September 2023 Verslag Uw Hifi Choice met Sivian Acoustics

Cor introduceert Cock van Vianen van Sivian Acoustics en Mark Haringsma van Uw Hifi Choice. Cock is in 2014 ook op al eens bezoek geweest (met speaker kits), voor Mark is het de eerste keer.

Cock is in 1993 begonnen met het idee om een betere aansturing van luidsprekers te realiseren. Intussen levert dit Nederlandse merk een complete audio set. Mark heeft een Hifi winkel en belevingscentrum in Soest.

De set
Voorversterker dit is de Sivian Elara-72.
Eindversterker dit is de Sivian Larissa 300-B.
Luidsprekers Sivian Leda.

Bronnen: De Grimm Mu1 en een Luxman D-03X cd-loopwerk.
Bekabeling en podium Townshend Audio. AudioQuest stroomkabels.

Cock geeft aan dat de Elara voorversterker een NOS (non-oversampling) DAC bezit.

De Larissa eindversterker heeft volgens Cock een klasse AC instelling. Dit is zijn eigen ontwerp en maakt de versterker uniek. Het ruisniveau is bijzonder laag, het rendement is hoog en de uitgangsimpedantie is 0 ohm. Cock vertelt over de maximaal haalbare bit-diepte die weergegeven kan worden. Door de extreem lage ruis kan zijn versterker als enige een bit-diepte van 21 bit weergeven.

In de Leda-luidspreker met een drieweg d’Appolito opzet, zitten twee 7 inch woofers. De filtering is eerste orde, wat wel betekent dat de tweeter al vanaf 2 kHz meedoet. De drivers zijn “time aligned”. Aan de voorzijde zitten 4 kleine baspoorten (basreflex systeem).

De afwerking van de Leda is heel mooi, ze zien er prachtig uit.

Met de plateaus staan de luidsprekers staan als het ware geveerd op de grond. Dit ontkoppelt de luidsprekers en voorkomt contactgeluid naar de buren. Dit wordt gedemonstreerd met een soort seismometer/seismograaf. Mark stampte over de vloer met de meter op een bureautafel, dat gaf grote uitslagen. Wanneer hij de seismometer op de luidspreker plaatst blijft het stil. Dit is dus het tegenovergestelde van het gebruik van spikes. Spikes zorgen juist voor een goede koppeling naar de vloer. Wanneer je de luidspreker een duw geeft gaat hij echt wiegen. Een vreemd gezicht.

De plateaus kosten 1500 euro per paar.

Cock toont ons ook nog een supertweeter (deze gaat tot 100 KHz). Deze geeft een ruimtelijker en gedetailleerder geluidsbeeld. Ook geeft dit een mooier laag.

De Leda-luidsprekers kosten 7.900 euro per stuk.
De voorversterker kost 5.500 euro en de eindversterker 7.500 euro.
De Grimm is 11.000 euro, de luidspreker kabels 5.000 euro en de interlink 1.000 euro per stuk.
De Luxman kost ca. 5000 euro.

Al met al staat er dus een behoorlijk kostbare opstelling. Tijdens de demo laten de mannen ook nog een losse DA-converter (met r2r laddernetwerk) zien en een phono-trap met extreem lage ruis (1.800 euro). Deze behuizingen zijn kleiner. Als bijzonderheid wordt aangegeven dat in het ons gedemonstreerde systeem de hele signaalweg DC gekoppeld is. In de signaalweg zitten dus nergens condensatoren.

Hoe klinkt het
Helaas zaten we dit keer niet in onze gebruikelijke zaal maar in de (te) kleine ruimte bij het restaurant. De d’Appolito opstelling is iets te laag, ofwel wij zitten op onze stoelen wat te hoog, dat is jammer. De tweeters zitten daarom duidelijk een stuk onder ooghoogte TIDAL wordt gebruikt als bron en ter aanvulling zijn enkele tracks van CD weergegeven. Hoe het klonk: gewoon niet goed! Het heeft dan ook geen zin om dit verder per track aan te geven. De bron is uitgesloten als oorzaak, dit is aangetoond door een paar tracks van de cd-speler af te spelen. Akoestisch gaat er iets helemaal mis met deze luidsprekers in deze ruimte. De laagweergave was veel te luid en overheersend, dit bedierf elke muziekbeleving. Er moest bovendien behoorlijk luid gespeeld worden omdat er blijkbaar erg veel geluid geabsorbeerd wordt in onze ruimte.

In de pauze is van alles geprobeerd om er iets aan te doen. Schuiven, draaien, vastzetten van de plateaus en de luidsprekers gewoon op de grond zetten. Alles was helaas tevergeefs. Er was wel enige verbetering maar het kwam niet goed. Reuze jammer van de moeite en de tijd van Cock en Mark. Bij vlagen was het wel hoorbaar wat de potentie was van de luidsprekers. Het laag was veel te prominent maar wel doortekend. Cock en Mark hebben zoiets nog niet eerder meegemaakt en wij eigenlijk ook niet. Akoestisch ging het helemaal mis.

Wat ik wel vreemd vind is dat in mei met de demo van Peacock Audio de luidsprekers van Erwin het in deze ruimte zo goed deden dat zelfs aanpassingen in de bekabeling/stroomvoorziening werden waargenomen. Hoe nu verder. We kunnen ons voorstellen dat Cock en mark nog een keer terugkomen wanneer we na oktober in onze nieuwe zaal zitten of we gaan luisteren in Soest. Hiertoe zijn we hartelijk uitgenodigd. Misschien dat er iets georganiseerd kan worden.

Aan het einde van de avond worden Cock en Mark bedankt voor de zeer bijzondere en leerzame demo, ook met een hartelijk applaus. De beloning was natuurlijk voor ieder een fles wijn.

Playlist

 • Raleigh and Spencer, Tony Furtado
 • Ghost Rider, Make Us Stronger
 • Perfect Sense Pt. I, Roger Waters
 • Die Tanzerin, Ulla Meinecke
 • Cecile McLorin Salvant, Wuthering Heights
 • What If It Wasn’t Aa Dream, Andreas Vollenweider
 • Keep on Keeping On, City Park
 • Summer (de 4 jaargetijden), Janine Jansen
 • Nordic Investigation, Peder Af Ugglas

Pauze

 • Die Tanzerin, Ulla Meinecke
 • Birds, Dominique Fils-Aime
 • Draw Your Swords, Angus & Julia Stone
 • It Feels Like Rain, Aaron Neville
 • Ne Kuni Me Ne Ruzi Me Majko, Ljiljana Buttler
 • In The Past (Living In The Past), Jethro Tull The String Quartet,  Ian Anderson & Carducci String
     Quartet
 • Playing God, Polyphia
 • Voyage Of Scyrus, Debbie Wiseman & National Symphony Orchestra UK
 • Bahia, Ana Carla Maza
 • 4 Door Maverick, Howe Gelb& A Band of Gypsies
 • Fix It, Lady Blackbird

Verslag: Hans
Foto’s: Cyriel en Jeroen