen
 • George Benson – The Ghetto
 • Minnesota Orchestra – Danse macabre (Arabesque)
 • Stevie Ray Vaughan – Tin Pan Alley (AKA Roughest Place in Town)
 • Carmen Gomez – Thousend shades of blue
 • Trace Adkins – I Can’t Outrun You
 • Cincinetti Pops Orchestra – Banditen opus 378 (Ein Straussfest)
 • Willem Vermandere – Diepe Adem
 • The Yuri Honing Trio – Walking on the moon

Voor de pauze hoorden we nog een nummer van Eva Cassidy. (Oh, had I golden thread) Genadeloos kwam hier een zeer scherpe stem van Eva naar voren. Duidelijk een opnametechnisch foutje.

Na de pauze werden we verrast door Madonna (Fronzen) Het geluidsniveau was zeer hoog. Een van de leden vroeg na afloop van het nummer, de song nogmaals op normale sterkte af te spelen. Opmerkelijk was hoe goed het systeem ook op hoog afspeel niveau stand hield. Geen vervormde geluiden, alleen super hard. De 6 versterkerunits van 250 W per stuk spelen daarbij een duidelijke rol. Van Martin, de man van de DSP, kregen we nog wat extra technische informatie. De gebruikte versterkers zijn van het klasse D type. De DSP kan worden geprogrammeerd via een laptop of PC via de USB ingang op de voorversterker. De DSP software is ingekocht. In het geheugen van de voorversterker kunnen maar liefst 9 instelling worden opgeslagen. Het aansluiten van een platenspeler is mogelijk, maar vereist een juiste aanpassing i.v.m. de ingangsspanning. De prijs van het complete systeem inclusief inregeling bij de klant is 12.000,- Euro.

Mijn zitpositie t.o.v. het systeem was na de pauze de hotspot. Nu kwam er ook een mooie soundstage naar voren. Het systeem was nu ook op de ideale bedrijfstemperatuur. We hebben nog een aantal Cd’s beluisterd, waarbij de pistoolschoten tijdens de Banditen opus 378 (Ein Straussfest) levensecht klonken. Opmerkelijk was dat bijna alle leden zelfs na het overhandigen van de gebruikelijke fles wijn nog een aantal CD’s bleven beluisteren.

Conclusie
De heren van Senergy Acoustics hebben een prachtig Nederlands systeem ontworpen, waarmee ze zelfs in deze moeilijke financiële tijden hoge ogen kunnen gooien. We zullen daarom het drietal blijven volgen in hun poging de huidige audiomarkt binnen te dringen.

Wij wensen ze in ieder geval heel veel succes hiertoe.

Tekst : Henk
Foto’s: Jean